Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Depozyty terminowe w obcej walucie można odliczyć podatkowo w przypadku strat.

Napisany przez varico
Dzień dobry,
podpisałem lokatę terminową w NOK w Weltsparen.
Podczas wypłaty poniosłem dość duże straty z tytułu kursów walutowych.
Czy mogę to odliczyć w zeznaniu podatkowym, jeśli tak, gdzie powinienem to wpisać?
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
varico

Re: Depozyty terminowe w obcej walucie można odliczyć podatkowo w przypadku strat.

Napisany przez brainy
Czy dostanę od dostawcy certyfikat podatkowy z instrukcjami wypełnienia? Dotyczy to roku 2022?

Napisany przez varico
Cześć Brainy,

tak, 2022

Napisany przez StGe1973
Po pierwsze, nie możesz po prostu odjąć zysków z odsetek od strat walutowych i powiedzieć: Straty walutowe - zysk z odsetek = Strata. Tylko na marginesie, jeśli tak chciałeś zrobić, skoro teraz mówisz tylko o stratach walutowych przy wymianie. Pod względem podatkowym są to różne rodzaje dochodów...

Po pierwsze, zyski z odsetek to przychody z kapitału, tj. konto KAP. Natomiast strata walutowa przy wymianie na euro to strata ze spekulacji, tj. konto SO (przynajmniej tak mi się wydaje).

Mam nadzieję, że wyciągnąłeś/z wyciągnęłaś z tego wnioski: Inwestycje obcym kapitałem są tylko dla prawdziwych profesjonalistów, ponieważ relatywne zmiany wartości walut względem siebie są prawie niemożliwe do oszacowania dla większości ludzi. Przynajmniej ja nie znam nikogo, kto naprawdę się na tym zna lub odważyłby się takie oszacowania robić.

Napisany przez varico
że już nigdy więcej nie ulokuję pieniędzy na lokacie walutowej, to już zrozumiałem, ale nadal nie mogę z twojej odpowiedzi wywnioskować, czy mogę teraz to rozliczyć jako koszt uzyskania przychodu czy nie

Napisany przez StGe1973
To jest napisane powyżej: Formularz SO do zeznania podatkowego dotyczy zysków/strat ze spekulacji.

Wynikiem jest zobowiązanie straty, które może być rozliczone z przyszłymi zyskami ze spekulacji.

Napisany przez varico
Dziękuję. Pozdrawiam varico

Napisany przez Alo
Cześć wszystkim,
Mamy podobny problem i zastanawiamy się teraz, jak to należy wpisać w zeznaniu podatkowym. Od 2016 roku mieliśmy oprocentowane lokaty w norweskim banku. W zeszłym roku ta umowa nie została przedłużona przez Weltsparen. Spowodowało to duże straty walutowe, które chcemy odliczyć w nadchodzących latach. Zgodnie z pismem Ministerstwa Finansów z dnia 19.05.22 te straty walutowe - w przeciwieństwie do dotychczasowych czysto spekulacyjnych transakcji - mogą być uznawane jako dochody z kapitałów pieniężnych. Jest to uzasadnione zgodnie z wyjaśnieniami w nowym rozporządzeniu wówczas, gdy zyski/straty walutowe wynikają z zbycia lub spłaty zabezpieczonej lub niezabezpieczonej oprocentowanej wierzytelności kapitałowej lub oprocentowanego depozytu w obcej walucie.
Zobacz także https://www.haufe.de/steuern/haufe-s...I15293881.html

Dziękujemy za wskazówki

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata