Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Jak znajdujecie nowe interesujące akcje?

Napisany przez Herndl
Cześć wszystkim,

Zastanawiałem się już kilka razy, jak mogę łatwo odkrywać nowe firmy odpowiadające mojemu profilowi inwestycyjnemu. Chodzi mi nie o otrzymywanie zaleceń inwestycyjnych, ale raczej o sposób poznawania interesujących firm oraz sektorów rynku. Z powodu dużej liczby firm często mam wrażenie, że można po prostu przejść do najbliższego screeningu akcji i wpisać kilka losowych liter. Uważam jednak, że to podejście jest mało celowe.

Obecnie pracuję nad pomysłem dostarczania codziennie 3 nowych akcji, które warto bliżej poznać. Proponowane firmy są wybierane na podstawie analiz fundamentalnych, aktywności handlowej, zainteresowania społecznego, modeli symulacyjnych i innych metod walidacji. Użytkownik może następnie oznaczyć interesujące akcje i śledzić ich postępy. W przyszłości użytkownik będzie również mógł skonfigurować swoje preferencje, takie jak rodzaj inwestycji, branża, wielkość, region i inne. Główną różnicą w stosunku do zwykłego screeningu akcji jest prostota - codziennie otrzymujesz automatycznie 3 nowe propozycje firm/akcji z prostym modelem oceny, aby można je było porównać. Byłoby to również przydatne dla początkujących posiadających pierwsze konto Robinhood, aby zdobyć pierwsze pomysły, od czego zacząć.

Chciałbym dowiedzieć się, jak wybieracie nowe interesujące akcje i czy taka usługa/dostęp byłby dla Was interesujący?

Napisany przez 2titan1981
W przypadku poszczególnych akcji prowadzę działania polegające na selekcji akcji z uwzględnieniem regularnych wpływów gotówkowych, dlatego dla mnie istotne są dywidendy, historia dywidend, wskaźnik KGV, branża, produkty, region oddziaływania, daty wypłat dywidend, stopa zwrotu, dane dotyczące kursu akcji, czy w ogóle mogę je obejmować swoim portfelem akcji itp. Dlatego nowe akcje, które dopiero co trafiły na rynek, nie mają dla mnie znaczenia. Ryzyko całkowitego niepowodzenia jest dla mnie zbyt duże.

Napisany przez 2utopus
Ponieważ lubię chodzić na walne zgromadzenia i korzystać z naturalnej dywidendy, bardziej interesują mnie spółki akcyjne, które organizują swoje WHA w pobliżu...
co oczywiście w czasach pandemii było rzadkością.

z drugiej strony, wygląda na to, że 75% pojedynczych akcji nie radzi sobie tak dobrze jak cały rynek - teoretycznie trzeba więc pogodzić się z 3/4 wynikającymi z tego słabymi wynikami - jeśli oczywiście trafi się na te 1/4 najlepszych, trafia się na rynek...

Mówi się, że szympansy lepiej radzą sobie z doborem akcji niż menadżerowie funduszy.

Lub można zainwestować w cały (światowy) rynek poprzez ETF.

Napisany przez Herndl
Dziękuję za odpowiedź, bardzo interesujące. Tylko dla jasności, gdy mówię o nowych akcjach, niekoniecznie mam na myśli nowe akcje na rynku, ale raczej firmy, które mogą być już od dawna na rynku, ale dotąd były mi nieznane. Czyli po prostu nowe dla mnie.

Napisany przez Herndl
Tak, słyszałem, że inwestowanie w akcje wybierane przez szympansy również dobrze się sprawdza.

Dlatego może właśnie dlatego 3 losowe propozycje akcji dziennie wcale nie byłoby złym pomysłem?

Napisany przez 2titan1981
Akcje są dla mnie sposobem na zabawę, jak na razie jestem dobrym małpą, ponieważ inwestuję tylko w to, co jest dla mnie zrozumiałe, i nie kupuję każdej tandety tylko dlatego, że jest modna, a z drobnymi wydatkami chodzę z rodziną na ładne obiady i wakacje. Nawet jeśli wszyscy krzyczą, że powinno się reinwestować... Dlatego inwestuję co miesiąc w małe przyjemności dla siebie. Obecnie stopa zwrotu w postaci dywidend wynosi 3% kapitału inwestycyjnego. można również zauważyć, że niektórzy kandydaci czasami nie dostarczają nic. Co oczywiście byłoby interesujące, to czy nowe akcje zostałyby wymienione w jakich depozytach można je zakupić, a także czy są dostępne zarówno jako jednorazowy zakup, jak i plan oszczędnościowy oraz jakie są koszty. Byłoby to dla mnie interesujące. Czasami nie sprawdzam zawsze, czy nowa akcja może być zakupiona w innym depozycie, tak jak chcę, i za jaką cenę, jeśli byłoby to możliwe, byłoby to potencjalnie interesujące. Jeśli można by było podać ceny zakupu, aby móc uzyskać informacje w depozycie, mógłbym skorzystać z tańszego wejścia. Wtedy zastanowiłbym się, czy to byłoby interesujące.

Napisany przez The_Coach
Poszczególne wartości do zagrania, to coś, co potrafię zrozumieć i zawsze trzymałem się tej zasady w przeszłości. Interesowały mnie zawsze silnie spadające wartości (o ile wskaźniki finansowe pasują, jak wyżej) i prawdopodobieństwo, że wrócą. W ostatnich latach zawarłem kilka dobrych transakcji na przykład z firmami Allianz, SAP (żeby pozostać w niemieckim rynku). Obecnie ciekawy wydaje się Volkswagen. Jeśli jesteś w stanie to zsystematyzować, na pewno byłoby to wartościowe dla niektórych inwestorów. Musisz jednak zdefiniować wartości wartościowe, poddać je wskaźnikom, a następnie złożyć osobistą prognozę na temat powrotu. Na tym zostaniesz oceniony.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata