Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Kto ma doświadczenie z lokatami terminowymi w Trade Republic? Czy to jest bezpieczne?

Napisany przez NadineMei
Cześć wszystkim, ponieważ już wcześniej otrzymałem dobrą radę na tym forum, chciałem zapytać, czy ktoś ma doświadczenia z lokatą terminową w TradeRepubilc. Wszędzie czytam: 2,00 procent oprocentowania, comiesięczna wypłata odsetek, brak minimalnej kwoty depozytu oraz zabezpieczenie do 100 000 euro przez ustawowe gwarancje depozytowe. Wszystko to bez terminu ważności, a nie jak w przypadku innych ofert promocyjnych na 4 do 6 miesięcy. Gdzie jest haczyk??? Oczywiście porównuję i zastanawiam się, dlaczego oni mogą to oferować dłużej. Brzmi świetnie, ale właśnie dlatego jestem sceptyczny....

Re: Kto ma doświadczenie z lokatami terminowymi w Trade Republic? Czy to jest bezpieczne?

Napisany przez 2titan1981
To jest ograniczone do 50 000 €. TR może w dowolnym momencie zmienić warunki. Lokalizacja inwestycji może się różnić. Celem jest pozyskanie klientów, którzy ewentualnie będą tradingować. Jeśli EBC nadal podnosi stopy procentowe, stopy procentowe będą dalej rosnąć. Jednakże, ponieważ wszystko znajduje się poniżej inflacji, nadal tracisz pieniądze....

Napisany przez Martin79HN
Warunki są świetne dla lokat terminowych, ale tylko jeśli nie są one wykorzystywane do spekulacji!

Poza tym, przez aplikację na telefon komórkowy można szybko kupić akcje, ETF-y lub obligacje. Wtedy marże są wyższe i można na tym zarobić.

Ja jednak uważam, że lokata terminowa jest lepsza.

Napisany przez NadineMei
Na pewno nie użyłbym go do handlu, ale kiedy patrzę na opinie klientów, zawsze widzę, że pieniądze wracają na konto referencyjne bardzo długo i obsługa klienta jest praktycznie nieosiągalna. Moje poczucie bezpieczeństwa mówi raczej Nie.

Napisany przez ZehWeh
Sam też korzystam z TR i nie mam do czego się przyczepić. Wpłaty środków odbywają się bardzo szybko, zazwyczaj w ciągu 24 godzin.Wypłaty zajmują trochę dłużej, ale nie niezwykle długo. Powiedziałbym, że 1-3 dni, podobnie jak zwykłe przelewy na obce konto.Nie miałem dotąd styczności z obsługą klienta. Trochę mylące było to, że musiałem aktywować 2% odsetki na moim koncie, więc przespałem miesiąc.Jeśli chodzi o bezpieczeństwo: Pieniądze nie są przechowywane bezpośrednio w TR, ponieważ TR nie posiada licencji bankowej. Depozyt i tym samym pieniądze są przechowywane w Solarisbank. Oczywiście obowiązuje ochrona depozytów do 100 000 €.Co do negatywnych komentarzy: Wśród nowoczesnych brokerów jest wiele graczy, którzy chcą szybko zarobić, wielu z nich traci pieniądze i wyraża swoje frustracje w komentarzach. Znam osobisty przypadek, gdzie ktoś stracił kilka tysięcy euro, a potem napisał do TR i groził negatywną oceną, jeśli nie zwrócą mu pieniędzy... brak słów.Nie odczuwam pociągu do hazardu, tak jak niektórzy tu twierdzą, mimo że korzystam z TR tylko od czasu do czasu, aby spekulować. Istnieje coś takiego jak odpowiedzialność własna i samokontrola, pieniądze przeznaczone na cel są tam i tam zostają. Ale oczywiście TR chce przyciągnąć klientów w ten sposób, a ci z kolei mogą zainteresować się kontem i akcjami.Mimo wszystko TR to rzetelny nowoczesny broker z siedzibą w Niemczech.

Napisany przez yosh
Tutaj wyrażane są wątpliwości co do bezpieczeństwa kont oszczędnościowych: https://www.broker-test.at/news/einl...r-alle-kunden/

Napisany przez ZehWeh
Interesujący artykuł, w końcu chodzi o zaufanie i jak prawdopodobna jest upadłość banku. Moim zdaniem raczej mało prawdopodobna, TR to nie mała ryba i patrząc na niewielką liczbę upadłości banków w Niemczech w ostatnich latach (np. Greensill) zauważa się, że wszystkie miały bardzo mało klientów, Greensill miał około 20 000 klientów w Niemczech. Trade Republic miał w styczniu ponad 2 miliony klientów!

Dla tych, którzy mimo wszystko uważają to za zbyt niebezpieczne, muszą znaleźć coś innego.

Napisany przez NadineMei
ZehWeh pisze:
Jestem również w TR i nie mam żadnych negatywnych uwag. Wpłaty pieniędzy są bardzo szybkie, zazwyczaj w ciągu 24 godzin.

Wypłaty trwają trochę dłużej, ale nie nienormalnie długo. Powiedziałbym, że 1-3 dni, podobnie jak zwykłe przelewy na obce konto.

Dotąd nie miałem do czynienia z obsługą klienta. Trochę mylące było to, że musiałem aktywować 2% odsetek w moim koncie, więc przez okres 1 miesiąca tego zapomniałem.

Co do bezpieczeństwa: Pieniądze nie są bezpośrednio przechowywane w TR, ponieważ TR nie ma licencji bankowej. konto i tym samym pieniądze są przechowywane w Solarisbank. Ochrona depozytów do 100 000 € jest oczywiście zapewniona.

Co do negatywnych komentarzy: Zwłaszcza w przypadku nowoczesnych brokerów jest wiele złodziejskich osób, które chcą szybko zarobić na euro i wielu z nich traci pieniądze, wyładowując swoją frustrację w komentarzach. Znam przypadek osobisty, który stracił kilka tysięcy euro, a następnie napisał do TR z groźbą negatywnej oceny, jeśli nie zwrócą mu pieniędzy.... bez komentarza

Nie odczuwam pociągu do hazardu, jak twierdzą niektórzy tutaj, chociaż jestem w TR tylko po to, aby od czasu do czasu spekulować. Istnieje coś takiego jak własna odpowiedzialność i samokontrola, pieniądze na Tagesgeld są tam i zostaną tam. Ale oczywiście prawdą jest, że TR chce przyciągnąć klientów tym sposobem ,co może skłonić ich do zgłębienia tematu konta i akcji.

TR to jednak poważny nowoczesny broker z siedzibą w Niemczech.

Na pewno nie będę grał na giełdzie. Nie mam o tym pojęcia i na pewno nie ryzykuję. Chodzi mi tylko o bezpieczeństwo inwestycji oraz o to, że w razie potrzeby mogę szybko przelać pieniądze z konta oszczędnościowego na moje konto referencyjne

Napisany przez NadineMei
yosh pisze:
Tu pojawiają się wątpliwości co do bezpieczeństwa kont oszczędnościowych: https://www.broker-test.at/news/einl...r-alle-kunden/

To naprawdę bardzo dobry artykuł. Dla mnie chodzi naprawdę o zaufanie. Gdy coś jest tak bardzo nagłaśniane, jak berliński Neobroker, który szaleje, to jako zwykły klient, najpierw mam bóle brzucha. Być może jest to młodsza grupa docelowa, która po prostu chce wypróbować trading. Oczywiście chciałbym skorzystać z oprocentowania konta oszczędnościowego. Bezpieczeństwo jest jednak dla mnie ważniejsze. I mam wrażenie, że jeszcze tego nie ma.

Napisany przez elknipso
NadineMei pisze:
Na pewno nie użyłabym tego do handlu, ale patrząc na opinie klientów, zawsze czytam, że zajmuje wieki, zanim pieniądze pojawią się z powrotem na koncie referencyjnym i obsługa klienta w ogóle nie jest dostępna. Moje poczucie bezpieczeństwa mówi raczej Nie.

To był również punkt, który powstrzymał mnie od tego, aby część mojego rachunku bieżącego ulokować tam.
To właśnie jest sensem rachunku oszczędnościowego - kiedy mam nieoczekiwane wydatki, chcę, aby suma x z rachunku oszczędnościowego pojawiła się na moim koncie bieżącym w ciągu maksymalnie 1-2 dni.

A to podstawowe wymaganie nie jest spełnione przez rachunek oszczędnościowy w Trade Republic.

Napisany przez dxbcamper
2% na lokacie terminowej? Wydaje mi się trochę mało. Na platformie Weltsparen znajdziesz oferty w okolicach 3,5%....

Wada: wypłata zajmuje tydzień......

Napisany przez ZehWeh
Sprawdź jeszcze raz datę utworzenia tematu? TR oferuje obecnie 4% na rachunku rozliczeniowym, a wkrótce nastąpi przejście na pełnoprawny bank, którego TR już ma licencję. Dzięki karcie debetowej można będzie w każdej chwili bezpłatnie wypłacać gotówkę na całym świecie. Wypłata na konto referencyjne odbywa się w ciągu 1-2 dni roboczych!

Napisany przez rr651
Cześć, wpłaciłem 23.05.2024 i 02.06.2024 po 5000€ na Trade Republic, co daje razem 10000€ i do dziś nie otrzymałem żadnych odsetek. Kto może mi w tej sprawie pomóc?

Napisany przez 2titan1981
Trade Republic? Mogą sprawdzić, co poszło nie tak

Napisany przez ZehWeh
Trzeba aktywować odsetki. W aplikacji jest na to ustawienie. Po prostu otwarcie konta depozytowego nie wystarczy. W innym przypadku zapytaj TR.

Napisany przez rr651
Oprocentowanie zostało aktywowane,
Zlecenie zwolnienia podatku zostało ustanowione,
Już 2 razy skontaktowałem się z TR i nie otrzymałem żadnej odpowiedzi. Cała sytuacja wydaje się dziwna.

Napisany przez rr651
Zrobiłem to od razu podczas otwierania konta

Napisany przez ZehWeh
Niemogę potwierdzić, że zarówno odsetki, jak i premie są wypłacane terminowo każdego miesiąca.

Napisany przez ive
Wejdź do menu Usługi

https://app.traderepublic.com/settings/services

Wybierz opcję: Skontaktuj się z nami
-> Zostanie wyświetlony chat z FAQ

Wybierz opcję Oprocentowanie

Następnie opcję Mój aktualny stopa procentowa
Wtedy możesz sprawdzić, czy i jeśli tak, ile procent powinieneś otrzymać.

W tej samej opcji znajduje się również opcja Wyłącz oprocentowanie. Dzięki temu infolinia zostanie poinformowana o problemie!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata