Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy możliwe? Planowany Dom wielopokoleniowy.

Napisany przez kushmido
Cześć,

mam pytanie dotyczące ewentualnego nadchodzącego finansowania budowy. W jakiś sposób nie mogę się w to wdrożyć i uważam, że nasza sytuacja jest nietypowa i niestety nie znalazłem na ten temat żadnych informacji.

Jesteśmy małżeństwem bezdzietnym planującym zbudowanie domu wielopokoleniowego z teściami. Nasze kontakty z teściami są bardzo dobre, dlatego właśnie taka opcja wchodzi w grę ;-)

Przyszły [url]Dom[/url] marzeń obejmuje odpowiednie mieszkanie dla teściów z osobnym wejściem, parterowy, bez schodów. Zakładamy, że projekt będzie kosztował około 400 000 €.

Aktualnie teściowie mieszkają w bliźniaku z w pełni wykończonym piwnicą, parterem, pierwszym piętrem i poddaszem (wartość około 400 000 €, w pełni spłacone i bez długów). Oczywiście starzejąc się staje się coraz trudniejsze samodzielne zarządzanie tym wszystkim, zwłaszcza, że obecnie [url]Dom[/url] jest wykorzystywany tylko w 50%.

Nasze dane:

Mój partner obecnie zarabia 2000,00 netto (klasa podatkowa 3), dodatkowo pracuje na nieokreślony etat na 520 €, który istnieje od dłuższego czasu. Ta kwota jest zawsze w pełni osiągana miesięcznie. Ja zarabiam 1350,00 € netto (klasa podatkowa 5), nie mogę być współkredytobiorcą ze względu na swoją historię w BIK (moje wpisy w BIK są już bardzo stare, kiedy jeszcze nie znałam swojego partnera). Mój partner ma wynik w BIK około 97-98%.

Zdecydowaliśmy się na ten model klas podatkowych, ponieważ mój partner otrzymuje w swojej głównej pracy dodatkowe 13. i 14. wynagrodzenie w formie premii świątecznej i urlopowej.

Obecnie płacimy około 850,00 € czynszu z opłatami oraz 50,00 € za prąd. Rodzice aktualnie nie płacą miesięcznie nic, włączając tylko standardowe opłaty za prąd, gaz, [url]ubezpieczenie[/url], podatki itp. Obecnie mój partner i ja oszczędzamy około 1000,00 € miesięcznie.

Osobiście posiadamy kapitał własny w wysokości 25 000 € w gotówce i umowie oszczędnościowej. Rodzice posiadają swój spłacony bliźniak i są w stanie wnosić dodatkowy kapitał, ponieważ mają miesięcznie około 3000-4000 [url]euro[/url] netto wolne ze względu na brak kosztów najmu, innych długów czy [url]kredytów[/url].

Moje pytanie brzmi: jak najlepiej zaangażować rodziców? Czy w wieku 60 lat mają nadal dostęp do finansowania? Zanim pojawi się pytanie, dlaczego rodzice nie sprzedają swojego domu i rezygnują całkowicie z [url]kredytu[/url], chciałbym już teraz na to odpowiedzieć. Rodzice nie chcą od razu tam się wprowadzić. Chcą to zrobić dopiero za 1-2 lata, gdy mama jest zawodowo zajęta jako opiekunka dzienna i potrzebuje aktualnych pomieszczeń do prowadzenia swojej działalności opiekuńczej z dziećmi.

Przepraszam za długi tekst, mam nadzieję, że jest zrozumiały :-) Mam nadzieję, że nie naruszyłem żadnych zasad lub czegoś podobnego :-)

Napisany przez 2tneub
Musiałbym najpierw zająć się obecnymi kosztami budowy. W zależności od regionu obecnie szacuje się koszty budowy między 3000 a 3500€/m². W mojej opinii 400 000€ jest po prostu zdecydowanie zbyt mało na 2 oddzielne mieszkania, chyba że do wykonania jest ogromna ilość prac własnych przez przyjaciół i znajomych lub planujecie mieszkania o powierzchni zaledwie 60m² każde.

Napisany przez kushmido
Dziękuję za szybką odpowiedź. Jutro mamy spotkanie z firmą zajmującą się budową domów na zamówienie. Tam omówimy kilka kwestii i wtedy będę mógł podać bardziej szczegółowe informacje.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Kushmido, super, że masz opłacone nieruchomości. Z punktu widzenia majątku nie ma żadnych problemów. Ale oczywiście musisz ostatecznie zapytać o koszty budowy domu wielopokoleniowego. Twoich rodziców można łatwo włączyć do projektu. Wszystko działa.

Szczegółowo należy też sprawdzić, co jest w Twoim raporcie w Biurze Informacji Gospodarczej (Schufa) - czy są tam zamknięte negatywne wpisy lub nieuregulowane zobowiązania? Otwarte zobowiązania w Schufa u Ciebie są mało prawdopodobne z uwagi na posiadane opłacone nieruchomości. Dlatego możesz być spokojny, że możesz zostać uwzględniony jako współkredytobiorca, szczególnie jeśli jesteś żonaty.

Ale w ostateczności finansowanie nie powinno być problemem. Musisz jednak zastanowić się, co zamierzasz zrobić ze swoimi obecnymi nieruchomościami po wprowadzeniu się do domu wielopokoleniowego?

Napisany przez Martin79HN
Dzień dobry wszystkim,
Czy nie można by rozdzielić całej sprawy poprzez oświadczenie o podziale?
Teściowie byliby właścicielami mieszkania + częścią ogrodu / garażu / piwnicy, a reszta należałaby do was.

Teściowie mogliby wziąć 50 tys. dla was lub trzymać je na koncie jako darowiznę lub wczesne dziedziczenie dla dziecka. Dzięki temu mielibyście 50 tys. + 25 tys. = 75 tys. wkład własny
i moglibyście wziąć resztę od 125-150 tys. (jako dwie osoby biorące kredyt)

Teściowie mogliby wziąć pozostałą kwotę z hipoteką na domu, który zostanie sprzedany w przyszłości. Umowa byłaby tak skonstruowana, że bank miałby wcześniejszą świadomość możliwości przeniesienia kredytu na inny obiekt.

Jednakże koszty budowy w wysokości 400 tys. mogą okazać się niewystarczające. Należy uwzględnić rezerwę!

Czy to byłby akceptowalny sposób dla bankiera?

A jeśli pójdziemy dalej w myśleniu:
Jeśli jeden z rodziców umrze, a drugi będzie musiał przejść do domu opieki, wtedy osoba ta mogłaby wynająć mieszkanie dla wynajmującego. Ponadto, ze względu na koszty domu opieki (50 tys. rocznie i osobista składka w wysokości 25-30 tys. rocznie), dochód z najmu mógłby być całkowicie zwolniony z podatku. W rezultacie, w przyszłości możliwe byłoby większe dziedziczenie. (Emerytura - koszty utrzymania domu opieki, jeśli są opłacane samodzielnie, nie obejmują dzieci! + Wynajem = prawdopodobnie brak podatku dochodowego! Cały proces byłby zupełnie legalny!)

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Martin79HN, oczywiście tutaj istnieje wiele możliwych konstelacji do zrealizowania.
Jeśli rodzicom zostanie sprzedany istniejący Dom, łatwo jest wziąć pożyczkę na budowę nowego.
W tym przypadku pożyczkobiorcami są tylko rodzice. Po sprzedaży obiektu rodziców pożyczka pośrednia zostanie spłacona.
Ty oboje - nawet przy opłaconym negatywnym wpisie w Schufa - możecie wziąć własną pożyczkę na drugim lokalu mieszkalnym.
To wszystko może być sprawdzone.

Napisany przez Martin79HN
Bankierze, dziękuję Ci

Rozwiązanie z pośrednią finansowaniem oraz kredytem na nową budowę + hipoteką na Dom (jeśli konieczne)
całość podzielona na pół między rodziców małżonków / dziecko oraz małżonka) ułatwia to wszystko
później przy dziedziczeniu i temacie wynajmu w przypadku gdy jeden z rodziców trafi do domu opieki. Pojawia się tutaj kwestia amortyzacji, dziedziczenia, podatku spadkowego, itp.

Temat jest w dalszym ciągu bardzo skomplikowany
istnieje wiele rozwiązań, bankier z pewnością może dobrze Was doradzić tutaj

Napisany przez weltbergfi
Cześć Kushmido,
jeśli chcesz otrzymać ofertę finansowania, chętnie ci pomogę.
Jestem niezależnym pośrednikiem kredytowym i mogę znaleźć dla ciebie najlepsze warunki niezależnie od banku.
Chętnie pomogę ci w uzyskaniu finansowania.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata