Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: ubezpieczenie od niezdolności do pracy - możliwa nowa działalność?

Napisany przez MuellerSig
Cześć,
w 2019 roku Norymberskie ubezpieczenie uznało mnie za niezdolnego do pracy z powodu silnych dolegliwości kręgosłupa. Wcześniej pracowałem zawodowo jako pracownik na stanowisku rzemieślniczym. W międzyczasie udało mi się przebranżowić i planuję rozpocząć pracę jako technik serwisowy w przedsiębiorstwie energetycznym od 01.01.2023 r. Czy ubezpieczyciel może wtedy powiedzieć, że nie musi już płacić?

Napisany przez Rogoz
Cześć Panie Müller,

Poruszyłeś interesującą kwestię. Powiedziałbym, że zależy to od tego, czy w twojej umowie ubezpieczenia od zawodowego niesprawności (BU) znajduje się klauzula abstrakcyjna czy konkretna odniesienia. Jeśli Nürnberg Insurance może odnieść się do konkretnej działalności, obawiam się, że mogą Ci zniknąć roszczenia z tytułu umowy BU. W tym kontekście powołuję się na wyrok Sądu Apelacyjnego w Norymberdze z dnia 07.11.2022 r. (sygnatura 8 U 2115/20), który możesz przeczytać w całości na stronie internetowej Kancelarii Prawa Ubezpieczeń w Norymberdze.

Napisany przez bruno68
Mogę tylko zgodzić się z Rogozem!

Jednakże z czystego możliwego założę, że przy podjęciu działalności o charakterze i zakresie dotychczasowej działalności wygasa podstawa prawna umowy dotycząca renty z tytułu niezdolności do pracy!

Ponieważ w przypadku renty z tytułu niezdolności do pracy istnieją obie podstawowe formy, zarówno ubezpieczenie na sumę, jak i na szkody!

Podczas gdy ubezpieczenie na sumę wypłaca zgodnie z umową, jeśli warunki umowy zostaną spełnione! Tak jak w Państwa przypadku, gdy występuje niezdolność do pracy!

Jednocześnie renta z tytułu niezdolności do pracy wypłaca nie jednorazowo, lecz czasowo, trwale! W Państwa przypadku przez niemal 3 lata!

Wyłącznie z powodów kosztowych zakładam, że po podjęciu pracy ubezpieczenie nie będzie wypłacać świadczeń, ponieważ wpłacone składki nie są w stanie pokryć rzeczywistych kosztów trwałego zabezpieczenia.

Dla mnie nie staje się kwestia, czy ubezpieczenie od niezdolności do pracy pozostanie w mocy? Czy też ubezpieczyciel wypowie umowę na 01.01.2023?

Ponieważ nowe ubezpieczenie jest z powodu wypowiedzenia umowy przez ubezpieczyciela i wystąpienia zdarzenia ubezpieczeniowego przez następne 5/10 lat całkowicie wykluczone lub możliwe tylko w utrudnionych warunkach lub z wyłączeniem choroby.

Ciesz się, że ponownie możesz pracować, zamiast być utrzymywanym aż do emerytury i wpadać w pułapkę ubóstwa w wieku emerytalnym z powodu braku oszczędności.

bruno68

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata