Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Czy opłata za opcje zawsze jest tak wysoka?

Napisany przez Martin79HN
Cześć wszystkim,

Kiedy kupuję krótki opcjonalny kontrakt na Dax z progiem Knock Out, na przykład z HSBC jako certyfikatem Turbo, opłaty wydają mi się dość wysokie.

W Trade Republic opłata tylko 1 €, ale przy zakupie i sprzedaży bank HSBC pobiera ponad 10%, a różnica między ceną sprzedaży a kupna wynosi od 5 do nawet 10%.

Trzeba podejmować duże ryzyko (dźwignia), aby szybko odrobić opłaty, przy czym grozi całkowita strata.

Rozważam to z kapitałem, którego nie potrzebuję, i jestem świadomy ryzyka (wybieram bufor w stosunku do progu Knock Out).

Czy ktoś z Was ma dla mnie jakieś wskazówki?

Pozdrowienia,

Martin

Napisany przez 2utopus
Gdzie grozi nie tylko całkowita utrata - ale także więcej, jeśli dobrze zrozumiałem.

Instrument finansowy typu Turbo o numerze WKN nie handluje się. Dźwignia 70 przy 1000 euro oznacza, że 70% i zmiany o 1% są wystarczające, aby wyjść z inwestycji. Dochody z inwestycji mogą szybko spaść do zera. Ocena, w jakim przedziale znajduje się DAX, jest kluczowa, ponieważ obstawianie spadku DAX to zakład, który jest bardzo krótkoterminowy. Wkrótce opuszczę rynek i przeniosę się do bezpiecznych przystani.

Spaliłem pieniądze na opcjach i w przyszłym roku zamknę konto inwestycyjne. Zbyt ryzykowne i zbyt wysokie ryzyko. Myślałem, że umiem ocenić rynek, ale się myliłem. Zamierzam trzymać pieniądze na lokacie oprocentowanej 2% przez 1 rok.

Mam podejrzenia, że wiadomości celowo próbują wpływać na kursy akcji. Analitycy prognozują wzrost wzrostu, a wczoraj porównali go z ostatnimi około 30 latami zawsze wzrostem DAX-a do końca roku. Kto informuje, że chce sprzedać certyfikaty lub ma reklamy na platformie lub newsletter giełdowy, za które płaci i przyciąga uwagę. Co sprawia, że rynek rośnie, a opcje zamieniają się w nic. giełda ETF jest dla mnie zbyt niepewna, nie potrafię jej oszacować.

Napisany przez yosh
Ja bym odróżnił inwestowanie w rzeczywiste akcje/ETF-y akcyjne od spekulowania opcjami i certyfikatami. Kiedy światowa gospodarka rośnie, zawsze można było zakładać, że wzrasta również wartość firm i tym samym akcji jako całości. To odzwierciedla się na przykład w ciągłym wzroście światowych indeksów akcyjnych.

To, co nie działa, przynajmniej dla przeciętnego inwestora, to market timing i obstawianie krótkoterminowych trendów. Tutaj, z mojego punktu widzenia, jako inwestor indywidualny, można tylko przegrać.

Napisany przez 2utopus
Ostatnio grałem w lotto i nic nie wygrałem (straciłem stawkę) - nigdy więcej tego nie zrobię.

Możesz powiedzieć, że gdy nabyta nieruchomość ma zepsutą lub wymagającą wymiany ogrzewanie - dlatego nigdy więcej nie będziesz inwestować w nieruchomości.

To trochę coś innego niż inwestowanie w udziały w firmach (akcje) za pośrednictwem konstrukcji ETF - kupowanie sztucznych instrumentów finansowych do celów spekulacyjnych. Przy dźwigni 70 wystarczy -1,43% aby osiągnąć -100%. (Czy to nie jest trochę zbyt uproszczone?)

Najnowsze wiadomości już są uwzględnione w cenach akcji - a to, czy i jak zacznie się rajd końcoworoczny, możemy musieć jeszcze zaczekać. Zawsze to zależy od tego, czy chodzi o DAX/MDAX/NASDAQ/S&P500/MSCI-World ... a rok się jeszcze nie skończył - oczywiście nie oznacza to, że koniecznie musi iść w górę do Sylwestra.

Utopus to z dźwignią jest trochę inaczej.
Zakładałem, że DAX nie przekroczy poziomu 14150 punktów. Gdy kilka dni temu spadł (3-4 dni temu), ustawiłem poziom zabezpieczenia na dole (na 14050), wcześniej zdobyłem około 40% zysku. Następnie zainwestowałem wszystko ponownie. Na początku miałem 250/300 punktów zapasu tuż przed osiągnięciem wartości Knock Out, wtedy dźwignia wynosiła 250 (na początku wynosiła 50). Im większy dystans do wartości Knock Out, tym mniejsza dźwignia i mniejsze ryzyko. Prawdopodobnie nie ma zbyt wielu innych spekulacji poza dodatkowym ryzykiem walutowym.

Mogę tylko odradzić każdemu loterię - można zagrać za mniejsze pieniądze, ale ja tego nie gram.

Napisany przez 2tneub
Z ciekawości.
Jak to możliwe, że jako osoba dbająca o bezpieczeństwo (przynajmniej zawsze tak się prezentujesz) zdecydowałeś się inwestować w opcje?
Światowe ETFy są dla Ciebie zbyt ryzykowne, a mimo to inwestujesz all-in właśnie w opcje?
To jak obstawianie w ruletce na czerwone albo czarne.

Kilka lat temu musiałem zawodowo zająć się opcjami i wtedy też to zrozumiałem, ale mimo tego nigdy nie była to dla mnie odpowiednia forma inwestycji.

Nie chcę tego traktować jako krytyki, po prostu chciałbym zrozumieć, co skłoniło Cię do tej decyzji.

Napisany przez 2titan1981
Chcę spróbować czegoś nowego, jak krypto. Większość ludzi wtedy stacza. Wolę inwestować w akcje. Przyszły rok ma przynieść dobre wynagrodzenie. Jeśli kursy mają spaść

Witam tneub, Witam Titan1981, zająłem się tym tematem i pomyślałem, o przewidywaniu, dokąd zmierzają kursy. (Tendencja spadkowa) Aktualnie też mam tę przekonanie, jednak opcje to czyste spekulacje i postawiłem 1t i przegrałem. Co mnie do tego skłoniło, to ciekawość, kilka tygodni temu zainwestowałem pieniądze pod 2% na rok, co daje przynajmniej 1T euro odsetek. Mam zbyt wiele pieniędzy, z drugiej strony długi domowe i oszczędności związane z budowaniem domu, wpadłem na dziwne pomysły. Nawet jeśli kupię tam ETF-y, widzę ryzyko ponownego spekulowania, dlatego lepiej zamknąć konto. Chęć zysku napędzała mnie, po 100% zysku chciałem wycofać wkład i dalej grać resztą. Aktywne fundusze, gdzie jest inwestowane, prawdopodobnie pośrednio również w opcje lub certyfikaty, chodzi tylko o zysk. Lub w tytuły bankowe, które z kolei są przedmiotem handlu. Niektórzy potrafią to zrobić... ale ogólnie prawdopodobnie nie. Kiedyś przeczytałem, że 76% pieniędzy jest traconych na opcjach zamiast na zysku. (Inwestorzy detaliczni) Kto w takim razie wygrywa, platforma i bank emitent.

Napisany przez 2titan1981
Jeśli na pewno chcesz zaryzykować więcej, to światowy ETF może być dla Ciebie odpowiedni, szczególnie jako dywidenda; w ten sposób nie tracisz całej gotówki i dowodzi, że akcje i inne to w zasadzie pewna sprawa, ale z wahaniem. Musisz być w stanie znieść te wahania lub mieć portfel tak skonstruowany, że można korzystać z niego jako kapitału nieryzykownego w razie potrzeby finansowej.

Ja postąpiłem tak, że nadal mogę obsłużyć wyższe oprocentowanie (5%) z 2035 pozostałego kredytu. Przynajmniej w ten sposób utrzymuję dyscyplinę, płacąc co miesiąc chociaż odsetki od kredytu z udziału ryzyka. Jak na razie dobrze mi idzie z miesięcznymi dywidendami, buduję je tak, aby wypłaty były równomiernie rozłożone w ciągu roku. Jest to trochę więcej pracy, aby kupić odpowiednie tytuły, tak aby w miesiącu potrzebnym kwota wypłaty była dokładnie taka, jakiej potrzebujesz.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata