Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy mieszkania z kredytem hipotecznym - ocena wartości

Napisany przez ViermalBau
Witaj,
potrzebuję wiedzy fachowej lub wartości doświadczenia w następującej sytuacji.

Jako rodzina przeprowadzamy się z Nadrenii Północnej-Westfalii do Saksonii. Mam już nowe miejsce pracy w służbie publicznej, mój mąż pozostaje przy swoim pracodawcy. Zarabiamy oboje miesięcznie po 3350 euro netto, nasze dochody miesięczne wraz z zasiłkiem rodzinny przekraczają 7000 euro netto.

Planujemy budowę nowego domu w bardzo wiejskiej okolicy. Całkowite koszty budowy, w tym działka, garaż, prace brukarskie i Dom o powierzchni 140 mkw zgodny z normami KfW 40 NH wynoszą 580 000 euro.

Nasz kapitał własny wynosi około 185 000 euro. Z tego chcemy wprowadzić około 120 000 euro czyli około 20%. Reszta ma pozostać jako rezerwa lub ma zostać spłacone jako prywatne pożyczki.
Bank jest na razie zaznajomiony ze wszystkim.

Wszystkie dokumenty zostały złożone przez doradcę finansowego dnia 16.09. w Banku FSL w Monachium. We wtorek nasz doradca dostał pozytywną opinię. Bank sprawdził zdolność kredytową oraz bazę danych SCHUFA i teraz przekazuje wszystkie dokumenty dotyczące domu zewnętrznemu rzeczoznawcy.
Dziś dzwonił do mnie rzeczoznawca, że teraz rozpoczyna opracowywanie ekspertyzy, która zostanie ukończona dopiero pod koniec przyszłego tygodnia, czyli 06.10. albo 07.10. Nasz doradca mówi, że to normalne i wszystko wygląda bardzo dobrze.

Właściwie mieliśmy zamiar pójść do notariusza 06.10. i kupić działkę. Teraz jesteśmy nieco zmartwieni, że to wszystko trwa tak długo i nie wiemy, co robimy.

Myślę, że bank zasadniczo chce z nami sfinalizować kredyt, jednak jestem niepewny co do wartości zabezpieczenia, ponieważ lokalizacja jest bardzo wiejska, a koszty budowy są wysokie ze względu na normy KfW 40 NH. Czy bank może również powiedzieć, że musimy wprowadzić 30% lub 40% wkład własny?

Jakie mam możliwości? Jakie są wasze doświadczenia?

Z góry dziękuję

Napisany przez 2tneub
Najpierw trochę zachęty:
W zależności od wartości działki, uważam, że koszty budowy przy obecnych cenach nie są bardzo wysokie.
Ponieważ poruszam się także na innych forach, mogę powiedzieć, że tam podawane są zupełnie inne liczby.
Oczywiście różni się to również w zależności od regionu.
Może rozłożysz koszty na poszczególne elementy, takie jak działka, koszty nabycia, koszty budowy, koszty dodatkowe związane z budową, garaż, tereny zewnętrzne, rezerwa na wybór materiałów itp. Dzięki temu można się lepiej zorientować.
Teraz ledwo mogę sobie wyobrazić, że bank wyceni koszty budowy niższe, najwyżej wartość działki.

Niestety nie mogę odpowiedzieć na Twoje inne pytania. Inni mają więcej doświadczenia.

Cześć
Dziękuję bardzo.
Planowany jest Dom prefabrykowany Kfw 40 NH, kosztuje to 445 000 euro, muszę powiedzieć, że już przetestowaliśmy próbki i właściwie wszystko jest uwzględnione, dopłata za wyższej jakości wyposażenie łazienek i podłogi, dopłata za aluminiowe rolety zewnętrzne i wysokiej jakości dachówki, pompa ciepła powietrzna z funkcją chłodzenia, instalacja fotowoltaiczna 9 kW z magazynem energii, tynk zewnętrzny z mineralnej zaprawy w kolorze - wszystko wliczone.

Więc
Dom 445 000
Bardzo tania działka prywatna 25 000
Opłata za podłączenie kanalizacyjne 5 000
Inne opłaty za podłączenie 10 000
Garaż 6 x 9 m 30 000
Chodnik i taras 20 000
Wykopy 25 000
Wpis hipoteki/notariusz
Nabytek gruntów 10 000

więc mam nadzieję, że wszystko dobrze rozłożyłam

Działka znajduje się w powiecie Görlitz. Ceny istniejących nieruchomości tam w ciągu ostatnich lat znacząco wzrosły.

Doradca finansowy powiedział także, że bank znał już lokalizację i ogólnie już się zgodził na to, że z nami dokona finansowania budowy.
Mogę tylko szacować, jak bank oszacuje wartość obciążenia lub co rzeczoznawca powie o kosztach budowy.
Mamy też pewną rezerwę kapitału.

Napisany przez 2tneub
Na razie brzmi to nieźle. Trudno ocenić tereny zewnętrzne, ponieważ to bardzo zależy od działki. Nawet jeśli już wiele rzeczy zostało wcześniej ustalone, miejcie świadomość, że podczas budowy mogą pojawić się dodatkowe koszty. Warto zatem dodać dodatkową rezerwę finansową.

Na stronie Boris.sachsen.de możesz sprawdzić stawkę gruntową swojej działki. Należy jednak zauważyć, że stawka gruntowa zawsze trochę opóźnia się w stosunku do rynku w razie rosnących cen. Czy działka została nabyta taniej od znajomych? W takim przypadku może to nawet być pozytywne, jeśli bank wyceni działkę wyżej.

Na wszelki wypadek zarezerwowaliśmy trochę pieniędzy (około 40 000 euro), które nie zostały jeszcze uwzględnione, ale jesteśmy otwarci co do ich dostępności. Działka odpowiada obecnym cenom w BORIS. W sąsiednim mieście właśnie powstała nowa strefa budowlana, gdzie lokalna gmina ogłosiła cenę trzykrotnie wyższą za metr kwadratowy niż wartość wpisana w BORIS. Działkę otrzymujemy od sąsiadów moich rodziców, więc na pewno dla nas będzie to nieco tańsze. Być może niepotrzebnie się martwię. Myślałem tylko, że bank zajmie trochę krócej. Mimo to myślę, że kupimy tę działkę.

Napisany przez NaTwoim13
Doświadczony pośrednik finansowy ocenia nową budowlę po jej zakończeniu. Robi to również dlatego, że wie, że bank DSL zamówi opinię eksperta, ponieważ potrzeba finansowania przekracza 400 000 euro.

Nie rozumiem dlaczego nie udostępniła Pani/Panu tej oceny, zwłaszcza że ma Pani/Pan presję czasu związana z terminem notarialnym dotyczącym aktu notarialnego na nieruchomość! Czy omówiono alternatywne rozwiązanie na wypadek, gdy wartości nie będą odpowiadać? Ocenianie nowych budynków jest jak gra w lotto i nawet jeśli mają oni pewną elastyczność, ponieważ używają zadowalającego kapitału własnego, to niestety zakończenie jest niepewne.

Nie rozumiem również, dlaczego w obecnej sytuacji pośrednik finansowy wybiera obecnie bank DSL, przepraszam, ale zupełnie tego nie kumam. Ani pod względem warunków ani pod względem realizacji (czas), ponieważ oczywiste jest, że konieczne będzie sporządzenie opinii eksperta!

Napisany przez 2tneub
ViermalBau pisze:
Myślę, że mimo wszystko kupimy tę działkę po prostu.

Ja bym też tak zrobił. Dla waszym atutem jest fakt, że możecie kupić działkę bez potrzeby kredytu.

Wybraliśmy bank DSL, ponieważ ubiegamy się o kredyt KfW, który obecnie jest dostępny tylko dla kfw 40 NH. Wymaganiem Banku KfW do złożenia wniosku jest jednak zastaw rejestrowy, co oznacza, że musielibyśmy już mieć zakupioną działkę. Bank DSL jest jednym z niewielu banków, w których możemy teraz złożyć całe finansowanie, a następnie złożyć wniosek do KfW. Skorzystaliśmy z porad Interhyp i baufi 24. Obydwaj stwierdzili, że bank sporządzi opinie. Nikt nie wspomniał ani nie zaproponował samodzielnego dokonania analizy nieruchomości przez doradcę. Teraz nie mamy już marginesu czasowego do przyszłego tygodnia. W najgorszym przypadku musimy wystąpić do innego banku. Czy ustalone oprocentowanie może się zmienić w późniejszym terminie?

Napisany przez NaTwoim13
Nawet jeśli ocena jest katastrofalna, DSL Bank zgodzi się finansować wysoki kredyt tylko wtedy. Zazwyczaj DSL Bank utrzymuje zaproponowane oprocentowanie nawet wtedy, gdy wskaźnik obciążenia jest wyższy niż zakładano w wstępnej kalkulacji. Nie musisz się martwić ze względu na rosnące stopy procentowe.

Nie rozumiem, dlaczego wybrano DSL Bank związane z kredytem KfW, w ogóle mi to nic nie mówi.

Otóż Kfw Bank zmienił warunki dotyczące dofinansowania 261, od kwietnia/maja konieczne jest wpisanie prenotacji sprzedaży w księdze wieczystej działki budowlanej, aby skorzystać z dofinansowania. Dochodzi to dopiero po zakupie. Tylko w przypadku działek kupowanych przez gminę wystarczy potwierdzenie gminy. Skontaktowałem się z infolinią KfW. Powiedziano mi, że należy najpierw kupić działkę albo za własne środki, albo przez finansowanie, a następnie złożyć wniosek o finansowanie budowy domu. Moim zdaniem jest to absolutnie absurdalne.

Jakiego programu użyłbyś do wyceny nieruchomości? Jaki wartość oszacowałbyś na podstawie powyższych informacji?

Napisany przez NaTwoim13
Proszę sprawdzić też wątek równoległy, chętnie mogę odebrać od Państwa dane.

Z przyjemnością ocenimy Pałą nową budowę jako uczestnik forum za darmo za pomocą 3 programów: Sprengnetter, IWA i VDP Research.

Przykro mi, nadal nie rozumiem i jutro zajmę się tematem, który w ogóle mi się jeszcze nie zdarzył.

Chętnie zaoferujemy Państwu ocenę nowego budynku jako uczestnik forum za darmo przy użyciu 3 programów: Sprengnetter, IWA i VDP Research.

Jakie dokładnie informacje będą Państwu potrzebne? Czy mam przesłać Państwu dokumentację dotyczącą domu i działki drogą mailową?

noelmaxim pisze:
Przepraszam, nadal tego nie rozumiem i zajmę się tym jutro, bo to zupełnie nowe dla mnie.

Dlatego prawdopodobnie niewielu ludzi z tego korzysta, ponieważ jest niewielu dostawców, którzy potrafią zbudować standard 40 NH

Napisany przez bruno68
W rzeczywistości ta budowa już się nie powiedzie.

Ponieważ kolejność decyduje o finansowaniu.

Chociaż kupujesz tylko ziemię pod oczekiwanie budowy; nie ziemię budowlaną!

Owszem, kupujesz tanio działkę, ale co z tego, jeśli jej nie ma połączeń? Nic! A co z Zürs? Czy ten Dom w tej formie w ogóle jest ubezpieczalny?

I kolejne pytanie: Czy opłaty za drogę lub uzbrojenie zostały już uiszczone? Czy może trzeba jeszcze doliczyć 20 do 40 tys. EUR?

Czy możliwe jest, że części działki nie są potrzebne na drogę? Zaskakująco, to mogłoby podnosić cenę, ponieważ za mniejszą powierzchnię zapłacono tę samą cenę. Sprawdź w dziale II księgi wieczystej. Być może znajdziesz tam coś nieprzyjemnego.

Być może jest w pobliżu linia energetyczna 400 kV? A może autostrada?

Ponieważ wątpię, żeby dostawca DSL wyłożył 300 000 EUR na nieuzbrojoną działkę. Nie mówiąc już o kredycie na 50 000 EUR, który dostają tylko właściciele nieruchomości

Bo na pewno jest jakiś powód, dlaczego działka nie została sprzedana wcześniej! Może to być stara dzika wysypisko z lat 40. i 50.?

To nie byłoby pierwszy raz, kiedy projekt budowlany zawodzi z powodu zapomnianych zanieczyszczeń.

Jak już powiedziałem, teraz to wasze losy decyduje kolejność, i proszę zaufać tylko pisemnym zapewnieniom, o ile osoba ta ma odpowiednie uprawnienia prokuracyjne.

bruno68

Napisany przez NaTwoim13
Podwójny post

Napisany przez NaTwoim13
bruno68 pisze:
Właściwie to budowanie już zawiódł.

Ponieważ kolejność decyduje o finansowaniu.

Kupujecie tylko tereny pod zabudowę rolniczą; a nie tereny budowlane!

Owszem, kupujecie tanio działkę, ale co z tego działka bez przyłączy? Nic! A co z domem w takiej formie jak Zürs? Czy taki Dom jest w ogóle ubezpieczalny?

I kolejne pytanie: Czy opłaty drogowe i uzbrojenie już zostały uregulowane? Czy jeszcze dojdzie kolejne 20 do 40 000 euro?

Czy możliwe, że części działki nie będą potrzebne do drogi? Zaskakująco, to uczyniłoby zakup droższym, bo za mniejszą powierzchnię zapłacono tę samą cenę. Sprawdź, co jest napisane w dział II księgi wieczystej. Może tam jest coś nieprzyjemnego.
Ewentualnie linia przesyłowa o napięciu 400 kV w sąsiedztwie? Lub autostrada?

Bo wątpię, że dostawca internetu wyrzuci 300 000 euro na nieuzbrojoną działkę. A co dopiero pożyczka hipoteczna w wysokości 50 000 euro, którą otrzymują tylko właściciele domów

Bo na pewno jest jakiś powód, dlaczego działka nie została sprzedana wcześniej! Ewentualnie stara dzika wysypisko śmieci z lat 40, 50-tych?

To nie byłby pierwszy raz, gdy projekt budowlany zawodzi z powodu zapomnianych problemów.
Teraz jak już wspomniałem, wasze losy decyduje kolejność, i ufajcie tylko pisemnym zapewnieniom, jeśli osoba ta ma odpowiednie pełnomocnictwo.

bruno68

Doppelter Post

Napisany przez NaTwoim13
bruno68 pisze:
Właściwie to budowanie już się nie powiedzie.

Ponieważ kolejność określa finansowanie.

Jeden kupuje tylko grunt pod oczekiwanie na budowę; a nie grunt budowlany!

Owszem, kupuje się tanio działkę, ale do czego jest ta działka bez przyłączy? Nic! A jak to wygląda z Zürs? Czy ten Dom w takiej formie w ogóle nadaje się do ubezpieczenia?

I kolejne pytanie: Czy opłaty za drogi czy infrastrukturę są już zapłacone? Czy dojdzie do nich jeszcze 20 do 40 tysięcy euro?

Czy możliwe jest, że części działki nie są potrzebne na drogę?
Zaskakująco okazałoby się, że zakup staje się droższy, ponieważ za mniej powierzchni zapłacono tę samą cenę. Proszę spojrzeć do działu II księgi wieczystej. Być może tam jest coś nieprzyjemnego.
Być może linia przesyłowa 400 kV w sąsiedztwie? Albo autostrada?

Bo wątpię, że DSL przeznaczy łatwo 300 000 euro na niepodłączoną działkę. Nie mówiąc już o pożyczce na zasadzie deklaracji hauseigentümer o wartości 50 000 euro

Powód istnieje, dlaczego działka nie została wcześniej sprzedana! Być może stara dzika wysypisko śmieci z lat 40., 50.?

Nie byłoby to pierwszy raz, gdy projekt budowlany zawodzi z powodu zapomnianych zanieczyszczeń.
Jak już mówiłem, teraz kolejność określa ich los, dlatego zaufajcie jedynie pisemnym zapewnieniom, pod warunkiem że osoba ta ma także pełnomocnictwo.

bruno68

Dublet postu

Napisany przez NaTwoim13
bruno68 pisze:
Właściwie to budowanie już się nie powiedzie.

Ponieważ kolejność determinuje finansowanie.

Jeden kupuje tylko grunt pod oczekiwane przyszłe zastosowanie; a nie grunt budowlany!

Owszem, kupisz tanio działkę, ale po co ci działka bez przyłączy? Nic! A jak to wygląda z Zürs? Czy ten Dom w takiej formie w ogóle jest ubezpieczalny?

I kolejne pytanie: Czy opłaty drogowe lub uzbrojenie terenu zostały już pokryte? A może jeszcze dojdzie kolejne 20 do 40 000 €?

Czy możliwe jest, że części działki nie są potrzebne na ulicę? O dziwo, może to podwyższyć cenę zakupu, gdyż za mniejszą powierzchnię zapłacono taką samą cenę. Sprawdź księgę wieczystą działu II. Może znajdziesz tam coś nieprzyjemnego.
Być może linia przesyłowa 400 kV w sąsiedztwie? Albo autostrada?

Ponieważ wątpię, że DSL tak łatwo wyda 300 000 € na nieuzbrojoną działkę. Nie wspominając już o kredycie na 50 000 €, który otrzymują tylko właściciele nieruchomości

Istnieje z pewnością powód, dlaczego działka nie została sprzedana wcześniej! A może stara dzika wysypisko śmieci z lat 40. i 50.?

To nie byłoby pierwszy raz, gdy projekt budowlany zawodzi z powodu zapomnianych zanieczyszczeń z przeszłości.
Tak więc, jak już wspomniałem, teraz ich los determinuje kolejność, i proszę ufać tylko pisemnym zapewnieniom, o ile są one upoważnione do tego przez pełnomocnika.

bruno68

????????????????????????????????

???????????

bruno68 pisze:
Tak naprawdę to budowa ta już spełniała się.

Ponieważ to kolejność określa finansowanie.

Kupujecie tylko grunty pod zabudowę; nie budowlane!

Owszem, kupicie tanio działkę, ale co z tego, jeśli brak podłączeń? Nic! A jak sprawa wygląda z Zürs? Czy ten Dom w tej formie w ogóle jest ubezpieczalny?

I kolejne pytanie: Czy opłaty za drogi czy uzbrojenie zostały już uiszczone? Czy może tu jeszcze dojdzie dodatkowo 20 do 40 000 euro?

Czy możliwe, że część działki nie jest potrzebna na drogę? Zaskakująco, to mogłoby podnieść cenę zakupu, bo za mniejszą powierzchnię zapłacono tę samą cenę. Sprawdźcie w Dziale II księgi wieczystej. Być może jest tam coś nieprzyjemnego.
Może linia 400 kV w sąsiedztwie? A może autostrada?

Bo wątpię, że dostawca internetu spłaciłby łatwo 300 000 euro na nieuzbrojoną działkę. A co dopiero kredyt bez zabezpieczenia w wysokości 50 000 euro, który dostają tylko właściciele nieruchomości

Bo musi być jakiś powód, dlaczego działka nie została sprzedana wcześniej! Być może stara dzika wysypiska z lat 40., 50.?

Nie byłoby to pierwszy raz, gdy projekt budowlany zawodzi z powodu zapomnianych zanieczyszczeń.
Teraz jak wspomniałem, wasze przeznaczenie określi kolejność, a więc ufajcie tylko pisemnym zapewnieniom, o ile osoba ta jest również upoważniona do reprezentacji.

bruno68

Jestem lekko zdziwiony i początkowo nie chciałem odpowiadać na waszą publikację.

Skąd czerpiecie informację, że kupujemy grunty pod zabudowę? ????

Oczywiście, przed zapytaniem o finansowanie złożyłem wniosek o zagospodarowanie terenu do lokalnego inspektora budowlanego i otrzymałem wiążącą odpowiedź. Działka znajduje się w obszarze planu zagospodarowania przestrzennego, więc zgodnie z Paragrafem 34 BauGB można na niej budować. Wszystkie przyłącza są dostępne na działce. Odpowiednie informacje o liniach czerpalnych zostały zasięgnięte od dostawców. Tylko opłaty za przyłącze nie zostały uiści płatne, ponieważ nigdy nie podłączono budynku. Koszty zostały zapytane i uwzględnione w kosztorysie. Droga istnieje od wielu lat. Według informacji gminy nie ma tutaj żadnych opłat.

Mógłbym teraz rozwinąć tę kwestię, ale prawdopodobnie nie jest to dla ciebie warte uwagi, ponieważ piszesz coś, nie zadając żadnego pytania.

P.S. Nie ma tutaj żadnych zanieczyszczeń, to również można sprawdzić w odpowiednich miejscach

Czy możliwe jest, że część działki nie jest potrzebna jako droga?

To byłoby zaskakujące, gdyby to podniosło cenę zakupu, ponieważ za mniejszą powierzchnię została zapłacona ta sama cena. Sprawdź w dziale II księgi wieczystej. Być może tam jest coś nieprzyjemnego.

Czy w sąsiedztwie znajduje się linia przesyłowa o napięciu 400 kV? A może autostrada?

Bo trudno mi uwierzyć, że DSL po prostu wyrzuci 300 000 € na niezabudowaną działkę. A tym bardziej, że przyzna [url]kredyt[/url] bez żadnych zabezpieczeń w wysokości 50 000 €, który otrzymują tylko właściciele nieruchomości

bruno68

Muszę jeszcze raz odnieść się do tego, ponieważ piszesz o rzeczach, o których nie masz pojęcia.

Oczywiście księga wieczysta została sprawdzona.

Ponieważ pracuję w urzędzie gminy i codziennie zajmuję się wnioskami budowlanymi, wiem na co zwracać uwagę i że nie każda wolna działka jest terenem budowlanym ������*♀️

Chodzi o dofinansowanie KfW w wysokości 50 000 [url]euro[/url] dla budownictwa mieszkaniowego, a nie o wsparcie dla istniejącego mieszkania. Także o tym wspomniałem w programie wsparcia 261. Jest to wymienione na początku tekstu

Nie odpowiedziałeś na moje pierwotne pytanie...

Napisany przez 2tneub
To jest troll z forum. Nigdy nie odpowiada na pytania.

Napisany przez bruno68
W ten prosty sposób ViermalBau, mają pewność, czy rzeczywiście jest tam rzemieślnik? Zwracam uwagę na Państwa oświadczenie, że nic tam nie ma! Nie ma ani prądu, wody, kanalizacji, gazu ani linii telefonicznej! Innymi słowy, kto powiedział, że teren nie jest już zajęty przez instalacje dostawcze? Zwłaszcza jeśli linie znajdują się poniżej planowanego domu? Oznacza to, że wszystkie linie wokół domu muszą zostać przemieszczone, oczywiście na Państwa koszt, jako sprawców. Czy w ogóle wiedzą Państwo, ile kosztuje dodatkowo przemieszczenie trójfazowego kabla ziemnego o napięciu 10 kV o około 30 m? To samo tyczy się kanalizacji? Co zrobią Państwo, jeśli kanalizacja znajduje się na głębokości 1,80 m? Co z piwnicą? Co jeśli spadnie ulewa, a zrobiony jest basen olimpijski? Inne pytanie brzmi, jak szybko może zostać zlecone zlecenie i zrealizowane przez poszczególne firmy? Grudzień 2024? Być może powinny Państwo otrzymać wytyczne kredytowe DSL Bank, jeśli nie dołączam je w załączniku.

DSL Finansowanie nieruchomości - ramy działania - DSL Bank - oddział Deutsche Bank AG Friedrich-Ebert-Allee 114-126 · 53113 Bonn Stan: 10/2020 Strona 14 z 16
C) Obiekt Obiekty muszą być przeznaczone do stałego użytku i muszą być zatwierdzone 2.4 Niewybudowane działki Działka musi być gruntownie zabudowana Planowane budynki muszą być rozpoczęte w najbliższej przyszłości. F) Finansowanie 1. Koszty 1.1 Opłaty za prowadzenie konta Brak 1.2 Opłata poręczeniowa przez DSL Bank 1% p. a. Procent prowizji od avala 2. Opłaty za dostępność 2.1 Wysokość opłat za dostępność 0,25% m-c 2.2 Okres bezzwrotności opłaty za dostępność 3 miesiące po sporządzeniu umowy, licząc dniowo 6 miesięcy po sporządzeniu umowy w przypadku pożyczek o zmiennej stopie procentowej brak bezzwrotności w przypadku pożyczek z opcją niezawracalności 2.3 Przedłużenie bezpłatnego okresu dostępności możliwe za odpowiednią stawkę odsetkową, maksymalnie do 24 miesięcy

Jeśli rzemieślnik na miejscu nie będzie mógł pracować, od czwartego miesiąca zaczynają Państwo płacić 0,25% odsetek miesięcznie, co daje około 1100 € od kwoty 445 000 €. Dodatkowe opłaty w wysokości 1% rocznie również będą naliczane, jeśli budynek nie może służyć jako zabezpieczenie. Teraz trzeba zauważyć, że kolejność decyduje o Państwa przypadku. Najpierw upewnij się, czy Samorządowy Operator Telefonii, Prądu, Gazu, Wody zapewni infrastrukturę! Proszę, z rękojmią, a nie niezobowiązująco! W innym wypadku od grudnia 2022 r. musieliby Państwo zapłacić maksymalnie 1 100 € prowizji za dostępność.

Dlatego wątpię, czy wspomiany przez Państwa doradca bankowy zna treść wytycznych kredytowych DSL. doradca finansowy powiedział również, że bank już znał lokalizację i w zasadzie wyraził zgodę na finansowanie budowy z nami. Jednak nie mogę ocenić, jak bank ocenia wartość zabezpieczenia ani co rzeczoznawca sądzi o kosztach budowy.

Rzeczoznawca nic nie powie, ponieważ ten projekt już nie spełnia punktu C 2.4 Nr 2, ponieważ nie jest skomunalizowany. Jak mówią, warunki ramowe obejmują istotne elementy, które należy uwzględnić w działalności finansowania budowlanego banku DSL z perspektywy sprzedaży. Decyzję kredytową podejmuje oddział banku DSL.

W załączeniu wytyczne kredytowe DSL.

bruno68

Drogi Bruno 68,

Wygląda na to, że piszesz o rzeczach, o których masz niewiele pojęcia. Jak już wspomniano, informacje dotyczące przyłączy zostały uzyskane od dostawców, a z każdym dostawcą prowadzono rozmowy, czasem nawet na miejscu. Podłączenie do prądu, wody, kanalizacji i telekomunikacji jest możliwe bez problemów.
Została połączona księga wieczysta, a także sprawdzono możliwe obciążenia gruntowe.
Czy wiesz, co to jest wniosek o warunki zabudowy? Wnosi się go bezpośrednio do gminy, konsultując konkretną koncepcję zabudowy. Pozytywne rozpatrzenie wniosku o warunki zabudowy potwierdza możliwość zabudowy działki. Działka znajduje się w dzielnicy zabudowanej w całości, co oznacza, że jest przeznaczona pod zabudowę. Gmina sprawdza również, czy na działce istnieją służebności gruntowe lub obciążenia gruntowe.
Oczywiście omówiliśmy już z firmą budowlaną rozpoczęcie budowy i harmonogram czasowy. Naprawdę nie musisz się o to martwić, to już mamy wszystko dobrze przemyślane.
Nie mam zamiaru więcej na ten temat pisać, skoro wygląda na to, że i tak nie czytasz tekstów ze zrozumieniem.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata