Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Warunki dla stóp odnawialnych KfW 124.

Napisany przez hsnspsls
Cześć,

30.11.2022 roku mój kredyt w ramach programu mieszkaniowego 124 KfW wygasł. Czy ktoś w tym czasie otrzymał ofertę prolongacji od KfW w celu kontynuacji umowy i może powiedzieć, jaki wtedy został zaproponowany stopa procentowa? Albo czy ktoś może mi powiedzieć, jak można to dowiedzieć się? W umowie napisano, że pożyczka może być kontynuowana według standardowych warunków kapitałowych rynku. Czy istnieje coś, na co można się tutaj powołać?

Tłem jest to, że moje bank po prostu anulował pożyczkę bez mojego podpisu, mimo że zapytałem tylko o stan kapitału.

Poprosiłem więc o cofnięcie tej decyzji, ponieważ nigdy nie złożyłem wypowiedzenia. Ale KfW nie chce tego zrobić, a bank chce teraz złożyć mi nową ofertę.

Teraz mam problem, ponieważ mogą mi powiedzieć cokolwiek ws. oprocentowania na poziomie 4,37%. Niestety, nie ufam im już.

Czy ktoś może mi pomóc? Do kogo można się zwrócić? Kto ma możliwość tego dowiedzenia się?

Pozdrowienia, Nici

Napisany przez BenniG
Rok 2016 był rokiem, w którym także korzystałem z programu KfW 124 do 2021 roku, jednakże wcześnie zadbałem o refinansowanie, dzięki czemu dzięki wzrostowi wartości mieszkania, kwotę początkowego kredytu podwoiłem, pozostając nadal poniżej 1%.

W moim przypadku, z początkowych 50.000 € pozostało jeszcze 28.000 € do spłacenia, co jest dość niską kwotą. Biorąc pod uwagę, że standardowe kredyty hipoteczne zaczynają się od 50.000 €, mogę zrozumieć, że warunki w moim przypadku mogłyby być nieco gorsze niż w przypadku większej kwoty kredytu.

KfW lub przekazujący bank (BHW) na pewno nie zaoferowali mi nowej oferty - jednakże nie zapytałem również o nią, ponieważ osobiście nie spodziewałem się lepszej oferty.

Jaka jest Twoja pozostała do spłacenia kwota? Co działo się w ciągu ostatnich 4 miesięcy?

Napisany przez brainy
hsnspsls pisze:
Cześć,

Czy ktoś może mi pomóc w tej sprawie? Do kogo można się zwrócić? Kto ma możliwość tego dowiedzieć się?

Pozdrawiam, Nici

Adwokaci ogólnie wszystko potrafią.

Ten stan faktyczny również jest dla mnie zbyt zagmatwany.

Napisany przez NaTwoim13
Ważne jest również znać inne pożyczki, które istnieją oprócz pożyczki KfW oraz jak długi jest okres ustalania oprocentowania? Hintergrund: Zazwyczaj pożyczka KfW nie była samodzielna, to znaczy, że została podpisana dodatkowa pożyczka, a to spowodowało, że kredytodawca wprowadzający umieścił go na pierwszym miejscu w hierarchii, co oznacza, że po wygaśnięciu warunków KfW ta do przedłużenia pożyczka ma pierwszeństwo, co jest odpowiednio wyceniane.

Napisany przez NaTwoim13
Należy również zauważyć, że stopy przedłużeniowe nie mają ogólnego znaczenia ze względu na tematykę poruszoną w artykule #4 i powinny być rozpatrywane indywidualnie.

Napisany przez wary
hsnspsls pisze:
Witaj,

Tło jest takie, że moim bank odwołał pożyczkę bez mojego podpisu, chociaż właściwie tylko zapytałem o saldo kapitału.

Poprosiłem o cofnięcie decyzji, ponieważ nigdy nie złożyłem wypowiedzenia. Wygląda na to, że KfW nie chce się w to włączyć, a bank chce teraz złożyć mi nową ofertę.

Jeszcze raz powoli.

Kto odwołał pożyczkę u kogo?

Napisany przez hsnspsls
Cześć, najpierw wielkie podziękowania za Wasze odpowiedzi, bardzo się nimi ucieszyłem,

bank po prostu zerwał umowę kredytową z KfW bez mojego podpisu.

Chciałem wcześnie zadbać o refinansowanie i tylko zapytałem o stan kapitału, w związku z czym mój bank uznał, że umowa została zerwana. Niestety jest trudno, a nawet niemożliwe, aby uzyskać nowe finansowanie hipoteczne wyłącznie na ten kredyt, ponieważ kwota końcowa wynosząca około 25 000 euro jest zbyt mała, aby otrzymać nowe finansowanie hipoteczne. Reszta, czyli 45 000 euro, również jest prowadzona przez ten bank. Ponieważ oprocentowanie było wyższe niż w przypadku tego kredytu, byłoby głupie włączyć go w nowe refinansowanie, ponieważ trwa on aż 20 lat.

Wcześniej dzwoniłem do banku, a powiedziano mi, że kredyt wygasa 10 lat po ostatniej wypłacie, co miało miejsce dopiero w lutym tego roku, dlatego też niestety zauważyłem to dopiero później, gdy został on po prostu zerwany.

Następnie zaproponowano mi ponowne finansowanie poprzez kontrakt oszczędnościowy na budowę, ale odrzuciłem to, ponieważ już raz wpadłem w tę pułapkę rok wcześniej, gdy potrzebowałem pożyczyć pieniądze na wypłatę mojego byłego męża. Po pierwsze, trzeba ponownie płacić odsetki od podwójnej sumy, a po drugie, jest to również przeznaczone do spłaty w ciągu 10 lat, co oznacza, że raty będą zbyt wysokie i nie wspominając już o opłacie manipulacyjnej w wysokości około 900 euro. Następnie próbowałem ciągle skontaktować się z bankiem, ale bezskutecznie. Po prostu nie odpowiadają na maile, a telefonicznie czekasz w kolejce nawet do 45 minut, by na końcu dodzwonić się do kogoś, kto także może jedynie przełączyć mnie do osoby, której mogę pozostawić prośbę o oddzwonienie. 3 próby, a nigdy nie otrzymałem odpowiedzi. Mój doradca powiedział, że są również przeciążeni. Wówczas spróbował załatwić to z nimi i nalegał na cofnięcie nieważnego rozwiązania zerwania umowy. Trwało to do teraz. Teraz proponują mi kontynuację umowy na tych samych warunkach, które zostały mi wtedy zaoferowane przez KfW, rzekomo z tymi 4,36% oprocentowania nominalnego.

Jeśli to dobrze rozumiem, to chyba muszę to zaakceptować, choć we wrześniu/październiku nie zakładałem takiej wysokości. Ponadto teraz chcą oczywiście ponownie ograniczyć umowę do 10 lat. W przypadku KfW miałem umowę na 25 lat. Oczywiście, również tylko gwarantowany oprocentowanie na 10 lat, a następnie znowu nowe warunki, ale teraz chcą, żebym w zasadzie musiał złożyć nowy wniosek o kredyt, czyli z badaniem zdolności kredytowej i dokumentami dotyczącymi obiektu, itd.

Teraz zastanawiam się, co się stanie, jeśli wypadnę z normy, o ile wiem, przepisy dotyczące udzielania kredytów zostały zaostrzone. W międzyczasie rozwiodłem się i mam już 53 lata. Moja sytuacja nie poprawiła się również z powodu wypłaty dla mojego byłego męża, a już dobrze 10 lat temu miałem trudności z uzyskaniem finansowania na Dom.

Ogólnie moje zaufanie do tego banku zostało podważone, dlatego chciałbym usłyszeć opinię osób, które się na tym znają.

Pozdrowienia, Nici

Napisany przez hsnspsls
Cześć,

właśnie dostałem odpowiedź od mojego doradcy:

oto oficjalne potwierdzenie od Wüstenrot, że otrzymasz warunki:

Chcemy kontynuować pożyczkę jako nową umowę WDC z 10-letnim okresem obowiązywania oprocentowania w tym samym oprocentowaniu, które klientka otrzymałaby również od KfW tamtego czasu (oprocentowanie stałe 4,36%). Wymaga to nowej podstawy umownej.

W tym celu konieczne jest złożenie nowego wniosku o pożyczkę wewnętrzną do spłaty zadłużenia. Proszę złożyć ten wniosek w formie papierowej wraz z odpowiednimi dokumentami dotyczącymi zdolności kredytowej i obiektu. Ponieważ bieżące zadłużenie wynosi 24,430,03 €, a minimalna kwota dla WDC wynosi 25,000,00 €, proszę podać ewentualnie rezygnację z różnicy kwoty bezpośrednio w wniosku o pożyczkę. Proszę również podać numer referencyjny KfW 2 074 239 245, który ma zostać spłacony.

Proszę zadzwoń do mnie, gdy tylko będziesz mógł, abyśmy mogli umówić spotkanie.

Co oznacza WDC i co oznacza rezygnacja z różnicy kwoty

Napisany przez Marc2512
O różnicy między 25k a twoimi 24,xk. Zostaje z niej zrezygnowane. Zazwyczaj zaczyna się od 25...

2. GOOGLE: Klasyczna pożyczka Hipoteczna (WDC)

Napisany przez BenniG
Ale zanim będzie dodatkowe problemy z powodu różnicy 570 €, wolałbym wypłacić 25,000 €.
Skoro rata wydaje ci się zbędnie wysoka, te 570 € też nie zaszkodzą - więc na razie warto je odłożyć (nie wydawać) i użyć dopiero wtedy, gdy sytuacja stanie się naprawdę ciasna.

Napisany przez hsnspsls
Ok, jeśli oni rezygnują, a nie ja, to dobrze. Wszystkiego im zdecydowanie zapatruję. Mówię z doświadczenia. Mam wystarczające rezerwy, zrezygnuję z tego, nie chcę nawet wyliczać, ile by mnie to kosztowało.

Cała sytuacja jest irytująca, chociaż samemu się za nic nie da. Gdy wszyscy działają tak nieprzejrzyscie i brakuje przejrzystości, to rzeczywiście nie ma się szans. Teraz rozumiem, dlaczego mój doradca zabrzmiał taki wyniośle, gdy powiedział mi o stopie procentowej. Oczywiście wie, że nie ma dowodów, które by mi pomogły tutaj. Jest zły, ponieważ nie zgodziłem się na ofertę z oszczędnościowym.

Ciągle się uczę, tak to już jest.

Napisany przez hsnspsls
pisze:
Ale zanim pojawią się dodatkowe problemy z powodu różnicy w wysokości 570 €, wolałbym wypłacić te 25 000 €.
Ponieważ twoim zdaniem rata jest zbędnie wysoka, te 570 € też nie zaszkodzą - więc na razie odłóż je (nie wydawaj) i użyj ich dopiero wtedy, gdy sytuacja zrobi się naprawdę krytyczna.

To nie ta rata jest za wysoka, ale jak sugerował mój doradca, dalsze finansowanie poprzez kredyt mieszkaniowy z międzynarodowymi pożyczkami, a ponieważ obecnie jest to tak korzystne, lepiej byłoby sfinansować 50 000 euro, a nie tylko te 25 000 euro, by mieć jeszcze trochę pieniędzy na czarną godzinę. (Cóż, teraz w sumie już nie jest to tak absurdalne, biorąc pod uwagę ostatnie wiadomości)

Napisany przez 2tneub
Nie masz na myśli doradcy, tylko sprzedawcy.

Jeśli nie tylko fragmenty tutaj zamieszczasz, ale przedstawisz całe swoje finansowanie, mogą się pojawić zupełnie inne możliwości. Ponieważ finansowałem się krótko po Tobie, zakładam, że Twoje finansowanie prawdopodobnie działa na nieco ponad 3%. W zależności od tego, jak duża jest różnica w stopach procentowych między 25 a 50 tys. euro, byłoby sensowne rozważenie większej pożyczki, spłatę wcześniejszą lub całkowite wykupienie. W drugim przypadku nie byłbyś również związany z Wüstenrot.

Może napisz do Noelmaxim prywatną wiadomość.

Napisany przez hsnspsls
tneub pisze:
Nie mówisz o doradcy, tylko o sprzedawcy.

Jeśli nie zamieszczasz tutaj tylko fragmentów, ale przedstawisz całe swoje finansowanie, mogą pojawić się zupełnie inne możliwości. Ponieważ ja sfinansowałem się krótko po Tobie, zakładam, że Twoje finansowanie prawdopodobnie oscyluje wokół nieco ponad 3%.
W zależności od różnicy w oprocentowaniu między 25 a 50 tys. €, byłoby sensowniejsze uwzględnić dużą pożyczkę, ją spłacić lub całkowicie ją uregulować.
W ostatnim przypadku nie byłbyś także związany z Wüstenrot.

Być może warto napisać Noelmaxim wiadomość prywatną.

Dobrze, zrobię to, dziękuję za wskazówkę.

Napisany przez NaTwoim13
Nawiązali kontakt ze sobą.

Napisany przez Gluecklich
Możesz śmiało się ze mną skontaktować. Jestem niezależnym doradcą finansowym. Na rynku istnieje wiele różnych możliwości.

Napisany przez hsnspsls

Możesz również się ze mną skontaktować. Jestem niezależną doradczynią finansową. Na rynku istnieje wiele różnych możliwości.

Bardzo dziękuję za ofertę. Bardzo się cieszę. Ale już się to zrobiło.

Napisany przez Gluecklich
@hsnspsls Cieszę się, że to słyszeć. Skontaktuj się ze mną w przyszłości, jeśli masz pytania dotyczące jakiegokolwiek tematu związanego z finansami.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata