Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Drobny biznes / Mała firma: Samochód osobowy

Napisany przez Lippi
Hej wszystkim,

od niedawna prowadzę działalność gospodarczą z systemem małego podatnika.

Jestem zatrudniony na pełny etat i chciałbym dodatkowo zajmować się małą działalnością poboczną. Wykonywanie usług doradczych dla różnych przedsiębiorstw z branży hotelarskiej, około raz na kwartał. Przychód nie przekroczy 15 000€ rocznie.

Oczywiście chcę także tutaj maksymalnie zmniejszyć zysk i uwzględnić pewne wydatki przy rozliczaniu zysków i strat. Dlatego teraz doszedłem do tematu samochodu.

Teraz mam trzy różne warianty, z kilkoma pytaniami każdy:

Wariant 1:
Mam własny samochód osobowy (prywatny) i codziennie nim dojeżdżam do mojej pracy na pełny etat, otrzymując standardową kwotę za koszty dojazdu w moim zeznaniu podatkowym.
Do mojej działalności małego przedsiębiorcy muszę jeździć do klienta około raz na dwa tygodnie. Mój samochód nie jest częścią majątku firmy.

1.1 Czy mogę teraz uwzględnić koszt 0,30 € za km i odliczyć go w rozliczeniu podatkowym?
1.2 Czy muszę zbierać paragony za paliwo, czy jest to uwzględnione w 0,30 €?

Wariant 2:
Mam własny samochód osobowy (prywatny) i codziennie nim dojeżdżam do mojej pracy na pełny etat, otrzymując standardową kwotę za koszty dojazdu w moim zeznaniu podatkowym.
Do mojej działalności małego przedsiębiorcy muszę jeździć do klienta około raz na dwa tygodnie. Mój samochód nie jest częścią majątku firmy.
Moja żona również ma swój prywatny samochód.

Teraz natrafiłem na temat Modelu wynajmu samochodu małżonków. Innymi słowy, moja żona wynajmuje mi swój samochód, aby mogłem go używać do mojej działalności (raz na dwa tygodnie). Mogę uwzględnić te wydatki na wynajem w rozliczeniu podatkowym, co także jest korzystne dla niej.

2.1 Czy Urząd Skarbowy w ogóle akceptuje wynajem samochodu, jeśli tak naprawdę mam własny samochód, którym codziennie dojeżdżam do mojej głównej pracy i również odliczam kwotę za koszty dojazdu?

Założenie: Wynajmuje mi samochód za 0,50€ za km. Do działalności małego przedsiębiorstwa jadę około 1 000 km rocznie. W ten sposób zarobiłaby 500 € z wynajmu ruchomości. Moja żona z kolei może odliczyć koszty uzyskania przychodu w wysokości 0,30€ za km, czyli 300 €, co oznacza, że zostanie jej 200 € dochodu. Darmowa kwota wartości wynajmowanych ruchomości wynosi 256 € rocznie i oczywiście nie powinna zostać przekroczona.

2.2 Czy to założenie jest poprawne i możliwe do zrealizowania?
2.3 Czy pieniądze za wynajem powinny w ogóle płynąć, czy wystarcza faktyczne obliczenie dla rozliczenia podatkowego?

Zaleta: Miałbym wydatek w wysokości 500 € rocznie z działalności małego przedsiębiorstwa. Ona może odliczyć 300 € jako koszty uzyskania przychodu i dodatkowo nie musi opodatkować pozostałych 200 €. Dzięki temu 500 € tak naprawdę przesunęłoby się do niej, jednocześnie zmniejszając zysk mojej działalności.

2.4 Czy to założenie jest poprawne?

Wariant 3:
Nie mam własnego samochodu. Moja żona ma swój własny samochód, którym codziennie korzystam i nim dojeżdżam do mojej pracy na pełny etat. Podobnie jak wcześniej, odliczam standardową kwotę za koszty dojazdu w moim zeznaniu podatkowym.

Do mojej działalności małego przedsiębiorcy muszę jeździć do klienta około raz na dwa tygodnie. Samochód mojej żony oczywiście nie jest częścią majątku mojej działalności.

Znowu pojawia się temat Modelu wynajmu samochodu małżonków (patrz Wariant 2):

3.1 Czy Urząd Skarbowy generalnie akceptuje standardową kwotę za koszty dojazdu (mojej pracy na pełny etat), nawet jeśli nie jest to mój własny pojazd?
3.2 Czy Urząd Skarbowy akceptuje powyższy model wynajmu, jeśli prywatnie nie płacę codziennie czynszu za ten pojazd, a teraz mam płacić czynsz dla działalności?

Prawdopodobnie pojawią się z czasem kolejne pytania lub możliwości, na które po prostu odpowiedziałbym w komentarzu

Bardzo byłbym wdzięczny za waszą pomoc / wsparcie!
Dziękuję z góry i miłego wieczoru

Pozdrawiam
Sven

Napisany przez 2tneub
Bez gwarancji poprawności:
Według mnie wchodzi w grę tylko wariant 1. W modelu małżeńskim musiałaby przypisać pojazd do wynajmu i móc odliczyć amortyzację itp. Wówczas sama jednak nie mogłaby z niego korzystać lub musiałaby opodatkować użytkowanie prywatne.

PS: wszystko jest rozliczone za 30 centów. Nie musisz zbierać paragonów paliwowych

Napisany przez Lippi
Dziękuję @tneub!

Kiedy i w jakim zakresie urząd skarbowy sprawdza rozliczenie i odliczenie podatkowe w wysokości 0,30 €?

Mam klienta w Hamburgu, z którym jednak wszystko załatwiłem wyłącznie drogą elektroniczną. Zostanie wystawiony końcowy rachunek. W ewidencji przebiegu pojazdu chciałbym jednak podać razem 600 km (tam i z powrotem) x 0,30 € jako koszty podróży.
Czy urząd skarbowy będzie chciał jakieś dowody w tej sprawie, czy wystarczy po prostu wystawiony rachunek dla klienta w Hamburgu, aby uwierzył mi w podróż?

Napisany przez 2tneub
Jeśli dobrze cię zrozumiałem, faktycznie pojechałeś tam i składasz rozliczenie kosztów podróży za 600 km po 0,30 € za kilometr. Urząd skarbowy może oczywiście tylko częściowo zweryfikować przejechane kilometry. Ponieważ samochód osobowy nie jest przypisany do majątku firmy, nie masz obowiązku przechowywania paragonów, rachunków za paliwo itp. W rozliczeniu kosztów podróży możesz również odliczyć koszty wyżywienia, jeśli czas twojej nieobecności przekroczył 8 godzin. Należy jednak pamiętać, że taka działalność dodatkowa powinna stale przynosić zyski, aby nie została zaklasyfikowana jako hobby.

Napisany przez Lippi
tneub pisze:
Jeśli dobrze cię zrozumiałem, to faktycznie pojechałeś tam i uzupełniasz rozliczenie kosztów podróży za 600 km po 0,30 € za km.
Urząd skarbowy może oczywiście ograniczenie sprawdzić przejechane kilometry. Ponieważ pojazd nie jest przypisany do majątku firmowego, nie musisz przechowywać rachunków, paragonów itp. W rozliczeniu kosztów podróży mógłbyś także odliczyć dodatkowe wydatki na wyżywienie, jeśli czas twojej nieobecności wynosił ponad 8 godzin.
Należy jednak zwrócić uwagę, że taka działalność dodatkowa powinna przynosić zyski, aby nie została uznana za hobby.

Tak, dokładnie, pojechałem raz do Hamburga, ale mam tam kilku różnych klientów. Dlatego przy każdym kliencie / projekcie podałbym tę samą trasę (chociaż przejechałem ją tylko raz), ponieważ wszystkie projekty są rozpatrywane / prowadzone niezależnie od siebie.

Mówimy o 4x 600 km, chociaż faktycznie przejechałem tylko 1x 600 km... koszt dodatkowych wyżywienia w wysokości 14 € za dzień również byłby tym razem 4-krotny (a nie 1-krotny).

Ta działalność na pewno generuje zysk na poziomie pięciu cyfr na końcu. Na pewno nie można tego uznać za hobby.

Napisany przez 2tneub
Podając palec, on bierze rękę.

Ponieważ firmy prawdopodobnie zawsze mają swoje siedziby w różnych miejscach w Hamburgu, odległości będą prawdopodobnie zawsze inne. Ale jasne, jeśli pojechałeś tam 4 razy i byłeś nieobecny przez ponad 8 godzin za każdym razem, możesz sporządzić 4 rozliczenia kosztów podróży.

Napisany przez Lippi
Jak dokładnie wpływa posiadanie biura w domu na możliwość odliczenia podatkowego przy prowadzeniu działalności gospodarczej jako dodatkowego zajęcia? Jestem zatrudniony na pełny etat i nie pracuję w domu. Czyli centrum mojej aktywności zawodowej nie jest biurem w domu. Natomiast w przypadku mojej działalności gospodarczej jako dodatkowego zajęcia tak jest, ponieważ oczywiście pracuję z niego. To prawdziwe biuro, ze wszystkim, co się z tym wiąże. Brak sofy, brak łóżka. W związku z tym biuro jest całkowitym centrum mojego działania jako dodatkowe zajęcie. Czy mogę odliczyć wszystkie koszty (proporcjonalne do wielkości pomieszczenia) czy jestem ograniczony do 1250 € rocznie? Czy ta kwota 1250 € w ogóle jeszcze istnieje? Obecnie można nawet podać 1260 € jako kwotę ryczałtową lub udokumentować więcej, czyż nie?

Napisany przez Franziska
tneub pisze:
Reicht man den Finger, nimmt er die Hand.

Da die Firmen vermutlich immer an anderen Orten in Hamburg sitzen, sind es vermutlich immer unterschiedliche km. Aber klar, wenn du 4 mal dorthin gefahren bist und jeweils über 8h abwesend warst, kannst du 4 Reisekostenabrechnungen erstellen.

To działa dobrze do czasu, kiedy ktoś z urzędu skarbowego nie jest tak naiwny, jak inni myślą. Ktoś mógłby wpasc na pomysł, żeby przejrzeć zapisy pod kątem wiarygodności.

Co dwa tygodnie do klienta? Klient 600 km? To już 14 400 km przy 24 podróżach/rok. Czy to jest poprawne?

Urząd skarbowy wierzy ci najpierw wszystko. Dopóki nie zostanie sprawdzone. Wtedy będziesz musiał wyjaśnić.

Moje zdanie. Zwiększ swoje koszty operacyjne w inny sposób. To może cię zadziwić. Unikanie płacenia podatków. Odnotowane.

Pozdrowienia F.

Napisany przez Lippi
Franziska pisze:
To będzie działać tak długo, jak ktoś z urzędu skarbowego nie będzie tak mądry, jak inni myślą. Może przyjść komuś do głowy, żeby sprawdzić zapisy pod kątem wiarygodności.

Co dwa tygodnie do klienta? Klient oddalony o 600 km? To już 14 400 km przy 24 podróżach/rok. Czy to się zgadza?

Urząd skarbowy na razie wierzy w to, co mówisz. Do czasu ewentualnej kontroli. Wtedy będziesz musiał wyjaśnić.

Moim zdaniem: zwiększ swoje wydatki operacyjne w inny sposób. To może wywołać problemy z nowym kandydatem. Uchylanie się od płacenia podatków. Zapisane.

Pozdrowienia, F.

Nie, nie. Do klientów w Hamburgu jeżdżę tylko raz lub dwa razy, nie co dwa tygodnie.

1. Czy muszę mieć na uwadze coś przy koszcie uzyskania przychodów w wysokości 0,30 € / km?
Korzystam z samochodu żony (bez wynagrodzenia), żeby czasami (raz w miesiącu) jeździć do klientów i chciałbym uwzględnić koszt 0,30 € za kilometr. Reszta czasu samochód jest używany wyłącznie prywatnie. Użycie w działalności gospodarczej stanowi około 12/365 dni w roku = mniej niż 10%.

W kwestii zwiększania kosztów uzyskania przychodów lub sensownego rozliczania dodatkowych kosztów w ramach działalności gospodarczej prowadzonej na małą skalę, pracuję nad tym aktualnie.
Dlatego teraz (podobnie jak w moim poprzednim poście) aktualnie zajmuję się kwestią pokoju do pracy

=> Dlatego może mi ktoś pomóc w tym temacie

2. Czy mogę uwzględnić pełną kwotę w wysokości 1 260 € za pokój do pracy w domu?
Mam właściwy pokój do pracy z biurkiem, zamkniętymi drzwiami, szafami, komodami, drukarką, monitorami itp., bez sofy, bez łóżka, bez telewizora. Nie mam dostępnych żadnych innych pomieszczeń biurowych. Pracuję w swojej działalności gospodarczej jedynie dorywczo, ale także tylko w soboty, wychodząc z mojego pokoju do pracy. Zatem powinno to odpowiadać centrum mojej całej działalności gospodarczej (małej działalności gospodarczej).

3. Czy dla możliwości odliczenia kosztów pokoju do pracy w mojej małej działalności gospodarczej, czyli jako przedsiębiorca, ma znaczenie to, że centrum mojej działalności zawodowej w pełnym wymiarze godzin / jako pracownik wynosi 100% biura, a nie mój pokój do pracy w domu? Tu odliczana jest dieta delegacyjna. Z mojego rozumienia oba zajęcia / dochody są rozpatrywane oddzielnie, czy się mylę?

4. Czy mogę otrzymać dietę delegacyjną w mojej pracy na pełny etat i odliczyć pokój do pracy w mojej małej działalności gospodarczej?

5. Jeśli pracuję tylko jeden dzień w tygodniu w swojej małej działalności gospodarczej, czy mogę odjąć tylko 1/5 lub nawet 1/7 z 1 260 €, czy to nie ma znaczenia?

6. Jeśli chodzi o „centrum mojej całej działalności gospodarczej” w mojej małej działalności gospodarczej (jako przedsiębiorca) i moje rzeczywiste koszty pokoju do pracy są znacznie wyższe niż 1 260 €, czy mogę odliczyć wszystkie rzeczywiste koszty (proporcjonalnie do powierzchni pokoju do pracy)? Czy tutaj ma znaczenie niewielka działalność (1 dzień w tygodniu) mojej małej działalności gospodarczej?

7. Ponieważ posiadam nieruchomość, na co muszę zwrócić uwagę przy odliczaniu amortyzacji nieruchomości? Czy mogę dobrowolnie z tego zrezygnować, aby uniknąć późniejszych potencjalnych problemów (pułapka podatkowa) przy sprzedaży nieruchomości? W końcu nie chcę wpadać w pułapkę podatkową i musieć zapłacić podatek od pokoju do pracy po sprzedaży nieruchomości...

Napisany przez IckeAusM
Ponieważ sam od 15 lat zajmuję się małym biznesem i czasami sam obsługuję klientów, chciałbym podzielić się moimi spostrzeżeniami.

Ponieważ jako mały przedsiębiorca musisz już sporządzić rachunek zysków i strat w ramach zeznania podatkowego, wydatki na pojazd lub koszty podróży są tam bezpośrednio uwzględniane.

Ja osobiście kiedyś szacowałem koszt na około 50ct./km. Ta stała opłata wynika z rocznej skali ubezpieczenia + podatku, która jest przeliczana na kilometr, oraz średniego zużycia paliwa i kosztów paliwa (również przeliczonych na kilometr) i dodatkowo 5ct./km zużycia. Chociaż obliczona rzeczywistość wynosi około ~30ct./km, jeśli nie uwzględni się utraty wartości. Mimo to zawsze liczę na 50ct./km.

Wprowadzam to do mojego rachunku zysków i strat, następnie dla danego wpisu dodaję Dojazd do RE1234 z dnia 01.01.2023 i sumę każdego dojazdu. Nie trzeba podawać kilometrów ani konstruować czegokolwiek, co mogłoby się kiedyś sprawić kłopoty. Zysk zostaje bezpośrednio zmniejszony i koniec! To najprostsze rozwiązanie, a na końcu i tak nieważne! Osobiście nie poświęcałbym temu zbyt wiele uwagi. Możesz to zrobić, ale na końcu nie przyniesie to żadnych korzyści!

Oczywiście możesz odliczyć wszystko, co ma związek z Twoim małym biznesem. Strona internetowa, hosting, reklama, nowe zakupy, BGA itp. - wszystko dość nieskomplikowane i zrelaksowane poprzez rachunek zysków i strat!

Radziłbym Ci unikać burdelu z jednym przejazdem i czterema rozliczeniami. Urzędy skarbowe nie są całkowicie głupie. Szczególnie gdy pojawi się żądanie przedstawienia dowodów, a zarówno paragony za paliwo, jak i dane z faktur Twoich faktur wychodzących lub raportów nie będą tego potwierdzać. To bardzo łatwo może się źle skończyć, a Ty możesz być poważnie ukarany!

Nie mam pewności co do biura w domu. Kiedyś czytałem na ten temat, ale zrezygnowałem, bo jest to dość skomplikowane dla tego, co w końcu z tego wynika. To, co mogłoby być jednym z kluczowych problemów, to na przykład fakt, że przestrzenie już są Twoją własnością jako prywatnej osoby. Można by oczywiście oszacować niewielki czynsz, ale to miałoby sprzeczność z zakazem samookontroli! Ponadto musiałbyś podać ten czynsz w zeznaniu podatkowym jako dochód z najmu i dzierżawy - klasyczny przypadek lewa kieszeń do prawa kiesię i nic z tego nie wynika!

Wolałbym podać jak najwięcej poprzez rachunek zysków i strat i z braku prostoty unikać dalszych subtelności, zwłaszcza że nie przyniosą one żadnej korzyści kalkulacyjnej. O ile wszystko wydaje się wiarygodne i logiczne, z doświadczenia wynika, że nie ma konieczności dodatkowych pytań, a rachunek zysków i strat jest uznawany za właściwy.

Napisany przez 2tneub
IckeAusM pisze:
Ponieważ sam pracuję jako mały przedsiębiorca od 15 lat i od czasu do czasu obsługuję klientów, chciałbym krótko podzielić się swoimi spostrzeżeniami.

Ponieważ jako mały przedsiębiorca musisz już sporządzić rachunek zysków i strat w ramach swojego zeznania podatkowego, koszty związane z samochodem lub koszty podróży są tam bezpośrednio uwzględniane.

Ja osobiście jakąś chwilę temu szacowałem koszt 50 groszy za 1 km. Ta stała kwota wynika z rocznej składki ubezpieczenia + podatku, które są przeliczane na kilometr, oraz przeciętnego zużycia paliwa i kosztów paliwa (również przeliczonych na kilometr) i dodatkowych 5 groszy za zużycie. Chociaż rzeczywiste koszty wynoszą około ~30 groszy za 1 km, jeśli nie dodamy utraty wartości. Mimo to zawsze liczę 50 groszy za 1 km.

Ponieważ ustaliłeś indywidualną stawkę za km, odbiegającą od standardowych stawek podatkowych, musisz oczywiście udowodnić, jak ustaliłeś tę stawkę. Nie trzeba tego robić co roku, ale przez określony, reprezentatywny okres czasu. Dlatego w tym czasie należy zachować paragony za tankowanie.

Cytat od IckeAusM

Powinieneś unikać takich praktyk jak wystawianie jednego rachunku za kurs, który zrealizowano czterokrotnie. Urzędy skarbowe nie są całkowicie głupie. Zwłaszcza gdy pojawi się żądanie dostarczenia paragonów, a zarówno paragony za paliwo, jak i dane z faktur za twoje usługi czy raportów nie pozwalają na takie praktyki. Może to bardzo szybko odbić się na tobie, a w konsekwencji możesz zostać dokładnie zbadany!

Przy stosowaniu stawek ryczałtowych nie ma obowiązku przechowywania paragonów za paliwo. Dlatego właśnie są to stawki ryczałtowe.

Twoje podejście

Cytat od IckeAusM

W moim przypadku szacowana wartość wynosi 50 groszy za 1 km.

Cytat od IckeAusM

Chociaż rzeczywiste koszty wynoszą około ~30 groszy za 1 km, jeśli nie dodamy utraty wartości. Mimo to zawsze liczę 50 groszy za 1 km.

zatem podatkowo jest to o wiele bardziej krytyczne niż podejście przedsiębiorcy.

Napisany przez bruno68
Zapomnij o tym abstrakcyjnym rachunku,
w temacie ryczałtu za kilometr,
przejdź na Google, wpisz dane o dwóch miejscach zamieszkania i firmie.
Ponadto twoje wystawione faktury dla klienta zostaną wymienione między oboma urzędami skarbowymi!
Trzeba również zrozumieć, że korzystanie z pojazdu powyżej 50% granicy jest istotne. Jeśli aktywność jazdy w ramach działalności dodatkowej przekracza 50% granicę, automatycznie stosowana jest przez urząd podatkowy zasada 1%.
Co do sprawy majątku prywatnego i firmowego
To także jest przestarzałe, możliwe tylko wtedy, gdy działalność dodatkowa i prywatna jest prowadzona poprzez osobę prawną, taką jak sp. z o.o., spółka jawna, spółka z ograniczoną odpowiedzialnością i spółka akcyjna. Odpowiedzialność spoczywa więc bezpośrednio na całym majątku twojej osoby lub rodziny.
W kwestii obowiązkowych składek społecznych,
- czy przychody są opodatkowane według SK. 1 lub 6,
- ale klasyfikując do SK.1, przychody mogą podlegać obowiązkowym składkom społecznym z tyłu za 4 lata! 18% emerytury przy przychodach 60 000 € to 11 000 €, 18% składki ubezpieczenia zdrowotnego = 11 000 €
musi odpowiedzieć doradca podatkowy.
Co do majątku
Niestety EUR nie pokazuje prawdziwej dynamiki sukcesu, ponieważ przychody nagrobkowe pozostają poza obliczeniami. Aby jednak mieć wyobrażenie o prawdziwej wielkości majątku, neutralne koszty muszą być uwzględnione w rozliczeniach podatkowych, aby rzeczywiste zyski mogły być oszacowane osobiście.
bruno68

Napisany przez 2tneub
Jak zawsze, tylko bzdury od Bruna.

Napisany przez IckeAusM
tneub pisze:
Przy podejściu opartym na ryczałtach nie ma obowiązku przechowywania paragonów za tankowanie. Dlatego to są właśnie ryczałty.

Na pewno, jednak osobiście uważam, że jest to krytyczne, jeśli chce się rozliczyć cztery przejazdy, podczas gdy faktycznie odbył się tylko jeden przejazd, ponieważ wszyscy klienci są w tej samej miejscowości docelowej. Pomijając trasę między poszczególnymi klientami. Na podstawie dowodów pracy, takich jak raporty, wystawione faktury (każda z datą), sprytny pracownik mógłby jednak w ramach kontroli stwierdzić, że ktoś oszukał, a jeśli będziemy się zagłębiać dalej, może to stać się nieprzyjemne, zwłaszcza jeśli klient zostanie sprawdzony od góry do dołu. Choć takie sytuacje zdarzają się rzadko, nie ryzykowałbym.

Cytat użytkownika tneub

Twój sposób podejścia jest więc pod względem podatkowym znacznie bardziej krytyczny niż podejście tneub.

Nie. Dla pełnej jasności powinienem dodać, że zamiast podróży tam i z powrotem, rozliczam tylko jedną trasę po 50ct./km. Biorąc pod uwagę, że zamiast 2x 30ct./km, które mogę w przeciwnym wypadku rozliczyć bez udokumentowania, brakuje mi nawet 10ct./km lub jest to nawet na moją niekorzyść. Nie pamiętam teraz, co było moją motywacją do takiego postępowania. Chyba pomyślałem wtedy: Jeden przejazd opłaca klient, a drugi fiskus (lub zmniejsza mój zysk) - coś w ten deseń.

Biorąc pod uwagę parę euro rocznie, jest to zupełnie znikome, ponieważ istnieją inne sposoby na znaczące obniżenie sumy pod kreską w deklaracji podatkowej - bez ryzyka bycia skrytykowanym. Ale dzięki za przypomnienie - dobrze, że o tym jeszcze raz poruszyłeś.

Napisany przez 2tneub
IckeAusM pisze:
Oczywiście, ale osobiście uważam za krytyczne, gdy chce się rozliczyć cztery przejazdy, podczas gdy faktycznie odbył się tylko jeden, ponieważ wszyscy klienci są w tym samym mieście docelowym. Pomijając trasę pomiędzy poszczególnymi klientami. Na podstawie dowodów pracy, takich jak raporty, wystawione faktury (z datą) zręczny pracownik w ramach rewizji może dojść do wniosku, że doszło do oszustwa, a jeśli zostanie przeprowadzone dodatkowe dochodzenie, sytuacja może stać się nieprzyjemna, zwłaszcza jeśli sprawdzany jest klient. To wszystko dzieje się rzadko, ale nie chciałbym na to liczyć.

Z pewnością prowadziłem od 20 do 30 kontroli podatkowych. Ponadto przeprowadzałem wiele kontroli podatku od towarów i usług, kontroli podatkowej od towarów i usług, kontroli podatkowej od wynagrodzeń, itp. Koszty podróży są moim zdaniem obszarem, który może być bardzo źle sprawdzany i kontrolowany. Oczywiście tylko jeśli nie przesadza się (co z 4 podróżami do rzeczywistych klientów zdecydowanie nie ma miejsca). Wszystko to sugeruje, że organ podatkowy musiałby udowodnić, że tak nie jest. Każde prowadzenie kalendarza podróży jest tysiąckrotnie bardziej ryzykowne.

Cytat IckeAusM

Nie. Powinienem z pełną świadomością dodać, że zamiast podróży tam i z powrotem liczę tylko jedną trasę po 50ct./km. Biorąc pod uwagę, że mogłem by wpisać 2x 30ct./km jako nieopodatkowane, brakuje mi nawet 10ct./km, a nawet to jest na moją niekorzyść. Nie pamiętam teraz, jaka była moją motywacją, że postąpiłem w ten sposób. Chyba wtedy myślałem: Klient płaci za jedną podróż, a za drugą płaci urząd skarbowy (lub zmniejsza mój zysk) - coś w ten deseń.

Zważając na kilka euro rocznie to jest znikoma kwota, gdy istnieją inne sposoby, aby znacząco zmniejszyć sumę pod kreską w zeznaniu podatkowym - bez ryzyka. Ale dziękuję za przypomnienie - dobrze, że o tym jeszcze raz wspomniano.

Przy kosztach podróży zawsze bierze się pod uwagę liczbę przejechanych km, w przeciwieństwie do dojazdu do miejsca pracy, gdzie bierze się pod uwagę zwykłą odległość.
Nawet jeśli niewiele, ostatecznie tracisz pieniądze, do których masz prawo. Nie jestem pewien, czy zalecanie tego komuś ma sens.
Twój pomysł w zasadzie nie jest zły.
Kiedyś, około 20 lat temu, udowodniłem i użyłem wyższe koszty podróży szkoleniowych niż 30 centów. Teoretycznie powinno to działać również w obszarze biznesowym, zwłaszcza ze względu na wzrost cen zakupu (a tym samym wyższe odliczenia na 6 lat) i wzrost kosztów paliwa, co mogłoby działać przy stosunkowo niskim rocznym przebiegu km. Nie uważam jednak za sensowne ustawianie kwoty poniżej 30 centów.

Napisany przez Lippi
Dziękuję Wam wszystkim za wyczerpujące i pomocne odpowiedzi!

Mam kolejne pytanie:

Mam fakturę wystawioną na moje prywatne dane, ale chcę ją zapłacić z działalności gospodarczej, ponieważ zakupione rzeczy są przeznaczone właśnie na nią.

Moje małe przedsiębiorstwo jest w zasadzie moją osobą prywatną, ale z dodatkiem nazwy działalności, czyli XYZ Consulting - Max Mustermann. Adres jest oczywiście prywatny, taki sam jak w przedsiębiorstwie.

Czy wystarczy, że na fakturze znajduje się tylko imię i nazwisko Max Mustermann (+adres), aby można było zaksięgować fakturę jako wydatek w przedsiębiorstwie, czy cała nazwa firmy XYZ Consulting - Max Mustermann musi tam być?

Napisany przez 2tneub
A więc na początku trzeba rozróżnić, o jakim rodzaju podatku mówimy.

Pod względem podatku dochodowego i handlowego, z mojego punktu widzenia nie ma problemu, ponieważ określenia dotyczące wyglądu faktury regulowane są jedynie w podatku od towarów i usług w §14 Ustawa o podatku od towarów i usług.
W przypadku niewłaściwie wystawionej faktury pod względem podatku od towarów i usług ryzykuje się utratę prawa do odliczenia podatku naliczonego. (§15 Ustawa o podatku od towarów i usług w połączeniu z §14 Ustawa o podatku od towarów i usług)

Z tego wynikają kilka pytań:
Pytanie 1: czy w ogóle masz możliwość odliczenia podatku naliczonego, czy jesteś małym podatnikiem podatku od towarów i usług zgodnie z §19 Ustawa o podatku od towarów i usług.
Pytanie 2: jeśli nie jesteś małym podatnikiem, jaka jest wartość faktury? Faktury mało wartościowe do 250 € brutto obejmują ułatwienia, w takim przypadku wystarcza kwitowanie.

Jeśli to również nie wchodzi w grę, należy zerknąć na §14 (4) Ustawa o podatku od towarów i usług:

(4) Faktura musi zawierać następujące informacje:
1.
pełną nazwę i pełny adres podatnika dokonującego dostawy i odbiorcy dostawy,
2.
numer podatkowy podatnika, jak również numer identyfikacji podatkowej VAT przydzielony przez centralny urząd podatkowy,
3.
datę wystawienia,
4.
kolejny numer z jednym lub kilkoma ciągami cyfr użyty do identyfikacji faktury nadany przez wystawcę faktury (numer faktury),
5.
ilość i rodzaj (zwyczajowe oznaczenie handlowe) dostarczonych przedmiotów lub zakresu i rodzaju innych usług,
6.
czas dostawy lub innej usługi; w przypadkach określonych w zdaniu 1 z podziału 5 czas otrzymania wynagrodzenia lub części wynagrodzenia, o ile ustalono czas otrzymania wynagrodzenia i nie pokrywa się z datą wystawienia faktury,
7.
wartość dostawy lub innych usług rozłożone podatkiem według stawek podatkowych i poszczególnych zwolnień podatkowych (§ 10) oraz każde z góry ustalone zmniejszenie wartości dostawy, o ile nie zostało ono uwzględnione w cenie,
8.
zastosowaną stawkę podatkową oraz kwotę podatku należnego od wartości dostawy lub usługi lub w przypadku zwolnienia z podatku oznaczenie, że dostawa lub inna usługa jest zwolniona z podatku,
9.
w przypadkach z § 14b ust. 1 zdanie 5 oznaczenie na obowiązek przechowywania przez odbiorcę usługi i
10.
w przypadkach wystawienia faktury przez odbiorcę usługi lub przez osobę trzecią upoważnioną przez niego zgodnie z ust. 2 zdanie 2 podanie „Nota kredytowa”.

Na ile sięgam moją wiedzą prawniczą, tylko przedsiębiorca zgodnie z HGB może nosić nazwę firmową. Ty jesteś traktowany zgodnie z BGB i dlatego masz tylko dodatek do swojego imienia.
Dlatego twierdzę, że zgodnie z §14 (4) Nr. 1 Ustawa o podatku od towarów i usług, twój imię i nazwisko są wystarczające do odliczenia podatku naliczonego.

Jest to jednak tylko moja prywatna opinia i nie stanowi gwarancji poprawności.

Jako uzupełnienie podaję link do rozporządzenia w sprawie wykonania ustawy o podatku od towarów i usług
https://www.gesetze-im-internet.de/ustdv_1980/__31.html

Napisany przez IckeAusM
tneub pisze:
Nawet jeśli niewiele, ostatecznie obdarowujesz się należnymi pieniędzmi.

Dlatego właśnie mówię, dziękuję za przypomnienie. Czasami rzeczy są tak bardzo zakorzenione, że nawet nie zastanawiamy się nad nimi. Zazwyczaj moje zeznanie podatkowe jest przekazywane z programu do fakturowania do Elster w ciągu pięciu minut, dlatego potraktuję to odpowiednio, a później nie będę nad tym dłużej myślał. Przy składaniu zeznania podatkowego za 2023 rok wezmę to pod uwagę.

Cytat użytkownika Lippi

Mam fakturę wystawioną na moją osobę prywatną, ale powinna być opłacona z mojego małego przedsiebiorstwa, ponieważ kupione rzeczy są również dla niego.

Moje małe przedsiębiorstwo / działalność gospodarcza jest teoretycznie moją osobą prywatną, jednak z dopiskiem dotyczącym działalności, czyli „XYZ Consulting - Max Mustermann”. Adres jest oczywiście ten sam dla prywatnej osoby i dla przedsiębiorstwa.

Czy wystarczy, jeśli na fakturze będzie tylko Max Mustermann (+adres), aby faktura mogła zostać uznana za wydatek w przedsiębiorstwie, czy musi tam być pełna nazwa firmy „XYZ Consulting - Max Mustermann”?

W zasadzie to bez różnicy, ponieważ działasz jako osoba fizyczna. Oczywiście, wygląda to lepiej, jeśli faktura może być bezpośrednio przypisana Twojej małej działalności jako XYZ Consultig - Max Musterknabe, ale jeśli znajduje się tylko Max Musterknabe, to nie ma to znaczenia.

Ważne jest, że w transakcjach handlowych najpierw jest Max Musterknabe, a następnie (najlepiej w nowej linii) XYZ Consultig. W przeciwnym razie mogłabyś/stanąć w obliczu sytuacji, że zostaniesz uznany/a za przedsiębiorcę fikcyjnego, a to oznacza, że wobec Ciebie obowiązują wszystkie prawa i obowiązki zgodnie z Kodeksem handlowym! Zarówno wobec dostawców, jak i wobec klientów! A wtedy obowiązują Ci nawet niezbędne dodatki do wychodzących faktur: Na podstawie §19 UStG (...) brak wykazanej kwoty VAT, bla bla bla, jeśli skorzystał/aś z tego.

Mam nawyk składania wszystkich zamówień na Max Musterknabe, po tym, jak z branżowej konieczności mam też do czynienia z hardwarem. Kiedyś zamówiłem hardware u mojego zaufanego sprzedawcy, dla własnej przyjemności, ale musiałem zwrócić część z powodu niekompatybilności. Jednak weryfikacja została odrzucona, ponieważ na fakturze nie widniało tylko imię Max Musterknabe, ale również - z przyzwyczajenia - dopisek Max Wundertüte. Pomimo jasnego przeznaczenia do użytku prywatnego, zmuszony byłem zatrzymać rzecz.

Dlatego teraz zamawiam dla swojego małego przedsiębiorstwa tylko pod nazwą Max Musterknabe, aby w razie potrzeby móc skorzystać z prawa do odstąpienia od umowy, którego nie można stosować w przypadku prowadzenia działalności gospodarczej. W przypadku ewentualnego odwołania zamówienia, całość zostaje zwrócona, a związane z tym straty finansowe są minimalizowane, koniec!

Wobec klienta oczywiście występuję jako Max Mustermann, Max Wundertüte.

Napisany przez Lippi
tneub pisze:
Po pierwsze, trzeba odróżnić, o jakim rodzaju podatku mówimy.

Pod względem podatkowym od dochodów i handlowym z mojego punktu widzenia, nie ma żadnego problemu, ponieważ wymagania dotyczące wyglądu faktury regulowane są jedynie w ustawie o podatku od towarów i usług w §14 USTG.
Ryzykiem podatkowym w przypadku niewłaściwie wystawionej faktury jest utrata prawa do odliczenia podatku naliczonego. (§15 USTG w powiązaniu z §14 USTG)

Z tego wynikają kilka pytań:
Pytanie 1: Czy w ogóle masz prawo do odliczenia podatku naliczonego, czy też jesteś małym podatnikiem VAT zgodnie z §19 USTG.
Pytanie 2: jeśli nie jesteś małym podatnikiem, jaka jest wartość faktury? Faktury małych kwot do 250 EUR brutto mają ułatwienia, w tym przypadku wystarczą kwity

Jeśli to nie wchodzi w grę, należy przyjrzeć się §14 (4) USTG:

Z tego, na ile sięgam swoją wiedzą prawniczą, jedynie przedsiębiorca zgodnie z HGB może nosić nazwę firmową. Jesteś traktowany zgodnie z BGB i masz zatem jedynie dodatek do swojego imienia.
Uważam zatem, że według §14 (4) nr 1 USTG twoje imię jest wystarczające do odliczenia podatku naliczonego.

Jednak jest to tylko moja prywatna opinia i nie stanowi gwarancji poprawności.

Jestem małym podatnikiem zgodnie z §19 UstG i dlatego nie mam prawa do odliczenia podatku naliczonego.

Wartość faktury wyniosła 4.760 € (brutto). Dotyczy to zakupu wyposażenia biurowego upadłej firmy.
Razem: 3x iPhone, 1x biurko, 2x laptop, 1x MacBook, 1x zestaw słuchawkowy, 1x głośnik + różne drobne przedmioty.

=> Czy to stanowi problem?

Cytat od IckeAusM

Zazwyczaj to bez różnicy, ponieważ występujesz jako osoba fizyczna. Oczywiście wygląda lepiej, gdy faktura może być bezpośrednio przypisana do Twojej działalności jako małego przedsiębiorstwa za pomocą XYZ Consultig - Max Musterknabe, ale jeśli znajduje się tylko imię Max Musterknabe, to jest całkowicie obojętne.

Osobiście przyzwyczaiłem się do tego, że wszystko jest na nazwisko Max Musterknabe, po tym jak z powodu branży mam również do czynienia z sprzętem komputerowym. Kiedyś zamówiłem sprzęt u mojego zaufanego sprzedawcy do użytku prywatnego, ale musiałem zwrócić coś ze względu na niezgodności. Jednak odmówiono przyjęcia zwrotu, ponieważ na fakturze widniało nie tylko imię Max Musterknabe, ale także - z przyzwyczajenia - dodatek Max Wundertüte. Bez względu na to, jak jednoznaczne było przypisanie do użytku prywatnego, wciąż zostałem z tym samym.

Dlatego teraz zamawiam również dla małego przedsiębiorstwa jako Max Musterknabe, aby w razie wątpliwości móc skorzystać ze zwrotu, czego nie można zrobić jako przedsiębiorca. Jeśli zamówienie się nie uda, całość wraca i unika się szkód finansowych, koniec!

Jest to bardzo dobry pomysł, zdecydowanie również go przyswoję!

Napisany przez IckeAusM
Dodałem szybko ważny akapit do mojego postu. Proszę zwrócić na to uwagę! Czasami w życiu mogą dziać się tak głupie rzeczy, że nawet sobie tego nie wyobrażasz!

Napisany przez Lippi
IckeAusM pisze:
Ważne jest, aby w transakcjach handlowych najpierw pojawiło się Max Musterknabe, a następnie (najlepiej w nowym akapicie) XYZ Consultig. W przeciwnym razie, w razie wątpliwości mogłbyś zostać uznany za kupca fikcyjnego i mógłbyś być traktowany zgodnie z przepisami prawa handlowego (HGB)! Zarówno wobec dostawców, jak i klientów! Nawet dodatkowa informacja na twoich fakturach wychodzących Zgodnie z §19 UStG (...) brak wykazywanej kwoty VAT. bla bla bla nie zwalnia cię z tego obowiązku, jeśli z nich korzystasz.

Dotychczas robiłem to w inny sposób... będę od teraz odwracał kolejność! => Max Mustermann - XYZ Consulting

Napisany przez Lippi
Lippi pisze:
Jestem mikroprzedsiębiorcą zgodnie z §19 UStG i dlatego nie mam prawa do odliczenia podatku VAT.

Kwota faktury wynosiła 4.760 € (brutto). Jest to zakup wyposażenia biurowego niewypłacalnej firmy.
Razem: 3 x iPhone, 1 x biurko, 2 x laptop, 1 x MacBook, 1 x zestaw słuchawkowy, 1 x głośnik + różne drobne rzeczy.

Napisany przez 2tneub
[cytat=Lippi]
[/cytat]
W takim razie Twój problem zostałby rozwiązany, ponieważ poprawne faktury są istotne jedynie dla odliczenia podatku VAT. Jeśli nie korzystasz z odliczenia, to nawet w przypadku niewłaściwej faktury nie miałbyś problemu.
W przypadku środków trwałych teoretycznie może pojawić się jeszcze §15a USTG (korekta odliczenia podatku VAT), jeśli w najbliższym czasie zamierzasz przejść z ulgi na rzeczywisty podatek. Jednak prawdopodobnie nie będziesz zmieniał, środki trwałe prawdopodobnie zostaną natychmiast umorzone, a jak już wcześniej wspomniałem, powinno wystarczyć samo nazwisko. Więc również nie ma problemu.

Napisany przez IckeAusM
Lippi pisze:
=> Stellt das ein Problem dar?

Dlaczego miałoby to stanowić problem? Są to zakupy, które zgłaszasz w rachunku zysków i strat i koniec. Dla ciebie jako małego przedsiębiorcy bez możliwości odliczenia podatku VAT, decydujące są kwoty brutto!

Zgodnie z moją wiedzą (bez gwarancji), zakup ten będzie jeszcze podlegał liniowej amortyzacji, ponieważ kwota przekracza granicę wartości niematerialnych składników aktywów - w takim przypadku istotne są planowany okres użytkowania lub tabela amortyzacyjna. To wszystko!

Napisany przez 2tneub
pisze:
M.W.n. (bez gwarancji) zakup będzie następnie odpisywany liniowo, ponieważ kwota przekracza limit wartości zagregowanej drobnego majątku - decydująca będzie planowana żywotność lub tabela planowanych odpisów amortyzacyjnych. O to chodzi!

Aktywa trwałe są rozpatrywane indywidualnie, dlatego zakładam, że każde z nich jest poniżej 800€.

Napisany przez Lippi
pisze:
Wtedy twój problem zostałby rozwiązany, ponieważ poprawna faktura jest decydująca jedynie dla odliczenia podatku VAT. Skoro nie odliczasz podatku VAT, nawet w przypadku błędnej faktury nie miałbyś problemu.
W przypadku środków trwałego majątku teoretycznie mógłby zostać zastosowany §15a USTG (korekta odliczenia podatku VAT), jeśli w najbliższym czasie przeszedłbyś z opodatkowania jako mały podatnik na opodatkowanie zwykłe. Prawdopodobnie jednak nie dokonasz zmiany, aktywa będą prawdopodobnie natychmiast umorzone i jak już wspomniałem, powinno wystarczyć nazwisko. Więc również nie ma problemu.

Cytat od IckeAusM

Dlaczego miałoby tak być? To są zakupy, które deklarujesz w EÜR i koniec. Dla Ciebie jako małego przedsiębiorcy bez możliwości odliczenia podatku VAT decydujące są kwoty brutto!

Moim zdaniem (bez gwarancji) zakup będzie następnie amortyzowany liniowo, ponieważ kwota przekracza limit GWG - decydująca jest wtedy przewidywana długość eksploatacji lub tabela amortyzacji. To wszystko!

Cytat od tneub

Rzeczy majątkowe są rozpatrywane indywidualnie, dlatego zakładam, że każda z nich kosztuje mniej niż 800 €.

Czy limit GWG nie dotyczy wyłącznie jednego produktu?
Teraz kupuję za 4760 € ogółem więcej niż 9 produktów = około 530,00 € (brutto) na produkt (grobno obliczone). Czy ilość produktów nie odgrywa tu roli?

Napisany przez IckeAusM
tneub pisze:
Składniki majątkowe należy rozpatrywać indywidualnie, dlatego zakładam, że każdy z nich kosztuje mniej niż 800 €.

Tak, tak, dokładnie... 800 € netto, lub 952 € brutto dla mikroprzedsiębiorców, na każdy samodzielny składnik majątkowy.

Napisany przez IckeAusM
Lippi pisze:
Czy granica GWG nie dotyczy jedynie jednego produktu?

Dokładnie. Byłem na chwilę zdezorientowany. To, co mówi tneub, jest prawdą!

Napisany przez Lippi
Okej, to dobrze zrozumiałam ? Dzięki za pomoc! Na pewno będę miał(a) wkrótce więcej pytań dotyczących małego przedsiębiorstwa.

Napisany przez Lippi
Lippi pisze:
Jak dokładnie wpływa urządzenie biurowe na odliczalność podatkową małego przedsiębiorstwa jako dodatkowej działalności?
Jestem osobą pracującą na pełny etat bez możliwości pracy zdalnej. Czyli centrum mojej działalności zawodowej nie jest biuro w domu.

Jednak oczywiście w przypadku mojego małego przedsiębiorstwa dodatkowego ta sytuacja jest inna, ponieważ pracuję tam z natury rzeczy. To jest prawdziwe biuro, ze wszystkim, co się z tym wiąże. Brak sofy, brak łóżka. Oznacza to, że biuro jest pełnym centrum mojego dodatkowego przedsiębiorstwa.

Czy mogę odliczyć wszelkie koszty (proporcjonalnie do wielkości pomieszczenia) czy jestem ograniczony do 1250 € rocznie?
Czy ta granica 1250 € jeszcze istnieje? Obecnie można nawet podać kwotę 1260 € jako ryczałt lub udokumentować wszystkie dodatkowe koszty, prawda?

Muszę jeszcze raz poruszyć temat biura, niezależnie od tego, czy chcę je zadeklarować jako koszty firmowe.

Czy nadal istnieje pułapka podatkowa (biuro znajduje się w moim mieszkaniu własnościowym), gdy sprzedam mieszkanie lub zakończę działalność gospodarczą, i będę musiał opodatkować biuro czy zostało to ostatecznie unieważnione w wyniku wyroku Bundesfinanzhofu z 2021 roku (sprawa IX R 27/19)?

Jeśli to nie ma zastosowania i opodatkowanie pozostaje w mocy:
Prog bagateli (zgodnie z § 8 EStDV): proporcjonalna wartość budynku i gruntu nie przekracza 1/5 wartości rynkowej i nie więcej niż 20 500 €, przedsiębiorca może zrezygnować z przyporządkowania do aktywów firmy.

Mieszkanie należy do mnie i mojej żony po 50%. Odpowiednio musiałbym opodatkować tylko mój udział własnościowy. Cena zakupu 175 000 €. Udział biura 14 m² na 71 m² = 19,7%.

Zatem moja część wynosiłaby zaledwie 9,85% z 175 000 € lub z 71 m² całkowitej powierzchni mieszkania i tym samym pułap bagateli nie zostałby przekroczony = biuro nie jest aktywem firmy.

>> Czy to jest poprawne zrozumienie?

Ogólnie chciałbym nie zadeklarować biura jako kosztów firmowych (w przypadku pułapki podatkowej), a raczej skorzystać z ryczałtu za pracę zdalną i podać tu kwotę 1 260 €.

Jeśli w ogóle nie zadeklaruję biura jako kosztów firmowych, czy w przypadku późniejszej sprzedaży będę musiał obawiać się czegoś ze strony urzędu skarbowego?

Czy muszę teraz już coś uwzględnić? Ogólnie rzecz biorąc, mogę łatwo udowodnić, że biuro jest używane prywatnie w ponad 10%.

Ale ogólnie powinien obowiązywać wyrok Bundesfinanzhofu w sprawie IX R 27/19. Ponieważ zamieszkuję już to mieszkanie od ponad 3 lat, nie powinno być problemów z jego sprzedażą (nawet jeśli zdeklaruję biuro jako koszty firmy).

Napisany przez Lippi
Lippi pisze:
Jestem małym przedsiębiorcą zgodnie z §19 UStG i dlatego nie mam prawa odliczać podatku VAT.

Kwota na fakturze wynosiła 4 760 € (brutto). Dotyczy to zakupu wyposażenia firmowego upadłego przedsiębiorstwa.
Razem: 3x iPhone, 1x biurko, 2x laptop, 1x MacBook, 1x zestaw słuchawkowy, 1x głośnik + różne drobiazgi.

Jeszcze dwie pytania w tej sprawie:

1. Czy Urząd Skarbowy nie zapyta, dlaczego w małym przedsiębiorstwie bez personelu potrzebuję 3 iPhoney i 3 laptopy?

2. Co się stanie z aktywami w przyszłości, gdy zrezygnuję z małego przedsiębiorstwa? Czy będę musiał przenieść je do mojego majątku osobistego (ustalić zysk z rezygnacji) i podlegać opodatkowaniu?

Napisany przez StGe1973
Urząd skarbowy z reguły nie sprawdza, ponieważ przesyłasz im tylko zeznanie podatkowe. Urząd skarbowy widzi tylko twoje zakupy i wynikające z nich odpisy.... podczas kontroli podatkowej jest to jednak inaczej, ponieważ kontroler oczywiście widzi fakturę w szczegółach. Wtedy może być to trudne lub będziesz potrzebował dobrej wyjaśnienia...

Tak, ale tylko do rzeczywistej wartości ./. wartość księgowa = twój zysk. Załóżmy, że np. odliczyłeś od wartości firmowego samochodu 0 euro, wtedy np. pod koniec działalności musisz zlecić wykonanie ekspertyzy wartości. Dzięki temu możesz udowodnić urzędowi skarbowemu rzeczywistą wartość.

Wszystkie składy, towary, itp. najlepiej wcześniej sprzedać, wtedy wchodzą one w normalny obrót i zyski twojej firmy. Wszystko, co pozostaje i przechodzisz na swoje majątków prywatne, są praktycznie wypłatami prywatnymi, co prowadzi do przychodu z zakończenia działalności twojej firmy.

Napisany przez Lippi
StGe1973 pisze:
Urząd skarbowy zazwyczaj nie, ponieważ przekazujesz urzędowi skarbowemu tylko zeznanie podatkowe. Urząd skarbowy widzi jedynie twoje przychody i wynikające z nich odpisy amortyzacyjne.... podczas kontroli podatkowej sprawa wygląda inaczej, ponieważ kontroler oczywiście widzi szczegóły faktury. Wtedy może być trudno albo potrzebujesz dobrej wyjaśnienia...

Tak, ale tylko do wartości realnej ./. wartość księgowa = twój zysk. Przyjmując, że np. spisałeś samochód służbowy na kwotę 0 euro, wtedy np. na koniec swojej działalności musisz zamówić ekspertyzę wartości. Dzięki temu możesz udowodnić urzędowi skarbowemu wartość rzeczywistą.

Wszystkie towary, dobra itp. sprzedajesz wcześniej (jeśli to możliwe), wtedy trafiają one do normalnych obrotów i zysków twojej firmy. Wszystko, co pozostaje i co przenosisz na własność prywatną, jest praktycznie wypłatą w naturze i w rezultacie twoja firma odnotowuje zysk z likwidacji.

Czyli mogę sprzedać dobra w następnym roku praktycznie za 50% lub mniej ceny zakupu sobie lub mojej żonie itp. i musiałbym opodatkować tylko dochód ze sprzedaży jako zysk w zeznaniu EÜR?

Napisany przez StGe1973
To zależy od wartości dóbr...

W pierwszym roku kupiłeś dobra i zaczynasz je amortyzować. Przecież dobra pochodzą z likwidacji firmy i są prawdopodobnie używane. Nie wiem, jak będą one amortyzowane. Ale załóżmy, że trwa to 2 lata i zakupiłeś dobra na 01.01. danego roku.

W pierwszym roku amortyzowane jest 50% wartości netto, czyli dobra mają wtedy fikcyjną wartość około 2000 euro. Pozostałe 50% stanowi koszt lub odpis, który zmniejsza twój zysk w pierwszym roku.

Rok 2: Wyjmujesz lub sprzedajesz dobra na 01.01. danego roku: Teraz istotne jest określenie rzeczywistej wartości rynkowej tych dóbr. Jeśli np. mają one wartość rynkową 2500 euro, musisz zaksięgować to jako wyjęcie prywatne w wysokości 2500 euro. Dla twojej małej firmy powstaje zysk z wyjęcia w wysokości 500 euro, który musisz opodatkować.

Ogólnie:

Zawsze chodzi o te dwie wartości: Fikcyjna wartość = koszty nabycia ./. odpisy i cena rynkowa w momencie wyjęcia. Cena rynkowa ./. fikcyjna wartość w określonym czasie to zysk z wyjęcia.

Napisany przez Lippi
StGe1973 pisze:
To zależy od wartości dóbr...

W roku 1 kupiłeś dobra i rozpoczęły się na nich odpisy amortyzacyjne. Dobra zostały kupione z likwidacji firmy i prawdopodobnie są używane. Nie wiem, jak dokładnie będą one odpisywane. Załóżmy jednak, że odpisy trwają 2 lata i zakupiłeś dobra na początku roku, czyli 01.01.

W roku 1 odpisuje się wtedy 50% wartości netto, czyli dobra mają wtedy fikcyjną wartość około 2000 euro. Pozostałe 50% zmniejszają twój zysk w roku 1 jako wydatek lub amortyzacja.

W roku 2: Wyjmujesz lub sprzedajesz dobra na początku roku 01.01.: Teraz ważne jest, jaka jest rzeczywista wartość rynkowa tych dóbr. Jeśli mają one na przykład wartość rynkową 2500 euro, musisz to zaksięgować jako prywatne wypłacenie w wysokości 2500 euro. Dla Twojej firmy powstaje zysk z wypłaty w wysokości 500 euro, którą musisz opodatkować.

Ogólnie:

Chodzi zawsze o te dwie wartości: Fikcyjna wartość = koszty zakupu - odpisy i cena rynkowa w momencie wyjęcia. Cena rynkowa - fikcyjna wartość w danym momencie jest zyskiem z wypłaty.

Zrozumiałem. Jeśli rzeczywista cena rynkowa jest wyższa od fikcyjnej wartości (wartości księgowej po odpisach), dodatnia różnica musi być opodatkowana jako zysk operacyjny.

W tym przypadku wszystkie środki trwałe drobne (GWG) mają wartość netto poniżej 800 euro każdy (łącznie 4000 euro), dlatego są one od razu odpisywane. Innymi słowy, w przyszłym roku każdy z nich będzie miał fikcyjną wartość 1 euro. Prawdopodobnie rzeczywista wartość rynkowa będzie tutaj nieco wyższa, na przykład 2000 euro.

Zgodnie z moim rozumieniem teraz różnica między fikcyjną wartością a rzeczywistą wartością musiałaby być opodatkowana jako zysk operacyjny?
Czy cała wartość towarów 2000 euro musiałaby być ujęta jako prywatne przychód (wypłata prywatna) dodatkowo w moim zeznaniu podatkowym?

Napisany przez StGe1973
Prawda, jeśli wszystkie środki trwałe, to od razu zostaną one odpisane na 0 lub 1.

Nie, nie podajesz nic dodatkowego w swoim zeznaniu podatkowym. Pobór prywatny zwiększa Twój zysk w zeznaniu EÜR, czyli w księgowości musiałbyś zaksięgować kwotę na konto zysku ze zbycia aktywów trwałych.

Rok 1: Zakup oznacza, że wszystko jest traktowane jako natychmiastowe umorzenie i ponosisz koszty w swojej firmie w wysokości 4760 euro. Twój zysk zmniejsza się o 4760 euro, więc zamiast 8000 euro masz tylko 3340 euro, które podajesz w zeznaniu EK jako swoje dochody podlegające opodatkowaniu.

Rok 2: Sprzedaż innym osobom lub wypłata dla Ciebie, cena sprzedaży lub wartość rynkowa wynosi 2000 euro. Zysk ze zbycia w wysokości 2000 euro dla Twojej firmy. Ten zysk będzie opodatkowany w ramach Twojego wyniku ogólnego w roku 2, oznacza to, że zamiast 8000 euro masz zysk w wysokości 10 000 euro z tytułu sprzedaży/wypłaty prywatnej. Te 10 000 euro podajesz w zeznaniu EK.

Napisany przez Lippi
StGe1973 pisze:
Poprawne, gdy wszystkie składniki aktywów trwałych, są one natychmiast amortyzowane do 0 lub 1.

Nawiasem mówiąc, nie podajesz nic dodatkowego w swoim zeznaniu podatkowym. Wyjęcie prywatne zwiększa twój zysk w rachunku zysków i strat, czyli w księgowości wpisałbyś tę kwotę na konto Zysk z zbycia środków trwałych.

Rok 1: Zakup oznacza natychmiastową amortyzację wszystkiego, więc w Twojej firmie masz koszty w wysokości 4760 euro. Twój zysk zmniejsza się o 4760 euro, więc zamiast 8.000 euro masz tylko 3340 euro, które podajesz we wniosku o podatek dochodowy lub jest to Twoje dochód do opodatkowania.

Rok 2: Sprzedaż innym osobom lub wyjęcie przez ciebie, cena sprzedaży lub wartość rynkowa 2000 euro. Zysk z zbycia w wysokości 2000 euro dla Twojej firmy. Zostanie on opodatkowany w ramach ogólnego wyniku w roku 2, czyli zamiast 8.000 euro masz zysk w wysokości 10.000 euro z powodu sprzedaży/wyjęcia prywatnego. Te 10.000 euro podajesz we wniosku o podatek dochodowy.

Dziękuję!

Cytat od Lippi

Muszę wrócić do tematu pokoju pracy, niezależnie od tego, czy chcę go wykazać jako koszty działalności.

Czy w ogóle nadal istnieje pułapka podatkowa (pokój pracy znajduje się w moim własnym mieszkaniu), gdy sprzedam mieszkanie lub zakończę działalność, że muszę opodatkować pokój pracy, czy decyzja BFG z 2021 roku (Az.: IX R 27/19) ostatecznie to wykluczyła?

Jeśli tak nie jest, a opodatkowanie nadal ma miejsce:
Odkształcenie (zgodnie z § 8 EStDV): proporcjonalna wartość budynku i gruntu nie przekracza 1/5 wartości rynkowej i nie przekracza 20.500 euro, przedsiębiorca może zrezygnować z przypisania do majątku firmowego.

Mieszkanie należy do mnie i mojej żony po 50%. Oznacza to, że tylko ja muszę opodatkować mój udział we współwłasności. Cena zakupu 175.000 euro. Udział w biurze o powierzchni 14 m2 z 71 m2 = 19,7%.

Tak więc mój udział wynosiłby zaledwie 9,85% z 175.000 euro lub z 71 m2 łącznej powierzchni mieszkania i tym samym pułapka nie zostałaby przekroczona = pokój pracy nie jest elementem majątku firmowego.

>> Czy to jest poprawne zrozumienie?

Ogólnie chciałbym jednak (w przypadku pułapki podatkowej) już nie wykazywać pokoju pracy jako koszty działalności, ale raczej skorzystać z ryczałtu za pracę zdalną i wykazać tutaj 1.260 euro ryczałtu.

Jeśli nie wykazuję pokoju pracy w kosztach działalności, czy mam coś do obawiania się w przyszłej sprzedaży przez organy podatkowe?

Czy muszę tu już teraz coś uwzględniać? Ogólnie mogę łatwo udowodnić, że pokój pracy jest wykorzystywany prywatnie w więcej niż 10%.

Ale ogólnie orzeczenie BFG Az.: IX R 27/19 powinno być oczywiste. Ponieważ mieszkam w tym mieszkaniu już ponad 3 lata, nie powinno być problemów zabezpieczając sprzedaż (nawet jeśli wykazuję pokój pracy jako koszt działalności).

Czy jesteś także obeznany w temacie pokoju pracy?

Napisany przez StGe1973
Przepraszam, musisz zapytać doradcę podatkowego....

Najbezpieczniejszym sposobem jest niepodawanie numeru identyfikacji podatkowej (AZ). Podczas kontroli podatkowej Urząd Skarbowy sprawdzi tylko Twoje wydatki i dochody. Jeśli czegoś nie zgłosisz, to nie zostanie to sprawdzone.

Osobiście mam pewne zdanie na ten temat i zakładam, że jest poprawne, ale nie jest to informacja prawna. W przypadku takich szczegółowych pytań i gdy dotyczą one orzeczeń Federalnego Trybunału Finansowego, jedynym rozwiązaniem jest skonsultowanie się z doradcą podatkowym.

Napisany przez 2tneub
Lippi pisze:
Ponieważ w tym przypadku wszystkie środki trwałe o wartości netto poniżej 800€ (łącznie 4.000€) są ujmowane od razu. Oznacza to, że w przyszłym roku każdy z nich będzie miał wartość fikcyjną w wysokości 1€. Prawdopodobnie realna wartość rynkowa będzie nieco wyższa, na przykład 2.000€.

Oto wskazówka, którą stosujemy z naszym doradcą podatkowym i biegłym rewidentem:

Zazwyczaj dla każdej firmy tworzy się majątek trwały, z którego wynikają koszty nabycia, odpisy amortyzacyjne, okres użyteczności i pozostała wartość księgowa dla każdej pozycji. Pod koniec okresu użyteczności pozostaje zazwyczaj wartość przypominająca 1€.
W przypadku środków trwałych mało wartościowych nie ma obowiązku prowadzenia majątku trwałego. Obowiązkiem jest jedynie zapisanie ich na osobne konto.
Dlatego postępujemy w następujący sposób. Zapisujemy wartości mało wartościowe na osobne konto (konto 480 według SKR03). W majątku trwałym tworzymy jedną pozycję, na przykład Środki trwałe o małej wartości 2023, do której wszystkie takie środki trafiają (poprzez ponowne aktywowanie). Pozycja Środki trwałe o małej wartości 2023 jest obsługiwana jako pełne umorzenie dla środków trwałych o małej wartości. Na koniec roku również jest zaksięgowana jako pełne wyłączenie, a nie wartość przypominająca 1€. W ten sposób środek trwały nie jest już uwzględniony w majątku trwałym 2024.
Jeśli kiedykolwiek zrezygnujesz z działalności gospodarczej, te środki trwałe nie staną ci na drodze.
Natomiast jeśli nadal będziesz trzymać w księgach dany środek trwały z wartością 1€ i zrezygnujesz z działalności w 2025 roku, to oczywiście pojawi się pytanie, co się stanie z nimi.

Napisany przez Lippi
tneub pisze:
Oto kolejna wskazówka, którą wprowadziliśmy w życie razem ze swoim doradcą podatkowym i biegłym rewidentem:

Zazwyczaj dla każdej firmy tworzy się majątek trwały, z którego wynikają koszty zakupu, amortyzacja, okres użytkowania i wartość księgowa netto dla każdego składnika majątku. Na końcu okresu użytkowania pozostaje standardowa wartość pamiątkowa 1€.
Jednakże w przypadku środków trwałych o niskiej wartości (GWG) nie jesteśmy zobowiązani prowadzić wykazu majątku trwałego. Jesteśmy tylko zobowiązani zaksięgować je na osobne konto.
Postępujemy zatem w następujący sposób. Zaksięgowujemy GWG na osobne konto (SKR03 konto 480). W majątku trwałym tworzymy składnik majątku np. GWG 2023 i wszystkie GWG (poprzez jednorazowe zaksięgowanie) zakupione w ciągu roku są w nim księgowane. Składnik majątku GWG 2023 jest księgowany jako pełna amortyzacja środka trwałego. Na koniec roku jest również księgowany jako pełne wycofanie, a nie z wartością pamiątkową 1€. W ten sposób w majątku trwałym 2024 GWG nie są już uwzględnione.
Jeśli kiedyś zakończysz działalność gospodarczą, nie będą Cię obciążały takie GWG. Jeżeli natomiast GWG będzie zaksięgowane na 1€ w księgach i zakończysz działalność gospodarczą w 2025 roku, to oczywiście pojawi się pytanie, co się z nimi stało.

Rozumiem do tego stopnia. Jednak nie jestem pewien, w jaki sposób dokładnie wprowadzasz GWG jako „pełne wycofanie” na koniec roku, aby nie pojawiły się one w 2024 roku w majątku trwałym?

Wszystkie GWG są natychmiastowo i w pełni amortyzowane (ponieważ ich wartość netto wynosi poniżej 800€), to znaczy w tym roku. W związku z tym wszystkie GWG są księgowane jako GWG 2023 i pełne oddelegowanie. Ale czy nadal pozostają w majątku przedsiębiorstwa/majątku trwałym?

Napisany przez 2tneub
Muszę przyznać, że od wieczności nie sporządziłem rachunku zysków i strat za pomocą gotowego formularza. Tworzę tylko bilanse i do tego korzystam z osobnego programu do aktywów trwałych. Tam używamy opisanego wyżej podejścia.
Prawdopodobnie korzystasz z załącznika EÜR i załącznika AVEÜR. Na szybko widzę, że dobra trwałego niskiej wartości (GWG) w ogóle nie będą ujęte w załączniku AVEÜR, ale będą wprowadzane bezpośrednio do załącznika EÜR w linii 43. Dlatego nie możesz zostawić wartości restytucyjnej 1€, ale wpisujesz pełną wartość w linii. W kolejnych latach GWG już się nie pojawiają.

Napisany przez StGe1973
Musisz dokonać odpisu, albo od razu po zakupie, albo pod koniec roku jako pełny odpis (konto to Odpisy z tytułu środków trwałych lub podobne).

W ten sposób zerujesz konto środków trwałych (konto aktywów) zawsze pod koniec roku. Koszty odpisów to koszty w rozliczeniu podatkowym.

W ten sposób środki trwałe są faktycznie usunięte, ale wcześniej trzeba było prowadzić ewidencję środków trwałych, czyli trzeba było utworzyć katalog, w którym określone dobra były odpisywane jako środki trwałe. Ten katalog należało złożyć w formie papierowej razem z rozliczeniem podatkowym do urzędu skarbowego podczas składania zeznania CIT.

Nie jestem pewien, czy dzisiaj to nadal obowiązuje. Najlepiej zadzwoń do urzędu skarbowego, oni najlepiej wiedzą. Jeśli nie trzeba już tego tworzyć i składać, to środki trwałe po prostu znikają....

Choć rewident podczas kontroli firmy na podstawie konta środków trwałych zobaczy, co wszystko zostało zaksięgowane i kupione, i czy uważa wszystko za zaginiony nie wiem....

Jesteś bezpieczny, jeśli postępujesz zgodnie z prawem. Odpisuj środki trwałe i w przypadku wycofania, książ zysk jako cenę rynkową lub dochód ze sprzedaży.

Napisany przez Lippi
Cześć wszystkim, wracam jeszcze raz do tematu Użycie prywatnego samochodu osobowego do działalności gospodarczej. W zeszłym roku przejechałem moim prywatnym samochodem osobowym prawie 20 000 km. Z tego około 5 000 km to dla mojego biznesu, czyli 25% użytku służbowego. Czy to jest poprawne obliczenie / klasyfikacja użytku służbowego?
Wird der Anteil betriebliche Nutzung so berechnet/ermittelt?

Czy poprawnie rozumiem, że teraz mogę powiedzieć, że albo pozostanie to w majątku prywatnym, albo przekształcę to w majątek firmowy?

Chciałbym pozostawić samochód osobowy w majątku prywatnym i odpowiednio w ewidencji przychodów i rozchodów przyjąć 5 000 km x 0,30 € jako koszty przejazdu.

Napisany przez 2tneub
Z mojego punktu widzenia jest to prawidłowe.
Oczywiście potrzebujesz indywidualnych dowodów na swoje podróże i nie możesz po prostu przyjąć 5000 km na ogół.

Jak zawsze, należy dodać, że jest to opinia laika i nie stanowi porady prawnej.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata