Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Czy portfolio kapciowe z Finanztestu nadal ma sens?

Napisany przez GeldVerloren
Zdecydowałem się na Portfolio Finanztest Pantoffel w 2019 roku. Konkretnie mam 25% udziałów w ETF i 75% w depozytach terminowych. ETF składa się z 80% Xtrackers MSCI World i 20% Emerging Markets ETF. Szczególnie rynki wschodzące w ostatnich latach nie odnotowały wzrostów kursów. Czy powinienem przejść na 100% MSCI World, czy lepiej zdecydować się na coś innego?

Napisany przez brainy
Jeśli masz pojęcie: wybór akcji.

Bez doświadczenia życie zawsze i wszędzie jest trudne.

W tej chwili mój kryształowy bal nie działa. Nie znam też przyszłości.

W zielonej Niemczech w tej chwili nie zainwestowałbym. Zielony nie jesteśmy w stanie sobie na to pozwolić.

Napisany przez 2tneub
Kiedy czytam Twoje wcześniejsze wpisy z 2019 roku, wydajesz się unikać ryzyka. Prawdopodobnie udało ci się to w ramach twojego portfolio pantoflowego. Jeśli teraz zmniejszysz liczbę akcji, przenosząc środki z rynku wschodzących do globalnego, zwiększysz swoje ryzyko.
Nagle zaczynasz szukać większych zysków.
Ile masz właściwie lat, że wybierasz 75% lokat?

Napisany przez ZehWeh
Jak już zostało powiedziane. Jeśli masz pojęcie, możesz podejmować większe ryzyko. Jeśli nie, powinieneś pozostać przy prostych portfelach Jeśli chcesz, aby było łatwiej, bez osobnego rachunku EM, dobre będą ACWI lub All World. Oczekiwana stopa zwrotu nie będzie się różnić od portfolio pantoflowego. Będziesz miał wtedy tylko 1 ETF.

tneub pisze:
Gdy czytam Twoje poprzednie wpisy z 2019 roku, wydaje się, że szukasz małego ryzyka. Prawdopodobnie udało Ci się to osiągnąć dzięki swojej puli kapitałowej. Jeśli teraz zmniejszasz liczbę akcji, przenosząc EM do World, zwiększasz ryzyko.
Teraz nagle szukasz większego zwrotu.

Ile masz lat, skoro 75% Twoich środków trzymasz na rachunkach oszczędnościowych?

Dlaczego z tego wynika większe ryzyko? Myślałem, że rynki wschodzące są nawet bardziej zmienne niż światowe i tym samym bardziej ryzykowne.

Mam 41 lat.

Napisany przez 2titan1981
Mniej akcji, więcej ryzyka. Posiadanie wielu akcji rozprasza ryzyko. Jeśli spółki z indeksu MSCI Emerging Markets nie odnotują dużego wzrostu, w końcu zostaną sprzedane.

Napisany przez 2tneub
GeldVerloren pisze:
Dlaczego to zwiększa ryzyko? Myślałem, że rynki wschodzące są nawet bardziej zmienne niż światowe i dlatego bardziej ryzykowne.

Jak już Titan napisał, ryzyko maleje dzięki liczbie akcji.
Celem rynków wschodzących, o ile mi wiadomo, było zrównoważenie zbyt dużego odsetka USA w MSCI, aby zmniejszyć ryzyko, że twoje całkowite akcje spadną, gdy gospodarka USA zacznie się chwiać. Ostatnio gospodarka USA wydaje się dobrze prosperować. Czy tak będzie nadal, pozostaje do zobaczenia. Mogą się też pojawić w pewnym momencie efekty doganiania przez inne rynki.
Zawsze powinieneś patrzeć na całość swojej inwestycji, a nie na poszczególne elementy, w przeciwnym razie musiałbyś przenieść całe swoje oszczędności na lokacie terminowej w MSCI.

Cytat od GeldVerloren

Mam 41 lat.

75:25 efektywnie oznacza niszczenie pieniędzy, ponieważ z 25% nigdy nie osiągniesz zwrotu, który zrekompensuje inflację minus oprocentowanie lokaty terminowej pozostałych 75%.
Jeśli dla ciebie obecnie naprawdę istotniejszy jest zwrot, a nie tylko bezpieczeństwo, to lepiej dostosować proporcje niż przenosić rynki wschodzące do MSCI.
Nie zbliżasz się teraz również do emerytury, gdzie pilnie potrzebowałbyś finansowego zabezpieczenia na najbliższe lata.
Oczywiście to tylko wtedy, gdy nie potrzebujesz tych pieniędzy w ciągu najbliższych 10 lat na zakup nieruchomości lub coś podobnego. Ponadto zależy to również od całkowitej kwoty.

Czasami jako udział dla akcji lub funduszy/ETF-ów akcyjnych podaje się następującą formułę:
100 minus własny wiek = udział akcji
PS: przez pewien czas miałem również MSCI + EM, ale w dużej mierze przerzuciłem się na Vanguard FTSE All World.

Napisany przez 2utopus
Jeśli Twoje saldo dzienne np. generuje 2% odsetek - a Twoje fundusze ETF razem dają 8%, możesz obliczyć łączny zwrot z inwestycji:

75% * 2% Odsetki + 25% * 8% Zwrot = 1,5% + 2% = 3,5%

W przypadku wysokiej inflacji, pozostaje to dość wysoka utrata siły nabywczej.

Właśnie rzuciłem okiem na numer Finanztest z 2019 roku. Faktycznie, kraje wschodzące tam nie są w ogóle wymienione jako składnik. Musiałem tę ideę 80:20 gdzieś indziej zdobyć.

Napisany przez ZehWeh
Podstawowym błędem, którego ty i wielu inni inwestorzy się dopuszczają, jest wnioskowanie o przyszłości na podstawie relatywnie krótkiej przeszłości. Jeśli coś idzie źle przez 2-3 lata, wielu zakłada, że tak będzie zawsze. W sporcie nazywa się to fenomenem gorącej ręki, gdy drużyna wygrywa 3-4 razy z rzędu, nagle uważa się ją za niepokonaną. Z tego samego powodu amatorzy inwestycji często biorą się za akcje trendowe w najgorszym możliwym momencie i kupują, gdy cena akcji jest na szczycie! Widzą tylko gwałtownie rosnącą krzywą i myślą Wow, 1000% w 1 miesiąc? Wpłacam od razu 10 000€ i w ciągu roku będę milionerem... Zazwyczaj kończy się to niepowodzeniem!

Rynki akcji nie zachowują się w ten sposób, gdyby były tak przewidywalne i rosnące ceny zawsze rosnęłyby, każdy inwestor byłby wcześniej czy później milionerem! Należy patrzeć na dłuższe okresy czasu, dlatego w przypadku funduszy ETF zawsze mówi się o horyzoncie inwestycyjnym wynoszącym co najmniej 10-15 lat. Ostatnie 10 lat nie były zbyt udane dla rynków wschodzących, średnio wyniosły one około 1,5% rocznie, patrząc na ostatnie 20 lat, było to jednak około 7,5% rocznie.

Jeśli usuwa się rynki wschodzące z portfela, ogranicza się do krajów uprzemysłowionych, co oznacza: brak Chin, Indii, Brazylii itp. Portfel nie jest już tak zróżnicowany.

Zgodnie z sugestią, zwiększę odrobinę ilość warzyw w sałatce.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata