Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Prześlij deklarację E-Bilanz w formie minimalnej...

Napisany przez tarifa
Hej wszystkim w społeczności, muszę stworzyć minimalną formę e-bilansu. E-bilans powinien być prosty i szybki do wykonania. Czy mogę to zrobić w formie bilansu dla małego przedsiębiorstwa kapitałowego. Składa się ona praktycznie z pięciu liczb: Aktywa: 2 liczby Pasywa: 2 liczby Suma bilansowa. Widzicie: E-bilans jest bardzo prosty - ponieważ w pierwszym roku praktycznie nic się nie wydarzyło. Dlatego też dane są bardzo skąpe. Chciałbym przekazać ten bilans do urzędu skarbowego. Niestety nie można tego zrobić bezpośrednio przez Elster, ale trzeba to zrobić za pośrednictwem plików xml XBRL Consortium poprzez określony interfejs. Czy mógłby ktoś podać mi dokładne informacje na temat tego, krok po kroku, albo gdzie znajdę takie instrukcje? Dziękuję z góry. Pozdrowienia

Napisany przez 2tneub
Przed kilkoma laty też zakładałem kilka nowych firm, gdzie samodzielnie sporządzałem sprawozdania finansowe.

Jeśli dobrze pamiętam, zarejestrowałem się w Bundesanzeiger, dokonałem tam wpisu do rejestru handlowego.

Tam można ustawić, aby również xbrl dla e-bilansu był generowany. Następnie zarejestrowałem się na stronie ebilanzonline.de i tam wysłałem plik.

Alternatywnie, można też wpisać wartości ręcznie, bez pliku.

Napisany przez tarifa
tneub pisze:
Miałem kilka nowych firm kilka lat temu, w których również samodzielnie sporządzałem sprawozdania finansowe.

Cześć i dzień dobry Tneub,

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź, z której bardzo się cieszę.

Brzmi świetnie - tak, też tak robię. Ja również

Zarejestrowałem się również w Bundesanzeiger: tam można dokonać wpisów;
Mają interfejs, w którym można wprowadzać dane.

Jeśli dobrze pamiętam, zarejestrowałem się w Bundesanzeiger, dokonałem tam wpisu handlowego.
Można tam także ustawić, aby xbrl dla e-bilans również został utworzony. Następnie zarejestrowałem się na stronie ebilanzonline.de i tam załadowałem plik. Można też na pewno ręcznie wprowadzić dane bez pliku.

Tak - słyszałem również, że w Bundesanzeiger można wprowadzać DANE.

Zapytanie poboczne: Czy potrzebuję LEI do (tych) procesów:

To jest kod LEI
Kod LEI to dwudziestoznakowy alfanumeryczny identyfikator przedsiębiorstwa, który jest ustanowiony jako międzynarodowy standard dla przedsiębiorstw finansowych ...

W każdym razie potrzebny jest ten (oczywiście) - aby go otrzymać - można zwrócić się ponownie do firmy Bundesanzeiger:

Dzięki wielkie!

Pozdrowienia
Tarifa

Napisany przez 2tneub
Moim zdaniem nie każda firma potrzebuje LEI. Jak tam jest napisane, jest on wymagany tylko gdy firma działa na rynku finansowym.
Nasza firma-matka inwestuje środki w akcje i fundusze, więc musieliśmy ubiegać się o LEI.

Napisany przez tarifa
Cześć Tneub!
Dziękuję bardzo - tak, ten był niepotrzebny do rejestracji.

Dziękuję jeszcze raz! Twoje odpowiedzi, wsparcie - po prostu świetne!

Pozdrowienia,
Tarifa

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata