Concrete idee? . . . nie prawdziwie
Nie robię cięcia na początek roku. Mam teraz prawie 70% gotówki.
-Apple
dostarczy w styczniu znów świetne wyniki, ale nie inwestuję już w akcje, ewentualnie małe transakcje, zrobiło się zbyt gorąco. Będzie to prawdopodobnie rok Microsoftu (wprowadzenie Windows Vista).
Interesujące (znanie z innego forum)
-Lenovo
Założone w 1984 roku w Pekinie, produkuje m.in. komputery, telefony komórkowe i kopiarki. Wprowadzenie na giełdę w 1994 roku w Hongkongu. 19 000 pracowników Obroty w 2004 roku: 2,4 miliarda
euro (-2,7 procenta)
Zysk w 2004 roku: 120 milionow
euro (+6,4 procenta)
W maju 2005 roku Lenovo przejęło dział komputerowy IBM.
Warte obserwacji?
-Shanghai Automotive Industry Corp. (SAIC)
Największy producent samochodów w Chinach Obroty w 2004 roku: 10,5 miliarda
euro (-33 procenta)
Sprzedane samochody w 2004 roku: 847 000 68 000 pracowników Przygotowywane jest międzynarodowe wprowadzenie na giełdę. W 2004 roku SAIC nabył prawa do nazwy modeli Rover 25, Rover 75 i Rover 45. Technologię Rovera nabył jednak lokalny konkurent Nanjing Automotive.
-TCL (również tutaj zbliża się Olimpiada 08, hmm...?)
Trzeci największy koncern elektroniczny w Chinach, założony w 1981 roku w Huizhou na południu Chin, produkuje m.in. telewizory, telefony komórkowe i klimatyzatory.
Od 2004 roku notowany na giełdzie w Shenzhen.
Obroty w 2004 roku: 2,7 miliarda
euro (+69 procent)
Zysk w 2004 roku: 31 milionów
euro (-51 procent)
TCL przejął w 2002 roku Schneider, w 2003 roku dział telewizyjny Thomsona i stał się w 2004 roku największym producentem telewizorów na świecie z 17,2 milionami telewizorów. W latach 2004/2005 TCL przejął dział telefonów komórkowych od Alcatela.
- CENTURY ******S (kupno wkrótce)
-Puma (kupno wkrótce, spekulacja na przejęcie przez Nike)
-ASICS CORP (kupno wkrótce)
Deutsche Telekom, PostBank, DaimlerChrysler, RHÖN-KLINIKUM, Lufthansa, itd...czekają na okazje do wejścia.
Problem: Jutro będę mieć kolejne dwadzieścia tytułów na liście. :?:
Ale najpierw będę wydawać moje 35 darmowych transakcji z Ameritrade.com (ważne przez 45 dni). Fantastyczne uczucie handlowania ciężkimi mułami, nie musząc zwracać uwagi na prowizje. Od stycznia start.
Moje życzenia na 06:
-Brak eskalacji w Iranie
-Mniej terroryzmu
-Mniej poważnych katastrof naturalnych
-Mniej masowych zwolnień
...a mimo to więcej zysku dla mnie. Nie możliwe, prawda ?! :roll:
Życzę wam teraz wszystkiego najlepszego, miłych świąt i udanego startu w 06.
Cieszę się na nadchodzące dobre wpisy od was w przyszłym roku, niech forum będzie wolne od śmieci, Na zdrowie!
:wink: