Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Von Roll

Napisany przez ADMCI4
Von Roll informuje dzisiaj o sprzedaży 49% udziałów w USA. Ogólnie uważam to za pozytywny krok dla Von Roll. Dotychczas Von Roll w USA więcej tracił pieniędzy niż zarabiał. Sprzedający przejmuje także długi w wysokości 7 mln CHF. To oznacza niższe koszty kapitału obcego w przyszłości. Przez sprzedaż Von Roll musi odnotować stratę walutową w wysokości 13 mln CHF. Dodatkowo Von Roll obecnie ma niewielkie postępy w zwiększaniu dochodów. Jak inaczej wytłumaczyć, że przez wspomnianą stratę walutową cały roczny wynik musiałby zostać skorygowany poniżej poziomu ubiegłego roku. Myślę, że powyżej 1.50 ten tytuł obecnie nie powinien być brany pod uwagę. Pozdrawiam

Napisany przez Simona
Myślałam o tobie też dziś rano. Jesteś trochę brutalny :lol:, ale aktualnie również nie przyciąga mnie ta sprawa. Być może niedługo będą lepsze wieści. Wtedy będzie możliwe zawieranie transakcji, albo handel kilka dni przed prezentacją danych. (Przepraszam dla inwestorów). Pozdrowienia, Simona

Napisany przez ADMCI4
To może być, że moje cele kursu wyglądają trochę mrocznie. Ale zastanawiałem się, czy niebawem pojawią się większe sprzedaże udziałów przez fundusze lub stare obligacje. W końcu von Roll przeszła drogą i kosztowną renowację. Wielu inwestorów musiało zobaczyć, jak obligacje zamieniły się w akcje. Jednak firma do tej pory nie zaoferowała udziałowcom zbyt wiele. Ponadto można przypuszczać, że pochwały dla 3 dużych inwestorów zaczynają słabnąć. Działy biznesowe w Ameryce Północnej są ciągle sprzedawane lub zamykane, a nowe inwestycje są podejmowane w Indiach i Chinach. Owoce tej polityki inwestycyjnej nie są jednak obecnie jasno widoczne. Dotychczas nie byłem świadom, że ta partycypacja w bilansie odnotowuje stratę walutową. Albo przeoczyłem coś, albo firma nie jest jeszcze na tyle przejrzysta, jak uważa pani. Z pewnością zaplanowano przedstawienie tych informacji w fazie słabego wolumenu obrotów. Ale może w styczniu przyniesie to konsekwencje. Jestem ciekaw czy w przyszłych numerach F & W będzie coś interesującego.

Napisany przez ADMCI4
No cóż, wygląda na to, że znów mam trupa w swoim piwnicy...

Napisany przez ADMCI4
Miałem okazję rozmawiać z pracownikiem firmy Roll w weekend. Obecnie trwa program mający na celu standaryzację nazewnictwa na całym świecie. Oprócz standaryzacji wewnętrznych identyfikatorów produktów, celem jest również usunięcie nazwy Isola. Nie wiem, o co w tym chodzi. Przecież Isola jest jedynym ocalałym z byłego koncernu stalowego. Raczej przywitałbym pożegnanie z marką von Roll niż z marką Isola. ? Czy wszystkie te koszty będą obciążone w bilansie za rok 2005, ukaże się podczas prezentacji wyników finansowych. Możliwe, że te koszty przyczynią się do tego, że w von Roll wspomniana wcześniej straty walutowe wpłyną na niższy zysk roczny.

Napisany przez speedskater
Cześć wszystkim! Czy ktoś wie, dlaczego akcje von Roll wczoraj i zwłaszcza dzisiaj tak bardzo wzrosły? Dzięki za wasze odpowiedzi. speedskater

Napisany przez Simona
Nie mam pewności, tylko gdybamy. Traderzy wchodzą na rynek, dane zostaną opublikowane 17.01.06. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez ADMCI4
To mnie również wczoraj zaskoczyło. Świetnie dla tych, którzy mieli odwagę dołączyć. Moja sceptyczna postawa jednak nadal trwa.

Napisany przez David
Musiałoby być coś niezwykłego, żeby było tyle. Tak po prostu, trudno mi w to uwierzyć.

Napisany przez ADMCI4
Myślę, że akcja dotarła teraz do górnej granicy bieżącego kanału spadkowego. Teraz mogą nadejść dobre wieści, które spowodują zmianę trendu, albo zacznie się ponownie spadek.

Napisany przez ADMCI4
Niewiele transparentnej polityki komunikacyjnej nadal trwa: Von Roll prezentuje wzrost obrotu o 9%. Zwraca uwagę, że wzrost obrotów wynika również z wyższych cen surowców (miedzi). Jednak nie podano informacji, ile wyniósłby wzrost obrotu przy tych samych cenach miedzi. Wskazuje się jedynie na publikację z marca.

Napisany przez Marktinsider
Najpierw: Nie mam zdania na temat spółki Von Roll i jestem neutralny. Jednak z twierdzenia Fügt den Hinweis an, das die Umsatzsteigerung auch auf die höheren Rohstoffpreise (Kupfer) zurück zu führen ist. można wnioskować, że w tym przypadku wyższe obroty są wynikiem zwiększonych wydatków spowodowanych wyższymi cenami surowców. Dla mnie jest to ukryte ostrzeżenie dotyczące zysków. Ale akcje ROL dzisiaj są na plusie. Rynek wydaje się interpretować tę wiadomość pozytywnie :roll:.

Napisany przez ADMCI4
Już 23.12.05 r. Rol wydał ostrzeżenie przed spadkiem zysków. Wtedy jeszcze usprawiedliwiano je stratą walutową związana z sprzedażą udziałów w USA. Miałem jednak wątpliwości, czy nie został ogłoszony za mały postęp w obszarze operacyjnym. Co teraz prawdopodobnie się potwierdzi, niestety dopiero w marcu... :cry:

Napisany przez Andi
W Von Roll jestem w permanentnym śnie.... Ta firma po prostu musi zostać pozostawiona w spokoju. W przeciwieństwie do innych firm, nie krzyczą głośno. Jestem oczywiście ciekaw, gdzie kurs Von Roll będzie za 2-3 lata. Ale do tego czasu: Duuużo cierpliwości. Pozdrawiam Andi

Napisany przez ADMCI4
Aby uniknąć obsesyjnego myślenia o liczbach, musieliśmy. Ale to, że kurs traci tylko to, co wczoraj zyskał, jest trochę zaskakujące. Czy ktoś wie, kto obecnie kupuje rol?

Napisany przez David
Dziś klaruj plusem jest akcja Von Roll...co powoduje ten wzrost? Przeczytałem artykuł na Stocks, ale wątpię, żeby mieli taki wpływ?!

Napisany przez Simona
Wszystko jest możliwe - nie wiem, co czytałeś, może coś takiego:? https://www.computerworld.ch/aktuell/news/34479/index.html Tutaj potrzebna jest pewna ożywiona dyskusja, od miesięcy jest bez zmian. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez David
Zgodnie z danymi z rynku, akcje są zbyt niedoszacowane. Wkrótce odbędzie się również wywiad z dyrektorem generalnym Walterem T. Vogelem. Akcje te są uważane za perły na rynku.

Napisany przez Simona
No cóż, perły - nie jestem pewien - możliwe, że znowu zaczną się poruszać około 2,40. To prawdopodobnie byłoby pomocne dla wielu osób. W każdym razie 6 kwietnia jest Walne Zgromadzenie. (Nie mają moich liczb Q, tylko półroczne)? Pozdrowienia, Simona

Napisany przez ADMCI4
Już 2 dni temu pytałem w wątku Fundusze - Certyfikaty, co jest związane z Rolup. Zobaczymy, może ktoś tam wie więcej. Do zobaczenia.........

Napisany przez Andi
Von Roll to nadal niedoceniana perła - niezależnie od STOCKS - po prostu nadal zbyt wielu skąpców (przepraszam) jest zainwestowanych w tę pozycję. Więc Simona (nie poddawaj się skąpstwu), proszę handluj z innymi firmami. Pozdrowienia Andi

Napisany przez Simona
:P Obiecałam :!: Miłego tygodnia. Simona

Napisany przez Andi
@Simona: Dzięki... ops: dbaj o siebie Andi

Napisany przez David
Co prawda... Von Roll pokazał dzisiaj wszystkim :lol: Teraz znowu idziemy w kierunku 1.4

Napisany przez ADMCI4
Nie miałbym nic przeciwko

Napisany przez ADMCI4
Dziś nie ma śladu słabości, przy dużym wolumenie kurs znów idzie w górę.

Napisany przez Simona
Na uspokojenie tych z Roller: 8) https://moneycab.presscab.com/de/templates/?a=16251&z=2 Nie martw się, nie jestem tam. :P Pozdrowienia, Simona

Napisany przez David

Napisany przez ADMCI4
Zdaniami działalnymi firma właśnie się opóźnia. Nawet najnowsze dane nie pokazały jeszcze poprawy rentowności. Jeśli kurs ma być dobrze zabezpieczony przed spadkiem, to przynajmniej potencjał wzrostowy na razie musi być dobrze zablokowany.

Napisany przez speedskater
Czym to było dziś spowodowane? Spadek o 10%, a następnie powrót do kursu z poprzedniego dnia. Czy ktoś chciał pozbyć się swojej nieco większej paczki?

Napisany przez David
To świetny przykład wsparcia przy 2.15. (czerwona długa świeca) Zobaczymy, co oznacza ostatnia długa świeca na następny tydzień.

Napisany przez David
Dzisiaj było coś do zobaczenia... +7% co myślicie?

Napisany przez David
OKAY ZAJEBIŚCIE, WIELKA IMPREZA DZIŚ, A NADAL BRAK AKTUALIZACJI...

Napisany przez ADMCI4
dziś po długim czasie wreszcie wypłacono 3 sztuki. Cieszy to wszystkich, którzy są wciąż zaangażowani.

Napisany przez David
Dzisiaj pożegnałem się z 3 frankami; 25% to dla mnie wystarczająco na brak informacji. Myślę, że one nie wzrosną tak po prostu, ale lepiej dmuchać na zimne. Miłego weekendu

Napisany przez Andi
Von Roll właściwie nie pasowałby tematycznie do ABB tak źle, czy to może mi się tylko wydaje zbyt ekscytujące... Dobry wieczór Andi

Napisany przez Springer
Wydzieliłem się zdecydowanie za wcześnie, znów kupię akcje Von Roll, jeśli ich kurs spadnie poniżej 2.2.- :?: :!: Ponadto ta firma ma zdecydowany potencjał i jest oceniana umiarkowanie (patrz wskaźnik KUV). Aktualnie wszystko idzie po myśli firmy Von Roll - przychody z zamówień przewyższają budżet, mocne ostatnie kwartalne wyniki finansowe, a także organiczny wzrost, nie tylko przejęcia. Ten tytuł jeszcze przyniesie nam wiele radości. Pozdrowienia

Napisany przez ADMCI4
Zacznę dopiero od 1.50. Na razie nie widzę dużych popraw w zakresie redukcji kosztów. Marża jest niska, więc w zasadzie istnieje duży potencjał poprawy. Ale jeśli brakuje woli do radykalnej implementacji, to nie ma co liczyć na duże zyski.

Napisany przez Springer
peitschi pisze: biorę pod uwagę wejście dopiero przy 1,50. Obecnie nie widzę jeszcze dużych popraw w obszarze obniżania kosztów. Marża jest niska, więc potencjał poprawy jest duży. Ale jeśli brakuje woli do radykalnej implementacji, to nie będzie dużych zysków.
Jak dokładnie rozumiesz: Niska marża -> Potencjał poprawy :?: Pozdrowienia

Napisany przez ADMCI4
Chodzi mi o marżę EBIT. Czyli to, co pozostaje po odjęciu przychodów ze sprzedaży od kosztów operacyjnych. Mam w głowie wartość na poziomie 10%. Niestety, w przypadku firmy Roll jest znacznie niższa (patrz raport roczny).

Napisany przez Springer
ok wszystko jasne :wink:

Napisany przez Simona
Springer pisze: Swoją decyzję o rozstaniu uważam za zdecydowanie zbyt wcześnie podjętą, zamierzam ponownie kupić akcje Von Roll przy kursie poniżej 2.2.- :?: :!: Ponadto ta spółka ma wyraźny potencjał i jest również umiarkowanie wyceniana (patrz wskaźnik KUV). Aktualnie wszystko idzie gładko dla Von Roll, zamówienia powyżej budżetu, silne ostatnie kwartalne sprawozdanie finansowe, a także organiczny wzrost, nie tylko przejęcia. Ten tytuł jeszcze długo będzie nam przynosił radość Pozdrowienia
Kurs teraz wynosi 2.20 Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Simona
Tutaj odważnie się kupuje; nie mogłem się oprzeć. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Springer
Wykład wynosi teraz 2.20 Pozdrowienia, Simona Dzięki za przypomnienie, Simona :wink: Tak, to prawda, kurs się odbił na 2.2.-, ale to nie oznacza, że kupuję po 2.18. 1.5.- od Peitschi wydaje mi się trochę dużą kwotą, ale z dzisiejszej perspektywy może wynosić między 1.8-2.0 do połowy sierpnia :roll: Podsumowując: -------------------------- - Von Roll to dobra inwestycja, zwłaszcza na dłuższą metę - Jestem przekonany, że ta akcja jest warta 3.- do 4.- - Akcja pod presją, gdy SMI traci - Wyniki kwartalne będą dobre - Jestem wciąż bardzo zainteresowany, ale nie mam już ani grosza ops: PS. Uważam, że EBIT na poziomie 8% byłby nadal dobry, ponieważ w branży technologicznej trudno osiągnąć dobrą marżę (poza rynkiem niszowym), a to odbija się także na EBIT. EBIT zawsze należy porównywać do branży i pozycji firmy na rynku.

Napisany przez Simona
Z dzisiejszej perspektywy mogłoby to być jednak w granicach 1,8-2,0 do połowy sierpnia :P Ale nie byłoby to zbyt dobrze; 24.08. Raport półroczny. Pozdrawiam Simona

Napisany przez Springer
Dzisiejsze wieści: CH/Handel zagraniczny w pierwszym półroczu 2006 roku jest potężny Berno (AWP/sda) - Szwajcarski handel zagraniczny jest pełen siły. W pierwszym półroczu 2006 roku eksport wzrósł o 11,9% do 86,1 mld CHF. Korygowany o inflację (realnie) wzrost wyniósł 9,0%. Import wzrósł o 11,6% do 81,1 mld CHF. Realny wzrost wyniósł 6,1%. Według informacji Urzędu Celnego Szwajcarii (EZV) z czwartku, ostatni raz taka dynamiczna sytuacja miała miejsce w roku 2000. Najbardziej poszukiwane były produkty szwajcarskiego przemysłu spożywczego i gastrologicznego (+18,9%). Sukces odniosły również firmy produkujące instrumenty precyzyjne (+15,3%) oraz przemysł chemiczny (+13,6%). Przemysł zegarmistrzowski również silnie zwiększył swoje eksport (+11,6%). Wśród importów widać wzrost paliw energetycznych, które wzrosły nominalnie o 36,5%. Jest to praktycznie wyłącznie wynik gwałtownie wzrosłych cen ropy naftowej. To również doprowadziło do znacznego wzrostu cen importu o 5,3%. Dziś wielu spekulantów z pewnością zatańczy na parkiecie i podniesie kursy, mam nadzieję, że firma Von Roll również dziś skorzysta Gdybym tylko miał jeszcze trochę gotówki :wink: Pozdrowienia

Napisany przez Simona
Jeśli byłoby możliwe, żeby jeszcze trochę przyśpieszyć, to rola zjechałaby w górę. Ostatnio nieźle idzie, obecnie jesteśmy przy 2.26, Ostatnio opłacony... w górę, w górę ? Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Springer
o 2:31 było dotychczasowe dzienne maksimum, nieźle, od tego czasu kurs skręca na południe :cry: 1 sierpnia ataki słabości:?: mam nadzieję na okazję po kolejnej dacie wypłaty :P ładny dzień

Napisany przez Simona
Potrzebuję trochę energii, tak, dzisiaj już spadło do 2.31. Teraz jest trochę przerwy na lunch, więc dobre ceny zakupu; może jeszcze dziś znowu wzrosnąć, często jest to interesujące około 15.30/16.00. 8) Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Simona
:lol: Dziękuję, było fajnie, do zobaczenia o 2.37. Pozdrowienia, Simona

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata