Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie zakupu domu

Napisany przez Schmiesal
Cześć,

oto krótki opis naszej obecnej sytuacji:

My (ja i mój partner, niezamężni) wkrótce kupujemy Dom. Tesciowa będzie się do nas wprowadzać, płacąc za to 150 000 €. Resztę ceny domu finansuję poprzez już uzgodniony kredyt, a ja będę jedyną osobą wpisaną w księdze wieczystej. Chcemy w ten sposób zapewnić, że nasze wspólne dziecko odziedziczy Dom, a w przypadku śmierci partnera, jego dziecko z pierwszego małżeństwa nie odziedziczy żadnych długów ani udziałów w domu (które musiałbym wtedy wypłacić).

Pytanie brzmi, jak można wprowadzić 150 000 € od teściowej do domu, aby nie podlegało to opodatkowaniu od darowizn. Przy prywatnej pożyczce pomiędzy nią a mną, problemem jest to, że pożyczka ta mogłaby być dziedziczona, a brat mojego partnera mógłby mieć z tym problem (nasz związek jest skomplikowany).

Ona chciałaby mieć prawo do mieszkania. Czy możliwe jest, aby w umowie kupna zanotowano, że wpłaca ona kwotę bezpośrednio do sprzedającego, a w zamian otrzymuje czasowe prawo do mieszkania, unikając w ten sposób opodatkowania darowizną?

Z góry dziękuję za wszelkie informacje, które nam pomogą!

Napisany przez NaTwoim13
Naprawdę już negocjowali Państwo kredyt, na jakiej podstawie i z jakimi kwalifikacjami ze strony pożyczkodawcy/pośrednika opiera się ten kredyt, o którym piszą Państwo?

Napisany przez 2utopus
Być może można ustalić 150 000 € jako wynagrodzenie za odpowiednie prawo do zamieszkania? Jak to wygląda pod względem podatkowym/prawnym, należy skonsultować się z doradcą podatkowym/notariuszem/prawnikiem.

Napisany przez NaTwoim13
.......lub od razu wybrać doradcę, który wykorzystuje te instytucje w kontekście zrównoważonego koncepcji, uwzględniającego życzenia!

Znowu jestem zdziwiony, że to nie jest oczywistość! Że nie zaopatruje się w doradcę, który oczywiście uwzględnia wszystko i korzysta z ekspertów.

Dlaczego miałoby się szukać wszelkich składników zrównoważonego finansowania? Jaki to jest doradca, który oferuje jedynie warunki, ewentualnie opracowuje koncepcję, ale nie wie, czy jest ona tak wytrzymała i zgodna z życzeniami i wymaganiami zrównoważona?

Dla mnie to kiepskie rozwiązanie, nic zrównoważonego i godnego zaufania, przykro mi, jeśli ktoś przez kilka lat (lub dekad) towarzyszy finansowaniu, to wie, co zrobić i jeśli czasami tego nie wie, to ma swoją sieć kontaktów, do których należą notariusze, prawnicy, architekci i doradcy podatkowi!

Napisany przez Martin79HN
noelmaxim właśnie to ujął!

Jako uwaga:
Wszystko łączysz w celu oszczędzania, a później może się okazać, że wszystko jest nieprawidłowe
i być może znowu znajdziesz się przed sądem albo Urząd Skarbowy zacznie pytać!

Unikaj frustracji, złości i kosztów sądowych, zanim to wszystko się wydarzy, potrzebne jest właściwe rozwiązanie.
Jeśli twój doradca nie potrafi tego zrobić, znajdź sobie innego specjalistę!

Osobiście uważam, że jest to niesprawiedliwe wobec kolejnych spadkobierców, o których wspomniano między wierszami. (Teściowa ma prawdopodobnie 2 dzieci)
Nic dziwnego, że ten ktoś może później lub w przyszłości się zbuntuje i zasięgnie porady prawnej.
Wszystkie zainteresowane strony muszą być zaangażowane, a tu potrzebni są notariusz, doradca podatkowy i doradca finansowy/ pośrednik finansowy lub bank.

Teściowa nie jest właścicielem domu i nigdy nim nie była!
Przypisanie prawa do zamieszkania nie jest wpisane w księdze wieczystej i takie prawo do zamieszkania związane jest z niestandardowo wysokim kosztem. (= zapewne dochód z tego będzie opodatkowany = wyższy niż podatek od darowizn!)

Rozwiązanie mogłoby wyglądać tak: 20t darowizny od teściowej. (lub 20t dla syna + 20t dla ciebie, twój partner potem daruje ci 20t)
130t pożyczki bez odsetek lub z obniżonymi odsetkami od teściowej z ratami spłaty. (albo właśnie 110t lub związane z opłatami czynszowymi tylko 100t)
Resztę pożyczki z banku i wynajęcie mieszkania teściowej
oraz odliczenie kosztów finansowania i amortyzacji.

Ja jako teściowa wpisałbym wierzyciela w 2 grzędę. (np. 100t)

Ale nie jestem specjalistą, nie oszczędzaj na niewłaściwym miejscu!

Napisany przez 2tneub
noelmaxim pisze:
Masz już, jak opisujesz, wynegocjowany kredyt. Na jakiej podstawie i z jakimi kwalifikacjami ze strony pożyczkodawcy/pośrednika opiera się ten kredyt?

Pytanie brzmi, czy pośrednik wie o tym wszystkim. Jeśli dowiaduje się tylko, że masz 150 tys. EUR wkładu własnego, to nie może doradzać w tej sprawie.

@Schmiesal

Wartość prawa mieszkaniowego jest oceniana na podstawie prawa oceniania według tabel wieku. Jeśli prawo do mieszkania jest warte 90 tys. EUR, a ty otrzymujesz 150 tys. EUR, może to oznaczać częściowy darowiznę.
Sprawa może się skomplikować, gdyż nie jesteście małżeństwem. Oznacza to brak jakichkolwiek więzi pokrewieństwa z teściową, co szybko doprowadzi was do wykorzystania limitów na darowizny. Dlatego koniecznie skonsultujcie się z fachowcem. Na pewno istnieje tu potencjał optymalizacji.

Napisany przez Schmiesal
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi!

Miałem iskierkę nadziei, że ktoś może zna podobny przypadek.

Skonsultuję się z odpowiednimi specjalistami przed ostatecznym podpisaniem umowy finansowania.

Napisany przez NaTwoim13
tneub pisze:
Pytanie brzmi, ile z tego wie pośrednik. Jeśli dowiaduje się tylko, że ma 150k funduszy własnych, to również nie może udzielić w tej kwestii porady.

Ach, więc nic mu nie mówię, żeby potem skorzystać z forum??

W takim razie jako pierwsza pomoc dla TE należy mu powiedzieć, że powinien przedstawić pośrednikowi swoje życzenia, które ten powinien uwzględnić!

Jeśli tak jest, to mogę się jeszcze bardziej zdziwić.

Napisany przez 2tneub
noelmaxim pisze:
Achso, czyżbym nie powiedział nic, tylko po to, aby skorzystać z forum??

Więc pierwszą rzeczą, którą powinien TE otrzymać jako pomoc, jest to, że powinien przedstawić pośrednikowi swoje życzenia, które powinien uwzględnić!

Jeśli to jest prawdą, to mogę jeszcze bardziej się zdziwić.

Dla niektórych jest łatwiej rozmawiać na określone tematy w ramach anonimowości niż twarzą w twarz.
Być może to także problem Niemców: W Niemczech nie rozmawia się o pieniądzach.

Napisany przez NaTwoim13
Przepraszam, to jest bezsens!! To nie jest terapia psychologiczna ani doradztwo małżeńskie! Jeśli ktoś nie omówi tego z doradcą, to nie powinien nic kupować ani finansować!

Napisany przez Schmiesal
Bez obaw, omówiłem wszystko ze swoim doradcą finansowym i nie ukrywałem mu niczego.

Również skonsultowałem już pewne kwestie z innymi specjalistami. Tylko w ich odpowiedziach nie zdawałem sobie od razu sprawy, że pojawił się nowy problem.

Dla kogoś obeznanego w temacie jest jasne, na co trzeba zwrócić uwagę. Niestety, nie otrzymałem bezpośrednio informacji o ewentualnym podatku od darowizny i dowiedziałem się o tym przypadkowo, gdy w retrospekcji uznałem jedną z odpowiedzi za dziwną.

Nie boję się rozmawiać z ekspertami i płacić za ich doradztwo.

To forum było tylko dodatkową formą pozyskiwania różnych opinii.

Proszę, nie tracą nadziei na ludzkość z powodu mnie.

Napisany przez NaTwoim13
Nie trzeba i nie będzie trzeba wydawać pieniędzy na wynajęcie specjalisty z wiedzą, raczej wydaje się je, gdy się tego nie zrobi! Wszyscy z powodu Ciebie nie tracą nadziei na ludzkość, ponieważ w życiu są obecnie zupełnie inne rzeczy, które muszą uciszyć wątpliwości na początku :-)

Napisany przez bruno68
@Schmiesal,

Twoja wypowiedź teraz tak,

Nie martw się, omówiłem wszystko z moim doradcą bankowym i nie ukrywałem mu niczego.

1) O czym z nim rozmawiałeś? Niestety nazywa siebie doradcą bankowym, lecz niestety nim nie jest, ponieważ może być w każdej chwili zwolniony!

On jest tylko pomocnikiem swojego banku lub zleceniodawcy. Ponieważ jest związany z instrukcjami i lojalnością wobec pracodawcy! Ten również może być w dowolnym momencie odwołany na polecenie swojej firmy akcyjnej lub banku! Aby ocalić swoją/agę bank/AG! Jest to zdumiewające, że klienci tacy jak Ty przypisują doradcy bankowemu umiejętności fachowe, mimo że nie posiada on ani pełnomocnictwa ani upoważnienia do podpisywania w imieniu banku!

Czy otrzymałeś w ogóle jakieś dokumenty dotyczące finansowania? Jeśli tak, to czy ręcznie pisane czy wydruki? Ołówkiem czy bez gwarancji?

Wystarczy zapytać prawnika, kto odpowiada: Bank czy doradca bankowy! Dlatego doradca bankowy może spokojnie zapominać o wielu rzeczach, dopóki Sąd Okręgowy sam nie orzeknie, że zapomnienie to stanowi zaniedbanie i uzasadnia roszczenie o odszkodowanie.

Zawsze pamiętaj: Tylko ten, kto ponosi osobistą odpowiedzialność, uniknie większości błędów w doradztwie!

Ponieważ doradca bankowy nie jest w stanie tego zrobić, ponieważ musi trzymać się wytycznych swojego zleceniodawcy! A interesy banków zasadniczo stoją w sprzeczności z żądaniami klientów.

bruno68

Napisany przez NaTwoim13
Człowieku, ty głuptasie, czy klient ma upiec pieniądze????

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata