Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie nieruchomości z negatywną historią kredytową Schufa

Napisany przez Steinb0ck
Witajcie.

Z powodu epizodu depresyjnego moja ocena w Biurze Informacji Gospodarczej wynosi 20.
Od roku jestem znowu zatrudniony i od ponad miesiąca pracuję u obecnego pracodawcy. Spłaciłem wszystkie długi i mam do dyspozycji 100 000 € z wczesnej spadku.
W zasadzie ja i moja żona mieliśmy zamiar poszukać własnego mieszkania dopiero za 4 lata, gdy moje Biuro Informacji Gospodarczej wróci do normalności, a nasza córka pójdzie do szkoły średniej. Jednak mojej żonie zaproponowano istniejącą nieruchomość, która bardzo nam się podoba.
Mamy 36 lat i oboje mamy umowę o pracę na czas nieokreślony, zarabiamy netto 2200 € i 1800 €, nasza córka ma 6 lat, a planowanie dzieci jest zakończone.
Nie znamy oceny BIK mojej żony, dane są w trakcie przesyłki.

Cena nieruchomości wynosi 300 000 €, do tego dochodzą standardowe koszty dodatkowe w Nadrenii Północnej-Westfalii oraz prowizje pośredników. Chciałbym wykorzystać 80 000 € wkładu własnego i resztę sfinansować.

Teraz moje pytanie - czy w tej sytuacji warto szukać finansowania, czy po prostu powinniśmy cierpliwie poczekać te 4 lata i wtedy zacząć szukać?

Pozdrowienia

Napisany przez BenniG
Cześć,
jeśli to możliwe, chciałbym wprowadzić koszty zakupu oraz 20% wartości domu jako wkład własny. W ten sposób możliwe są znacznie lepsze warunki.
Czy ogólnie uda się uzyskać finansowanie, będą w stanie odpowiedzieć inni.

Moim pomysłem byłoby jeszcze zwiększenie dochodu netto twojej żony poprzez zmianę jej klasy podatkowej na 3, tak aby mogła być w stanie samodzielnie zaciągnąć finansowanie.

Pozdrowienia
BenniG

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Steinbück Finansowanie nieruchomości jest możliwe na podstawie Twoich danych i jest dobrze sprawdzalne przez bank. Od wielu lat pomagamy skutecznie klientom, którzy mają negatywną historię kredytową w Schufie i chcą kupić nieruchomość. Względem Twoich dochodów i wkładu własnego, to przedsięwzięcie można dobrze przedstawić. Ostatecznie jednak wysokość oprocentowania zależy od banku finansującego. Liczy się również wycena nieruchomości oraz historia Twojej historii kredytowej w Schufie. Przyjmijmy, że oprocentowanie wyniesie na przykład 5%, a spłata kredytu to 2%. Wartość własna powinna być maksymalnie wykorzystana, aby pokryć część ceny zakupu oraz wszystkie dodatkowe koszty zakupu, które są dostępne. Masz jeszcze jakieś pytania?

Napisany przez Moizi
Z kolei uważam, że w obliczu negatywnej oceny w Schufa byłoby jeszcze lepiej, gdyby Twoja żona mogła zwiększyć swoje dochody netto i samodzielnie poradzić sobie z finansowaniem. Oczywiście, jeśli jej wynik w Schufa jest odpowiedni, ale jeśli nie znacie go, to moim zdaniem jest to dobry znak...

Napisany przez bruno68
To nie będzie działać, Nawet jeśli żona finansuje wszystko sama, oboje zawarli małżeństwo. Małżonek ponosi zasadniczo odpowiedzialność, dlatego też jego sytuacja finansowa również zostanie sprawdzona! Wyłączenie jest możliwe tylko wtedy, gdy żona zarabia na tyle, że dochód męża nie jest uwzględniany w obliczeniach. O produkcji kapitałowej w wysokości 240 000 € z wypłatą na poziomie 80 % generuje obecnie stopę procentową wynoszącą 4,68 %, czyli około 12 000 € odsetek. Czy można to sfinansować przy dochodach żony? Raczej nie! Istniałaby inna forma finansowania o stopie 2,5 % rocznie, jednak brakowałoby wtedy kosztów dodatkowych, ponieważ na koszty dodatkowe jest za mało własnych środków! Wszystkie inne opcje mogłyby zadziałać, ale ostatecznie zasadniczo nie udałyby się! bruno68

@bruno68, dokładnie, z dochodu jednej osoby nie będziemy w stanie wziąć pożyczki w wysokości 240 000 EUR, jeśli dochód waha się od 1800 do 2000 EUR.
Razem - czyli oboje partnerów małżeńskich razem - mogą jednak wziąć pożyczkę nawet przy negatywnej historii w bazie BIK.
W porządku, oprocentowanie po spłaceniu długu z negatywnego BIK nie wynosi 4,68%, ale może być w okolicach 5%, w zależności od oceny danej przez bank, całej sytuacji finansowej.
Można jednak wziąć pożyczkę tylko na okres 5 lat, po którym historia kredytowa obydwu partnerów będzie czysta, a wtedy istnieje możliwość refinansowania zwykłym partnerem bankowym przy aktualnej stopie procentowej na rynku.

Napisany przez NaTwoim13
"

@bruno68, dokładnie, z dochodu jednej osoby nie będzie możliwe zaciągnięcie pożyczki w wysokości 240 000 [url]euro[/url], jeśli dochód wynosi od 1800 do 2000 [url]euro[/url].

Jednak obydwoje partnerowie małżeńscy mogą zaciągnąć pożyczkę nawet przy negatywnej historii w Schufa.

Wtedy stopa procentowa przy czystej historii w Schufa po 5 latach może wynosić około 5%.

Jednak istnieje możliwość zaciągnięcia pożyczki tylko na 5 lat, a po tym okresie, po wyczyszczeniu historii w Schufa, można refinansować z normalnym partnerem bankowym w oparciu o aktualne stopy procentowe na rynku.

Jakie banki oferują stopę procentową z liczbą 5 przed przecinkiem przy niezałatwionych wpisach w Schufa? Nie znam takich!

Ogólnie dostępne są następujące banki przy negatywnej historii w Schufa:

Ergo: Przy dobrej sytuacji finansowej dotyczącej zdolności kredytowej, poziomu zadłużenia i udziału obciążenia hipoteką (poniżej 80%), możliwe jest uzyskanie typowej stopy procentowej plus niewielki dodatek, ale zazwyczaj dotyczy to jednego wpisu, maksymalnie dwóch, gdzie informacja o wpisie i informacja o jego załatwieniu muszą mieć bliski czasowo odstęp.

BKM: Podobnie jak w przypadku Ergo, ale z gorszymi stopami procentowymi, mogą występować multiple wpisy, a informacje o wpisie i o jego załatwieniu mogą być znacząco od siebie oddalone, o ile wpis jest załatwiony.

Consors: W ramach wniosku pożyczkowego można uzyskać dodatkowe 50 000 [url]euro[/url] na spłatę otwartych wpisów oraz pokrycie kosztów pobocznych, jednak stopa procentowa zaczyna się od około 7%, a nawet 8%!
"

Napisany przez Steinb0ck
Moizi pisze:
Uważam jednak, że w obliczu negatywnej historii kredytowej byłoby jeszcze lepiej, gdyby Twoja żona podniosła swoje dochody netto i mogła samodzielnie udźwignąć finansowanie. Oczywiście, pod warunkiem, że jej wynik w Schufa jest dobry, ale jeśli go nie znacie, to według mnie jest to dobry znak…

Zacytowane przez bruno68

To nie zadziała w ten sposób,

Nawet jeśli żona finansuje samodzielnie, ponieważ oboje zawarliście małżeństwo. Współmałżonek zawsze ponosi odpowiedzialność, dlatego też jego historia kredytowa zostanie sprawdzona!

Wyłączenie może nastąpić tylko wtedy, gdy żona zarabia na tyle, że dochód małżonka nie będzie potrzebny do obliczeń.

Przy tej dystrybucji dochodu nie jest to możliwe, przy pożyczce kapitałowej w wysokości 240 000 € przy stopie spłaty do 80% oznacza to stopę procentową 4,68%, czyli około 12 000 € odsetek.

Czy może to być sfinansowane z dochodu żony? Raczej nie!

Istnieje alternatywne finansowanie z oprocentowaniem 2,5% rocznie, ale wówczas brakuje kosztów dodatkowych, ponieważ jest zbyt mało środków własnych na pokrycie tych kosztów dodatkowych!

Wszystkie inne warianty mogą zadziałać, ale ostatecznie nie będą udane!

bruno68

Cześć wszystkim

Wynik historii kredytowej mojej żony wynosi 97,xx%, a wynik Volksbank to 98,xx%

Rozważaliśmy także wzięcie kredytu tylko na moją żonę, ponieważ NIE jesteśmy małżeństwem, ale moja żona jest jeszcze w okresie próbnym (do końca maja, zdaje mi się), chociaż nieograniczonym i okres próbny to tylko formalność, ale Market Risk tego nie zwraca uwagi

Negocjacja ceny zakupu nie jest możliwa, ponieważ okolica jest bardzo popularna, a cena zakupu jest, subiektywnie rzecz biorąc, uczciwa.

Po prostu uważam to za smutne, ponieważ umiemy bardzo dobrze zarządzać pieniędzmi, a moja historia kredytowa jest taka zła tylko dlatego, że byłem za słaby w walce z ubezpieczycielem zdrowotnym, ale nieważne... Dla banku to i tak dobry interes

Napisany przez NaTwoim13
Skontaktuj się z doświadczonym i niezależnym pośrednikiem finansowym, ten lament jest nie do zniesienia!

Kiedy ten dokument trafi na mój stół, będziesz wiedział i to we wszystkich bankach!!

Cześć Steinbock, w takim razie możesz łatwo sprawdzić, czy Twoja żona o klasyfikacji podatkowej 1 może wziąć pożyczkę sama. Jakie jest dochód Twojej żony? 2200 EUR czy 1800 EUR? Nawet w okresie próbnym finansowanie jest możliwe, nie stanowi to żadnej przeszkody.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata