Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: ubezpieczenie pogrzebowe - wypłata

Napisany przez Noschke
Cześć drogie Forum,

Mam pytanie dotyczące ubezpieczenia pogrzebowego wraz z małym wstępem.

Mój wujek, który nie utrzymywał z nami kontaktu od 30 lat, zmarł. Jego opiekun prawny poinformował nas, że miał on ubezpieczenie pogrzebowe. Według opiekuna, odpowiedzialny za pochówek jest mój ojciec (najstarszy brat). Zmarły wujek przebywał w domu opieki od około 15 lat, a jego ówczesna dziewczyna pełniła funkcję opiekunki przez około 1 rok, ale szybko przekazała to stanowisko opiece prawnej.

To, co przeoczył opiekun prawny, to ówczesna dziewczyna mojego wujka, ponieważ to ona figuruje w ubezpieczeniu pogrzebowym jako osoba kontaktowa/ochodźca.

Moje pytanie: Czy ówczesna dziewczyna musi się współuczestniczyć w kosztach czy może dowolnie roztrwonić świadczenie pogrzebowe. Czy prawo spadkobiercze obejmuje tę wygraną w umowie?

W skrócie: Czy rodzinie, która pokrywa koszty pogrzebu, przysługują jakiekolwiek prawa do tego, aby osoba uposażona w umowie współuczestniczyła w kosztach, czy to nic nie daje. Może to być wina opiekuna?

Dziękuję za udział
Pozdrowienia Norschke

Napisany przez 2tneub
Jeśli wpiszesz te terminy w Google, nawet otrzymasz oficjalne oświadczenie prawników na ten temat:

https://www.dahag.de/c/ebs/erbrecht/...sguthaben-2413

Napisany przez Noschke
Faktycznie - (-:

Dziękuję!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata