Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: odpowiedni ETF

Napisany przez PDM
Dzień dobry,

musiałem odłożyć temat ETF, ale teraz w końcu mogę się temu przyjrzeć.

Pochodzę z Austrii i szukam ETF-a, który mogę regularnie oszczędzać.

Znalazłem ten tutaj, który jest dostępny na Trade Republic.

iShares MSCI ACWI UCITS ETF (Acc)
ISIN IE00B6R52259, WKN A1JMDF

Czy uważasz, że warto w niego inwestować? Czy istnieje lepszy ETF sektorowy/rozwojowy?

Pozdrawiam

Napisany przez 2titan1981
Dlaczego branżowy zakład? Im więcej poszczególnych tytułów ma fundusz, tym lepiej.

Napisany przez PDM
Nie będę teraz kłamać, nie wiem, o co ci chodzi. Tylko zareagowałem i dowiedziałem się, że ten ETF powinien być bardzo dobry, jeśli chcesz mieć taki, który łączy przemysł i rozwój. O co konkretnie chodzi z zakładami branżowymi? Pozdrawiam

Napisany przez 2titan1981
Można również inwestować w ETF-y, które zawierają tylko przemysł i badania. To będą zakłady branżowe.

ETF World powinien odzwierciedlać jak największą liczbę akcji. Istnieją także takie, które obejmują ponad 3500 pojedynczych tytułów. Standardowe ETF-y na świat mają mniej, jak teraz zauważysz.

Jednak jako zupełnie zielony inwestor, powinieneś być świadomy, że taki portfel może nawet stracić 50% wartości, zanim znowu się podniesie.

Napisany przez PDM
Dziękuję za odpowiedź!

Zakładanie zakładów branżowych nie ma miejsca w ISIN IE00B6R52259, a z 2900 akcjami powinno być całkiem dobrze, prawda? Jestem świadom(a), że będą występowały wahania, ale planuję trzymać ten ETF przez około 15 lat, dlatego po prostu będę to przeczekać.

Czy możesz polecić mi lepszy ETF?

Pozdrawiam

Napisany przez yosh
ETF jest szeroko rozproszony i tani, nie ma się do czego przyczepić. Różnice między ETF-ami są marginalne, opłata za zarządzanie (TER) w wysokości 0,2 procent jest w porządku.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata