Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Wniosek o finansowanie budowy pomimo jeszcze niezmienionego wpisu w księdze wieczystej.

Napisany przez mariusf
Cześć wszystkim,

ostatnio zakupiliśmy działkę z własnym kapitałem i chcielibyśmy teraz złożyć wniosek o finansowanie budowy. Niestety księga wieczysta jeszcze nie jest na nas zapisana.

Czy musimy czekać na zmianę własności? Czy na razie wystarczy notarialna umowa kupna oraz decyzja o podatku od nabycia nieruchomości? Czy ktoś ma doświadczenia w tej sprawie?

Pozdrowienia,
Mariusz

Re: Wniosek o finansowanie budowy pomimo jeszcze niezmienionego wpisu w księdze wieczystej.

Napisany przez NaTwoim13
Co na to twój doradca finansowy?

Napisany przez BenniG
Tak więc kiedy kupiłem mieszkanie i częściowo sfinansowałem, stary właściciel był nadal wpisany do księgi wieczystej na kolejne 14 miesięcy. Bankowi to nie przeszkadzało.
Myślę, że z umową notarialną i potwierdzeniem zapłaty ceny zakupu nie powinno być problemów.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Mariusf, na pewno jako dowód służy notarialna umowa kupna-sprzedaży oraz potwierdzenie zapłaconej ceny.
Jednak warto pamiętać, że nie możesz wpisać żadnej hipoteki na rzecz finansującego banku, dopóki nie zostaniesz jeszcze zarejestrowany jako właściciel w księdze wieczystej.
Zazwyczaj nie trzeba czekać 14 miesięcy na dokonanie wpisu do księgi wieczystej.
Możesz po prostu zapytać notariusza zaangażowanego w sprawę lub urząd księgi wieczystej. Na pewno dostaniesz od nich wskazówki.
Powodzenia!

Napisany przez BenniG
Ale czy w przypadku każdego zakupu sfinansowanego kredytem nie jest tak, że kupujący na początku finansowania nie figuruje jeszcze w księdze wieczystej?
Oczywiście, tutaj zakup działki i finansowanie są oddzielone, ale zasadniczo nie powinno to stanowić problemu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata