Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy ten plan przerzucenia finansowania ma sens?

Napisany przez elknipso
Cześć,

ponieważ - niestety - odziedziczyłem, teraz zastanawiam się, jak najrozsądniej przekształcić moje finansowanie budowy z 2022 roku, aby zmniejszyć miesięczne obciążenie i jednocześnie mądrze wykorzystać pieniądze. Sfinansowany jest budynek wielorodzinny z trzema mieszkaniami, w których mieszkamy sami i wynajmujemy dwa mieszkania. Z tej spadku chciałbym przeznaczyć około 150 000 euro na zmniejszenie mojego miesięcznego obciążenia związane z finansowaniem domu.

Całkowita suma kredytu około 390 000 euro
kredyt 1 na wynajmowaną część 190 000 euro oprocentowany 2,09%
kredyt 2 na część własną 200 000 euro oprocentowany 1,69%

Warunki kredytu 1 (wynajmowany) są ustanowione na 15 lat, a następnie zabezpieczone przez oszczędności na budowlę do końca okresu kredytowania.
Warunki kredytu 2 (własny) są ustanowione na 10 lat, a następnie zabezpieczone przez oszczędności na budowlę do końca okresu kredytowania.

Bank pozwoliłby mi wyjść z kredytów bez opłaty wstępnej, ale nie jest to opłacalne, jeśli płacę 1,69% od kredytu, a obecnie otrzymuję ponad 3% oprocentowania od lokaty terminowej.

Do tego dochodzi osobny kredyt na przejętą instalację fotowoltaiczną w wysokości 20 000 euro oprocentowany 2,75%
Dla instalacji PV pozostaje umowa o wprowadzaniu energii z energis w wysokości 52 centów za kWh przez kolejne 4 lata.

W mojej ocenie najpierw istotne jest przeznaczenie nowego kapitału tylko na część własną i kontynuowanie normalnej spłaty kredytu wynajmowanego.

Planowałem zainwestować 108 000 euro na 10 lat w np. 3% lokacie terminowej, co da mi 140 202 euro po 10 latach, uwzględniając już stopę podatkową w wysokości 26,375% i roczny limit wolny od podatku w wysokości 2 000 euro. To wystarczy, aby po 10 latach całkowicie spłacić kredyt na część własną, pod warunkiem że co roku dokonuję rocznej dodatkowej wpłaty w wysokości 4 000 euro.
Opcjonalnie, mogę oczywiście także od razu zainwestować 140 000 euro na 10 lat, co również da mi potrzebne wtedy 180 000 euro po 10 latach nawet bez corocznych dodatkowych wpłat. W tym przypadku jednak straciłbym elastyczność i musiałbym z góry zainwestować znaczną część całkowitej kwoty przeznaczonej na ten cel, dlatego obecnie nadal preferuję opcję corocznych dodatkowych wpłat.

kredyt w wysokości 20 000 euro na instalację PV mogę spłacić w dowolnym momencie, ale pozwolę mu działać przez kolejne 4 lata, w których otrzymuję 52 centy za wprowadzoną energię, aby mieć koszty z punktu widzenia podatkowego.

Czy to w ogólności jest solidny plan, czy macie jakieś dodatkowe sugestie i pomysły, jak mógłbym ewentualnie coś ulepszyć?

Napisany przez 2tneub
elknipso pisze:
Plan zakładał inwestycję 108 000 euro na przykład w 3% depozyt na 10 lat, co dałoby 140 202 euro po 10 latach, uwzględniając już podatek w wysokości 26,375% oraz roczny limit 2 000 euro. Wystarczy, aby po 10 latach całkowicie spłacić kredyt pod hipotekę, pod warunkiem że każdego roku dokonuję specjalnej wpłaty w wysokości 4 000 euro.

Na chybę wyliczając, po 10 latach mam zaledwie około 134 000 euro

Napisany przez 2utopus
tneub pisze:
Przy dużym przybliżeniu po 10 latach wynosi to około 134 tys. €

Za 100 tys. € bez podatków?

Napisany przez 2tneub
utopus pisze:
Za 100t€ bez podatku?

Wcześniej było mowa o 108T€. Ponieważ dostawcy mają różne okresy naliczania odsetek, obliczyłem bez odsetek składanych odsetkowo.

Jednak przeoczyłem uwzględnienie kwoty wolnej od podatku. Wtedy pasuje, chyba że istnieją jeszcze inne dochody z kapitału.

Napisany przez StGe1973
W zasadzie plan jest zupełnie w porządku, jeśli chcesz mieć 100% pewności. Co możesz rozważyć, to zakup akcji ETF lub na przykład obligacji korporacyjnych przy horyzoncie inwestycyjnym wynoszącym 10 lat. Oczywiście wiąże się to z ryzykiem, ale także z większymi szansami na zysk.

Ale to jest Twoja osobista decyzja. Jeśli zależy Ci na 100% bezpieczeństwie, to postępuj zgodnie z tym...

Napisany przez elknipso
Dziękuję za potwierdzenie, więc nie przeoczyłem niczego istotnego w moim planie.

Z optymalizacją zwrotu masz oczywiście rację, ale przy finansowaniu domu nie chcę podejmować ryzyka. Wolę trochę mniejszy zwrot z lokaty terminowej, ale za to absolutnie przewidywalny i planowalny w spłacie.

W związku z tym obecnie zastanawiam się, czy wypowiedzieć oszczędności LBS z oprocentowaniem 1,49%, które nie będą mi już potrzebne, aby mieć dostęp do już wpłaconych około 15 000 euro, czy też kontynuować oszczędzanie i zawiesić składki. Jeśli w ogóle to możliwe, miałbym w przyszłości opcję skorzystania z taniego kredytu na ewentualne naprawy w domu, jeśli będą konieczne. Czy w ogóle jest to możliwe z Bausparerem, czy LBS zazwyczaj na to nie przechodzi?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata