Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Czy opłaca się prowadzić własną działalność gospodarczą?

Napisany przez Tubertus
Cześć,

Moja sprawa jest dosyć skomplikowana, przynajmniej dla mnie. Być może są tu inni, którzy mogliby mnie poprowadzić we właściwym kierunku.

Aktualna sytuacja

Mam 31 lat i pracuję jako dyrektor w firmie (stanowisko kierownicze).
Moje miesięczne zarobki to 4,600 zł brutto (około 2,900€ netto - klasa podatkowa 1).

W tym roku planuję się ożenić, a moja (przyszła) żona zarabia obecnie 3,415€ brutto (około 2,270€ netto - klasa podatkowa 1).

Oprócz mojego zatrudnienia jestem także osobą samozatrudnioną jako jednoosobowa działalność gospodarcza, dotychczas używam jej do odliczenia materiałów biurowych i różnych zakupów. Dochody w 2022 roku wyniosły około 14,000€, a wydatki około 8,800€.

Plan

Chciałbym zrezygnować z pracy, żeby móc całkowicie poświęcić się mojej działalności gospodarczej.
Obecnie przygotowuję umowę z agencją z jednym z moich prywatnych klientów na dwa lata w wysokości 7,500€ plus VAT.
Czekają kolejne zamówienia.

Aby nie musieć pokrywać składek ubezpieczeniowych związanych z działalnością gospodarczą, mogę być zatrudniony na umowę o pracę na pół etatu (klasa podatkowa 6), co pozwoliłoby mi zaoszczędzić składki na ubezpieczenia społeczne i zdrowotne. Czy mój sposób myślenia jest prawidłowy?

Oficjalnie nie płacę czynszu, ponieważ jako rodzina kupiliśmy Dom wielorodzinny i pokrywam tylko koszty mojego mieszkania (około 170m²). Nie jestem wpisany do księgi wieczystej i oficjalnie nie jestem kredytobiorcą. W związku z tym oficjalnie nie mogę uznać wynajęcia mojego biura za koszt działalności gospodarczej.

Jednoosobowa działalność gospodarcza (e.K.)

minimalne dochody (samozatrudnienie) 7,500€ netto

szacunkowe miesięczne wydatki około 1,800€
dwóch pracowników na pół etatu (moja żona i siostra) 1,040€ (po 520€)
serwer 120€
licencje na oprogramowanie 100€
telefon/internet 100€
zakupy do biura 350€
koszty reklamy 100€

Moje pytania
Czy opłaca się być samozatrudnionym finansowo w porównaniu do zatrudnienia na etacie? Czy zostanie wystarczająco pieniędzy?
Uwaga: Jestem świadomy, że oprócz kwestii finansowych, jest to także kwestia osobistego podejścia. Decyduję się na to, ponieważ w najgorszym przypadku w kilka dni mogę znaleźć nową pracę. Jak i gdzie mogę oszczędzać podatki? Finansować auto? Zwiększać koszty? Zatrudniać pracowników na pół etatu? Czy w ogóle mogę sobie pozwolić na doradcę podatkowego?

Naprawdę jest to dość skomplikowane, prawda?
Z góry dziękuję.

Napisany przez 2titan1981
Z tego powodu udaj się do doradcy podatkowego, który doradzi, co możesz zrobić, aby uniknąć kłopotów. Usługi te nie są nadmiernie drogie i możesz je także odliczyć od podatku.

Jak planujesz swoje zabezpieczenie na starość?
Ubezpieczenia dla własnej firmy?
Inne ubezpieczenia, takie jak ubezpieczenie od niezdolności do pracy?

Jako osoba samozatrudniona powinieneś odkładać na emeryturę 20% swoich dochodów i robić to regularnie.

Napisany przez 2utopus
Co do Twojego miesięcznego brutto (jako pracownik) musisz dodać jeszcze 20% udziału pracodawcy w składkach na ubezpieczenia społeczne.
-> Twój pracodawca płaci więc około 5500 € miesięcznie

Wysokość świadczeń z ubezpieczenia od świadczeń dla bezrobotnych oraz emerytalnych zależy od wysokości składki - jaka może być maksymalna?

Ogólnie obowiązuje obowiązek ubezpieczenia zdrowotnego - wątpię, czy praca dorywcza jako jedyny element wystarczy. A co z planami rodzenia dzieci? Przy prywatnym ubezpieczeniu prawdopodobnie każdy członek rodziny musiałby mieć swoje własne ubezpieczenie. - W ramach Ubezpieczenia Narodowego (GKV) istnieje ubezpieczenie rodzinne.

Oszczędzanie podatków często wiąże się z dodatkowymi wydatkami - zazwyczaj obniżają one podatki tylko o stawkę podatku osobistego.
(Jeśli wydam 1000€ (i odliczę od podatku) i mam stawkę podatku 30%, zaoszczędzę 300€ na podatkach - ale wydałem o 700€ więcej niż zaoszczędziłem)

A jako przedsiębiorca musisz oczywiście sam zadbać o dalsze kształcenie/ubezpieczenie chorobowe/wakacyjne - ponieważ w takie dni mogą brakować lub mniej wpływać dochody.

Należy również uwzględnić składkę pracowniczą przy pracy za 520€ (siostra/żona).

Napisany przez Gluecklich
Przysługuje Ci pełen zakres korzyści jako osoba samozatrudniona, które nie znajdują się na Twojej liście. Uważam, że sytuacja jest dość skomplikowana. Aby dowiedzieć się, czy samozatrudnienie w ogóle się opłaca, potrzebujesz dobrego planu biznesowego i finansowego (zarówno jako pracownik, jak i osoba samozatrudniona). Dopiero gdy oba plany będą stworzone w najdrobniejszych szczegółach i porównane ze sobą, będziesz wiedział, które rozwiązanie jest bardziej opłacalne. Warto również stworzyć listę różnych korzyści (zarówno jako pracownik, jak i osoba samozatrudniona) i znowu przemyśleć, która konfiguracja oferuje Ci więcej korzyści. Tworzę plany biznesowe i finansowe oraz pomagam ludziom, którzy chcą rozpocząć działalność gospodarczą. Wspieram ich również w pozyskiwaniu dotacji i dofinansowań. Skontaktuj się ze mną. Doradztwo jest bezpłatne. Koszty opracowania planu biznesowego mogą być nawet pokryte w pewnych okolicznościach. Ważne jest również rozważenie branży. Jakie są szanse na skalowanie? Co należy zrobić, aby osiągnąć punkt rentowności? itp., i tak dalej. Po rozpoczęciu działalności samodzielnej ważne jest kontynuowanie wsparcia, ponieważ różne kwestie stają się istotne, np. przepływy pieniężne, zarządzanie fakturami, zarządzanie należnościami, poprawa zdolności kredytowej, finansowanie itp., i tak dalej. Moje konsultacje pozostają bezpłatne przez cały czas.

Napisany przez tfh
Ładny przykład. Nigdy nie wpadłbym na pomysł, aby pozwolić komuś z tak słabą ortografią majstrować przy moim biznesowym planie. Zwłaszcza jeśli ta osoba oferuje darmową konsultację. To śmierdzi od początku do końca.

Napisany przez Gluecklich
@tfh Nie musisz tego robić. Dzięki Bogu, Niemcy są kolorowe. Tylko dlatego, że nie znam doskonałego niemieckiego, nie oznacza to, że nie jestem kwalifikowany. Istnieje wystarczająca liczba osób, które cieszą się, że mnie mają jako konsultanta, ponieważ w końcu nie chodzi o perfekcyjny niemiecki. Nie jesteśmy na lekcji języka niemieckiego.

Napisany przez 2titan1981
Dotychczas nie pojawiła się treść. Jest tylko napisane, że najlepiej skontaktować się anonimowo. Brak możliwości publicznego zaprezentowania jakości, jaką można dostarczyć.

Wydaje się to raczej czymś, czego nie chce się pokazać publicznie....

Napisany przez tfh
Cytat: Tworzę biznesowe i finansowe plany

Twoja pisownia na pewno nie jest dobra do tworzenia biznesowych planów. Punkt.

Napisany przez bruno68
@Tubertus,

niestety wiele pomijasz! W jakiej branży chcesz się samodzielnie rozwinąć?

Bo już nie jest tak łatwo, są wymogi mistrzowskie lub działalności podlegające zezwoleniu! Jak nazywa się zawód?

Używasz tylko terminu: Obecnie zawieram umowę agencyjną z jednym z moich prywatnych klientów na dwa lata w wysokości 7.500 € netto plus VAT.

Jaka to ma być agencja?

Dodatkowo, pytanie dla mnie brzmi, co stanowi o stanowisku kierowniczym? Czy posiadasz ppa., per prokura, czyli uprawnienie do zatrudniania i zwalniania bez dalszej zgody osób trzecich? Twoje obecne wynagrodzenie nic o tym nie mówi!

Wybór jako e.K. już pokazuje powiązania między prywatnym a biznesowym, z wzajemną pełną odpowiedzialnością majątkową.

Warto również sprawdzić, czy twój umowa o pracę wymaga zgody na dodatkową pracę, czy też jest wykluczona z góry!

Co do wynagrodzeń

Kto tak wysoko o sobie myśli! Musi dostarczyć!

Minimalne dochody (samozatrudnienie) 7.500 € netto; oznacza to dodatkowe koszty w wysokości 2.000 € na ubezpieczenia społeczne, z podatkami firma miałaby wykazać około 17.000 € miesięcznie.

Jeżeli koszty ubezpieczeń społecznych w wysokości 2.000 € zostaną odjęte od dochodu netto, nie pozostanie ci 1.000 € wynagrodzenia netto w porównaniu do dotychczasowych zarobków!

Jeśli chodzi o składki na ubezpieczenie społeczne, rentowe, warto zastanowić się, czy ich zaliczenie do podatku w ogóle ma sens!

Ponieważ jeśli składki zostaną wykorzystane, reszta przepadnie bezpowrotnie. Ale w razie uznania za przypadek ubezpieczeniowy, emerytury będą opodatkowane w 100%! A nie tylko dochód!

Przykład: ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy w wysokości 4.000 € miesięcznie plus 30.000 € rocznie, w przypadku niezdolności do pracy w wieku 40 lat

Dochód roczny:

A) 48.000 € z ubezpieczenia na wypadek niezdolności do pracy plus 30.000 € dodatkowego dochodu 78.000 € StKl. 1. Podatek dochodowy wynosi: 17.810,00 euro

Opodatkowanie emerytury z prywatnego ubezpieczenia emerytalnego

A dostaje po ukończeniu 40 lat, począwszy od 2023 r., dożywotnią emeryturę z prywatnego ubezpieczenia na wypadek niezdolności do pracy w wysokości 4.000 euro miesięcznie. Oznacza to roczną emeryturę w wysokości 48.000 euro. A musi opodatkować: w 2023 roku: roczna emerytura 48.000 euro Procent dochodu: 38% z 48.000 euro 18.240 EUR Koszty uzyskania przychodu ./. 102 euro Inne dochody 18.138 euro

B) 48.000 ./. 38% € z ubezpieczenia na wypadek niezdolności do pracy 18.138 € oraz 30.000 € dodatkowego dochodu 48.138 € StKl. 1. Wynik obliczenia podatku dochodowego za 2023 r.: Podatek dochodowy wynosi: 7.520,00 euro

Oznacza to, że decyzja o ubezpieczeniu od następstw losowych lub ubezpieczeniu na wypadek niezdolności do pracy na wypadek niezdolności do pracy od 40 roku życia) może w samej już sytuacji (tu od 40 roku życia) skutkować uniknięciem lub generowaniem obciążenia podatkowego w wysokości 10.300 € rocznie. w przypadku 27-letnich 278.000 € podatków! Twoje pytania dotyczące oszczędzania podatków wydają mi się więc dziwne!

Dlatego najpierw wyjaśnij swój przyszły zawód?

bruno68

Napisany przez tfh
Najlepiej po prostu zignorować Bruno.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata