Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Opłacalne możliwości inwestycyjne dla świadczeń majątkowych.

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim, Wkrótce kończy mi się umowa oszczędnościowa na mieszkanie i niekoniecznie chcę ją odnowić. Teraz pojawia się pytanie, gdzie powinny trafiać środki od pracodawcy na oszczędności inwestycyjne. Znam tylko umowę oszczędnościową na mieszkanie i umowę oszczędnościową VL w moim banku. Czy istnieją inne opcje inwestycyjne, które są opłacalne i dodatkowo są wspierane przez państwo? Pozdrowienia Milan

Napisany przez PI112
Cześć Milan, obok wspomianych przez Ciebie istnieją inne możliwości. 1. Umowa na fundusz inwestycyjny; w ramach określonych limitów dochodowych istnieje tutaj państwowe wsparcie; 2. ubezpieczenie na życie; brak państwowego wsparcia; 3. Oszczędzanie poprzez udziały (np. akcje pracownicze); brak państwowego wsparcia; 4. Pracownicze plany kapitałowe; wsparcie poprzez zwolnienie z podatków i składek na ubezpieczenie społeczne od składek. Mam nadzieję, że pomogłem. Pozdrowienia, Christian

Napisany przez ADMCI4
Cześć Christian, Dziękuję za Twoją szczegółową odpowiedź Pozdrowienia Milan

Napisany przez ADMCI4
Tak, moje VL są wpłacane na tzw. plan inwestycyjny. Państwo płaci rocznie 18%.

Napisany przez PI112
Tak, państwo wspiera plany oszczędnościowe inwestycyjne finansując je w wysokości 18% oszczędności rocznych. Jednakże dotyczy to tylko kwoty do maksymalnie 400€ rocznie, a dodatkowo tylko w przypadku, gdy dochód podlegający opodatkowaniu wynosi mniej niż 17 900€ (dotyczy to osób samotnych, małżeństwa mają podwójny limit).

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata