Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Przejmowanie DWS przez MorgenFund.

Napisany przez TheManiac
Cześć,

jakiś czas temu otrzymałem dokumenty informacyjne, ponieważ DWS zostało przejęte przez MorgenFund. Mam fundusz inwestycyjny w DWS. W dokumencie jest napisane Zustimmung zur Geltung der neuen allgemeinen und produktbezogenen Vertragsunterlagen der MorgenFund GmbH. Chcą to ode mnie z powrotem. Przypuszczam, że oznacza to jedynie, że nowa firma MF będzie mogła robić to samo, co dotychczas DWS?

Ponadto otrzymałem kwestionariusz oceny adekwatności, w którym mam określić, w jakiej klasie ryzyka może działać MF. Wyszperałem starsze dokumenty od DWS, w których klasa ryzyka była określona jako 3. Czy te klasy ryzyka można jakimś sposobem porównywać, czy też każda firma ustala je indywidualnie?

Napisany przez bruno68
Cześć TheManiac,

Twoje pytanie:

Nadal otrzymałem ocenę adekwatności, w której mam wpisać, w jakiej klasie ryzyka MF może działać. Wyszukałem stare dokumenty od DWS, w których kiedyś podałem klasę ryzyka 3. Czy te klasy ryzyka są jakoś porównywalne, czy to coś, co każde przedsiębiorstwo ustala samodzielnie?

Ryzyko FK jest określane na podstawie maksymalnego ryzyka straty lub maksymalnego zysku, jednak może to się nieco różnić. Musisz dokładnie przyjrzeć się poszczególnym klasom ryzyka! Czy DWS FK odpowiada również nowej klasie ryzyka MF!

bruno68

Napisany przez TheManiac
W związku z klasami ryzyka mam jeszcze inne pytanie.

Załóżmy, że istnieje fundusz inwestycyjny o nazwie A. Cały fundusz inwestuje w określone rzeczy, co niesie za sobą ryzyko i szanse. W zależności od bieżącej wartości zainwestowanych rzeczy cena funduszu się zmienia. Ale zawsze: cały fundusz inwestuje, ma ryzyka/szanse i tworzy swoją cenę.

Jak pasują do tego klasy ryzyka? Jeśli wybiorę wysoką klasę ryzyka, a ktoś inny wybierze niską (mimo że oboje zainwestowaliśmy w ten sam fundusz), czy wówczas fundusz będzie dla MNIE inwestować w inne rzeczy?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata