Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Pytania dotyczące pożyczki rodzinnej na zakup nieruchomości.

Napisany przez cooper
Cześć wszystkim,

mam pytanie osobiste, na której odpowiedzi nie mogę sobie wygooglować ani znaleźć w różnych forach.
Z góry: jeszcze nic nie zostało podjęte, nadal zajmuję się kalkulacjami i pomysłami na realizację.
Chodzi o nieruchomość all-in (cena zakupu, koszty dodatkowe, konieczne naprawy) wynoszącą 450 000 €.
Całą kwotę moi rodzice zaoferowaliby mi w formie pożyczki.
Z zerowym oprocentowaniem, miesięczną ratą w wysokości 1500 € i roczną nadpłatą w wysokości 1000 € na okres 20-23 lat.

1. Czytając często, że podatek od darowizn mógłby nam przeszkodzić w tej sprawie (szczególnie gdy okres bonifikaty trwa > 1 rok). O co w tym chodzi? Czy urząd skarbowy miałby zastrzeżenia, gdyby została zawarta odpowiednia umowa?

2. Co się stanie w przypadku śmierci jednego z moich rodziców lub obojga? Czy umowa mogłaby być kontynuowana z moim bratem?

3. I na koniec: Czy możliwa byłaby również ujemna stopa procentowa czy urząd skarbowy uznałby to za ukrytą darowiznę?

Napisany przez 2tneub
pisze:
1. Teraz często czytam, że podatek od darowizn może nam przeszkodzić (zwłaszcza gdy okres trwania >1 rok). O co w tym chodzi? Czy Urząd Skarbowy miałby zastrzeżenia, gdyby została sporządzona odpowiednia umowa?

2. Co by się stało w przypadku śmierci jednego z moich lub obu moich rodziców? Czy umowa mogłaby być kontynuowana z moim bratem?

3. I na koniec: Czy możliwe byłoby ujemne oprocentowanie, czy Urząd Skarbowy uznałby to za ukrytą darowiznę?

1.)
Tak, to może spowodować podatek od darowizn.
W innym kontekście nauczyłem się na spotkaniu podatkowym, że lepiej jest udzielić niskiego oprocentowania, np. 0,1% zamiast bezoprocentowego pożyczki. W przypadku bezoprocentowej pożyczki porównuje się wówczas stawkę 5,5%. Nie dzieje się tak w przypadku pożyczki z niskim oprocentowaniem.
Pytanie pozostaje, czy Urząd Skarbowy uznaje 0,1%, jednak obecnie prawdopodobnie porównywana jest zamiast 5,5% do rynkowych stóp procentowych. pożyczka z wpisem hipotecznym jako zabezpieczenie byłaby prawdopodobnie bardziej korzystna w porównaniu.

Ponadto sensowne jest ustalenie stałej spłaty (jak już wspomniałeś warunki spłaty) oraz unikanie pożyczek na czas nieoznaczony bez ustalonego terminu spłaty.

Przypuszczam, że moje wspomniane punkty odnoszą się do tego lub podobnego wyroku:

https://www.rosepartner.de/blog/sche...-darlehen.html

Przeciwnie do stanowiska powoda, niższa stawka procentowa niż 5,5% nie ma zastosowania. § 15 ust. 1 BewG zezwala na inną wycenę, jeśli jest ona ustalona; nie ma to jednak tutaj miejsca. Przedmiotem darowizny jest bezpłatne udzielenie prawa do korzystania z udostępnionego kapitału w formie pożyczki.

Nadal jest tu także uzasadnienie niskiego oprocentowania zamiast 0,0 oprocentowania.

Między rodzicami a dziećmi obowiązuje wysoki darmowy limit podatkowy, więc stawka procentowa jako darowizna nigdy nie miałaby znaczenia, jeśli jednak partner życiowy zostanie beneficjentem pożyczki, sytuacja może wyglądać inaczej. Ponieważ nie mamy informacji o innych darowiznach.

2. ) Również roszczenie stanowi majątek i podlega dziedziczeniu.
Jeśli to dziedziczenie zgodnie z prawem i równomierne, wówczas pozostały żyjący rodzic, twoi rodzeństwo i ty otrzymujecie roszczenie.
Twój udział teoretycznie powinien by zostać zmniejszony.
Oczywiście można też podzielić się inaczej. Na przykład, pozostały żyjący rodzic + brat otrzymują gotówkę, a ty dostajesz roszczenie.

3.)
W przypadku umów między krewnymi zawsze stosuje się porównywalność z osobami trzecimi. Czy pożyczyłbyś komuś obcemu pieniądze z ujemnym oprocentowaniem? Prawdopodobnie raczej nie, prawda?
Pytanie jest zatem odpowiedziane.

Należy pamiętać: To jest moja osobista, amatorska ocena i nie stanowi porady podatkowej ani prawnej. Zalecam skonsultowanie się z doradcą podatkowym

Napisany przez cooper
Dziękuję bardzo, to mi bardzo pomaga!

Wszystko zostanie zorganizowane i podpisane tylko z fachowcem, ewentualnie notariuszem.

Jednakże, pojawiają się tutaj jeszcze dwie inne pytania:

a) Jeśli bylibyśmy zainteresowani obliczeniem odsetek, powiedzmy 0,2%, czy moi rodzice musieliby to opodatkować?
Zastanawiam się także, czy jest to istotne, aby wpisać zabezpieczenie hipoteczne.

b) Kwestia pożyczki TA i szczególne warunki: jednym z naszych pomysłów - niekoniecznym - było opóźnienie spłaty o kolejne pół roku; mówiąc inaczej, płacenie tylko odsetek do np. sierpnia 2023. Chcielibyśmy również ustalić, że będę mógł spłacać według ustalonego planu albo dowolnie większe kwoty, na przykład za 2 lata 1 500 €, a potem 2 000 € plus bezpłatna spłata przed zakończeniem okresu kredytowania. Czy takie ustalenia, opisane dokładnie i jak wspomniano zatwierdzone przez specjalistę, byłyby obowiązujące prawnie?

Napisany przez 2tneub
a) Tak, jak gdyby pieniądze musiały być zainwestowane gdzie indziej. Jednak w przypadku pożyczek prywatnych nie pobiera się podatku od kapitałowych przy wypłacie odsetek, lecz całość podlega opodatkowaniu dopiero w ramach deklaracji podatkowej. Nie jestem pewien, czy będzie opodatkowane stawką 25%, czy osobistą stawką podatkową. Przy 0,2% mówimy jednak maksymalnie o 900€ odsetek/rok. Nawet przy najwyższej stawce podatkowej + podatku od bogactwa, rozmawiamy tu jednak o maksymalnie 180€ więcej podatku.
Nawet przy najwyższej stawce podatkowej + podatku od bogactwa, rozmawiamy tu jednak o maksymalnie 180€ więcej podatku.

b.)
Wy ustalacie ustaloną spłatę, nawet jeśli pierwsze pół roku jest bez spłat. Jest to inaczej niż w wyroku, gdzie spłata była całkowicie otwarta.
Po okresie bez spłat ustaliłbym stałą spłatę od 08/2023 i umożliwiłbym dodatkowe spłaty w dowolnej wysokości. Jest to całkowicie elastyczne i spełnia jednocześnie wymagania umowy spłaty.

Napisany przez cooper
Świetnie, teraz mogę zacząć pracę, dziękuję bardzo!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata