Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Ocena i planowanie na rok 2006.

Napisany przez 2cybercrash
Stopniowo książki są także przewożone do funduszy, funduszowe wyprzedaże, zabawki na Windows odchodzą w zapomnienie. Rok 2006 rozpoczęto z nadmiernym optymizmem. Wiele topformacji z koronowatymi ząbkami. Tylko uczciwe oceny mogą liczyć na kontynuację trendu. Najlepszą radą jest trzymanie gotówki w razie przyjaznego początku handlowego roku 2006, co byłoby sygnałem ostrzegawczym do ostrożności. Fundusze/banki nie kupują w szczytowych cenach, oni sprzedają pochodne Put-Eurex, a następnie przejmują tanie papiery. Długoterminowe inwestycje w solidne, płaskie lub lekko rosnące trendy pozostają nieruszone. Kto ma konkretne pomysły na pojedyncze wartości? Wszystkim użytkownikom życzymy wesołych i bezstresowych świąt i dni wolnych.

Napisany przez Simona
Konkretne pomysły? Cóż, znowu Straumann. Myślę o 340.- do roku, moim zdaniem byłoby to już teraz opłacalne. Niestety sprzedaż krótką i manipulacje pewnych brokerów/banków/analizatorów odegrały istotną (złą) rolę w niesłusznej spowolnieniu. Potem Isotis, myślę o kursach powyżej 2.-, również do roku 2005. Isotis nie zawsze śpi, firma nie jest zła, a gama produktów jest imponująca. Mogłaby zostać przejęta. - Ale na razie są to tylko plotki w mediach. - Micronas powinna pójść w górę do 50/55.-, się odbierze. Jeśli ktoś lubi ubezpieczenia: ewentualnie Swiss Life / bez plotek do 250.-. Albo ponownie Generali, tam powinny pojawić się dobre wyniki. (W przypadku ZURN jestem trochę uprzedzony, kiedyś nadwyrężali mi nerwy rezerwy) ale mogłyby osiągnąć już 300.-. Betandwin będzie moją gwiazdą Mistrzostw Świata w piłce nożnej. Prognoza kursu: Wszystko jest możliwe. Następnie zwróć uwagę na wszystkie firmy, które w 2005 roku dokonały zwrotu i mogą nadal się poprawić. W DAX muszę się jeszcze trochę zorientować. Deutsche Börse? USA, jeszcze nie wiem. Apple mnie kręci. I nie zapomnij o GOLI. Ale tam zawsze trzeba uważać na aktualności. To na tyle w skrócie. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez ADMCI4
Myślę, że 2006 będzie zdecydowanie bardziej urozmaicone niż 2005. Czekam jak małe dziecko na Mikołaja na zmianę na stanowisku w Fed i pierwsze trzy miesiące po niej. Prognozę roczną odważę się więc złożyć dopiero od maja. Myślę, że styczeń jeszcze raz będzie dość silny, potem wszystko jest możliwe.

Napisany przez richard100
Muszę być szczerzy, nie zaplanowałem jeszcze na 2006 rok. Nie będę tego robił nawet 31.12. Decyzje inwestycyjne podejmuję bardzo krótkoterminowo. Wszystko w ramach mojej strategii inwestycyjnej. Produkt musi być zrozumiały, zaufanie w zarząd, atrakcyjna cena, dobre dywidendy. Głównie blue chips. Dow, SMI, Dax. Decyzje podejmuję po lekturze w internecie, FuW, forum :lol: oraz moim osobistym odczuciu. Bardzo często decyzje opieram na intuicji. Niestety nie wiem, co się stanie w 2006 roku, dlatego nie mogę jeszcze powiedzieć, co kupię. Miejmy nadzieję, że unikniemy większych katastrof w stylu tsunami. Życzę Wam wszystkim wesołych Świąt i szczęśliwego Nowego Roku 2006. Pozdrowienia, Rich

Napisany przez kandinski
Oczywiście CS wszystko przewyższy... Tyle pozytywnych informacji, a nic się nie wydarzyło, jest jeszcze wiele do nadrobienia! Koniec 2006 roku 85.- CHF Ponadto: Generali 350.- CHF Swiss Life 260.- CHF Ypsomed 210.- CHF Logitech 80.- CHF GM może być wskazówką; możliwe zakończenie 2006 roku Jestem bardzo optymistyczny... Życzę miłych świąt i wspaniałego nowego roku

Napisany przez ADMCI4
> USA, nie wiadomo. Apple mnie zaskakuje. Przelicznik kurs-zysk na poziomie prawie 50 jest dla mnie zbyt wysoki, aby teraz wejść. Jestem zdania, że marże w Apple będą raczej jeszcze bardziej napięte. Z poziomem 30% dla Maców, firma ta jest praktycznie bezkonkurencyjna w tej branży... Generalnie jestem raczej krótkoterminowym inwestorem i zazwyczaj nie stawiam na prognozy ani długoterminowe oczekiwania. Poza może tymi pozycjami: CS: 80-85 CHF ZURN: 380 CHF (tak, tu będzie ruch ;-) SLOG: 2.50 CHF Jednak wcześniej sprzedałem zysk z ZURN trzy tygodnie temu i od tego czasu czekam na dogodny moment, aby ponownie wejść. Luki na poziomie 245 nie zostały jeszcze zamknięte, ale zanim się to stanie, możliwe, że będę czekać wiecznie. A co myślicie?? Wesołych Świąt Simon

Napisany przez beta
Concrete idee? . . . nie prawdziwie Nie robię cięcia na początek roku. Mam teraz prawie 70% gotówki. -Apple dostarczy w styczniu znów świetne wyniki, ale nie inwestuję już w akcje, ewentualnie małe transakcje, zrobiło się zbyt gorąco. Będzie to prawdopodobnie rok Microsoftu (wprowadzenie Windows Vista). Interesujące (znanie z innego forum) -Lenovo Założone w 1984 roku w Pekinie, produkuje m.in. komputery, telefony komórkowe i kopiarki. Wprowadzenie na giełdę w 1994 roku w Hongkongu. 19 000 pracowników Obroty w 2004 roku: 2,4 miliarda euro (-2,7 procenta) Zysk w 2004 roku: 120 milionow euro (+6,4 procenta) W maju 2005 roku Lenovo przejęło dział komputerowy IBM. Warte obserwacji? -Shanghai Automotive Industry Corp. (SAIC) Największy producent samochodów w Chinach Obroty w 2004 roku: 10,5 miliarda euro (-33 procenta) Sprzedane samochody w 2004 roku: 847 000 68 000 pracowników Przygotowywane jest międzynarodowe wprowadzenie na giełdę. W 2004 roku SAIC nabył prawa do nazwy modeli Rover 25, Rover 75 i Rover 45. Technologię Rovera nabył jednak lokalny konkurent Nanjing Automotive. -TCL (również tutaj zbliża się Olimpiada 08, hmm...?) Trzeci największy koncern elektroniczny w Chinach, założony w 1981 roku w Huizhou na południu Chin, produkuje m.in. telewizory, telefony komórkowe i klimatyzatory. Od 2004 roku notowany na giełdzie w Shenzhen. Obroty w 2004 roku: 2,7 miliarda euro (+69 procent) Zysk w 2004 roku: 31 milionów euro (-51 procent) TCL przejął w 2002 roku Schneider, w 2003 roku dział telewizyjny Thomsona i stał się w 2004 roku największym producentem telewizorów na świecie z 17,2 milionami telewizorów. W latach 2004/2005 TCL przejął dział telefonów komórkowych od Alcatela. - CENTURY ******S (kupno wkrótce) -Puma (kupno wkrótce, spekulacja na przejęcie przez Nike) -ASICS CORP (kupno wkrótce) Deutsche Telekom, PostBank, DaimlerChrysler, RHÖN-KLINIKUM, Lufthansa, itd...czekają na okazje do wejścia. Problem: Jutro będę mieć kolejne dwadzieścia tytułów na liście. :?: Ale najpierw będę wydawać moje 35 darmowych transakcji z Ameritrade.com (ważne przez 45 dni). Fantastyczne uczucie handlowania ciężkimi mułami, nie musząc zwracać uwagi na prowizje. Od stycznia start. Moje życzenia na 06: -Brak eskalacji w Iranie -Mniej terroryzmu -Mniej poważnych katastrof naturalnych -Mniej masowych zwolnień ...a mimo to więcej zysku dla mnie. Nie możliwe, prawda ?! :roll: Życzę wam teraz wszystkiego najlepszego, miłych świąt i udanego startu w 06. Cieszę się na nadchodzące dobre wpisy od was w przyszłym roku, niech forum będzie wolne od śmieci, Na zdrowie! :wink:

Napisany przez ADMCI4
Przewiduję dalsze niewielkie wzrosty, po czym możliwa jest znacząca korekta. Stopniowo będę redukować swoją pozycję akcyjną, która stanowi obecnie prawie 70%. Tytuły, które zakupiłem raczej spekulacyjnie (m.in. Bank Kantonu St. Gallen, Bucher, Beiersdorf, Feintool, Swisslog, Gaz de France), zostaną sprzedane po kolejnym wzroście o 15%. Natomiast akcje takich firm jak Phonak, Ibiden, Straumann, Cytos, Givaudan, Toyota, Syngenta i Adobe zamierzam zatrzymać, ponieważ są to liderzy rynkowi, ewentualnie dokupię je taniej. W przypadku ewentualnego załamania na giełdzie, zamierzam z inwestować gotówkę w obligacje banku hipotecznego, gdzie 90% kapitału jest gwarantowane, a zyski z kursów będą sukcesywnie zabezpieczane i stanowić nową ochronę kapitału. [url]https://www.hypovbg.at/ hypo welt depotdynamik Piękne Święta i szczęśliwego nowego roku!

Dziękuję za interesujące propozycje, które zdecydowanie warto rozważyć. Widzę interesujące kombinacje inwestycji wartościowych i kilku transakcji ryzykownych. Takie połączenie może poprawić wyniki również w 2006 roku, wyrywając się z marazmu narzuconego przez USA? Zanim o tym zapomnę, jeszcze jedna wskazówka dotycząca 2 drobnych spółek szwajcarskich, które na pewno będę trzymał w depozycie w 2006 roku. SIA Abrasives (SIAN) - mało znana spółka poboczna, posiada solidną bilans i przyjazne prognozy przy aktualnym wskaźniku cena/zysk wynoszącym 13. Kurs pozostaje stabilny po niewielkim wzroście. Feintool (FTON) z wskaźnikiem cena/zysk wynoszącym 10.6 jest podobnym kandydatem. Wraz z nowymi danymi jest klejnotem zyskowności.

Napisany przez ManfredBali
Cześć ludzie, Chciałem tylko krótko się odezwać (sygnał życia) i powiedzieć, że nadal jestem tutaj! Bardzo podoba mi się tutaj! Sprzedałem swoje akcje MSFT i SNE oraz wczoraj kupiłem udziały XOM i DELL (naciśnij EP). Mam nadzieję, że uda mi się pozbyć XOM w styczniu. Zaskakujące, że Total prawie nie pokazuje słabości, chciałbym wejść tutaj. Nie jestem pewny co do SNE, jeśli chodzi o MSFT, oczekuję kilku procesów i turbulencji. Co do pomysłów na 2006 rok, nadal jestem na początkowym etapie - przepraszam - ale na pewno się odezwę, jak coś się dowiem. Nadal trzymam GE. Może w 2006 roku będzie przełom. Chciałbym również życzyć wszystkim nowym użytkownikom forum wszystkiego najlepszego i przesłać powitanie.

Napisany przez ManfredBali
Interesujące (znane z innego forum -Lenovo Założone w 1984 roku w Pekinie, produkuje m.in. komputery, telefony komórkowe i kopiarki. Wprowadzenie na giełdę w 1994 roku w Hongkongu. 19 000 pracowników. Obroty w 2004 roku: 2,4 miliarda euro (-2,7 procenta) Dochód w 2004 roku: 120 milionów euro (+6,4 procenta) W maju 2005 roku Lenovo przejęło dział komputerowy IBM. Cześć Beta, ponieważ kiedyś jako pierwszy poleciłem Lenovo, tytuł jest teraz już w prawidłowym forum ;-) Pomimo wielu komunikatów Kup mnie (na innym forum), muszę jednak zauważyć, że tytuł od miesięcy utrzymuje się w okolicach 0,39/0,40 przy górnym oporze. Dopiero gdy ten zostanie wyraźnie przełamany, wydaje mi się, że zakup jest sensowny. Wolumen na giełdzie we Frankfurcie jest raczej niski (wada). Polecam raczej giełdę w Hongkongu, chociaż droższa. Innym chińskim tytułem jest Esprit. Dobrze handlowalny w euro. Interesujący przy słabości: około 5,80 euro we Frankfurcie. Wypłaca także dywidendę. Deutsche PostBank. również jest na mojej liście. Uzasadnienie: może być interesujący, jeśli stopy procentowe wzrosną. Moje życzenia na 06: -Mniej dotkliwych klęsk żywiołowych Przepraszam, ale spodziewam się ponownie 10-12 katastrof. :-( Cieszę się na nadchodzące dobre wpisy od was w przyszłym roku, niech forum będzie wolne od śmieci, zdrowie! Całkowicie się z tym zgadzam.

Napisany przez ADMCI4
Czy dzisiaj rozpoczął się wyprzedaż, czy wszystko to tylko kosmetyka dla bilansu majątku?

Napisany przez Simona
Decydujące są kursy z 30.12.05. Wyprzedaż tylko częściowa, może jeszcze wzrosnąć jutro, jeśli finisz roczny będzie doskonały? Pozdrowienia, Simona

Napisany przez ADMCI4
Ogólna atmosfera jest optymistyczna na nadchodzący rok. Wygląda dobrze dla gospodarki światowej, USA i dolara. Nie widać żadnych problemów na horyzoncie. Wzrost cen ropy został przyswojony. Dlaczego więc miałbym siedzieć na gotówce? Nie jestem pod wrażeniem tej atmosfery. Kontynuuj moją akcję sprzedaży. Dziś rano sprzedałem kolejną porcję akcji Allianz za 130 euro. Kto zaoferuje 140 euro za resztę!? Lancelot

Trzeba zachować realizm, przesadzone kursy mają tendencję do krótkotrwałości. Dobrze wypełnione konto gotówkowe na 2006 rok może być bardziej przydatne niż jakakolwiek świetna rekomendacja. Coś, co przyniosło zysk, zostało już zebrane. Nawet jeśli początkowe dni stycznia ponownie rozpoczną się w euforii, nie wolno pozwolić sobie na odwrócenie uwagi od słabnącego kursu, w przeciwnym razie może pozostawić się wiele martwego kapitału, który zgnije w 2006 roku? Mam nadzieję, że 2006 rok przyniesie okazje do zbierania znaczków z rabatów i że ewentualna korekta nie zepsuje całej mojej wydajności. Dziwnym, że mimo rekordowych poziomów indeksów, nikt nie zaleca też magazynowania putów? Prawdopodobnie nie jest to zalecane? Lepszym zabezpieczeniem może być pełny portfel gotówki.

Napisany przez ADMCI4
Puts są sensowne tylko wtedy, gdy można się liczyć z natychmiastową korektą. Jednak jeśli korekta może nadejść dopiero za 3 miesiące, to inwestowanie w puts czasem tylko prowadzi do dużych strat czasowych, które mogą nawet przewyższyć zniżkę ceny instrumentu bazowego. Jeśli rynek będzie się poruszał bokiem lub będzie lekko spadał, zalecałbym raczej sprzedaż calls. W ten sposób można zdobyć premię, a szansa na dostarczenie, o ile opcja call jest poza pieniądzem, jest raczej niska.

Napisany przez Dany1
cybercrash pisze: Zanim całkowicie zapomnę, chciałbym podać informację na temat 2 szwajcarskich papierów wartościowych, które na pewno będę trzymał w portfelu w 2006 roku. SIA Abrasives (SIAN) to mało znany papier wartościowy, który ma solidną bilans i przyjazne prognozy przy obecnym wskaźniku P/E wynoszącym 13. Kurs utrzymuje się na stabilnym poziomie po niewielkim wzroście. SIAN jest prawdopodobnie jeszcze niewyjaśnioną wartością, dlatego jest ekscytujące być z nią związany. Handluje się tylko niewielką ilością akcji. Zainteresowałem się tą spółką dzięki Rowidowi, w innym forum. Na razie dodaję ją do listy obserwowanych. Poniżej komunikat dotyczący SIAN: sia Abrasives nabywa kilka patentów 02.12.2005 08:04:36, AWP Basic German Frauenfeld (AWP) - Grupa sia Abrasives Holding AG zakupiła różne patenty i przewiduje, że prawa te przyniosą dodatkowe przychody w wysokości kilku milionów franków Szwajcarskich w ciągu trzech do pięciu lat. Patenty te są kierunkowe dla przyszłej penetracji rynku i poszerzenia kompetencji w zakresie powierzchni, pisze grupa w komunikacie z piątku. Nabyte patenty dotyczą wydajnych narzędzi ścierających (ściernych i nośników), które zostały specjalnie zaprojektowane do obróbki spawów i skomplikowanych operacji szlifowania w branży metalowej. Gdyby te narzędzia zostały zastosowane z nowo opracowanym i opatentowanym systemem szybkiego montażu do szlifierek, narzędzia mogłyby być wymieniane ręcznie, bez użycia specjalistycznego narzędzia, wyjaśnia grupa z Thurgau zalety patentów.

Napisany przez ADMCI4
Cześć Dany Masz rację, ten tytuł ma głęboką wartość wskaźnika cena/zysk. Ale wyniki tego tytułu w 2005 roku są tak imponujące, że mam wątpliwości, czy w 2006 roku będzie jeszcze coś ponadprzeciętnego. Czy wiesz, czy jest już zamieszczony w różnych funduszach? Jeśli wszystkie fundusze mają już ten tytuł, to prawdopodobnie nie ma już wiele do zyskania. Jeśli jednak małe i średnie fundusze akcji tego tytułu jeszcze nie mają, to 2006 rok powinien być ponownie bardzo korzystny. Jednakże tytuł z pewnością pozostaje interesujący z długoterminowej perspektywy i prawdopodobnie pozostanie długo omawiany.

Napisany przez ADMCI4
cybercrash pisze: Dziwne, pomimo rekordowych wartości indeksów, nikt nie zaleca akumulacji putów? Czy to nie jest zalecane? Lepszym zabezpieczeniem wydaje się być posiadanie gotówki.
Cóż, 30.11. kupiłem put na SMI z wykonaniem 7100 w oczekiwaniu na korektę o 8-10%. Ponieważ korekta nie nastąpiła, a SMI wzrósł, zdecydowanie zyskałem. Obecnie wydaje mi się, że posiadanie gotówki i obserwowanie rynku jest lepszą strategią :wink:

Napisany przez ADMCI4
Zazwyczaj dzisiaj czerwono. Mówi handlowiec: Obecnie jest bardzo mało aktywnych osób: połowa jest na urlopie, a druga połowa nie wie, co robić. Czy będą to wiedzieć w przyszłym tygodniu? Lancelot

Napisany przez ADMCI4
Niektórzy fanatycy statystyk ustalili, że ostatni tydzień roku i pierwszy tydzień nowego roku dość dokładnie przewidują wydarzenia na giełdzie w ciągu następnych 12 miesięcy. Jeśli ta statystyka jest prawdziwa, to jeśli DJ nie wystrzeli w przyszłym tygodniu, 2006 rok nie będzie super rokiem, ale też nie będzie złym rokiem. Ale na razie życzę wszystkim udanego Sylwestra i przede wszystkim dobrego zdrowia.

Napisany przez Dany1
peitschi pisze: Cześć, peitschi Niestety nie jestem w stanie odpowiedzieć na Twoje pytanie. Tutaj masz link do strony internetowej, gdzie znajdziesz także wywiad z CEO, który jest jednym z większych akcjonariuszy. Podoba mi się także fakt, że mają klientów w ponad 70 krajach, w tym m.in. Rolex, Black&Decker, CDA czy Jaguar. https://www.sia-abrasives.com/investors/de/3DDE61FECF0149CCA7660CFA95E0BBA8.html

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata