Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Dostosowanie czynszu, brak reakcji ze strony najemczyni, uzasadnienie: średni czynsz zgodnie z tabelą czynszową. Co zrobić?

Napisany przez Martin79HN
Cześć wszystkim,

jestem wynajmującym mieszkanie o powierzchni około 60 m2 w dużym mieście i ogłosiłem, że podwyższam czynsz do około 10 € za metr kwadratowy netto i nieco zwiększam zaliczkę na koszty zużycia. (łącznie 140 € z kosztami zużycia windy, wody, ogrzewania dla 1 osoby, wszystko już wliczone) po rozliczeniu przez zarządcę nieruchomości.

Moja lokatorka dostała takie zawiadomienie 2 miesiące temu i zmiana ma wejść w życie dopiero na początku 2023 roku (za pośrednictwem e-maila i listownie).

Uzasadnienie: stawki czynszu w mieście + kuchnia itp. Mogę żądać od 11 do 13 € za metr kwadratowy, ale o to nie chodzi! (Dostosowanie o 50 € miesięcznie!)

Dopasowanie będzie wciąż mieściło się w dolnej części średniej krajowego zestawienia stawek czynszu!

Brak reakcji ze strony lokatorki, teraz mogę chyba zażądać tego poprzez sąd. Prawdopodobnie wyślę przypomnienie, ponieważ poprosiłem o zgodę. (czy to był błąd?)
Nie ma to być porada prawna, ale jak radzicie sobie z taką sytuacją. Jeśli okaże się to trudne, zastanawiam się nad sprzedażą mieszkania w 2024 roku po 10 latach posiadania. (nie trzeba wtedy płacić podatku spekulacyjnego!)

Stary czynsz 550 €, nowy czynsz 600 €
Stare koszty zużycia 120 €, nowe 140 €
Niepodlegające rozliczeniu + tworzenie rezerwy (stoją remonty) około 100 € (moje do poniesienia)

Amortyzacja w wysokości 1700 € na rok (mój temat zeznania podatkowego)
Cena zakupu w 2002 roku: 150 tys. €
Obecna wartość około 170-200 tys. €
Długi: brak (spadek/rozliczenie spadkowe).

Mieszkanie, które jest źle wynajmowane, jest trudniejsze do sprzedania? Jak byście postępowali, aby uzyskać podwyżkę czynszu?

Nigdy nie było problemów z lokatorką. (chcę postępować uczciwie!)

Jestem ciekawy Waszej reakcji.

Re: Dostosowanie czynszu, brak reakcji ze strony najemczyni, uzasadnienie: średni czynsz zgodnie z tabelą czynszową. Co zrobić?

Napisany przez 2utopus
Może lokatorka zapłaci wyższe kwoty od 2023 roku i po prostu zapomniała wysłać potwierdzenia?
Czy w wiadomości e-mail została poproszona o potwierdzenie odczytu (i otrzymana)?
List polecony?
Być może podwyżka jest dla lokatorki zbyt wysoka i nie do przyjęcia?
Czy może listy nie są otwierane, ponieważ osoba może być w szpitalu lub na urlopie?
Zanim skorzystałbym z pomocy prawnika, lokatorka musiałaby wpierw zalegać z płatnościami.

utopus dziękuję. Email z potwierdzeniem odbioru jest prawdopodobnie najlepszym wyborem. Ważne dla mnie jest, aby nadal dobrze się dogadywać. Jeśli chodzi o możliwości finansowe, otrzymuje rentę w wysokości 2500 €, mieszka sama, nie posiada samochodu, prowadzi oszczędny tryb życia, nie pali i jest porządna. (co oznacza, że być może będzie lokatorem przez kolejne 20 lat!) Po otrzymaniu powiadomienia, osoba ma 2 miesiące na odpowiedź. Brak reakcji nie oznacza, że mam jakieś roszczenia, ale nawet musiałbym najpierw dostosować wysokość czynszu przez sąd. (należy z ogóła ogłosić podwyżkę 3 miesiące wcześniej, poczekać 2 miesiące na odpowiedź i zażądać czynszu 1 miesiąc przed podwyżką lub skierować sprawę do sądu) To oznaczałoby, że sąd mógłby zażądać opłat w wysokości około 12-krotności podwyżki + dodatkowe koszty. (co szybko wynosi prawie 1 000 €), ale nadal można by się dogadać (lokator i wynajmujący?) Czy dobrze wynajęte mieszkanie mogłoby osiągnąć wyższą cenę sprzedaży? (Elewacja zostanie odnowiona za około 3 lata, do tego czasu będą gromadzone rezerwy na większe jednostki mieszkalne)

Napisany przez bruno68
Nie jest wymagana zgoda na podwyżkę czynszu.

Dla klientów w wieku powyżej 70 lat, to jest im obojętne! Powód: Ponieważ nie wiedzą, jak sobie poradzić. Nie są w stanie dokonać zmiany czynszu w banku.

Zalecam osobiste rozmowy z lokatorką lub jej dziećmi, być może dzieci będą mogły dokonać tej zmiany.

Wątpię, aby to było złośliwe działanie, raczej wynika to z nieznajomości procedur, ponieważ przez lata tylko pobierano pieniądze z banku.

Jak wspomniałem, porozmawiaj osobiście, być może sam będzie mógł dokonać zmian razem z lokatorką w banku.

Weź to pismo dotyczące podwyżki czynszu ze sobą do banku w celu złożenia. Pozwól, że ktoś z pracowników banku to zrobi, a odpowiednie uwagi zostaną wprowadzone do systemu.

Osoba ta będzie również wdzięczna, że nie zostanie wyrwana z miejsca, które stanowi jej życie.

bruno68

Napisany przez BenniG
Oh, wreszcie sensowna odpowiedź od Bruna!!! (naprawdę, żadnej ironii)

Zalecam rozmowę z lokatorką.
Być może ona po prostu zakłada, że nie będziesz sprzeciwiał się podwyżce czynszu i w styczniu przesła wam już wyższą kwotę.

Możesz jej też złożyć miły pozdrowienie świąteczne osobiście.

Napisany przez Franziska
Jesteś pewny, że Twoje żądanie podwyżki czynszu jest poprawne pod względem formalnym i merytorycznym?

Jeśli nie, najemca może spokojnie poczekać. Bez wglądu do dokumentów wszystko to jest wróżeniem z fusów.

Na przykład § 558 b kodeksu cywilnego nie mówi o dwumiesięcznym terminie na udzielenie zgody, ale o upływie drugiego miesiąca kalendarzowego po otrzymaniu żądania, co może być także dwoma miesiącami
i 27 dniami, w zależności od otrzymania.

Zalecam również rozmowę i zrozumienie przyczyny. Pozwanie o zgodę nie byłoby moją pierwszą opcją.

Cześć,
dzięki za informacje.
Wniosek o podwyżkę czynszu został sformułowany
poprawnie i został wysłany i dostarczony. (E-mail i list)

Planuję wysłać e-mail z życzeniami na Boże Narodzenie
i przypomnieniem. (Potwierdzenie odbioru)

Dobra pani pomaga córce, chociaż
mogła sama ustawic stałe zlecenie płatnicze.

Poczekam do lutego i zobaczę, czy więcej zostało przelane. W ten sposób pani ma czas, a podwyżka została
zaplanowana na 01.02.

W ten sposób pozwolę na upłynięcie terminu i na razie nie będę niczego żądać. Brak reakcji oznacza, że najemcy są chronieni. W dalszej perspektywie zapowiedziałbym zdecydowanie podwyżkę na 01.06 i wyraził swoje niezadowolenie.

Jak powiedziałem, spokojnie poczekam i zapytam ponownie. Angażowanie prawnika / sąd jest ostatecznością i wiąże się z niepotrzebnymi kosztami.

Pozdrawiam, Martin

Napisany przez yosh
To jest zrozumiałe w zasadzie. Ale gdy raz zdecydujesz się na podniesienie czynszu, uważam, że warto kontynuować ten krok. Nikt nie potraktuje poważnie partnera biznesowego, który lekceważy takie sprawy.

Uważam, że zaniedbanie i odkładanie są złym rozwiązaniem. Wolałbym poszukać wcześniej rozmowy i podjąć decyzję. Jeśli się okaże, że obecna lokatorka nie zgadza się na podwyżkę czynszu, możesz jasno dać do zrozumienia, że jesteś gotowy na ustępstwa, np. poprzez przesunięcie terminu, jeśli tylko wyrazi na to zgodę. W przeciwnym razie, poprawną alternatywą (jeśli podwyżka czynszu jest zgodna z prawem) byłoby dochodzenie prawa do zgody na podwyżkę poprzez sąd. Dla mnie również byłby to ostateczny krok.

Nie należy jednak całkowicie wykluczać tej opcji, jeśli chce się zachować twarz. To moje zdanie.

Josh dziękuję
Uprzejmie zapytam
i będę reprezentować swoje stanowisko w rozmowie
.

Może zgodzę się na 1-2 miesiące później
, ale proszę o krótką odpowiedź e-mailową i jeśli kwota zostanie zwiększona, to jest zgodne z umową.

Zwiększenie ma obowiązywać dopiero od 01.02, więc mam jeszcze trochę czasu, aby wszystko wyjaśnić. (Termin na przemyślenie minął)

Napisany przez yosh
To uważam za dobrze. Uprzejmość jest wskazana, ale zawsze powinno się pamiętać o konieczności zachowania wzajemnego szacunku. Moim zdaniem, do tego należy również, żeby takie pytania nie pozostawały bez odpowiedzi po obu stronach.

Tego samego dnia, w którym złożyłem prośbę o podwyżkę czynszu, zgodzono się na tę podwyżkę i będzie obowiązywać od 01.02.2023 r., z dopłatą i dostosowaniem czynszu.Odpowiedź od Pani zaginęła w natłoku e-maili. Najemczyni zdaje sobie sprawę, że koszty dodatkowe w wysokości 140 € miesięcznie są niskie, a czynsz (środek z przedziału) jest odpowiedni (mieszkanie 60 m2).Proszę o odpowiedź i życzenia świąteczne

Napisany przez BenniG
Jak to teraz zauważyłeś? Czy zwróciłeś się do niej, czy po prostu sprawdziłeś stare e-maile? Dobrze, że od razu nie zająłeś się sprawą!

W e-mailu wpisałeś swoje imię i oto nowy e-mail, którego przynajmniej ja nie przeczytałem. (E-mail był stary)

Ona po prostu stwierdziła, że się spodziewała i oczywiście zgadza się i dostosowuje wszystko. Dodatkowo czuje się tam bardzo dobrze.

Teraz moja odpowiedź: (przepraszam za moje późne odpowiedzi, podziękowałem i życzyłem miłego czasu przedświątecznego)

Na szczęście nie wysłałem żadnych przypomnień :-D co za głupstwo.

Napisany przez yosh
To naprawdę najlepsze rozwiązanie! :-)

Napisany przez 2utopus
Lepiej od razu złożyć pozew z adwokatem / sądem - jeśli już podszywa się pod datowane e-maile do Twojej skrzynki odbiorczej ...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata