- śr kwie 05, 2023 6:52 am
Cześć wszystkim,
miło, że wciąż istnieje takie miłe Oldschoolowe forum w czasach facebooka/twittera i innych.:-)
Szukałem pomocy od dwóch dni za pomocą Google. Dlatego też znalazłem Wasze forum.
Szybko do rzeczy, postaram się być zwięzły
Moja żona i ja jesteśmy klientami BHW. Niestety, musieliśmy skorzystać z niefortunnego modelu pożyczki i jednoczesnego oszczędzania w ramach umowy na Bausparvertrag na zakup domu. Płacimy więc od (kolejnych) 10 lat pełne odsetki od 145 000[url]euro[/url] pożyczki.
Nasz okres obowiązywania oprocentowania kończy się 30.6., a nasz Bausparvertrag w końcu został przydzielony. Mamy umowę DispoMaxx z oprocentowaniem 1,9%.
Przy zawieraniu umowy[url]doradca[/url] powiedział nam, że przed faktycznym przydzieleniem pożyczki z Bausparvertrag można zmienić ratę, która będzie służyła do spłaty pożyczki. W 2013 roku ustaliliśmy ratę w wysokości 870 [url]euro[/url] . Jednak teraz jest dla nas znacznie za wysoka, ponieważ oboje jesteśmy na wcześniejszej emeryturze.
Na naszą prośbę o zmianę raty otrzymaliśmy krótkie potwierdzenie od centrum w Hameln, że umowa została zmieniona.
W poniedziałek odezwiała się do nas nasza doradczyni, która powiedziała, że zepsuliśmy przydział i Bausparvertrag zostanie teraz przyznany dopiero w listopadzie 2025 roku. Musielibyśmy teraz zawrzeć umowę prolongacyjną.
Oczywiście byliśmy zaskoczeni. Nikt nigdy nie poinformował nas, że bezproblemowa zmiana raty spowoduje zmianę przydziału. Nawet potwierdzenie od BHW nie wspomniało o tym. Telefon do BHW w Hameln i wyjaśnienie naszego punktu widzenia skończył się tylko tym, że teraz powinniśmy poczekać na jutrzejsze spotkanie z naszą doradczynią. Na pewno chciałaby ponownie zawrzeć z nami nową umowę lub coś w tym stylu.
Faktem jest, że 10 lat temu zgodziliśmy się na zmianę taryfy. Byśmy mogli dostać 1,9%. A teraz wygląda na to, że albo musielibyśmy przełknąć gorzką pigułkę wysokiej raty, aby dostać 1,9%, albo w wyniku jakichś zmian taryfy skończyć z oprocentowaniem 2,9 lub nawet 3,9 procent.
Dokumentacja umowy z 2013 roku nie zawiera oczywiście klarownego wyjaśnienia tego, jak dokładnie następuje ocena punktowa i przydział. I naiwnie ufaliśmy informacji doradcy, że zmiana wysokości raty jest możliwa.
Uważam, że doszło tutaj do błędnej porady. Rozmawiałem już z biurem konsumenta. Jednak trudno jest uzyskać wizytę konsultacyjną w krótkim terminie.
A teraz moje pytanie: co możemy zrobić? Złożyć skargę do BHW i skorzystać z mediatora/rozjemcy? Centrala w Hameln powiedziała nam, że możemy cofnąć zmianę do określonego dnia, a następnie umowa Bausparvertrag zostanie wypłacona od 1.7. Jednakże, rata pozostanie nadal na poziomie 870[url]euro[/url] . To byłoby dla nas zabójstwem...
W ogóle nie jesteśmy zadowoleni z BHW i naszej doradczyni. Razem płacimy teraz od 20 lat odsetki od 145 000[url]euro[/url] i teraz musimy dodać kolejne 2 lata, bo nasza doradczyni opowiadała nam brednie.
Czy ktoś ma pomysł? Proszę bez złośliwości co do 20 lat. Byłaby to długa historia, żeby wam wyjaśnić, dlaczego nie mieliśmy innego wyboru.
Wielkanocne pozdrowienia
Weyoun
miło, że wciąż istnieje takie miłe Oldschoolowe forum w czasach facebooka/twittera i innych.
Szukałem pomocy od dwóch dni za pomocą Google. Dlatego też znalazłem Wasze forum.
Szybko do rzeczy, postaram się być zwięzły
Moja żona i ja jesteśmy klientami BHW. Niestety, musieliśmy skorzystać z niefortunnego modelu pożyczki i jednoczesnego oszczędzania w ramach umowy na Bausparvertrag na zakup domu. Płacimy więc od (kolejnych) 10 lat pełne odsetki od 145 000
Nasz okres obowiązywania oprocentowania kończy się 30.6., a nasz Bausparvertrag w końcu został przydzielony. Mamy umowę DispoMaxx z oprocentowaniem 1,9%.
Przy zawieraniu umowy
Na naszą prośbę o zmianę raty otrzymaliśmy krótkie potwierdzenie od centrum w Hameln, że umowa została zmieniona.
W poniedziałek odezwiała się do nas nasza doradczyni, która powiedziała, że zepsuliśmy przydział i Bausparvertrag zostanie teraz przyznany dopiero w listopadzie 2025 roku. Musielibyśmy teraz zawrzeć umowę prolongacyjną.
Oczywiście byliśmy zaskoczeni. Nikt nigdy nie poinformował nas, że bezproblemowa zmiana raty spowoduje zmianę przydziału. Nawet potwierdzenie od BHW nie wspomniało o tym. Telefon do BHW w Hameln i wyjaśnienie naszego punktu widzenia skończył się tylko tym, że teraz powinniśmy poczekać na jutrzejsze spotkanie z naszą doradczynią. Na pewno chciałaby ponownie zawrzeć z nami nową umowę lub coś w tym stylu.
Faktem jest, że 10 lat temu zgodziliśmy się na zmianę taryfy. Byśmy mogli dostać 1,9%. A teraz wygląda na to, że albo musielibyśmy przełknąć gorzką pigułkę wysokiej raty, aby dostać 1,9%, albo w wyniku jakichś zmian taryfy skończyć z oprocentowaniem 2,9 lub nawet 3,9 procent.
Dokumentacja umowy z 2013 roku nie zawiera oczywiście klarownego wyjaśnienia tego, jak dokładnie następuje ocena punktowa i przydział. I naiwnie ufaliśmy informacji doradcy, że zmiana wysokości raty jest możliwa.
Uważam, że doszło tutaj do błędnej porady. Rozmawiałem już z biurem konsumenta. Jednak trudno jest uzyskać wizytę konsultacyjną w krótkim terminie.
A teraz moje pytanie: co możemy zrobić? Złożyć skargę do BHW i skorzystać z mediatora/rozjemcy? Centrala w Hameln powiedziała nam, że możemy cofnąć zmianę do określonego dnia, a następnie umowa Bausparvertrag zostanie wypłacona od 1.7. Jednakże, rata pozostanie nadal na poziomie 870
W ogóle nie jesteśmy zadowoleni z BHW i naszej doradczyni. Razem płacimy teraz od 20 lat odsetki od 145 000
Czy ktoś ma pomysł? Proszę bez złośliwości co do 20 lat. Byłaby to długa historia, żeby wam wyjaśnić, dlaczego nie mieliśmy innego wyboru.
Wielkanocne pozdrowienia
Weyoun