Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Jak można zrealizować potrzebę kapitału szybciej niż się spodziewano?

Napisany przez Bau8712
Dobry wieczór,

rodzina pomogła mi finansowo przy zakupie domu, dostarczając kapitał. To pozwoliło mi uzyskać znacznie lepsze warunki. Planowano spłaty tego kapitału etapami między 2032 a 2035 rokiem poprzez sprzedaż nieruchomości, która jednak dopiero wtedy będzie należała do mnie. Do tego czasu moje nazwisko nie figuruje jako właściciel w księdze wieczystej, a zadłużenie jest wykluczone.

Teraz okazało się, że ze względu na złą sytuację gospodarczą kapitał ten może być spłacany wcześniej. Oczywiście nie ma na to konieczności, ponieważ w rodzinie zawsze się dotrzymuje zobowiązań, ale jestem świadomy tego, jak to może wpłynąć na innych.

Chciałbym więc zbadać możliwość wcześniejszej spłaty dla siebie. Niestety, nie mam w tym doświadczenia. Finansowanie zostało podpisane w III kwartale 2017 r., więc nie upłynęło jeszcze 10 lat. kredyt KFW ma zostać spłacony w 2027 r. przy użyciu własnego kapitału, ale na obiekcie pozostanie jeszcze zobowiązanie.

Czy ktoś ma może pomysł, jak zrealizować ten zamiar? Jeśli nie ma takiej możliwości, również będę wdzięczny za tę informację, abym potem nie żałował, że nie spróbowałem.

Zadaję to pytanie tutaj, a nie w banku, ponieważ bank prawdopodobnie ma swoje pomysły, ale raczej niezależne i bardziej na swoją korzyść. Ponadto nie chcę obudzić jeszcze śpiących psów i narazić się na ryzyko przyszłych finansowań.

Z góry dziękuję i miłego wieczoru.

Bau8712

Napisany przez BenniG
Dzień dobry,

uważam, że piszesz trochę chaotycznie, dlatego chciałbym poprosić o dodatkowe informacje.

Kto tutaj ma ile nieruchomości?
Kto komu pożyczył pieniądze?
Kto teraz powinien komu oddać pożyczone pieniądze?

Napisany przez StGe1973
Przepraszam, również nie rozumiem problemu...

Kupiłeś nieruchomość w 2017 roku, a Twoja rodzina pożyczyła Ci na to kapitał. Ok.

Planowałeś spłacić to od 2032 roku, ponieważ odziedziczysz nieruchomość, dostaniesz w prezencie lub cokolwiek innego i ją sprzedasz. Ok.

Co teraz chcesz zrobić?

Możesz spłacić rodzinę w dowolnym momencie, gdy masz dostępny kapitał, prawda? To nie ma wpływu na umowę kredytową z bankiem...

Umowę kredytową z bankiem możesz spłacić szybciej tylko na 2 sposoby:
1. Zazwyczaj można zmienić wskaźnik spłaty podczas trwania umowy, wtedy możesz wybrać maksymalny wskaźnik spłaty.
2. Dodatkowe spłaty

W innym przypadku możesz wcześniej zerwać umowę kredytową, ale jest to możliwe tylko przy uzasadnionym interesie, zwykle gdy sprzedajesz nieruchomość.

Wtedy możesz spłacić rodzinę, ale już nie będziesz miał nieruchomości.

W innym przypadku może warto bardziej szczegółowo wyjaśnić sytuację....

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Bau8712, lubię myśleć praktycznie. Czy możesz poprzeć swoje myśli liczbami tutaj? kredyty KfW możesz pominąć, ponieważ spłacasz je z kapitału własnego. Ile pozostanie Ci kredytu w 2027 roku? Jaki konkretnie jest tutaj Twój problem?

Napisany przez 2tneub
Jeśli dobrze rozumiem, chce on (jeśli to możliwe) dodatkowego kapitału od banku, aby spłacić prywatne pożyczki z wyprzedzeniem.
W przeciwnym razie mógłby spłacić je z własnego majątku, ale wtedy nie miałby możliwości spłaty pozostałej kwoty kredytu KFW w 2027 roku.

Moim zdaniem istnieje możliwość zaciągnięcia kredytu bankowego w 2. rzędzie. Przestrzeń do 100% limitu obciążenia powinna być dostępna dzięki prywatnym pożyczkom.
Aby uzyskać więcej, musisz dostarczyć dane.

Napisany przez Bau8712
Cześć wszystkim,

ojej, byłam naprawdę starannie. Nie jestem w tym dobra.
Spróbuję jeszcze raz.

Nieruchomość została sfinansowana przez bank. W celu poprawy warunków kredytowych rodzina (kilka osób) udostępniła pieniądze.
Łącznie około 100 000 euro. Te pieniądze mają zostać zwrócone po dziedziczeniu między 2032 a 2035 rokiem.
Teraz niektórym osobom w rodzinie ekonomicznie idzie znacznie gorzej niż w 2017 roku i może się zdarzyć, że zwrócą się do mnie z prośbą o wcześniejszą spłatę.
Chciałbym więc sprawdzić, czy i jakie teoretycznie możliwości istnieją w obecnej sytuacji niespłaconego dziedzictwa.
Możliwe na przykład od 2027 roku albo w ciągu najbliższych 1 - 2 lat.

W 2027 roku pozostanie na nieruchomości około 240 000 euro bez środków KFW.

10-letni okres kredytowy bankowy kończy się w 2027 roku.

Mam nadzieję, że to było trochę bardziej pouczające?

Napisany przez StGe1973
tneub już to odpowiedział.... ogólnie masz 2 możliwości:

1. Nie spłacaj KfW z własnych środków, ale wypłać swojej (częściowej) rodzinie.

2. Spłać KfW i zaciągnij dodatkowy nowy kredyt, którym wypłacisz swoją rodzinę.

Obecnie ze względu na znaczny wzrost stóp procentowych, wariant 1 prawdopodobnie jest korzystniejszy finansowo. Ale jeśli to się stanie za rok lub 2 lata, musisz po prostu sprawdzić, jak wtedy będą wyglądać stopy procentowe i która opcja będzie lepsza.

W każdym razie (żeby cię uspokoić), jeśli zajdzie taka potrzeba, będziesz miała możliwość tego dokonania.

Napisany przez 2utopus
Czym ogólny przegląd może pomóc: 2017 Nieruchomość (wartość) + kredyt bankowy (przypisanie 10 lat? xyz t€ + KfW yx t€ + pożyczka rodzinna ok. 100 t€) 2027 Opcje - pozostały dług bankowy 240t€ + KfW xy t€ + pożyczka rodzinna 100 t€ + Kapitał własny ... 2032-2035 Dziedziczenie Chociaż tak naprawdę nie można liczyć na dziedziczenie ... niektórzy ludzie żyją bardzo długo - albo opieka jest bardzo droga - albo nieruchomość nagle znajduje się na obszarze zalania/objazdowej trasy z powodu budowy nowego mostu/obok nowej linii ICE/spalarni odpadów itp. Jeśli zdolność kredytowa/dochód nie stanowi problemu, oczywiście zawsze można uzyskać np. kredyt mieszkaniowy bez wpisu hipotecznego (np. 30 t€). Oczywiście zawsze zależy od oprocentowania - czy saldowa kwota w 2027 przy np. stopie oprocentowania 6% jest wykonalna?

Napisany przez NaTwoim13
Przekazujemy kredyt przed terminem na kwotę pozostałą do spłaty w 2027 roku, pozyskując kapitał na wypłatę dla rodziny dzisiaj!

W związku z tym mogą Państwo dzisiaj uzyskać oferty wszystkich banków, ponieważ kredyt przed terminem nie będzie uwzględniał istniejącego obciążenia.

W ten sposób można odjąć od obecnego zapotrzebowania dostępny kapitał (wysokość pozyskanego kapitału) i zwiększyć kredyt przed terminem zgodnie z pierwotnym zamiarem (nazywają go udziałem KfW), ponieważ wtedy KfW nie będzie już mogło całkowicie spłacić - przynajmniej nie ze zwiększoną kwotą kapitału, która została już wykorzystana.

Napisany przez Gluecklich
Możesz wziąć kolejny kredyt. Bez jasnych danych ciężko mi pomóc dalej. Daj znać, jeśli chcesz podać bardziej szczegółowe informacje.

Napisany przez NaTwoim13
@Szczęśliwy

To denerwuje, nie spamuj tutaj forum!!!

Wykorzystaj swoją wiedzę, pomóż potrzebującym pomocy i radzie, wtedy ktoś się w końcu odezwie do Ciebie, na razie jeszcze to dla mnie za wcześnie

Twój denerwujący zachód!!

Udzielanie jedynie częściowej wiedzy @noelmaxim nie pomaga nikomu. Sytuacje zazwyczaj różnią się od opisanych, gdy spotyka się z ludźmi. Zachowuj się dalej zgodnie z twoim przekonaniem. Nie ma powodu, dla którego miałbyś mnie atakować. Jeśli faktycznie udzielasz dobrych rad, nikt tutaj nie szukałby odpowiedzi. Wesołych Świąt Wielkanocnych.

Napisany przez NaTwoim13
Szczęśliwy pisze:
@noelmaxim podawanie tylko częściowej wiedzy nikomu nie pomaga. Sytuacje są zazwyczaj inne niż opisane, gdy zaczyna się rozmawiać z ludźmi. Idź dalej własną drogą. Nie ma powodu, dla którego miałbyś mnie atakować. Gdybyś naprawdę udzielał dobrych rad, nikt tutaj nie szukałby odpowiedzi. Wesołych Świąt Wielkanocnych.

Nie potrzebujemy twoich błagań, a jeśli nie jesteś gotowy udzielać pomocy i odpowiadać na pytania konsumentów, to przynajmniej poświęć trochę czasu podczas Wielkanocy na przeczytanie starych postów, zwłaszcza tego, gdzie konsumenci dzielili się swoimi doświadczeniami!

Oczywiście, można generować biznes, dobry i różnorodny, ale na pewno nie w sposób, który jest nieodpowiedni, żebraczy i prymitywny.

@noelmaxim przepraszam, ale brzmisz naprawdę zgorzkniale. Znajdź sobie pomoc.

Napisany przez NaTwoim13
zachwycony? Co to jest?? Ja też nie jestem zgorzkniały, raczej jestem zirytowany twoimi głupimi, zbędnymi i żałosnymi żalami

Weź udział w tym dyskusyjnie i przynieś forum oraz konsumentom, którzy szukają rad i pomocy, wartość dodaną, albo wynoś się!! Tylko denerwujesz i wydajesz się żałosny!

@noelmaxim nie prowadzi do niczego dyskusja z Tobą na ten temat. Potrzebujesz pomocy. Mam nadzieję, że znajdziesz potrzebną pomoc. Współczuję Ci, ponieważ każdy, kto rozprzestrzenia złą energię, ma poważny problem. Tłumienie problemów i projekcja złego nastroju na innych ludzi nie prowadzi do niczego dobrego. Życzę Ci wszystkiego najlepszego.

Napisany przez NaTwoim13
Posłuchaj z szacunkiem i przynieś forum oraz konsumentom szukającym rad i pomocy wartość dodaną lub po prostu odejdź!! Działaj uczciwie, a nie irytuj i nie sprawiaj wrażenia żałośliwego!

Napisany przez tfh
pisze:
@noelmaxim to nie prowadzi do niczego, gdy dyskutujesz tam i z powrotem. Potrzebujesz pomocy. Mam nadzieję, że znajdziesz potrzebną pomoc. Współczuję Ci, ponieważ każdy, kto rozprzestrzenia złą energię, ma poważny problem. Tłumienie problemów i projekcja złego nastroju na innych ludzi nie prowadzi do niczego dobrego. Życzę Ci wszystkiego najlepszego.

Wydajesz się po prostu mało wiarygodny. Przynajmniej dla mnie. Brak nazwy, brak strony internetowej, brak historii tutaj.
Dlatego nigdy nie wpadłbym na pomysł, aby do Ciebie napisać.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata