Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Globalna Strategia Rentowa Deka spada i spada.

Napisany przez Steini3877
Mam powyższy papier wartościowy w moim banku oszczędnościowym. Od zeszłego roku jego wartość gwałtownie spada. Wpłaciłem 25 000 €, a obecnie wynosi ona około 22 000 €. Czy powinienem mieć cierpliwość czy sprzedać? Dziękuję!

Napisany przez ZehWeh
Pierwsze pytanie brzmi, dlaczego zdecydowałeś się na ten papier wartościowy?

Fundusz inwestuje głównie w obligacje, więc zazwyczaj nie ma się spodziewać dużych zwrotów.

Jakie jest Twoje cel inwestycyjny i jak długi jest Twój horyzont inwestycyjny?

Napisany przez StGe1973
Nuż dobrze, pytanie brzmi, dlaczego akurat ten papier wartościowy? Dlaczego w środowisku zerowych stóp procentowych lub dobrej zdolności kredytowej, jak Niemcy z ujemnymi oprocentowaniem obligacji z oprocentowaniem stałym? Nie przychodzi mi na myśl żaden powód, dla którego chciałbym to zrobić...

Ale aby wyjaśnić dlaczego kurs spada:

Rosnące stopy procentowe powodują spadek kursów obligacji, ponieważ zachodzi następujące zjawisko:

Załóżmy, że rok temu kupiłeś obligację niemieckiego państwa na 10 lat, zakładając uproszczając, że oprocentowanie wynosiło 0%. Teraz stopa procentowa wzrosła do 2%. Potencjalny nabywca może odkupić ci twoją obligację (0% oprocentowanie) lub nową obligację z oprocentowaniem 2% rocznie. Oczywiście każdy wybrałby nową obligację, ponieważ twoja stara obligacja nie daje żadnych zysków. Dlatego musisz dać kupującemu (ponieważ oprocentowanie obligacji jest ustalone) rabat od ceny zakupu (wartości nominalnej). Jeśli kupiłeś obligację o wartości nominalnej 1000 euro, to kupujący zaoferowałby ci jedynie 820 euro, ponieważ chce od ciebie otrzymać odszkodowanie za utracone odsetki lub po prostu kupuje nową obligację z oprocentowaniem 2%.

Dlatego obecnie spada kurs twojej obligacji, ponieważ stare obligacje w miarę wzrostu stóp procentowych tracą na wartości rynkowej...

Napisany przez 2utopus
W ciągu ostatnich 12 miesięcy stracił ponad 14%, ale w ciągu ostatnich 5 lat tylko nieco mniej niż 9% ...
oczywiście był też zawsze dzienny dochód w wysokości około 3% rocznie ...

Ale oczywiście fundusz kosztuje prawie 1% opłat (TER) rocznie - mam nadzieję, że nie zapłaciłeś 5% opłaty zaśrednictwa?

Ja na twoim miejscu (ale oczywiście nie jestem tobą - musisz podjąć to decyzję sam) sprzedałbym raczej i zainwestował w ETF rozpraszający rynek na całym świecie.

Napisany przez brainy
Jeśli spodziewasz się spadku stóp procentowych, warto zachować fundusz.

Napisany przez ZehWeh
I dokładnie teraz jest to bardzo mało prawdopodobne. Myslę, że w ciągu najbliższych lat stopy procentowe wzrosną jeszcze bardziej.

To, że EBC i Rezerwa Federalna odchodzą od polityki zerowych stóp procentowych, stało się bardzo wyraźne od początku roku.

Jeśli horyzont inwestycyjny i skłonność do ryzyka na to pozwolą, sprzedałbym i zainwestowałbym w Arero. Alternatywnie, All World ETF, ale zalecam zapoznanie się i zdobycie informacji przed zainwestowaniem tam.

Co do pytania, dlaczego wybrałem właśnie tę inwestycję. Ufałem mojemu doradcy z Sparkasse. Obecnie dokonuję swoich inwestycji, na przykład ETF-ów, za pośrednictwem Weltsparen.

Napisany przez ZehWeh
Doradcy nazywałbym ich sprzedawcami, którzy chcą sprzedawać produkty finansowe, najlepiej takie, które przynoszą bankowi dobrą marżę. Najczęściej kosztem naiwnego klienta.

Inwestowanie na całym świecie na pewno nie jest złe i jest dobrym krokiem w kierunku finansowej niezależności.

Dziękuję za wasze „oświecenie”

Napisany przez StGe1973
Musisz być świadom, że banki centralne dopiero co rozpoczęły podwyższanie stóp procentowych i na pewno w najbliższej przyszłości nic w tym zakresie się nie zmieni, czyli kurs będzie nadal spadać.

Czy warto sprzedać i zainwestować ponownie, to musisz sam/a zdecydować.

Inwestycja została jednak zakończona, gdy stopy procentowe wzrosły. Czy jeśli teraz nic nie zrobię, inwestycja będzie nadal tracić na wartości??

Napisany przez 2titan1981
To, jak już powiedziano, musisz zdecydować, ponieważ nie znamy Twojej sytuacji. Anleihenkurse spadają, gdy rosną stopy procentowe, a stopy procentowe rosną w chwili obecnej z punktu, w którym wcześniej nie były. Dlatego istnieje duże prawdopodobieństwo, że stopy procentowe będą nadal rosły, a ceny obligacji będą dalej spadały.

Napisany przez StGe1973
Aktualnie musimy zakładać, że będziemy mieli do czynienia z inflacją co najmniej przez 1 do 1,5 roku. Spowoduje to konieczność podniesienia stóp procentowych przez banki centralne, co skutkować będzie utratą wartości twojego inwestycji.

Jednak w ciągu następnych 1,5 roku niemiecki indeks giełdowy DAX oraz giełdy na całym świecie nie będą również wykazywać dynamicznego wzrostu. Wysoka inflacja oznacza, że popyt konsumentów spada, a rosnące stopy procentowe i inne czynniki są niemal idealnymi składnikami recesji.

Dlatego istnieje powiedzenie, że w czasie kryzysu królują gotówka, ponieważ istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że (prawie) wszystkie inwestycje stracą na wartości, w tym ceny nieruchomości i akcji itp.

Jednak to nie jest najważniejsze, tego nikt nie może powstrzymać. Najważniejsze to pytanie, jaki jest twój horyzont inwestycyjny i w jakie inwestycje widzisz najlepsze szanse na twój horyzont czasowy?

Dla dłuższych horyzontów inwestycyjnych zazwyczaj najlepszym rozwiązaniem są fundusze ETF... ale to twoja decyzja.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata