Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Wartość nieruchomości podczas rozwodu?

Napisany przez hanna85
Cześć wszystkim,
obecnie jestem w trakcie roku separacji, a niedługo nastąpi rozwód. Nie rozumiem jednak, jakie koszty mnie czekają. Wiem, że istnieją taryfy opłat oraz że wartość sporu jest decydująca. Z tego, co online przeczytałam, chodzi o miesięczne dochody netto. Ale jak to dalej działa? Nie jestem zatrudniona, prowadzę małą kawiarnię na własny rachunek. Jednak z racji sytuacji rodzinnej posiadam dwie wynajęte nieruchomości (jedna jest wynajęta, druga nie). Na pewno to również ma znaczenie, prawda? Czy powinnam to oszacować? Mój obecny mąż jest dyrektorem, więc na papierze zarabia znacznie więcej niż ja. Poza tym nie ma żadnego majątku. Czy to oznacza, że będzie on zwiększał koszty rozwodu? A na koniec, czy podsumowując, koszty są dzielone na pół, czy każdy musi ponieść koszty w wysokości swojego udziału?

Napisany przez brainy
Każde orzeczenie sądowe wiąże się z kosztami. Alimenty, majątek, równouprawnienie w emeryturze, alimenty na dziecko, być może kilka opinii ekspertów ...

W razie wątpliwości połowa/połowa. W zależności od zlecenia. 3-4 wyroki. Zazwyczaj drogie.

Zdecydowanie taniej jest zawarcie późniejszej notarialnej umowy małżeńskiej, jeśli to możliwe.

Teraz każdy specjalista od prawa rodinnego chce mnie zastrzelić ...

Napisany przez 2utopus
Prawdopodobnie najlepiej jest zorganizować spotkanie z adwokatem rodzinnym - pierwsza konsultacja nie powinna być zbyt droga.

Czy istnieje umowa przedmałżeńska? Jakie wartości zostały wprowadzone do małżeństwa lub odziedziczone (te powinny być wyłączone) - jak długo trwał związek małżeński?

Czy mieli/macie osobne konta czy separację majątkową - wspólne konta raczej wskazują na wspólność majątkową - co jest również standardem, jeśli nic innego nie zostało określone.

Wspólny adwokat oczywiście oszczędza pieniądze - trzeba jednak sprawdzić, czy własna strona jest odpowiednio reprezentowana.

Alimenty są interesujące głównie dla dzieci - jeśli oboje pracujecie, powinno być to w porządku - a co z prawami do emerytury?

Gdzie podziały się wyższe dochody mężczyzny?

Napisany przez kanone12
W tej sprawie nie ma innego wyjścia niż skorzystanie z usług adwokata specjalizującego się w sprawach rozwodowych. W moim kręgu przyjaciół wielokrotnie poruszaliśmy ten temat i zgodnie uważamy, że nie warto próbować załatwiać tego bez profesjonalnej porady prawnej, szczególnie gdy w grę wchodzą nieruchomości. Dzięki temu zaoszczędza się wiele czasu i wysiłku.

Napisany przez Zapp73
No cóż, to zależy od tego, czy można się dogadać. Jeśli nie ma dzieci i każdy podpisze się pod tym, że własne rzeczy pozostaną nietknięte, dzieli się tylko wspólną - jeśli istnieje - nieruchomość i to wszystko. Nie trzeba się kłócić. Oczywiście działa to tylko wtedy, gdy obie strony są z tym okej.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata