Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Pracodawca nie wypłaca świadczeń mających wpływ na majątek.

Napisany przez ADMCI4
Po kilku miesiącach bezrobocia udało mi się znaleźć nową pracę. Mój poprzedni pracodawca corocznie płacił mi 27 euro, które były przekazywane na rachunek oszczędnościowy (VL). Mój nowy pracodawca niestety nie jest w stanie kontynuować tych płatności dla pracowników. Chciałbym jednak nadal wpłacać na ten rachunek oszczędnościowy. Czy istnieje możliwość opłacania VL z własnej kieszeni i jaki jest sposób postępowania? Czy nadal mam prawo do otrzymywania państwowej pomocy? Pozdrawiam, Erik

Napisany przez ADMCI4
Erik pisze: Po kilku miesiącach bezrobocia znalazłem nową pracę. Mój poprzedni pracodawca co miesiąc wypłacał mi 27 euro dodatkowych świadczeń (VL), które wpływały na konto oszczędnościowe budowy domu. Mój nowy pracodawca niestety nie ma możliwości wypłacania pracownikom tych dodatkowych świadczeń. Chciałbym jednak kontynuować oszczędzanie na koncie oszczędnościowym. Czy w ogóle jest możliwe opłacanie VL z własnej kieszeni i jaki jest sposób postępowania? Czy nadal mam prawo do państwowego wsparcia? Pozdrowienia, Erik
Powinno być możliwe samodzielne pokrycie kosztów VL. Od dwóch lat kwoty VL są odejmowane od mojego wynagrodzenia i przekazywane na mój rachunek oszczędnościowy budowy domu.

Napisany przez PI112
Cześć, Żadne przedsiębiorstwo nie jest zobowiązane do płacenia dodatkowych świadczeń dla pracowników. Zawsze można poprosić pracodawcę o przekierowanie części mojej pensji bezpośrednio na konto VL (Vertragswesenheit). Czy jest to sensowne, to już inna sprawa. Zamiast tego warto rozważyć system emerytalny w firmie. Pozdrawiam, Chris

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata