Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy istnieją dodatkowe ubezpieczenie emerytalne i dodatkowe zabezpieczenia emerytalne dla osób prowadzących działalność gospodarczą?

Napisany przez ADMCI4
Cześć, po otrzymaniu wypowiedzenia z powodu bankructwa mojej starej firmy, teraz zmierzam w stronę założenia własnej działalności. Jest to już wystarczająco skomplikowane. Teraz pojawia się również kwestia emerytury. Muszę założyć prywatne ubezpieczenie emerytalne. Czy warto dodatkowo zastanowić się nad emeryturą sponsorowaną przez państwo, czy lepiej zainwestować te pieniądze również w moją prywatną emeryturę? Dzięki za wskazówki, Jochen

Re: Czy istnieją dodatkowe ubezpieczenie emerytalne i dodatkowe zabezpieczenia emerytalne dla osób prowadzących działalność gospodarczą?

Napisany przez ADMCI4
To oczywiście kwestia efektywności. Z drugiej strony, dzięki Rürup otrzymujesz państwowe wsparcie, którego w innym przypadku byś nie otrzymał.

Napisany przez Dasdi1970
Witaj, ...Muszę wykupić prywatne ubezpieczenie emerytalne. Jochen Gdzie to jest napisane? Oczywiście, jako osoba samozatrudniona należy należycie zadbać o emeryturę, ale moim zdaniem ubezpieczenia na życie i emerytalne od dawna nie są już panaceum. Odnośnie do państwowej pomocy: Pomijając wysokie koszty, zarówno w przypadku Riester, jak i Rürup brakuje elastyczności. Oznacza to, że można (w przypadku Riester nawet do 70%) wybrać tylko comiesięczną emeryturę. A według najnowszych obliczeń, dzięki skąpej stopie zwrotu, trzeba najpierw osiągnąć ponad 80 lat, aby wyciągnąć więcej niż się wpłaciło. Nie będę wymieniać tutaj alternatyw - ale istnieją. W razie zainteresowania pytaj!

Napisany przez ADMCI4
Dasdi1970 pisze: Alternatyw nie wymieniam tutaj - ale istnieją. W razie zainteresowania pytaj!
Cześć Dasdi, Dzięki najserdeczniejsze za Twoją miłą odpowiedź. Jasne, jestem zainteresowany, jakie inne alternatywy istnieją. Czy państwowe wspierane zabezpieczenie emerytalne dla osób samozatrudnionych w ogóle nie ma sensu? Dzięki za wskazówki, Jochen

Napisany przez Planvoll
Jochen36 pisze: Cześć Dasdi, najpierw dziękuję za miłą odpowiedź. Jasne, interesuje mnie, jakie inne alternatywy są dostępne. Czy państwowe wspierane fundusze emerytalne dla osób prowadzących działalność gospodarczą w ogóle nie mają sensu? Dzięki za wskazówki, Jochen
Dlaczego miałoby to nie mieć sensu? Dasdi pisze bzdury! Badanie nie uwzględnia wszystkiego i zakłada jedynie wartość gwarantowaną!

Napisany przez ADMCI4
Cześć, Konieczne jest posiadanie ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej oraz także ubezpieczenia zdrowotnego. Są one, moim zdaniem, nawet ustawowo wymagane, jeśli jesteś samozatrudniony. Miłego dnia Marder

Napisany przez Karl117
W przypadku osób samozatrudnionych ważne jest, aby zadbały o swoją emeryturę. Jednakże muszą to zrobić w sposób bezpieczny. W tym celu ustawodawca wprowadził emeryturę z kapitału zapasowego. To działa tak: Wideoporada finansowa: emerytura z kapitału zapasowego / Rürup-Rente W przypadku emerytury z kapitału zapasowego konieczne jest skorzystanie z niezależnej porady, ponieważ istotne jest tutaj dobre warunki, np. gwarantowane współczynniki emerytalne. Nie należy także zaniedbywać obowiązkowego ubezpieczenia emerytalnego. Można na przykład płacić minimalną składkę, aby zachować prawo do renty z tytułu niezdolności do pracy.

Napisany przez Dasdi1970
Jochen36 pisze: Cześć Dasdi, najpierw dziękuję za miłą odpowiedź. Oczywiście interesuje mnie, jakie inne alternatywy istnieją. Czy państwowe wsparcie emerytalne dla osób samozatrudnionych ma w ogóle sens? Dzięki za wskazówki, Jochen
Cześć Jochen, Pozwól, że teraz nie będę dyskutować, czy państwowa emerytura jest dobra czy zła. Jeśli bardzo zależy Ci na tym produkt, otrzymasz ode mnie jako maklera niezależną radę. Jednak z dużymi wątpliwościami, ponieważ chcesz wybrać produkt, który ostatecznie przyniesie Ci najwięcej korzyści. Jeśli interesują Cię alternatywy, napisz mi po prostu e-mail: killjoy70@yahoo.de - PS: Z pewnych powodów tutaj nie używam mojego firmowego adresu e-mail. Pozdrowienia Matthias

Napisany przez Mike Spezi
Osobiście nigdy nie słyszałem tyle bzdur pod rząd, jakie zostały tu dotychczas wysunięte. (Planowo wyłączone) Coś nowego dla mnie jest również to, że pośrednicy są tak niezależni. Z reguły jest tak, że pośrednik może oferować więcej różnych produktów, co nie jest równoznaczne z oferowaniem lepszych produktów!! Raczej jest tak, że pośrednik, podobnie jak banki, stara się najpierw sprzedać produkt, który jest dla niego najlepszy. Patrz AWD - Twój niezależny doradca finansowy! Do śmiechu! Pozdrowienia dla kryzysu finansowego! Faktem jest, że samozatrudniony może prowadzić rentę Riester tylko na podstawie umowy pochodnej! W dodatku tutaj również świadomie nie prowadzę żadnej autopromocji. Celem tego forum jest doradzanie w podejmowaniu decyzji. Nawiasem mówiąc, słowo samozatrudniony składa się z słów sam i stały. Ale hej . Również uwaga, że prawo do renty dla niezdolnych do pracy jest uzyskiwane poprzez dobrowolną opłatę kwoty bazowej do ubezpieczenia emerytalnego nie jest prawdziwa! A teraz do Ciebie Jochen 36, Polecam Ci przeczytanie już zamieszczonych postów użytkowników forum PI 112, Planvoll i mnie na temat planowania emerytalnego. Znajdziesz tam wiele podstawowych i informacyjnych treści. Aby móc ci naprawdę sensowne porady, trzeba byłoby poznać trochę więcej o twojej sytuacji prywatnej. (Wiek, sytuacja rodzinna, rodzaj samozatrudnienia i związane z nim dochody, istniejące fundusze emerytalne, itp.) Generalnie rzecz biorąc, renta bazowa / Rüruprente jest atrakcyjnym produktem. Podobnie jak we wszystkich produktach wspieranych przez państwo, wiążą się z nimi oczywiście również pewne wady. Jednakże decyduje o tym indywidualna ocena. Faktem jest, że jest to bardzo bezpieczna forma lokaty pieniędzy i rzeczywista forma zabezpieczenia emerytalnego. Nie można jej kapitalizować ani zastawić. Dokładnie w tym widzę, obok oszczędności podatkowych, zaletę dla samozatrudnionego. Większość prywatnych ubezpieczeń emerytalnych z wyborem formy wypłaty kapitału oraz ubezpieczeń na życie bardzo często nie dochodzi do przewidzianej umową daty wygaśnięcia i jest przeznaczana na inne cele. W rezultacie samozatrudniony w starszym wieku często stoi przed sytuacją, że nie może sobie pozwolić na przejście na emeryturę tak jak jego brat w ubezpieczeniu społecznym Dlatego uważam rentę bazową za rodzaj samoobrony. Dodatkową zaletą jest to, że jest ona chroniona przed zajęciem w przypadku bankructwa i programu Hartz 4. Ponadto można zakładać, że twój osobisty podatek w późniejszym wieku będzie niższy niż w fazie odkładania na emeryturę. W końcu można odliczyć 20 000 euro (żonata 40 000) rocznie od podatku. Aktualnie można odliczyć 68% tej kwoty, a od tego roku o kolejne 2% rocznie, aż do osiągnięcia 100%. Tutaj również odgrywa rolę twoje wiek. Oczywiście istnieją alternatywy. Jeśli zależy ci na elastyczności, warto, jeśli na to poprzestaje portfel, zabezpieczyć swoje fundusze emerytalne rozłożone na wiele filarów. Zawsze odradzam spekulacyjne inwestycje, ponieważ nie możesz sobie pozwolić na ryzykowne poczynania w odniesieniu do swojej przyszłej emerytury. Nie daj się zwieść obietnicom o olbrzymim zwrocie z inwestycji. Podział ryzyka jest prawie zawsze jednostronny, a mianowicie na tobie, a nie na dostawcy. Jako samozatrudniony nie podlegasz już obowiązkowemu ubezpieczeniu zdrowotnemu w zakresie ubezpieczenia publicznego. Możliwość prywatnego ubezpieczenia może być dużą korzyścią! Ale również tutaj wiek, stan zdrowia, sytuacja rodzinna są istotne. W przypadku ubezpieczeń dla działalności gospodarczej istnieją te niezbędne i zbędne. Wszystko zależy od rodzaju samozatrudnienia lub formy przedsiębiorstwa. Absolutnie konieczne jest ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej. Chętnie służę pomocą w przypadku dalszych pytań. Pozdrawiam Mike

Napisany przez Dasdi1970
Mike Spezi pisze: Bardziej chodzi o to, że pośrednik, podobnie jak banki, najpierw stara się sprzedać produkt, który jest dla niego najlepszy. Zobacz AWD - Twój niezależny doradca finansowy! Do śmiechu! Kryzys finansowy pozdrawia!
Mogę cię uspokoić, moje połączenie z pulą generuje dla mnie wszędzie mniej więcej te same prowizje. Jesteśmy dawno już po takich drobiazgach. Cytat od Mike Spezi Aha, Słowo Samodzielny składa się z wyrazów Sam i Stale DASDI! Tak więc st, st . Mike Tak, Oczywiście, mam na myśli, że to naturalnie prowadzi mnie do osobistego kryzysu, którego można pisac w skrócie i schreibt. Dobra, pozostawmy już te małe żarty, zgoda?! Przejdźmy do meritum! Uznaję, że każdy ma prawo sprzedawać i rekomendować to, co chce. Nie mogę też oczekiwać, że każdy zaprawiony w boju agent ubezpieczeniowy natychmiast przystanie na inne produkty, o których ledwie coś słyszał. Mogę tylko powiedzieć, że po 14 latach sprzedaży polis życiowych, znalazłem tyle bzdur u klientów, że z czystym sumieniem nie mogę niczego sprzedawać z tego obszaru. I otwarcie i uczciwie przyznaję się przed moimi klientami, że niektóre rzeczy, które sprzedawałem, były jedynie suboptymalne. A jeśli ktoś mówi tutaj o związanych z Private Equity gwarantowanych stratach, obowiązku uzupełnienia kapitału i braku przejrzystości (nie Ty, Mike), oferuję mu możliwość lepszego zrozumienia sytuacji. Gwarantowane straty mają zazwyczaj miejsce w polisach na życie tylko w pierwszych 10-15 latach.

Napisany przez Mike Spezi
ZACYTOWANIE: Mogę tylko powiedzieć, że po 14 latach sprzedaży ubezpieczeń na życie znalazłem tyle śmieci u klientów, że z czystym sumieniem nie mogę nic sprzedać z tego obszaru. I otwarcie i uczciwie mówię swoim klientom, że niektóre przedmioty, które sprzedałem, były tylko suboptymalne. Nie chcę Ci sprzeczać. Praktykuję ten zawód od bardzo dawna i jednym z moich zadań jest selekcjonowanie tych śmieci. Oczywiście istnieją również inne atrakcyjne możliwości inwestycyjne. Ale zgodzisz się, że istnieją ogromne różnice między różnymi firmami? Zazwyczaj zawsze są tylko 3-4 ubezpieczyciele, ci sami, którzy przez dziesięciolecia w dziedzinie ubezpieczeń na życie i emerytalnych są regularnie oceniani jako bardzo dobrzy we wszystkich niezależnych mediach. Dlatego uważam za niezwykle nieetyczne, gdy niewtajemniczonemu klientowi, który ma ubezpieczenie na życie już od 12 lat lub dłużej u renomowanego dostawcy, z gwarantowanym oprocentowaniem powyżej 4,25%, z naliczonymi już nadwyżkami (które naprawdę otrzymuje ode mnie!) i wypłatą wolną od podatku, jest towarzyszy usiłowanie zerwania tego kontraktu, aby wcisnąć mu produkt związany z ryzykiem funduszy lub coś podobnego. Jak już wspomniałem, nie mówię o nowo ubezpieczonych klientach. Faktem jest, że sytuacja na rynku się dziś zmieniła. W ten sposób Mike

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata