Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Przekazanie Leasingu przez salon samochodowy

Napisany przez Chrxs20
Cześć,

ostatniego tygodnia dostałem telefon od salonu samochodowego, w którym 18 miesięcy temu podpisałem umowę Leasingu prywatnego (koncern VW). Umowa Leasingu obowiązuje do lutego.

Podczas rozmowy pracownik powiedział mi, że salon samochodowy jest zainteresowany zakupem samochodu od VW, aby móc go potem sprzedać z prowizją po zwrocie, co brzmi dla mnie sensownie.

Otrzymałem teraz dokumenty do podpisania - razem z umową użyczenia między udostępniającym (salon samochodowy) a użytkownikiem (ja). W umowie są określone warunki, które jak dotąd wydają się odpowiednie. A także dwa wnioski: 1. Wniosek o rozwiązanie umowy Leasingu z opłatą za zerwanie (kwota 0 € została wpisana) i 2. Wniosek o rozwiązanie umowy Leasingu z dodatkowym dochodem. W tym ostatnim jest napisane, że nic mi nie będzie zwrócone.

Duży problem widzę w zwrocie - sprawdzi go rzeczoznawca salonu samochodowego (podobno w moim obecności), a nie niezależny rzeczoznawca DEKRA lub inny.
Czy ktoś miał już do czynienia z taką sytuacją i może mi coś doradzić w tej sprawie, czy istnieją dla mnie jakieś ukryte koszty lub dodatkowe wady?

Dziękuję!

Napisany przez 2utopus
Widzę największą wadę w tym, że nie będziesz już miał samochodu - a ceny samochodów używanych znacząco wzrosły w ciągu ostatnich lat.
Jeśli jest to samochód elektryczny lub hybrydowy, dla którego zostało złożone wniosek o dofinansowanie, może być konieczne jego zwrot.
Wygląda na to, że salon samochodowy ma korzyść z tej akcji - dlaczego ty nie dostajesz więc z tego jakiejś części?
Sprawdź, czy możliwe jest przeprowadzenie kontroli przez salon samochodowy przed podpisaniem umowy - wtedy możesz ewentualnie zatrudnić niezależnego eksperta do sprawdzenia pojazdu i nie musisz korzystać z warsztatu (drogiego?) związanej z umową ...

Czy wpłata początkowa/ostateczna jest w całości do zapłacenia przez Ciebie? Jak to wygląda z przekroczeniem/ograniczeniem kilometrów?

Napisany przez Chrxs20
Hej,

to hybrydowy pojazd z wtyczką, oznacza to, że wpłaciłem 4500€ i otrzymam je z powrotem. Nie muszę płacić żadnej ostatecznej raty, a ponieważ przejechałem znacznie mniej niż mogłem, zostaną mi zwrócone koszty za niedoszacowane kilometry.
Już zamówiłem nowy pojazd u konkurencji, a dostawa odbędzie się w lutym.

Napisany przez 2utopus
Następnie należy dokładnie przyjrzeć się minimalnemu okresowi Leasingu dla pojazdów hybrydowych - jeśli umowa miała początkowo trwać ponad 24 miesiące, a następnie zostanie wcześniej zakończona, możesz być zobowiązany do zwrotu pełnej dotacji (4500 €) ... https://www.carprofessional.de/consu...desthaltedauer

Napisany przez Chrxs20
Dziękuję bardzo!

Po prostu tego nie podpiszę i wszystko zostanie po staremu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata