Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Schwäbisch Hall Wohnriester po sprzedaży domu i zakupie nowego jest bezcelowy. Jakie są koszty wypowiedzenia umowy?

Napisany przez Otriven
Cześć i dzień dobry,

w 2013 roku namówiono mnie do zaciągnięcia kredytu budowlanego: zaliczka (64 000) „powiązana” z umową oszczędnościową Fuchs Wohnrente. Teraz sprzedałem Dom na przełomie roku i kupiłem inny. kredyt został spłacony. Jednak oba kontrakty teraz znowu zaczynają się od zera. Nie potrzebuję dodatkowych pieniędzy na zakup i remont nowego domu. Moje pytanie: Czy mogę zerwać ten cały Riesterszwindel i jakie koszty by mi za to groziły (zwrot zasiłków, podatki)? Będę bardzo wdzięczny za wskazówki i porady.

Re: Schwäbisch Hall Wohnriester po sprzedaży domu i zakupie nowego jest bezcelowy. Jakie są koszty wypowiedzenia umowy?

Napisany przez bruno68
Bez względu na brak dostępu do dokumentów nie można jednoznacznie stwierdzić Otriven,

Ale ogólnie rzecz biorąc, ustawodawca nie przewidział możliwości wypowiedzenia umowy, ale istnieje możliwość odwrócenia transakcji!

Możliwość odwrócenia transakcji oznacza po prostu osiągnięcie stanu finansowego sprzed zawarcia umowy! Dlatego też koszty faktycznie zostaną rozliczone, co bankowi może się nie spodobać.

Tu należałoby zawrzeć zgodę na brak wszelkich kosztów w ramach umowy jako argument osłabiający lub zatwierdzenie możliwości odwrócenia transakcji przez pośrednika jako banku uspokajającego.

W wyniku odwrócenia transakcji będą musiały zostać zwrócone wszystkie dopłaty i korzyści podatkowe. Czy do tego dojdą odsetki do zapłaty, trudno powiedzieć, ale nie powinny być one wysokie - 1000 € dodatkowych dopłat, ewentualnie 1000 € dodatkowych kosztów, czyli łącznie 11 000 €.

Czy będą się kwalifikować do zastosowania reguły 70% i będą musieli zwrócić tylko 7700 €, może powiedzieć tylko instytucja przyznająca dopłaty.

Miejmy również na uwadze, że podane liczby są jedynie przybliżeniem - jeśli otrzymają podwójną kwotę, kwota do zwrotu podwaja się.

bruno69

Napisany przez Otriven
Dziękuję za odpowiedź bruno69,

W przybliżeniu otrzymałem około 7 000 euro zasiłków i ulg podatkowych.
Aby opóźnić jeszcze trochę zwrot, napisałam do BSH i poprosiłam
o zawieszenie umowy.

Napisany przez NaTwoim13
Otriven pisze:
Dziękuję za odpowiedź, bruno69,

Orientacyjnie otrzymałem około 7000 euro zasiłków i ulg podatkowych.
Aby opóźnić zwrot jeszcze trochę, napisałem do BSH, prosząc o zawieszenie umowy.

Dlaczego nie przeniosą pieniędzy na rozsądną emeryturę Riester?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata