Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Szukam darczyńcy pożyczki 5000€.

Napisany przez PascalMa
Proszę o usunięcie tego wpisu, dawno nie słyszałem czegoś tak nieodpowiedniego, uprzedzenia i oskarżenia...

Napisany przez 2titan1981
titan1981 pisze:
Kolejność jest taka:

# Ustalenie rat z wierzycielem
# Wykorzystanie oszczędności
# Skorzystanie z debetu
# Poproszenie banku o kredyt
# Poproszenie krewnych
# Poproszenie przyjaciół
# Zastawianie przedmiotów o wartości, której zajmujący się komornik nie może zająć
# Dodatkowa praca za 450, wkrótce 520 €
# Skorzystanie z doradztwa dla dłużników

Jeśli ani bank, ani krewni, ani przyjaciele nie chcą ci dać pieniędzy, oznacza to, że uważają, że i tak nie zwrócisz im ich, a jeśli nikt nie wierzy w ciebie i nie masz nic, co mogłbyś dać w zastaw do lombardu, żeby dostać pieniądze. Dlaczego ktoś miałby ci potem pożyczyć pieniądze, zwłaszcza jeśli jako młody człowiek już nie potrafiłeś zarządzać pieniędzmi, masz teraz jeszcze spłacać coś długoterminowego i nie będziesz mógł zapłacić czynszu.... Wtedy dodatkowo może pomóc praca za 450€.

I nie, to nie jest zbyt nachalne ani zbyt protekcjonalne, bo można to przeczytać przy wielu innych tematach, że tutaj bez zabezpieczeń nie ma pożyczki od obcych dla obcych.

Co zrobiłeś z tym tekstem i dlaczego przeczytałeś wcześniejsze posty na ten temat?

Napisany przez PascalMa
..........

Napisany przez ZehWeh
Do czego właściwie jest teraz potrzebne to pieniądze? Na przeprowadzkę, naprawę samochodu czy ogólne koszty życia? W tytule jest 5000€, a w treści wpisu 4000€... co teraz?

Jeśli masz 0€, to wszystko w porządku. Skorzystaj z debetu i oszczędzaj, gdzie się da, do końca miesiąca. Na pewno wyjdziesz taniej niż w przypadku pożyczki prywatnej, której i tak tu nikt Ci nie udzieli.
Jeśli samochód nadal jest zepsuty, teraz jest dostępny bilet za 49€

Jeśli nie masz pieniędzy, musisz gdzieś zrobić oszczędności.

Napisany przez PascalMa
....
.
.......

Napisany przez PascalMa
ZehWeh
4000 , z zerem miałem na myśli, że nie zostaje mi już nic, wyczerpałem limit na koncie podczas naprawy samochodu.
Pieniądze są potrzebne na ogólne koszty życia do 01.02.2023.
Kolejnymi rzeczami, na których musiałbym oszczędzić, byłyby artykuły spożywcze.

Napisany przez PascalMa
............

Wtedy chciałbym jeszcze raz dokładnie przyjrzeć się tej liście i dlaczego uważasz, że żaden z punktów nie jest odpowiedni.

Jeśli to się potwierdzi, nikt tutaj nie udzieli ci kredytu, ponieważ nie masz żadnych zabezpieczeń, ani nawet rzeczy, które mogłabyś zostawić w lombardzie. Przynajmniej przeprowadzka jest tania, bo nic nie posiadasz. Więc jednak przeprowadź się pociągiem za 49€. A 4000€ na koszty utrzymania przez miesiąc to już spora suma... Zwłaszcza że wcześniej nie można było nic oszczędzać, a teraz trzeba co miesiąc mieć luźne 500€, coś tu nie gra...

Oddawanie osocza krwi, można robić to tygodniowo i dostaje się za to 50€, co wystarczy na jedzenie na tydzień

Napisany przez PascalMa
..............

Napisany przez 2utopus
A jak wygląda obecna praca?
A może zasiłek ALG1/2? (ewentualnie jako kredyt)
A może dodatek mieszkaniowy?
Żadnej możliwości oddania telewizora/telefonu/komputera/konsoli itp. do lombardu?
Brak pracy za 520€/2000€ jako dodatkowe źródło dochodu?

Napisany przez PascalMa
...............

Napisany przez PascalMa
Mam telewizor i telefon komórkowy, ale telewizor jest warty maksymalnie 100€, a telefon komórkowy potrzebuję, aby utrzymywać kontakt z rodziną, która, jak wspomniałem, mieszka 600 km stąd.

Napisany przez Marc2512
Dla Pascala Beckera twoja pisownia jest dość skromna.

PascalMa pisze:
Jak mam to teraz zrozumieć? Jeśli któryś z tych punktów miałby zastosowanie, nie pytałbym o prywatny kredyt.

Wydaje się, że źle zrozumiałeś, chodzi tutaj o 2 miesiące czynszu i 2½ miesiąca na jedzenie i inne potrzeby. Powinieneś dokładnie przeczytać moje wypowiedzi jeszcze raz, w ostatnim czasie nie zbudowałem żadnego majątku, ponieważ musiałem pomóc swojej rodzinie.

Jeśli przeczytałbyś i zrozumiałbyś inne tematy, zauważyłbyś, że dziwne jest to, że żadna z opcji nie działa w twoim przypadku. Ponadto dziwne jest, że poszczególne punkty są po prostu pomijane. Ze względu na brak stabilności zalecam skontaktowanie się z urzędem i ewentualnie spróbowanie tam coś złożyć. Mogą oni udzielić pomocy początkowej na podstawie odpowiednich dokumentów.
To, co możesz zastawić, to twój samochód, telefon komórkowy i telewizor. W ten sposób masz jedzenie, oszczędzasz na paliwie i jesteś mocno zmotywowany, aby po otrzymaniu pierwszej wypłaty odebrać swoje rzeczy, ponieważ chcesz ponownie nawiązać kontakt z rodziną, choć niewiadomo dlaczego, ponieważ byli zbyt dumni, aby pomóc ci w trudnej sytuacji, podobnie jak twoi przyjaciele. Być może jest odwrotnie, prawdopodobnie zakładają, że i tak nie zwrócisz pieniędzy.

Dlaczego przeprowadzasz się 1 listopada, skoro zaczynasz pracę dopiero 1 stycznia 2023 roku, wiedząc, że przez 3 miesiące nie będziesz miał pieniędzy... Bez wcześniejszego zastanowienia się, jak można przetrwać 3 miesiące.

Myślę, że rozumiem dlaczego twoja rodzina i przyjaciele nie pożyczyli ci pieniędzy. Wydaje mi się, że to raczej problem z planowaniem finansowym... Albo opowieść zmyślona.

Napisany przez PascalMa
No ci użytkownicy tutaj na forum są bezczelni.....

titan1981 pisze:
I nie, to nie jest zadufane ani uwłaczające, ponieważ można było to przeczytać przy wielu innych tematach, że tutaj nie ma pieniędzy od obcych dla obcych bez zabezpieczeń.

quod erat demonstrandum....

Naprawdę zastanawiam się, dlaczego ci ludzie są obrażeni, skoro we pierwszej odpowiedzi jest wszystko napisane, co można zrobić i co należy zrobić. Zwłaszcza że jest to napisane we wszystkich innych postach. Kto kontynuuje dociekania, pomimo że jest to już napisane w pierwszej odpowiedzi, pomija listę, ignoruje punkty, mimo że został na nie zwrócony uwagę, i jest nadal obrażony, to niestety nie można mu pomóc....

Usuwanie wpisów również nic nie daje.... Pokazuje jedynie, że chce się przymknąć oczy na wszystko lub ma inne intencje niż zwrócenie po otrzymaniu pieniędzy.

Napisany przez ZehWeh
To zawsze jest tak. Ludzie żądają darmowych pieniędzy, a potem są ogromnie rozczarowani, że takiej rzeczy nie dostaną bezwzględnie, i o zgrozo, gdy zgłaszają krytykę dotyczącą tego, dlaczego w ogóle doszło do takiej sytuacji, to zazwyczaj twórcy tematów twierdzą, że sami byli całkowicie niewinni w takiej sytuacji. Skandal, że sugeruje się tam zmianę zachowań konsumenckich lub tak absurdalne rzeczy jak praca dodatkowa, lombard czy oddanie krwi. Taka praca jest wręcz poniżająca dla ludzi... Powinniśmy się wszyscy wstydzić i rozdawać znacznie więcej darmowych pieniędzy... W końcu przecież mamy ich pod dostatkiem....

Napisany przez shyloKing
Ostatnia wskazówka: Jeśli nic innego nie działa, pozostaje tylko handel (znajdź przedmioty do rozdania i sprzedaj je, aby nieco poprawić swoją sytuację finansową) albo przestępczość.^^

Napisany przez Andreas-H
titan1981 pisze:
4000€ jako koszty utrzymania na miesiąc

Co to wszystko jest.

Jak można dojść do 4k€ miesięcznie na koszty utrzymania? Nawet nie wiedziałbym, co z tego wszystkiego kupić, nawet jeśli połowa z tego byłaby ratą za nieruchomość. Nawet wtedy nie, gdyby ta cała gotówka była dla 3 osób.

Być może należy zacząć od tego, że jeśli chcesz żyć jak ktoś, kto zarabia ponad 150k brutto rocznie, to powinieneś najpierw zadbać, aby zarabiać ponad 150k brutto rocznie?

Napisany przez 2utopus
To zależy zawsze od ogólnej sytuacji.

Być może jest jedynym żywicielem rodziny, a kobieta/partnerka jest na urlopie macierzyńskim/chory/a - jeśli wcześniej oboje mieli po 2000€ netto, to nie jest to aż taka duża kwota.

W dzisiejszych czasach nawet spłata kredytu hipotecznego w wysokości 2000€ + 1000€ opłat dodatkowych + 500€ na transport + 500€ na jedzenie/ubrania jest całkiem wykonalna.
(Chociaż w tym przypadku chodziło o 2-3 miesiące bez pieniędzy - wtedy jest to o wiele łatwiejsze do zrealizowania.)

Napisany przez Andreas-H
utopus pisze:
Wszystko zależy od ogólnej sytuacji.

Być może jest on jedynym żonobiorcą, a kobieta/partnerka przebywa na urlopie rodzicielskim, jest chora itp. - jeśli wcześniej oboje mieli po 2000€ netto, to nie jest to aż tak dużo.

W dzisiejszych czasach nawet spłata hipoteki w wysokości 2000€ + 1000€ koszty dodatkowe + 500€ na transport + 500€ na jedzenie/ubrania jest całkiem wykonalna.
(Chociaż tutaj chodzi o 2-3 miesiące bez pieniędzy - więc jest to jeszcze łatwiejsze do zrealizowania.)

Tak, oczywiście masz rację. To również może się zdarzyć. Ale zazwyczaj są okresy przed tak poważnymi problemami.
Finansów nie uczą w szkole (czyżby teraz już tak?) Nawet ja nie mam pojęcia i czasem muszę tu zapytać, aby uzyskać radę od forumowiczów.
Ale dlaczego tak wielu traci nad tym kontrolę, że wszystko tak eskaluje?

Dla wielu jedynym rozwiązaniem pozostaje upadłość konsumencka. I nie wszyscy z nich mieli pecha. Często to własne zachowanie konsumpcyjne. Uważam to za smutne, że całe rodziny są wciągane w ten wir.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata