Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Gdzie kupić obligacje? WHEN I ogólne pytania na temat obligacji)

Napisany przez Datenklau
Cześć!

Nie mam żadnego pojęcia o obligacjach i właśnie zaczynam zgłębiać ten temat. Myślałem o nich jako alternatywie do lokaty terminowej/lokaty na dzień dzisiejszy. Szczególnie interesują mnie obligacje o pozostałym terminie około 1 roku.

---

Którego brokera polecacie do kupowania obligacji?

---

Na której stronie najlepiej można się dowiedzieć o danej obligacji?

Jak wygląda sprawa kuponu (czyli odsetek)? Zakładam, że cały kupon otrzymuje ten, kto jest właścicielem w dniu zapadalności. Czy to prawda?

Czy przy wypłacie środków z dojrzałej obligacji pobierane są dodatkowe opłaty?

---

Na pewno pojawią się jeszcze inne pytania, które będę uzupełniał.

Pozdrowienia

Napisany przez 2titan1981
Nadal nie wziąłbym pożyczek. Różnica w oprocentowaniu jest zbyt mała, by tego wszystkiego dotyczyć. Zazwyczaj obligacje można kupić u zwykłych dostawców depozytów.

Napisany przez ZehWeh
Wygraną, którą otrzymujesz po wykupieniu obligacji, musisz oczywiście opodatkować.

Co do tego tematu, zalecam jednak Forum Papierów Wartościowych niż tutaj. Dużo większa społeczność i dużo więcej ekspertyzy.

Napisany przez yosh
Jeśli chodzi o obligacje, zalecam zapoznanie się z nimi na forum papierów wartościowych, jak już sugerowałem. Powinieneś również poszukać terminu odsetki skumulowane. Dla mnie obligacje państwowe stanowią dobrą alternatywę dla lokat terminowych. Chociaż nie mogą konkurować z najlepszymi ofertami lokat terminowych, są bardzo płynne. Jedynie prowizje za transakcje oraz wspomniane odsetki skumulowane należy wziąć pod uwagę.

Zarówno odsetki od lokat terminowych, jak i od obligacji trzeba opodatkować, tutaj nie widzę żadnej różnicy.

Napisany przez Datenklau
Oczywiście, rozumiem sprawę opodatkowania. (Od 2023 roku trzeba najpierw osiągnąć zysk z kapitałów w wysokości 1000 €/rok.)

Chciałem się dowiedzieć, czy przy wypłacie pieniędzy po terminie wymagalności trzeba dodatkowo płacić prowizje maklerowi czy nie.

Chętnie zajrzę na forum. Dziękuję za wskazówkę.

Napisany przez yosh
Zwykle po zakończeniu emisji obligacji nie pobiera się opłat. Decydujący jest jednak cennik prowadzonego przez Ciebie brokera.

Napisany przez Datenklau
yosh pisze:
Zwykle po wykupieniu obligacji nie pobiera się opłat. Istotne jest jednak cennik twojego brokera.

Masz rację. Dzięki.

Kto czyta, ten ma przewagę.

Na przykład Comdirect pisze w swoim cenniku usług:

• Bezpłatne wykupienie kuponów
• Bezpłatne wykupienie zaległych papierów wartościowych

Słowo obligacje nie pojawia się. Dlatego początkowo byłem zdezorientowany.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata