- śr mar 15, 2023 9:40 pm
Cześć, latem 2021 roku skorzystałem z usług doradcy, który założył mi konto inwestycyjne i wpłaciłem na nie 5000€. Dodatkowo co miesiąc wpłacam 100€.
Niestety, od momentu rozpoczęcia inwestycji widzę tylko negatywne procenty. Byłem też głupi, gdy wybuchła wojna na Ukrainie, i postanowiłem wycofać niektóre fundusze z mojego konta i zainwestować w inne, co oznaczało dodatkowe opłaty i 5% prowizji. Tracę trochę nadziei, że kiedykolwiek wyjdę na plus po uwzględnieniu opłat. Te 100€ co miesiąc po prostu się ulatniają. Zastanawiam się więc nad zaprzestaniem regularnych wpłat. Czy byłoby to sensowne w takiej sytuacji, czy może lepiej poczekać?
Na te 100€ również nakłada się 5% opłaty za transakcje. Zawsze myślałem, że dzięki comiesięcznym wpłatom zakupuję dodatkowe udziały, ale niestety na stronie konta nie widzę, ile już mam.
Na moim koncie znajdują się następujące fundusze:
- ACATIS Value Event Fonds A
- AXA WF - Framlington Global Real
- Capital Group Global Allocation
- DJE - Gold & Ressourcen PA (EUR)
- Flossbach von Storch - Multiple
- green benefit FCP - Global Impact
- JPM Global Dividend A (acc) - USD
- Pictet - Digital P EUR
Moje konto jest prowadzone przez FFB. Do tej pory opłaty wyniosły 666,33 EUR. W tym roku, jeśli spojrzę na trzy pierwsze miesiące, wyniosły 154,04€.
To chyba nie może działać, prawda?
Mam również plan oszczędnościowy w ETF-ach w Trade Republic. Tam także ponoszę straty, ale nie tak duże.
Czy ktoś ma dla mnie jakąś radę?
Niestety, od momentu rozpoczęcia inwestycji widzę tylko negatywne procenty. Byłem też głupi, gdy wybuchła wojna na Ukrainie, i postanowiłem wycofać niektóre fundusze z mojego konta i zainwestować w inne, co oznaczało dodatkowe opłaty i 5% prowizji. Tracę trochę nadziei, że kiedykolwiek wyjdę na plus po uwzględnieniu opłat. Te 100€ co miesiąc po prostu się ulatniają. Zastanawiam się więc nad zaprzestaniem regularnych wpłat. Czy byłoby to sensowne w takiej sytuacji, czy może lepiej poczekać?
Na te 100€ również nakłada się 5% opłaty za transakcje. Zawsze myślałem, że dzięki comiesięcznym wpłatom zakupuję dodatkowe udziały, ale niestety na stronie konta nie widzę, ile już mam.
Na moim koncie znajdują się następujące fundusze:
- ACATIS Value Event Fonds A
- AXA WF - Framlington Global Real
- Capital Group Global Allocation
- DJE - Gold & Ressourcen PA (EUR)
- Flossbach von Storch - Multiple
- green benefit FCP - Global Impact
- JPM Global Dividend A (acc) - USD
- Pictet - Digital P EUR
Moje konto jest prowadzone przez FFB. Do tej pory opłaty wyniosły 666,33 EUR. W tym roku, jeśli spojrzę na trzy pierwsze miesiące, wyniosły 154,04€.
To chyba nie może działać, prawda?
Mam również plan oszczędnościowy w ETF-ach w Trade Republic. Tam także ponoszę straty, ale nie tak duże.
Czy ktoś ma dla mnie jakąś radę?