Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Aktualne tematy do rozmów towarzyskich. Bez reklam.

Re: Elster: wersja online kontra formularz Elster - jaka jest tutaj aktualna sytuacja..!?

Napisany przez tarifa
czesc

pytanie: czy to nie moze rowniez dzialać online. Inaczej mowiąc, czy Elster nie działa praktycznie online od lat.

Wiec podsumowując: Klasyczny formularz Elster - ten, który był na komputerze - został zastąpiony przez WERSJĘ ONLINE.

https://www.elster.de/eportal/start

na ktorej również wszystko powinno działać!?

Re: Elster: wersja online kontra formularz Elster - jaka jest tutaj aktualna sytuacja..!?

Napisany przez tarifa
witajcie i dobry wieczór droga społeczności,

dzięki wielkie za wasze wspaniałe forum - zawsze jestem zaskoczony, ile szczegółowych pytań jest tutaj tak dobrze przyjętych - i jak wiele pomocnych odpowiedzi można tu znaleźć. Dziękuję za to!!

btw: sprawdziłem jeszcze raz:

Deklaracja podatkowa od nieruchomości z Elster: narzędzie online WISO pomaga uniknąć wielu stresów. tak przynajmniej mówi jeden artykuł
https://www.chip.de/news/Grundsteuer...184351061.html

W przypadku WISO Grundsteuer mamy do czynienia z narzędziem online, które można używać w każdej przeglądarce. Logujesz się na swoje konto użytkownika, a następnie krok po kroku przez deklarację:
W przypadku WISO Grundsteuer mamy do czynienia z narzędziem online, które można używać w każdej przeglądarce. Logujesz się na swoje konto użytkownika, a następnie krok po kroku przez deklarację:
Tworzenie deklaracji: Na początku wybierasz opcję Utwórz nową deklarację.
Informacje ogólne: Następnie musisz podać kilka ogólnych informacji, na przykład w którym landzie znajduje się nieruchomość, kto są właściciele i czy istnieją zwolnienia podatkowe.
Wprowadzanie szczegółów: Następnie przechodzisz do szczegółów, które musisz zebrac z odpowiednich dokumentów, na przykład powierzchnię działki, numer ewidencyjny itp.
Obliczanie wartości nieruchomości: Na podstawie wprowadzonych danych aplikacja internetowa oblicza wartość podatku od nieruchomości.
Wysyłanie danych: Wprowadzone dane są najpierw prezentowane w podglądzie, a następnie możesz wysłać deklarację podatku od nieruchomości.
WISO GRUNDSTEUER W PROMOCYJNEJ CENIE - PORADA CHIP DEAL

więc podsumowując - elster to jedna z opcji, aby załatwić wszystko ułatwić również rozliczenie podatku od nieruchomości.

ponadto istnieje również narzędzie online o nazwie WISO-Online-Tool

To działa online - nie trzeba go pobierać - można go obsługiwać w przeglądarce.

pozdr

Napisany przez tarifa
Cześć i dobry wieczór,

więc sprawdziłem jeszcze raz - oraz poszukałem informacji w sieci - tak, można używać oprogramowania Wiso tutaj do podatku od nieruchomości, ale nie trzeba go pobierać; Nie, można to załatwić online.

Deklaracja podatku od nieruchomości za pomocą Elster: narzędzie online WISO redukuje stres..

https://www.chip.de/news/Grundsteuer...184351061.html

WISO Grundsteuer to narzędzie online, które można używać w każdej przeglądarce. Logujesz się za pomocą konta użytkownika i jesteś prowadzony krok po kroku przez deklarację:

WISO Grundsteuer to narzędzie online, które można używać w każdej przeglądarce. Logujesz się za pomocą konta użytkownika i jesteś prowadzony krok po kroku przez deklarację:
Tworzenie deklaracji: Na początku wybierasz opcję Utwórz nową deklarację.
Informacje ogólne: Następnie musisz wprowadzić kilka informacji ogólnych, takich jak w którym landzie znajduje się nieruchomość, kto są właścicielami i czy występują zwolnienia podatkowe.
Wprowadzanie szczegółów: Następnie przechodzisz do szczegółów, które musisz zebrać z odpowiednich dokumentów, takich jak wielkość działki, numer działki itp.
Obliczanie wartości nieruchomości: Na podstawie wprowadzonych danych aplikacja internetowa oblicza wartość podatku od nieruchomości.
Wysyłanie danych: Wprowadzone dane są najpierw prezentowane w podglądzie, a następnie można wysłać deklarację podatku od nieruchomości.

WISO GRUNDSTEUER W CENIE PROMOCYJNEJ - PORADA CHIP DEAL

więc: podsumowując - elster to jedna z opcji do załatwienia wszystkiego i złożenia deklaracji podatku od nieruchomości.

jest jeszcze narzędzie online o nazwie WISO-Online-Tool

Jest to aplikacja online - nie musisz jej pobierać - można obsługiwać ją w przeglądarce.

Napisany przez StGe1973
Możesz faktycznie złożyć wszystko online za pomocą Elster, to nie problem. W zależności od certyfikatu dostępne są różne obszary. Istnieje certyfikat dla osób prywatnych oraz certyfikat organizacyjny. Będziesz potrzebować tylko certyfikatu dla osób prywatnych, dzięki któremu będziesz mógł składać deklaracje podatkowe, itp. Certyfikat organizacyjny jest przeznaczony dla firm, np. do raportów zbiorczych itp.

Dla formularza Elster potrzebny jest mi tylko do ESTAM i elektronicznego zaświadczenia o zarobkach (przynajmniej w zeszłym roku, o ile się dobrze orientuję). Ale prawdopodobnie również niedługo będzie to działać online za pośrednictwem Elstera.

Musisz poświęcić kilka dni na załatwienie spraw w Elster online, ponieważ potrzebujesz certyfikatu. Nie mogę już dokładnie określić, jak długo to zajmie, prawdopodobnie kilka dni.

No cóż, Elster online jest również trochę nietypowy. Może wszystko, ale nie nazwałbym go wyjątkowo przyjaznym dla użytkownika. Jest funkcjonalny, ale stworzony bez uwzględnienia użytkownika. Ale teraz, to też nie jest jakiś dramat, gdy raz z nim pracowałeś.

Napisany przez tarifa
Cześć i dobry wieczór StGe1973,

Dziękuję bardzo za cenne wyjaśnienia dotyczące Elstera. To bardzo pomocne.

Trochę się znam na Elsterze.

Do tej pory zawsze robiłem przez nie zeznanie podatkowe. itd. itp.

Kilka czasu temu założyłem spółkę z ograniczona odpowiedzialnością (UG) - i teraz muszę złożyć dla niej roczne sprawozdanie finansowe (E-Bilanz). Ponieważ UG została założona obok mojego nadal trwającego zatrudnienia (na 80 procent), jest to w tej chwili dość przystępna sprawa. Niemniej jednak - muszę zrobić i złożyć E-Bilanz.

Moim zdaniem istnieje kilka sposobów: - Sam Elster - ale to chyba tutaj nie wystarczy.

Teraz mam tylko (techniczne) pytanie dotyczące szczegółu:

Jeśli chcesz wysłać E-Bilanz. Jak można to zrobić?

Jeśli dobrze pamiętam, można to zrobić również po zarejestrowaniu się w Bundesanzeigerze: tam dokonałem rejestracji handlowej.
Małe wyjaśnienie w nawiasie: ok - niektórzy uważają, że zazwyczaj https://publikations-plattform.de/ powinno być wykorzystywane.

Więc myślę: Tam (na portalu Bundesanzeiger lub Publikationsplattform.de) - tam można za pomocą formularza online wprowadzić wszystkie dane, dzięki którym również xbrl dla eBilanz zostanie wygenerowane. Następnie - myślę, że można zarejestrować się u dostawcy oprogramowania i tam przesłać plik.

Do tej pory uważałem, że publikacje w Bundesanzeigerze są w zasadzie prawem handlowym;
Natomiast - E-Bilanz podlega prawu podatkowemu. To w zasadzie ma niewiele wspólnego.

Nie znam się zbyt dobrze na obowiązkach publikacji handlowych.

Więc pytanie brzmi: Platformy (Bundesanzeiger lub Publikations-Plattform.de) Czy są ewentualnie sposobem na złożenie E-Bilanz - czy też zgłoszenie w Bundesanzeigerze - (Publikations-Plattform) jest jedynie obowiązkiem dotyczącym tzw. bilansu handlowego do wykonania!?
Jak jest!?

Tak przy okazji: od kilku lat mam certyfikat Elstera - jednak nie taki, który byłby wystarczający czy ważny dla firmy.
Piszesz o różnych certyfikatach: Czy możliwe, że dla firmy konieczne jest także posiadanie certyfikatu Elster?

Nie mogę Ci dokładnie powiedzieć, jak długo to potrwa, prawdopodobnie kilka dni

Cieszę się, że od Ciebie słyszę.

Pozdrawiam

Napisany przez StGe1973
Certyfikat organizacyjny jest mi potrzebny tylko do raportu zbiorczego, ale mamy formę prawna eK. Dlatego wszystko inne jest obsługiwane za pomocą prywatnego certyfikatu. Jeśli chcesz lub musisz sporządzić bilans, zawsze polecałbym skorzystanie z usług doradcy podatkowego. Wartość magazynowa, amortyzacja, biuro domowe itp. - tutaj pomoc doradcy podatkowego jest już sensowna, aby podać wszystko poprawnie. To on poda także bilans. Jeśli koniecznie chcesz to zrobić samodzielnie, najlepiej zadzwoń do urzędu skarbowego. Powinni wiedzieć, jakie możliwości są dostępne...

Napisany przez tarifa
Cześć i dzień dobry, Dziękuję Ci za wskazówki. To bardzo pomocne. Pozdrawiam, Tarifa

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata