Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Potrzebuję pomocy przy cyfryzacji w przemyśle motoryzacyjnym. Jakie są wasze doświadczenia?

Napisany przez coonie
Przed kilkoma miesiącami dostałem nową posadę w przemyśle samochodowym. Podobno jest to jeden z sektorów, w którym transformacja cyfrowa jest najbardziej zaawansowana. Mogę jednak powiedzieć, że na pewno nie dotyczy to całej branży. Dostawca, dla którego pracuję, wyraźnie zaniedbał rozwój w ostatnich latach. Jesteśmy naprawdę światła lata z daleka od inteligentnej fabryki, nie ma porównania do mojego poprzedniego pracodawcy, którego gdzieś pośrodku hierarchii bym umieścił.

Mój przełożony, z którym często ściśle współpracuję, również zauważył pilną potrzebę działań. Jednak nie jest jeszcze jasne, w jaki sposób dokładnie powinno przebiegać dalsze postępowanie. Konsulting byłby dobry, ale nie przez żadnego dostawcę, który sam nie ma pojęcia o czym mówi. Jeśli już, to powinien to być specjalista w tej dziedzinie, który ma doświadczenie z cyfryzacją i automatyzacją w przemyśle samochodowym. Idealnie, jeśli jest w stanie opracować dobry koncept, a następnie przeprowadzić lub towarzyszyć przy procesie modernizacji.

Jak to wygląda w Waszych firmach pod kątem digitalizacji? Jakie macie doświadczenia? Czy macie specjalistycznych pracowników lub działy zajmujące się tymi sprawami, czy też korzystacie z ekspertyz z zewnątrz?

Re: Potrzebuję pomocy przy cyfryzacji w przemyśle motoryzacyjnym. Jakie są wasze doświadczenia?

Napisany przez drake
Jestem zatrudniony w branży inżynierii mechanicznej, gdzie wiele się dzieje w zakresie digitalizacji i z roku na rok jest tego coraz więcej. Ważne jest, aby iść z duchem czasu, w przeciwnym razie można zostać w tyle. Więc jesteście na dobrej drodze, jeśli dostrzegliście, że musicie nadrobić z firma. Doradztwo to pewna metoda, dzięki której można być pewnym, że specjaliści będą wspierać. Susietec jest dobrym miejscem do rozpoczęcia: wspólnie z wami opracują koncepcję i pomogą w przeprowadzeniu modernizacji. W firmie, w której pracuję, nie mamy specjalistów od digitalizacji, ale mamy pracowników, którzy zajmują się tą tematyką i współpracują z firmą doradczą. Oto dlaczego korzystamy z zewnętrznej wiedzy specjalistów, co działa dobrze dla nas. Prawdopodobnie również dla was byłoby to sensowne, prawda?

Napisany przez coonie
Przyjmowałem, że transformacja cyfrowa posuwa się naprzód w miarę stałym tempie. Ale nie chodzi tylko o to, że w końcu coś zostanie zrobione, ale przede wszystkim o to, że osiągniesz nowoczesny poziom szybko i będziesz w stanie go utrzymać. Bez zewnętrznej wiedzy, podobnie jak u was, na pewno nam się nic nie uda. Dobrze słyszeć, że mieliście dobre doświadczenia z konsultacjami i modernizacją. Jak to wyglądało u was? Jakie konkretnie zmiany zostały wprowadzone i jak pracownicy, którzy muszą się z nimi zmierzyć, je przyjęli? Co mnie również interesuje, to perspektywa przyszłości. Czy wasza współpraca z zewnętrzną firmą zakończyła się pomyślnie, czy będzie kontynuowana? Digitalizacja nie stoi w miejscu, a jeśli nie jesteś specjalistą w tej dziedzinie, niemożliwe jest ciągłe śledzenie wszystkich nowych trendów.

Napisany przez drake
coonie pisze:
Zakładałem, że transformacja cyfrowa somehow ciągle postępuje. Ale nie chodzi tylko o to, że kiedyś coś będzie zrobione, ale przede wszystkim o to, aby szybko osiągnąć nowoczesny stan i utrzymać go. Bez ekspertyzy z zewnątrz, podobnie jak u was, na pewno nic z tego nie będzie. Ale dobrze słyszeć, że mieliście dobre doświadczenia z konsultacjami i modernizacją. Jak to wyglądało u was, jakie konkretne zmiany zostały wdrożone i jak pracownicy, którzy muszą się zmierzyć z tymi zmianami, zareagowali?

Co mnie jeszcze interesowałoby, to aspekt przyszłości. Czy wasza współpraca z firmą zewnętrzną została pomyślnie zakończona, czy będzie kontynuowana? Cyfryzacja się nie zatrzymuje, a jeśli ktoś nie jest specjalistą, niemożliwe jest śledzenie wszystkich nowych rozwojów.

Jako firma trzeba być na bieżąco, samoistnie się to nie zautomatyzuje. Jak mówisz, trzeba szybko osiągnąć nowoczesny stan, ważne jest, aby iść z duchem czasu, aby nie zostać w tyle. Proces zdecydowanie nie jest łatwy, ale z właściwym wsparciem można to na pewno osiągnąć, nie wolno się wstydzić prosić o pomoc profesjonalistów. Inwestycja na pewno się zwróci. U nas kilka procesów pracy zostało zautomatyzowanych, mamy wewnętrzną bazę danych, która dokumentuje wszystko istotne dotyczące procesów produkcyjnych, które wcześniej musieliśmy protokołować ręcznie. Nasi pracownicy przyjęli to pozytywnie, byli bardzo zadowoleni, że uciążliwe kroki zostały im odebrane. Wszyscy zostaliśmy dobrze przeszkoleni, ale nie było to takie trudne, jak się można spodziewać, a wręcz przeciwnie. Obsługa jest prosta i szybko przyzwyczajamy się do nowych środków ostrożności. Współpraca na razie zakończona, wszystko dobrze się udało. Jeśli kiedyś znów zajdzie taka potrzeba, prawdopodobnie ponownie skonsultujemy się z firmą konsultingową, zobaczymy, czy potrzebujemy ponownie aktywnego wsparcia. Oczywiście wszystko zależy od tego, co dokładnie będziemy chcieli zmienić. Są to jednak plany przyszłości. W tej chwili wszystko jest w porządku.

Napisany przez coonie
Automatyzacja automatyzacji byłaby piękna, ale na pewno nie realistyczna. Najpierw trzeba dokładnie zbadać, jaka jest sytuacja obecna, co chcemy osiągnąć i jakie cele chcemy osiągnąć oraz jak realistycznie możemy je osiągnąć. Dlatego uważam, że ważne jest skonsultowanie się z kimś, kto wie, co robi.

U nas zautomatyzowano kilka procesów roboczych, mamy wewnętrzną bazę danych, która dokumentuje wszystko, co ważne dotyczące procesów produkcyjnych, które wcześniej musieliśmy rejestrować ręcznie.

Czy waszym celem było więc stać się firmą bezpapierową? A może chodziło także o poprawę produkcji cokolwiek oferujecie? Zwłaszcza jeśli chcecie pracować szybciej i/lub osiągać wyższą jakość, automatyzacja oraz analiza danych w czasie rzeczywistym przynoszą naprawdę ogromne korzyści, prawda?

Oczywiście zależy to także od tego, co dokładnie chcemy zmienić. Ale to jeszcze przyszłość. W tej chwili wszystko jest w porządku.

Cieszę się, że udało wam się osiągnąć dobry stan dla waszej firmy! Ale patrząc na szybkie postępy z ostatnich lat, można przypuszczać, że ten trend będzie kontynuowany również w przyszłości. Na pewno będzie to dużym atutem, gdy będziecie mieć już znajomego specjalistę, który zna wasze potrzeby.

Napisany przez drake
coonie pisze:
Czy celem było stanie się firmą bez papierowej dokumentacji? Czy też chodziło o poprawę w produkcji czegoś, co oferujecie? Zwłaszcza jeśli chce się pracować szybciej i / lub osiągnąć wyższą jakość, automatyzacja i analiza danych w czasie rzeczywistym przynoszą ogromne korzyści, prawda?

Jesteśmy w zasadzie bezpapierowi, niemal całkiem. Czasami jednak potrzebne jest papierowe dokumenty, na przykład w korespondencji, gdy firma, z którą współpracujemy, wymaga podpisanych umów w formie papierowej. To nie zależy od nas - w przeważającej części wszystko podpisujemy już cyfrowo. Chodzi raczej o procesy takie jak dystrybucja zadań, zautomatyzowane procesy w produkcji, cyfrowy rejestr akt, dokumentację, opakowania. Te ostatnie nadal nie są w 100% cyfrowe, ale pracuje się nad systemem.

Cytat od coonie

Cieszę się, że udało wam się osiągnąć dobry stan dla was samych! Ale patrząc na szybki rozwój w ostatnich latach, można przypuszczać, że trend ten będzie kontynuowany w przyszłości. Na pewno wiele znaczy, gdy macie bezpośredniego partnera, który już zna wasze potrzeby.

Tak, stan jest na razie odpowiedni, ale wciąż pracujemy nad optymalizacją. Na szczęście firma, w której pracuję, ma odpowiednie środki, a cyfrowe przetwarzanie się opłaca. Kontynuujemy pracę z firmą konsultingową.

Napisany przez coonie
drake pisze:
Chodzi głównie o kroki pracy, takie jak dystrybucja zadań, zautomatyzowane procesy w produkcji, cyfrowy rejestr akt, nagrania, pakowanie. To ostatnie również jeszcze nie działa w 100% cyfrowo, ale nad tym pracowany jest nad systemem.

Ah, to są interesujące spostrzeżenia. Czy w produkcji chodzi tylko o automatyzację, czy też o to, że dane są zbierane i analizowane w czasie rzeczywistym? Co do prac nad systemem, czy znów sięgacie po wsparcie susietec czy to projekt prowadzony jest wewnętrznie?

Cytat drakea

tak, dotychczasowy postęp jest zadowalający, ale nadal pracujemy nad optymalizacją. Na szczęście firma, w której pracuję, ma odpowiednie środki, i okazuje się, że cyfrowa obróbka się opłaca.

Jak długo trwało, zanim sukcesy cyfryzacji zaczęły się pojawiać? Myślę, że to także jeden z powodów, dla których niektóre fabryki i przedsiębiorstwa wciąż wahają się podjąć pierwsze kroki, ponieważ nie mogą (jeszcze) dostrzec, w jaki sposób i kiedy taka inwestycja się dla nich opłaci.

Chociaż niedawno czytałem w regionalnej gazecie, że istnieją także dotacje i inne formy wsparcia dla firm, które potrzebują jeszcze nadrobić zaległości w zakresie transformacji cyfrowej.

Napisany przez drake
coonie pisze:
Jak długo zajęło, zanim zaczął pokazywać się sukces digitalizacji?

chodzi również o zoptymalizowaną gromadzenie danych, stworzyliśmy bazę danych, która rejestruje wszystkie ważne kroki pracy, czasami ręcznie tworzymy przypadki użycia, ponieważ są pewne rzeczy, które robimy sami, takie jak rozmowy telefoniczne, spotkania, akwizycja... ten element modernizacji mamy już dobrze opanowany wewnętrznie. Zostaliśmy bardzo dobrze przeszkoleni przez susietec. pomagają nam trochę w optymalizacji zautomatyzowanych procesów pracy.

Szczerze mówiąc, po krótkim czasie okazało się, że digitalizacja przyniesie nam wiele ułatwień. Stopniowo wszyscy się w to wkręcamy. Oczywiście, to wymaga pewnej adaptacji, ale wewnętrznie przyjęliśmy to bardzo pozytywnie, cieszymy się z tego rozwoju, od samego początku, gdy temat został poruszony.

Cytat od coonie

Ostatnio przeczytałem także w lokalnej gazecie, że istnieją również dotacje i inne formy wsparcia dla firm, które nadal potrzebują nadgonić w zakresie transformacji cyfrowej.

Ach, naprawdę? Nie wiedziałem o tym. Ja nie zajmuję się budżetem, ja tylko korzystam z korzyści ale oczywiście fajnie, jeśli tak jest, to zmotywuje firmy do podejmowania tego kroku.

Napisany przez coonie
drake pisze:
gibt ja bei aller Automatisierung auch Dinge, die wir selbst machen, wie Telefonate, Meetings, Akquisation

Natürlich, wszystkiego nie można i nie powinno się automatyzować. Chodzi o to, aby korzystać z zalet, gdzie tylko się da, aby pracownicy mogli skoncentrować się na swoich głównych kompetencjach. Dzięki temu efektywność może być znacząco zwiększona, a może nawet jakość poprawiona poprzez generowane w czasie rzeczywistym dane, które zapewniają niezawodne spojrzenie na istniejące procesy. Tak więc ogólnie chodzi o poprawę, aby dana firma pozostała konkurencyjna zarówno na rynku krajowym, jak i międzynarodowym.

Cytat od drakea

Szczerym jestem, że po krótkim czasie okazało się, że dla nas cyfryzacja przyniosła wiele ułatwień. Stopniowo wszyscy się do tego przyzwyczajamy. Oczywiście to wymaga przeorganizowania, ale wewnętrznie wszystko zostało przyjęte bardzo pozytywnie, cieszymy się z tej ewolucji.

Wygląda na to, że zostało to rzeczywiście rozsądnie zrealizowane. Nawet gdy różne maszyny różnych producentów są integrowane w nowoczesne środowisko IoT, dla osób pracujących z nimi nie powinno to wyglądać jak skomplikowane puzzel, ale raczej jak zgrabnie pasujące do siebie elementy, gdzie jedno koło idealnie wchodzi w drugie.

Cytat od drakea

ale oczywiście super, jeśli tak jest, to motywuje firmy do podjęcia kroku.

Rzecz, o której myślę, że zawsze jest ważna. Szczególnie w obecnych czasach. Obecnie nie tylko osoby prywatne nie wiedzą, jak wysoka będzie następna rachunku za energię. Nawet duże, renomowane firmy borykają się z nieprzewidywalnymi kosztami i opóźnieniami w łańcuchach dostaw. Mogę sobie wyobrazić, że nie jest łatwo zainwestować w coś takiego jak transformacja cyfrowa. Nawet jeśli być może wie się już, że jest to pilnie konieczne, bo ostatnie lata zostały zaniedbane.

Napisany przez drake
tak, kilka rzeczy pozostaje analogowych, co jest w porządku. Kto wie, jak rozwój cyfryzacji będzie się rozwijał w ciągu najbliższych lat. Tak, u nas konwersja została dobrze przeprowadzona, my pracownicy postrzegamy to jako postęp. Poświęciliśmy kilka miesięcy na przygotowania i dokonaliśmy pewnych dostosowań, w zależności od tego, czego potrzebujemy we wszystkich ostatecznych procesach. Czas, który na to poświęciliśmy, opłaca się, wiele rzeczy stało się dla nas łatwiejszych, a wiele potencjalnych źródeł błędów zostało wyeliminowanych - naprawdę dobrze.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata