Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy z notatkami 91,62 Prawo do użytkowania wieczystego

Napisany przez Haus2022
Cześć,

znaleźliśmy Dom, który stoi na gruntach dzierżawnych, ale bez odsetek. Pozostały czas dzierżawy to 38 lat, z możliwością przedłużenia.

Cena domu to 150 000 euro. Mój mąż jest jedynym żywicielem rodziny (2600 euro netto), mamy 4 dzieci (913 euro zasiłku rodzinnego), a ja jestem gospodynią domową. Finansowanie powinno odbyć się tylko na męża, ponieważ moje dane w biurze informacji kredytowej są złe. Jego wynik w biurze informacji kredytowej wynosi obecnie 91,62%, z jednym negatywnym wpisem (skasowany 10/23). Niestety, nie mamy żadnego wkładu własnego. Ale w Bawarskiej Służbie Hipotecznej dostajemy dotację w wysokości 5000 euro na każde dziecko. Ta dotacja jest jednak przyznawana dopiero po dokonaniu zakupu.

Czy otrzymamy kredyt hipoteczny? Czy możemy może uwzględnić pożyczkę od Bawarskiej Służby Hipotecznej wraz z dotacją jako wkład własny? Czy też zaciągnąć pożyczkę tylko na 115 000 euro na zakup domu i przekazać resztę sprzedającemu po wypłacie pożyczki?

Z góry dziękuję!

Pozdrowienia

Napisany przez Sephir0th
Skąd bierzesz kredyt w wysokości 115 000 € przy braku wkładu własnego i cenie 150 000 €? Dotacja w wysokości 20 000 € na pewno nie wystarcza. Wydaje mi się, że koszty dodatkowe związane z zakupem (zależnie od landu) wynoszące co najmniej 6,5% + ewentualnie prowizja dla pośrednika, a także prawdopodobnie konieczne (mniejsze?) prace remontowe nie zostały jeszcze uwzględnione.

Napisany przez Haus2022
Cześć,

u nas koszty dodatkowe wynoszą 5,5 procent. kredyt od Bayernlabo wynosi 30 procent ceny zakupu, a na każde dziecko przysługuje 5000 euro dotacji. To daje razem 150000+9000=159000
159000-45000=114000
W takim razie zaokrągliłem do 115 000 euro.

Remont to głównie malowanie i częściowo nowa podłoga. Mój mąż może zrobić wszystko sam i będzie robił to stopniowo.

Napisany przez rheingeist
Moje pytanie brzmi: co się stanie po 38 latach, gdy wygaśnie dzierżawa gruntowa???
Nie chcę zniechęcać, ale należy to wziąć pod uwagę.

Napisany przez Haus2022
Następnie dzierżawa może zostać przedłużona. A co myślisz?

Napisany przez 2utopus
Co dokładnie rozumiesz przez bez odsetek? Czy nie ma opłaty z tytułu dzierżawy wieczystej?
Jak wysoki jest podatek od nieruchomości/koszty utrzymania/etc.?
Jak wysokie są koszty dodatkowe (szczególnie ogrzewanie/energia elektryczna)?
Czy te 5000 € na dziecko są wypłacane praktycznie natychmiast, czy dopiero po określonym czasie?
Jakie raty są planowane dla kredytów bankowych i kredytów z banku regionalnego?
Ile powinno być oszczędzane miesięcznie na fundusz remontowy?
Dlaczego dotychczas nie udało się nic zaoszczędzić?
Jak wysoka była dotychczasowa czynszowa opłata bazowa?

Napisany przez Haus2022
Tak dokładnie, naliczana jest opłata za użytkowanie wieczyste :-)

Koszty dodatkowe to drewno lub pelety. Wynoszą około 130 [url]euro[/url] miesięcznie. Prąd to 115 [url]euro[/url].

Pożyczka od BayernLabo zostanie wypłacona w dwóch ratach. Dotacja zostanie odjęta od 45000 [url]euro[/url], co oznacza, że zwracamy tylko 25000 [url]euro[/url].

Rata wynosiłaby około 1000 [url]euro[/url].

Chcielibyśmy zaoszczędzić 150 [url]euro[/url].

Mamy już trochę oszczędności, ale nie możemy ich teraz użyć. To tylko 7000 [url]euro[/url].

Dotychczasowa czynsz wynosiła 590 [url]euro[/url] netto.

Koszty utrzymania wynoszą około 1700 [url]euro[/url]. Podatek od nieruchomości oszacowałem na 1000 [url]euro[/url].

Napisany przez 2utopus
Również Ogrzewanie: 130€ + Prąd 115€ (ile za kWh?) Rata kredytu (B-LB+normalny bank?) = 1000€ + 150€ Rezerwa + 1700€ Koszty utrzymania = 3095€

Co jest zawarte w kosztach utrzymania? (Woda/Telefon/Internet/TV/Abonament radiowo-telewizyjny/Żywność/Ubrania/Mobilność/Opieka nad dziećmi/Czas wolny/...?)

Podatek gruntowy jest płatny co miesiąc/kwartalnie/rocznie - czy 1000€ nie jest zbyt dużą kwotą? Jak wysoka jest opłata za użytkowanie wieczyste?

Kiedy zostaną wypłacone 2 raty B-LB?

Przy łącznym zadłużeniu w wysokości 140t€, rata w wysokości 1000€ stanowi około 8,5% (odsetki+spłata kapitału) - jakie oprocentowanie zostało zaproponowane? 3,5% na 10 lat czy zwiększone ze względu na stosunkowo słaby wynik w Biurze Informacji Kredytowej?

Napisany przez rheingeist
Haus2022 pisze:
Danach kann die Pacht verlängert werden.

Oder was meinst du?

Oczywiście, że to możliwe, ale za jakie warunki. Dla mnie dzierżawa z dziedzicznym użytkowaniem gruntów jest nie do przyjęcia. Niestety, wiele innych osób również ma takie zdanie, co może zmniejszyć szanse na ewentualną sprzedaż w przyszłości.
W naszej okolicy i w miejscowości próbuje się sprzedawać takie obiekty.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Cześć,
czy Bayernlabo zostało już zatwierdzone przez starostwo powiatowe?
Zostało to sfinansowane w ten sposób, a wtedy wymagano 17% kapitału własnego, aby zainstalować elementy LABO.

Gdzie dokładnie znajduje się ta inwestycja?

Z jaką ceną pelletu aktualnie się liczycie?

Możesz również śmiało napisać w wiadomości prywatnej....

Napisany przez Muenchner82
Haus2022 pisze:
Następnie dzierżawa może zostać przedłużona.

A co myślisz?

Myślę, że chodzi mu o postanowienie dotyczące prawa regresu, jeśli umowa nie zostanie przedłużona.

Napisany przez Saskia
Zastanawiają mnie rzekomo pozytywne odpowiedzi. Po przeczytaniu pierwszego postu myślałem, że tutaj zbyt wiele osób ogląda Dom za grosze
Jak można dojść do kosztów energii elektrycznej w wysokości 113 € dla sześciu osób? A z negatywnymi wpisami do SCHUFA oraz brakiem zdolności kredytowej bank na pewno nie zgodzi się na udzielenie kredytu w obecnej sytuacji. Nawet jeśli Dom jest uważany za okazję, z pewnością nie jest nim z perspektywy banku. Jak to ma się do jednego wynagrodzenia?

Przeciwpytanie....Gdybyś był bankiem..czy udzieliłbyś kredytu z czystym sumieniem?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata