- wt sie 23, 2022 5:41 pm
Cześć wszystkim,
chcielibyśmy (moja żona i ja) kupić Dom od rodziny i otrzymać część w formie darowizny.
Musimy wziąć kredyt, aby kupić połowę od mojej cioci.
Drugą połowę otrzymam w darowiźnie od mojej mamy.
W księdze wieczystej prawdopodobnie będę miał 75% udziałów, a moja żona 25%.
Chcielibyśmy jednak od samego początku być wpisani w księdze wieczystej jako współwłaściciele po 50%.
Czy wiecie, czy jest możliwe wspólne podpisanie umowy kredytowej, kupienie połowy nieruchomości, ale wpisanie tylko mojej żony do księgi wieczystej za tę połowę?
Ja zostanę wpisany za drugą połowę jako darowizna.
Wydaje się to proste, ale nie wiem, czy bank zgodzi się na taki układ. Niemniej jednak nie widzę powodu, dla którego bankowi nie powinno zależeć, czy mam 75%, a moja żona 25%, czy też oboje mamy po 50% udziałów.
Dziękuję za krótką informację zwrotną.
chcielibyśmy (moja żona i ja) kupić Dom od rodziny i otrzymać część w formie darowizny.
Musimy wziąć kredyt, aby kupić połowę od mojej cioci.
Drugą połowę otrzymam w darowiźnie od mojej mamy.
W księdze wieczystej prawdopodobnie będę miał 75% udziałów, a moja żona 25%.
Chcielibyśmy jednak od samego początku być wpisani w księdze wieczystej jako współwłaściciele po 50%.
Czy wiecie, czy jest możliwe wspólne podpisanie umowy kredytowej, kupienie połowy nieruchomości, ale wpisanie tylko mojej żony do księgi wieczystej za tę połowę?
Ja zostanę wpisany za drugą połowę jako darowizna.
Wydaje się to proste, ale nie wiem, czy bank zgodzi się na taki układ. Niemniej jednak nie widzę powodu, dla którego bankowi nie powinno zależeć, czy mam 75%, a moja żona 25%, czy też oboje mamy po 50% udziałów.
Dziękuję za krótką informację zwrotną.