Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Składki emerytalne dla pracy dorywczej

Napisany przez Kieferle
Cześć,

Mam nadzieję, że ktoś może mi pomóc w mojej sprawie i że zadaję pytanie we właściwym forum.

Od niedawna szukam pracy dorywczej jako dodatkowego źródła dochodu (pomoc domowa, sprzątaczka, praca biurowa).
Chciałbym mieć ubezpieczenie emerytalne.
To raczej nietypowe życzenie.

Otrzymuję tylko odmowy na oferty pracy, które są dla mnie interesujące. Czasami podawany jest powód zbyt dużej kwalifikacji lub w ogóle nic, ale zdarzały się też sytuacje, że nie chcieli mnie zatrudnić z powodu kwestii związanych z rentą.
Dla każdego pracodawcy byłbym wyjątkowym przypadkiem.

Być może tutaj są pracodawcy lub specjaliści HR, którzy to czytają.

Interesuje mnie Wasza opinia: czy to życzenie rzeczywiście stanowi problem?

Dziękuję bardzo i pozdrawiam serdecznie,
Melanie

Napisany przez brainy
Jeśli zarabiasz w swojej głównej pracy więcej niż 4 000 EUR, obowiązek ubezpieczenia emerytalnego w przypadku pracy dorywczej nie ma sensu. W przeciwnym razie później będziesz korzystał z zasiłku dla osób potrzebujących. Wszystko w matematyce.

Napisany przez 2utopus
Mogą również pomóc w gromadzeniu okresów składkowych do emerytury.

Napisany przez StGe1973
Cześć Melanie, odpowiedź brzmi tak i nie. W zasadzie nie ma problemu, ale oznacza dodatkowy wysiłek. Wyjaśnienie: Pracodawca odprowadza składki ryczałtowe, emerytalne 15%. Zostajesz zwolniona z obowiązku ubezpieczenia emerytalnego (podpis na początku pracy) i otrzymujesz wynagrodzenie brutto = netto za pracę na pół etatu. Jeśli chcesz być ubezpieczona emerytalnie (co zgodnie z prawem jest normalnym przypadkiem w przypadku umów o pracę na pół etatu, dlatego musisz być zwolniona z obowiązku, jeśli tego nie chcesz), pracodawca musi dodatkowo odprowadzić różnicę między składką na ubezpieczenie emerytalne (obecnie, chyba, że 18,6%) a 15% odprowadzanymi ryczałtowo z pracy na pół etatu i oczywiście odjąć tę różnicę od Twojej pensji. To oznacza dodatkowy wysiłek dla pracodawcy i dla większości pracowników jest to też bezsensowne, ponieważ to nie wystarczy na znaczną emeryturę. Co dokładnie będzie się działo w systemie emerytalnym od 2025 roku, wciąż jest niewiadome. Prawdopodobnie w końcu powstanie jednolita emerytura, dlatego należy płacić tylko to, na co JEST się zobowiązanym, a nie to, na co MOŻNA. Ale ogólnie rzecz biorąc, nie ma problemu, ponieważ jest to zgodne z normalnymi wytycznymi ustawodawcy.

Napisany przez Kieferle
Wielkie dzięki z góry.

Brainy: nie rozumiem. Czy mógłbyś mi to wytłumaczyć? Dlaczego miałbym otrzymać minimalne świadczenie? Czy masz na myśli zasiłek socjalny czy teraz dochód obywatelski?

Utopus: Dziękuję za odpowiedź. Na pewno byłoby to interesujące, jeśli miałbym tylko taką pracę dorywczą. Na przykład ma się prawo do rehabilitacji, nawet jeśli wykonuje się tylko pracę dorywczą. Mam informacje, że przy obliczaniu emerytury otrzymuje się taką samą kwotę emerytury i jest traktowany tak, jakby opłacił składki emerytalne od kwoty 3520, a nie tylko od 3000 i 520 podzielone. Za te 520 nie ma innych potrąceń, tylko składka emerytalna. Więc czy to w rzeczywistości nie oznacza większej kwoty netto?

StGe1973: Dziękuję za wyczerpujące wyjaśnienie. Tak, otrzymałem informację, aby po prostu zaznaczyć krzyżyk. Ale nie chcę. Taka lenistwo nie pozostawia na mnie dobrego wrażenia. Muszę wykonywać swoją pracę, niezależnie od tego, czy podoba mi się zadanie czy nie.

Chętnie zainwestowałbym te kilka euro, po prostu kupię sobie mniej lakieru do paznokci. Jestem osobą dbającą o bezpieczeństwo, obecna sytuacja wokół mnie zupełnie mi wystarcza.

Chociaż powoli powinienem znaleźć coś.

Moja znajoma popełniła błąd, pracowała tylko dorywczo od czasu urodzenia dzieci i zrobiła to samo zaznaczenie, teraz nie ma ona żadnych praw, nic nie otrzymuje. Mogłaby otrzymać 60 euro miesięcznie, to lepsze niż nic. Niestety dowiedziała się o tym niedawno, co zmusiło mnie do zapytania.
I również nie otrzymuje minimalnej emerytury, ponieważ nigdy nie płaciła składek. Miała na to prawo, gdyby nie to zaznaczenie (według jej opowieści).

Napisany przez StGe1973
Więc nie jestem ekspertem od emerytur, ale moim zdaniem Twoja znajoma coś źle zrozumiała... przynajmniej ja tak to widzę:

Grundsicherung jest praktycznie równoważna z Hartz IV, czyli KAŻDA osoba potrzebująca ma do niej prawo, bez względu na to, czy wpłacano wcześniej składki emerytalne czy nie. Z pokryciem czynszu, ogrzewania itp. Hartz IV (lub teraz Bürgergeld) wynosi około 900 euro dla osoby samotnej.

To jest właśnie kruczek: Kto ma mniejszą emeryturę, ten otrzymuje również Grundsicherung, tak samo jak osoba, która nigdy nie wpłaciła składek. Dlatego musisz mieć mniej więcej 900 euro emerytury, żeby opłacało Ci się być ubezpieczonym emerytalnie w przypadku pracy na pół etatu, ponieważ wtedy oczywiście otrzymasz odpowiadającą temu wyższą emeryturę.

ALE oczywiście może się to również opłacać dla Ciebie, bo przed Grundsicherung odbywa się ocena potrzeb, czyli musisz najpierw zużyć swoje środki (z uwzględnieniem kwot wolnych od podatku). Jeśli jesteś bardzo zamożny albo dziedziczyć będziesz, nigdy nie otrzymasz Grundsicherung, bo nie jesteś w potrzebie. Wtedy oczywiście ma znaczenie, czy masz roszczenie emerytalne w wysokości 200 czy 300 euro, i miałoby sens pragnąć obowiązkowego ubezpieczenia emerytalnego w przypadku pracy na pół etatu. Niemniej jednak, jeśli miałbyś się stać bardzo zamożny, kilka euro emerytury więcej czy mniej zazwyczaj nie ma większego znaczenia....

Napisany przez 2tneub
Myślę, że chodzi o rentę podstawową. Chodzi tam o minimalny czas ubezpieczenia w ZUS przez co najmniej 35 lat. Z mojej wiedzy wynika, że zasiłek socjalny/Hartz 4 oznacza również, że uwzględnia się całe gospodarstwo domowe jako całość. W przypadku gdy partner ma całkiem dobrą rentę, renta podstawowa by się zastosowała, podczas gdy w przypadku Hartz 4 jest się wyłączonym.

Napisany przez StGe1973
W tej konfiguracji tylko praca na pół etatu od narodzin dzieci nie ma sensu. Prace na pół etatu są uwzględniane przy liczeniu okresów składkowych, ale nie w wysokości podstawowej renty, która wymaga pewnego poziomu dochodu. Dlatego w przypadku znajomej Melanii chodziło zapewne o zasiłek socjalny.

Jeśli chodzi o podstawową rentę, opłaca się być ubezpieczonym rentowo w pracy na pół etatu tylko wtedy, gdy przez określony czas dochód z pracy był znacznie wyższy niż z pracy na pół etatu. Jeśli na przykład brakuje tylko 5 lat do podstawowej renty, można pokryć te 5 lat przychodem z pracy na pół etatu. Choć nie wpłynie to na wysokość podstawowej renty, pozwoli uzupełnić wymagane okresy składkowe.

Napisany przez Kieferle
Znajoma jest wdową. Niestety tego nie doprecyzowałem. Otrzymuje rentę wdowią i musiała podjąć dodatkową pracę, która również obejmuje ubezpieczenie rentowe.

Podczas składania wniosku doradca rentowy zauważył tę lukę i powiadomił ją, jaka jest sytuacja (powinna być).

Nam się dobrze powodzi i nie sądzę, że kiedykolwiek będziemy kwalifikować się do świadczeń takich jak renta socjalna czy zasiłek minimalny. Zawsze pracowaliśmy, płaciliśmy składki, także okres studiów się liczy.

Osobiście chciałbym mieć drugie źródło dochodu, ponieważ będę musiał pracować przez kilka lat dłużej niż mój mąż, a sytuacja w mojej branży nie wygląda dobrze, ani nie będzie wyglądać. Miecz Damoklesa w postaci podatku gruntowego i transformacji energetycznej wisi nad ludźmi.

Co mnie niepokoi, to dlaczego wydaje się problemem, że pracodawcy nie chcą po prostu odprowadzać kwoty z moich pieniędzy i kręcą się jak węgorz.
Powoli przestaję wierzyć w bajkę o braku pracowników. Poza sektorem opieki zdrowotnej.
Inne usługi są poszukiwane, tak, ale zaczynam nabierać wrażenia, że ogłoszenia o pracę to tak naprawdę ukryta reklama typu: Spójrzcie, jak nam dobrze idzie.

Napisany przez 2tneub
Nie każda firma to korporacja generująca miliardowe zyski. W wielu branżach firmy muszą być zoptymalizowane pod kątem efektywności, aby w ogóle przynosiły zyski. Zatrudnienie pracownika na umowę zlecenie, który w odróżnieniu od innych pracowników na umowie zlecenie generuje dodatkowe koszty, takie jak inna umowa, inna obróbka podatkowa, dodatkowe raporty ubezpieczenia społecznego w biurze płac itp., po prostu może okazać się tak drogie, że przedsiębiorstwo woli zrezygnować z tego obrotu, szczególnie jeśli jest to tylko pracownik na umowie zlecenie. Dodatkowe koszty stałe są zauważalne bardziej niż w przypadku pracownika na pełen etat.

Na przykład mamy osobę pracującą jako emerytka przez 2 dni po 6 godzin dziennie w dziale księgowości. Kobieta ma swoje stanowisko pracy, odpowiednie licencje programów. Dodatkowo uczestniczy w cotygodniowym spotkaniu zespołu od 0,5 do 1 godziny. Koszty związane z obsługą płac są takie same, niezależnie od tego, czy mam pracownika niepełnoetatowego czy na pełen etat. Zarówno koszty, jak i czas są bardziej odczuwalne niż w przypadku osoby na pełen etat. To wcale nie jest efektywne, niestety obecnie ze względu na rynek pracy nie jest to możliwe do zrealizowania inaczej. A teraz chce przejść na 1 dzień w tygodniu. To po prostu się nie sprawdzi.

Może warto zastanowić się nad zmianą swojej pierwszej pracy i tam otrzymaniem podwyżki. Sam/a piszesz, że sytuacja w branży nie wygląda zbyt dobrze.

Napisany przez Kieferle
Tneub: to dla mnie jasne, to jest wysiłek, wszystko, co piszesz, rozumiem w pełni.

Można mieć prawo do pracy na niepełny etat albo redukcji z pełnego etatu, ale musi to być możliwe do pogodzenia z miejscem pracy.

W moim przypadku:
Pracodawca publikuje ofertę w ogłoszeniu, a ktoś chce podjąć pracę. Publikuje tylko ofertę pracy na pół etatu, która byłaby odpowiednia. Wtedy dokładnie wie, jaki wysiłek to dla niego oznacza. Być może dla tej posady nie ma już więcej pracy. W końcu nie oczekuję od niego niczego innego, poza przyjęciem oferty, pracą i ubezpieczeniem. Czy teraz zrobi jedną, dwie czy trzy rezerwacje więcej czy mniej, o to chodzi? Uważam to za bardzo dziwne.

Ale nic nie poradzisz, będę szukać dalej... skoro zaczyna się od tego, może tylko się poprawić ������.

Co do głównej pracy, wynagrodzenie było już kilka razy tematem. Od ostatniej rozmowy jestem w trakcie odejścia. Od lat argumentuję, ale albo mówią o biznesowym interesie itd., podwyżka tarifowa też nie została wypłacona, a moja ostatnia rozmowa o wynagrodzeniu zakończyła się naprawdę idiotyczną odpowiedzią.

Nagle mieliśmy (ze względów) duży obrót dobrymi pracownikami i nie chcą nawet zapłacić za dodatkową pracę. Po prostu poczekałbym teraz jeszcze rok albo dwa i próbował zdobyć stopę w innej branży.

Mam już coś na oku, to faktycznie korporacja. Gdy coś zobaczę, złożę aplikację.

Napisany przez brainy
W wieku 35 lat z około 4 tys. euro dochodu, osiąga się minimalną emeryturę, która jest przysługująca nawet bez konieczności pracy. Smutna rzeczywistość. (Oczywiście zależy to od kosztów zakwaterowania; one stale rosną)

Jeśli płaci się emeryturę w wysokości 520 EUR miesięcznie, podwyżka wynosi około 5 EUR. Przez 20 lat daje to dodatkowo 100 EUR emerytury,

To wszystko jest kiepskim żartem.

Dodatkowy wysiłek w rozliczeniach to zresztą nie jest wypłata emerytury. Pracownik ma prawo wyboru.

Napisany przez 2utopus
Jeśli pracownik na pół etatu chce skorzystać z ubezpieczenia emerytalnego, to koszt dla pracodawcy wzrośnie o około 15% składki na ubezpieczenie emerytalne, a pracobiorca będzie musiał zapłacić tylko różnicę, czyli 3,6%, czy tak?

Napisany przez brainy
Pracodawca nie płaci już. Imprezę opłaca tylko pracobiorca. Szczególnie zabawne jest to przy minimalnych wynagrodzeniach. Ze względu na minimalną podstawę wymiaru wynagrodzenia, płaca bywa czasem ujemna. Dla tych mega inteligentnych....

Napisany przez StGe1973
Pracodawca zawsze płaci stałą stawkę 15%, bez względu na to, co robi pracownik.

W rozliczeniu jest to jednak dodatkowy wysiłek, ponieważ zgłaszanie składek staje się bardziej skomplikowane (są różni pracownicy, którzy są objęci obowiązkiem ubezpieczenia emerytalnego lub nie) i samo rozliczanie płac staje się bardziej skomplikowane, ponieważ udział pracownika w składce emerytalnej musi być wykazany oddzielnie.

Nie ma problemu, ale jest to dodatkowy nakład pracy.

Napisany przez brainy
Żadnych dodatkowych obciążeń dla rozliczającego. Czy jest to 6100 czy 6500, po prostu nie ma to znaczenia. W przypadku 6500 wymagany jest wniosek o zwolnienie.

Napisany przez StGe1973
brainy,

nie na etapie rejestracji, tam nawet zwolnienie jest bardziej skomplikowane, ponieważ pracownik musi podpisać oddzielny formularz.

Ale w trakcie działalności, czyli przekazywaniu informacji o wynagrodzeniach i sporządzaniu list płac, jest to bardziej złożone.

Napisany przez brainy
Siła komputera.

Napisany przez 2tneub
Jasne i zostanie potem obciążone przez usługodawcę

Napisany przez 2utopus
StGe1973 pisze:
Pracodawca zawsze płaci 15% stałe, bez względu na to, co robi Pracownik.

W takim przypadku Pracownik płaci tylko różnicę 3,6% (czyli maksymalnie 18,72€/miesiąc przy zarobkach 520€) i może gromadzić okresy składkowe na emeryturę?
Czy z państwem 15% składek gromadzi się punkty emerytalne, jeśli ktoś złoży sprzeciw wobec ZUS?

Napisany przez Kieferle
Dziękuję brainy za wyjaśnienia.

utopus, to właśnie mnie również interesuje.

Zapytam w ZUS o to, wtedy będę miał dane.

Napisany przez Kieferle
Mądre spostrzeżenie, 100 euro więcej emerytury to naprawdę dużo, dla wielu ludzi stanowi to 10% ich emerytury. W starszym wieku trzeba być wdzięcznym za każdy grosz.

Napisany przez 2utopus
Przy minimalnej płacy (ok. 2000 € brutto miesięcznie przy 40-godzinnym tygodniu pracy) zbierasz tylko pół punktu emerytalnego (około 40 €) rocznie.
W ciągu 40 lat masz więc tylko 20 punktów -> 800 € emerytury - z czego trzeba jeszcze zapłacić składki na ubezpieczenie zdrowotne/opiekuńcze i ewentualnie podatki.

Jeśli masz szczęście, możesz dostać jeszcze dodatkową rentę od firmy - ewentualnie rentę Riestera lub podobną.

Dopóki nie otrzymujesz żadnych świadczeń socjalnych, możesz otrzymać dodatkowe wsparcie mieszkaniowe.

Jeśli jednak pracujesz w niepełnym wymiarze godzin dla opieki nad dziećmi - albo tylko na zasadzie umowy zlecenia, sytuacja staje się jeszcze bardziej niekorzystna.
-> Ubezpieczenia przed ubóstwem w starości są zaprogramowane.

Jednak sytuacja staje się naprawdę trudna, jeśli brakuje ci określonych okresów ubezpieczeniowych - w takim przypadku praca w ramach umowy zlecenia może okazać się pomocna.

Napisany przez brainy
Kieferle pisze:
mądre słowa, 100 euro więcej emerytury to naprawdę dużo, dla wielu ludzi stanowi to 10% ich emerytury. W starości trzeba cieszyć się z każdego grosza.

Po 20 latach? Proszę przestać brać narkotyki! Zainwestuj w plan ETF.

Krytyka, że dla wszystkich jest pieniądz, tylko nie dla własnego społeczeństwa, potwierdza te liczby.

Napisany przez 2utopus
100€ Renta miesięczna to 1200€ rocznie - aby osiągnąć to z 5% stopą zwrotu, potrzebujesz depozytu w wysokości 24000€ (z podatkami więcej)
Wtedy musisz oszczędzać około 59€ miesięcznie przez 20 lat.

Jednak w razie wątpliwości może być uwzględnione przy ustalaniu podstawowego zabezpieczenia socjalnego.

I pokusa jest duża, aby wydać kapitał depozytowy na rzeczy życia.

A 3,6% własnego wkładu to maksymalnie 18,72€ miesięcznie.

Napisany przez brainy
Tylko przynoszący zyski bez konieczności korzystania z kapitału?

Jeśli zbierasz oszczędności na emeryturę państwową, po twojej śmierci wszystko przepadnie. Każdy ma swoje preferencje.

Kiedy baby boomers przejdą na emeryturę, sytuacja trochę się rozkręci, a dopiero zabawnie będzie, gdy masa imigrantów przejdzie na emeryturę.

Napisany przez Gluecklich
Możesz zainwestować pieniądze w inny sposób, aby zwiększyć swoją emeryturę w przyszłości. Skontaktuj się ze mną, jeśli masz pytania.

Napisany przez Kieferle
brainy pisze:
Proszę przestać zażywać narkotyki! .

Wow.....
10 Zeichen

Napisany przez brainy
Kieferle pisze:
O rany.....
10 Znaków

Są jeszcze inne. Ale matematyka jest przereklamowana.

Napisany przez 2utopus
brainy pisze:
Tylko zyski bez konsumpcji kapitału?

Jeśli zbierasz pieniądze na emeryturę ustawową, to wszystko idzie na marne po śmierci. Każdy robi to, co uważa za stosowne.

To właśnie jest zabawne - nie wie się z góry, czy będzie się żyło 60 czy 120 lat - a do tego zawsze dochodzi jeszcze inflacja.
W przypadku emerytury z ZUS (GRV) może się okazać, że otrzymamy dodatkowo rentę dla wdowy/wdowca lub sieroty...

Jeśli ktoś wyemigruje, może wypłacić zgromadzone składki emerytalne ... ale zazwyczaj jest lepiej zainwestować w kilka różnych opcji - wtedy ryzyko jest bardziej rozproszone.

Napisany przez Kieferle
Gluecklich pisze:
Możesz zainwestować pieniądze inaczej, aby zwiększyć swoją emeryturę w przyszłości. Skontaktuj się ze mną, jeśli masz pytania.

Dziękuję, ale chodzi mi tylko o potrącenie z emerytury.

Napisany przez Kieferle
Dokładnie myślę to samo.

Prawdopodobnie również wyemigrujemy. Poza jedną sprawą wszystko jest już ustalone. A emeryturę chętnie zabiorę ze sobą.

Napisany przez brainy
utopus pisze:
Gdy ktoś emigruje, może również wypłacić zgromadzone składki emerytalne ....

Źródło prawa? Wkrótce wyjeżdżam ...

Napisany przez 2utopus
https://www.deutsche-rentenversicher...tml#_yj4hmqdir

Zależy to prawdopodobnie od obywatelstwa i odpowiedniego kraju.

Napisany przez brainy
utopus pisze:
https://www.deutsche-rentenversicher...tml#_yj4hmqdir

Zależy to zapewne od obywatelstwa i odpowiedniego kraju.

Czyli niemal wcale. Tylko AN Anteile są zaledwie częścią układanki.

Napisany przez Kieferle
@StGe1973 Dziękuję za te dobre odpowiedzi. W międzyczasie podjąłem pracę dorywczą, mój pracodawca po prostu przekazał to swojemu doradcy podatkowemu i wszystko działa bez problemów.

Obecnie 520 euro jest w pełni wliczane do punktów rentowych, ale muszę zapłacić tylko 3,6% udziału.

Napisany przez Kieferle
@utopus Dziękuję bardzo. Informacje są z pewnością pomocne dla wielu osób czytających to tutaj.

Nie mam niskich dochodów, ale nie mogę poprawić swojej sytuacji finansowej u swojego pracodawcy, dlatego zdecydowałem się na pracę dorywczą.

Biorąc pod uwagę sytuację finansową
i niemal spłacony, oszczędzający energię Dom jednorodzinny, nie spodziewam się, że będę zależny od ubezpieczenia społecznego. Wręcz przeciwnie.

Może to zabrzmiało tak, ponieważ powiedziałem, że 100 euro to dużo pieniędzy. Wychowałem się w taki sposób: kto nie ceni grosza, nie jest wart złotówki.

Oszczędzam teraz te pieniądze i inne nadwyżki, aby kupić sobie kolejną nieruchomość.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata