Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: pożyczka od sprzedawcy w rodzinie; pytanie odnośnie rozwiązania.

Napisany przez Ruhl
Witajcie!

Podczas zakupu nieruchomości (domu jednorodzinnego) w rodzinie, moja ciotka (sprzedawczyni) udzieliła mi pożyczki sprzedawcy.
pożyczka nie jest uwzględniona w księdze wieczystej.
Jest tylko wspomniana w umowie kupna jako akapit, z ustaloną ratą z tytułu spłaty/odsetek, określonym okresem trwania oraz ustaleniami dotyczącymi dodatkowej spłaty.

Rezultaty przeszukiwań internetu wykazują, że umorzenie takiej pożyczki sprzedawcy jest możliwe.
Jednak nigdzie nie znalazłem informacji, jak to dokładnie zrobić...

Moje pytanie więc brzmi:
Jak postępować, jeśli moja ciotka zdecyduje kiedyś w przyszłości uznać pożyczkę za spłaconą lub chciałaby umorzyć pożyczkę?
Czy konieczne jest pójście do notariusza i pozostawić pożyczkę sprzedawcy jako spłaconą?
Czy wystarczy to po prostu tylko spisać odręcznie w prywatności i przechować karteczkę, na wypadek interwencji skarbówki??

Dzięki za wiadomości!!

Pozdrawiam
Ruhl

Napisany przez rheingeist
Mmm powiedziałbym, że bez wizyty u notariusza się nie obejdzie. Musi to jakoś zostać skasowane. Najpierw decyduje ciotka, potem notariusz. Może przyjść każdy.
Tylko głupio, jeśli ciotka odejdzie wcześniej. Więc sprawa musi być przemyślana.

Napisany przez Ruhl
Cześć,

dzięki za szybką odpowiedź!
Tak, chodzi prawdopodobnie o usunięcie w przyszłości.

Jeśli pożyczka miałaby być w jakiejkolwiek kolejności, na przykład jako zastaw hipoteczny, to mogłabym to usunięcie jakoś zrozumieć.
Jednakże, ponieważ jest to tylko sformułowane praktycznie pośrodku tekstu, mam w tym trudności.

Być może istnieją inne opinie lub ktoś, kto ma nawet konkretne doświadczenia z przypadkiem podobnym do mojego?

Pozdrowienia,
Ruhl

Napisany przez 2utopus
Taki proces usuwania rzeczy byłby podatkowo traktowany jako darowizna ... więc zaleca się omówienie i uzyskanie informacji co najmniej z doradcą podatkowym lub innym specjalistą.

Napisany przez BenniG
Mam z tym żadnego doświadczenia, ale powiedziałbym, że po upłynięciu wyznaczonego terminu, który jest określony w umowie kupna, umowę można uznać za uregulowaną.
Aby się upewnić lub jeśli została spłacona przed czasem, wystarczy własnoręcznie napisane pismo potwierdzające spłatę długu.

Ponieważ nic nie figuruje w księdze wieczystej, nie trzeba nic usuwać ani bezzwłocznie sporządzać.

To samo dotyczy banku. Gdy kredyt zostanie spłacony, otrzymasz stosowne pismo. Nic nie zmieni się w księdze wieczystej.
Jednak jeśli zazwyczaj coś jest wpisane w księdze wieczystej i chcesz to usunąć, musisz przekazać notariuszowi pismo.
Możesz jednak pozostawić wpis w księdze wieczystej, jeśli kiedyś zechcesz ponownie wziąć pożyczkę.

Napisany przez bruno68
Tutaj trzeba uważać!

Ponieważ jest to darowizna! Przy przekroczeniu kwoty wolnej od podatku, trzeba zapłacić podatek.

Darowizna będzie rekompensowana przez urząd opieki społecznej na mocy orzeczenia sądowego w przypadku ubóstwa i bez środków w ciągu 121 miesięcy od daty darowizny!

Aby uniknąć sporu z urzędem opieki społecznej, zainwestuj darowane pieniądze na najbliższe 10 lat. Jeśli darczyńca zmarł wcześniej, mają Państwo prawo do odzyskania majątku. Jeśli zostanie ona potrzebująca opieki, to pokryje to koszty pobytu w domu opieki na pewien czas.
Do ustalonej ceny sprzedaży lub po upływie 121 miesięcy od daty darowizny.

Zalecamy również skonsultowanie się z notariuszem w sprawie spadku.

bruno68

Napisany przez Ruhl
Okej, zebrało się kilka opinii.
Serdecznie dziękuję!

Pozdrowienia od Ruhl

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata