Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: BSV - Zwolnienie lekarskie na pobyt w domu

Napisany przez Philst
Cześć wszystkim, Stoimy w obliczu następującej sytuacji: niedługo nabywamy Dom. Podstawowe prace renowacyjne są już wykonane. Jednakże jest pewne, że za kilka lat możemy chcieć odnowić łazienkę, może schody, itp. To nie są prace obowiązkowe, ale podnoszą standard. Ponadto istnieje możliwość, że w ciągu najbliższych 10 do 20 lat będziemy musieli wymienić dach. Podczas finalizacji finansowania zakupu, bank zalecił nam, co nie było wielkim zaskoczeniem, założenie umowy oszczędnościowo-budowlanej, tzw. zwolnienie lekarskie dla domu. O ile dobrze to rozumiem, wpłaca się tutaj ratę oszczędnościową i można w różnym momencie wziąć częściowe kredyty, według doradcy bankowego po atrakcyjnych stopach procentowych. Przyznam, że jeszcze się nie zapoznałem z tym tematem i chciałbym najpierw zapytać tutaj, czy to się może opłacać? Moją podstawową obawą jest, czy opłaty nie zmniejszą korzyści i czy faktyczne wzięcie kredytów nie jest znacznie bardziej skomplikowane i związane z większą liczbą warunków, niż można by się spodziewać. Dziękuję za każde doświadczenie!

Napisany przez 2titan1981
Umowy oszczędnościowo-budowlane nie są inwestycjami kapitałowymi. W związku z tym po kosztach związanych z zawarciem umowy stopa zwrotu

Napisany przez Philst
Dziękuję za szybką odpowiedź. Twoje rozważania brzmią sensownie, zwłaszcza nie wpadłem jeszcze na pomysł założenia depozytu na domowe projekty długoterminowe. To zdecydowanie pomysłowe. Co do kredytu ramowego, jeszcze się nad nim nie zastanawiałem, ale będę musiał to jeszcze przemyśleć.

W sumie myślę, że będziemy postępować podobnie. Jedynie rozważę czy nie miałoby sensu założyć małego rachunku BSV, aby np. za 5 lat uzyskać niskoprocentową pomoc finansową na remont łazienki, muszę to jeszcze przemyśleć oraz sprawdzić, jakie byłyby dokładne warunki (w końcu kapitał prawdopodobnie i tak byłby dostępny za 5 lat, jest to po prostu kwestia obliczenia, czy bardziej opłaca się go przeznaczyć na dodatkową spłatę kredytu hipotecznego i potem pożyczyć pieniądze taniej...).

Napisany przez 2utopus
Jeśli już teraz wiesz, że za 5 lat chcesz zrobić łazienkę za np. 10 000€, możesz zacząć odkładać 2000€ rocznie.
Zawsze warto mieć fundusz awaryjny na rachunku oszczędnościowym - na zwykłe rzeczy w życiu - naprawę samochodu, pralkę, ... jako właściciel nieruchomości, dodatkowo warto gromadzić fundusz na remonty - na dach / ogrzewanie / łazienkę / elewację / ... aby w razie czego nie potrzebować drogiego kredytu.

Przy oszczędnościach na budowaniu społecznym (BSV) powyżej 10 000€ za pierwszy raz pobierana jest np. opłata w wysokości 160€ i roczna opłata za prowadzenie konta - musisz go otrzymać w ciągu 5 lat i zobaczyć, jak wysokie będą raty i odsetki w rzeczywistości.

Osobiście może bym się tego bardziej przyjrzeć:
https://www.ing.de/kredit/wohnkredit/

Napisany przez C. Andreas
Hit w dziedzinie oszczędzania na cele budowlane, czyli zwolnienie lekarskie dla domu, jest dobrym rozwiązaniem. Oprocentowanie wynosi 0,99% w Bausparkasse Mainz. Około co 5 lat otrzymujesz automatyczne przydziały.
Nie jesteś jednak zobowiązany/a je przyjąć - zależy to od twoich potrzeb. Opcjonalne pożyczki są zawsze kredytami bez zabezpieczeń, co oznacza, że twoje dochody są wystarczające do złożenia wniosku.
Możesz zawsze swobodnie decydować, czy chcesz przydzielenie, czy wypłacić swoje oszczędności, czy oszczędności + pożyczkę, czy zostawić wszystko na razie, aby na przykład po 8 latach wypłacić 15 000 euro. W ramach kredytu budowlanego możesz zawsze spłacać więcej, nawet miesięcznie. Ponadto w fazie oszczędzania jesteś bardzo elastyczny/a, ponieważ masz zawsze dostęp do swoich pieniędzy lub możesz w każdej chwili zatrzymać lub zwiększyć wpłaty.
Więcej informacji znajdziesz na mojej stronie: https://www.mein-bauspar-vergleich.d...ausparvertrag/

Napisany przez Philst
Dziękuję, będę o tym dalej myślał.

Czy mógłbym w ogóle wypowiedzieć taki BSV w fazie oszczędzania i odzyskać swoje pieniądze (co by oznaczało, że pozostałoby mi tylko zapłacenie opłat za otwarcie)? Czy pieniądze są zablokowane/czy istnieje kara za wcześniejsze zakończenie?

Philst pisze:
Dziękuję, będę nadal o tym myślał.

Czy mogę w ogóle zrezygnować z takiego BSV w fazie oszczędzania i odzyskać swoje pieniądze (czyli ostatecznie pozostanę tylko z opłatami za uruchomienie)? Czy pieniądze są zablokowane/istnieje kara za rezygnację?

Tak, można to zrobić, albo zrezygnować, albo wpłacić mniej, albo zatrzymać. Jednak ta deklaracja nie jest ogólnie obowiązująca, ponieważ każda kasa hipoteczna działa inaczej.

Napisany przez NaTwoim13
Ponadto, jeśli na przykład zaoszczędziłem 3 000 euro, a konieczna i nagła modernizacja, naprawa lub nowe zakupu kosztuje 6 000 lub 9 000 euro, to ubezpieczenie zdrowotne dla domu mogło być sensowną i ratującą inwestycją!

Napisany przez Philst
Dziękuję bardzo! Tak, w zasadzie rozumiem. Jeśli dobrze rozumiem, jest to praktycznie porównywalne z tworzeniem zwykłego rezerwuaru (z ewentualnie opóźnioną możliwością dostępu), co może nawet umożliwić skorzystanie z korzystnego kredytu. Główną wadą jest opłata zamykająca, ale ogólnie jest to interesujące. Czy istnieje gdzieś dobre zestawienie różnych dostawców takich produktów do porównania?

Napisany przez NaTwoim13
Podaj kilka parametrów, takich jak:

1) Miesięczna kwota oszczędności

2) 2-3 okresy do przydziału, czas kiedy pieniądze będą potrzebne

3) Pożądana suma, która ma być dostępna

a my możemy obliczyć dla Ciebie wszystkie stawki i przesłać Ci obliczenia z najlepszymi wynikami przydziału :-)

Napisany przez Philst
Trochę opóźnione informacje:

1. Ostatecznie stopa oszczędności jest dość elastyczna. Myślę o kwocie między 50 a 150 euro. Jeśli istnieją dobre powody, dlaczego wyższa stopa byłaby sensowna, byłoby to także możliwe.

2. Optymalne byłoby wycofywanie środków co 5 lat (ewentualnie krócej). Głównym celem jest pewna elastyczność.

3. Trudno jest określić celową kwotę. Jeśli co pięć lat dostępne byłyby 5000 euro, myślę, że dobrze wpasowałoby się to w ogólną koncepcję rezerw finansowych.

Cześć,

przy wypłacie w ratach po 5 000 euro wystarczyłoby 50 euro miesięcznie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata