- pt sie 12, 2022 10:13 am
Czy można pracować w jednym i tym samym firmie zarówno w ramach umowy Midijob (1600,-), jak i umowy Minijob (520,-)?
Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości
viktor pisze:
Dokładnie ten punkt nie jest dla mnie zrozumiały, jak działa.
Pracodawca w przypadku umowy o pracę w niepełnym wymiarze godzin zgłasza umowę na niepełny etat i odprowadza składki ubezpieczeniowe do centrali umów o pracę w niepełnym wymiarze godzin
Pracodawca w przypadku umowy o pracę w niepełnym wymiarze godzin zgłasza umowę na pełny etat i odprowadza składki ubezpieczeniowe do kasy chorych pracownika.
To są 2 oddzielne miejsca płatności. - jak więc ma być określona łączna kwota wynagrodzenia za pracę?
Łączna kwota uzyskanego wynagrodzenia za pracę może mieć znaczenie tylko dla obliczenia podatku dochodowego. - Jest to wyłącznie sprawa pomiędzy pracownikiem a Urzędem Skarbowym.
viktor pisze:
To już mówili tutaj inni respondenci.
Ale wciąż nie wiem, jak to ma działać.
Jeśli pracownik kłamie obu pracodawców, obaj pracodawcy zgłaszają tylko umowę o pracę w ramach umowy midijob z odpowiednimi składkami społecznymi, ....
to, ..... kto oblicza pełne składki ubezpieczeniowe od całości wynagrodzenia? Czy obaj pracodawcy wpadają w pułapkę? Czy będą musieli dopłacić składki społeczne? To będzie skomplikowane!
pisze:
Po tym nie ma już znaczenia, czy istnieją dwa Mini i jedna praca w ramach Midi, każdy pracodawca musi odprowadzać składki społeczne, Zwalnia się ze składek społecznych i podatkowych z powodu przekroczenia.
Bez względu na to, ile faktycznie istnieje miejsc pracy, wszystkie pełne składki społeczne i podatkowe muszą być odprowadzane. Ponieważ jest uważany za pełnoetatowego pracownika!
bruno68 pisze:
Tak więc dwie mini prace w wysokości po 226 € miesięcznie są, pod względem prawnym, 1 średnią pracą, z podziałem kosztów społecznych! Przekroczona jest granica 450,01 €!
bruno68
Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]
Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]
Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]
Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata