Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Ocena Schufa / Finansowanie budowy domu / Małżonek

Napisany przez Sam198
Cześć,
chciałem poznać was myślicie na temat aktualnej sytuacji.
Moja żona i ja planujemy wkrótce rozpocząć budowę. W ciągu ostatnich tygodni mieliśmy kilka rozmów wstępnych z naszym bankiem domowym, oraz dostarczyliśmy wszelkie dokumenty i informacje. Otrzymaliśmy teraz ofertę finansowania, którą chcemy zaakceptować.
Jednakże w przeszłości mój mąż miał 2 wpisy w Schufa z powodu niezapłaconych rachunków. Zostały one jednak spłacone około 1,5 roku temu i są oznaczone jako uregulowane (nie było egzekucji).
Aktualny wynik męża: 88,85%
Aktualny wynik żony: 97% (wszystko w porządku)
Mąż - pracownik - dochód netto 6200,00 euro
Żona - urzędniczka - dochód netto 2700,00 euro
Planowany budżet:
Koszty budowy / Finansowanie: 700 000 euro (pożyczka z banku)
Działka: posiadaną i nieobciążoną hipoteką, wyceniana przez bank jako kapitał własny o wartości 505 000 euro.
Dodatkowo gotówka około 70 000 euro, która ma być przeznaczona na koszty związane z budową.
Poza tym nie mamy żadnych innych długów. Tylko żona ma kredyt samochodowy w wysokości 320 euro miesięcznie (jeszcze około 26 miesięcy).
Moje pytanie brzmi:
Czy ta sytuacja może stanowić ryzyko odrzucenia przez bank? Nie chcielibyśmy spędzić kolejnych dni w banku, aby potem się dowiedzieć, że z powodu nieco niechlujnej historii kredytowej męża nie jest możliwe sfinansowanie budowy.
Powód i przyczyna wpisów są obecnie na drugim planie i najbardziej martwią samego męża.
Proszę o porady i opinie.

Napisany przez NaTwoim13
Zazwyczaj prowadzi to nawet do odrzucenia, nawet w przypadku tradycyjnego banku.

Kiedy dokonano wpisów i jakie wpisy oraz jakie kwoty są za nie odpowiedzialne?

Napisany przez Sam198
Dziękuję za odpowiedź.

Wpisy pochodzą z lat 2016 (3700 euro Deutsche Telekom) i 2017 (5200 euro ubezpieczenie samochodu). Wpisy te powstały w związku z zawodowym pobyciem za granicą, podczas którego zaniedbano opłacenie powyższych faktur / umów.

Napisany przez NaTwoim13
Jaki jest Twój bank domowy?

Napisany przez Sam198
To byłby Volksbank Ludwigsburg

Napisany przez NaTwoim13
Negatywne wpisy w Schufa zazwyczaj stanowią kryterium wykluczenia w przypadku banków spółdzielczych.

Napisany przez Sam198
To znaczy, że byłoby lepiej w ogóle nie kierować zapytania? Ostatnio intensywnie zajmowałem się tematem Schufa i według tego zbyt wiele wniosków kredytowych również jest negatywne? Czy mimo to złożyć wniosek i poczekać na decyzję banku? Być może zaangażować poręczyciela?

Napisany przez NaTwoim13
No cóż, powinni już złożyć zapytanie, zazwyczaj nie oznacza to jednakże w 100%, a czasami nawet widziałem konie rzygać przed apteką. Nie musi to być jednak pełne zapytanie, mogą opisać sytuację, a Volksbank na pewno powie, co o tym myśli. Zakładam jednak, że z powodu negatywnej historii w Schufa, plan nie zostanie poparty. Zazwyczaj banki pytają o warunki a nie składają oficjalnego wniosku kredytowego, przynajmniej dbamy o to, aby było tak postępowane.

Napisany przez Traum_vom_Hof
Cześć

U nas było podobnie. Miałem dwa ujemne zakończone wpisy w Schufa. Volksbank chciałaby nas zfinansować. Miałem jednak jeszcze zobowiązania. Umówiliśmy się, że będziemy dalej spłacać długi i spotkamy się ponownie na wiosnę 2023 roku. Celem było zrobienie raty bardziej umiarkowanej. Niestety, nastąpiła straszna wojna i wszystko się zmieniło. Nie chcę narzekać i ćwiczę cierpliwość. Nowym celem jest rok 2025... chyba że jeszcze raz pojawi się 2 przed przecinkiem. ????

Jeśli wasz bank dobrze was zna, to moim zdaniem jedyny sposób na uzyskanie finansowania.

Powodzenia

Napisany przez Gluecklich
Cześć Sam198, jestem konsultantem finansowym i na podstawie podanych informacji uważam, że nadal istnieje możliwość uzyskania pożyczki. Nie jestem związany z żadnym bankiem, dzięki czemu mam szeroki wybór opcji. Chętnie umówię się z Tobą na spotkanie, aby przeanalizować Twoją sytuację i przedstawić Ci kilka ofert.

Napisany przez bruno68
@ Traum_vom_Hof, czy 2 przed przecinkiem? Mhm? Raczej 6, gdy inflacja spada poniżej 3%! Chociaż istnieją ci, którzy oferują efektywne 2,5%, istnieją pewne konstrukcje przypadków w ogólnej stawce odsetkowej, które oferują 3, gdy wymagane jest 100% obciążenie. Ale warunek spłaty jest bardzo rygorystyczny, pod względem czasowym. bruno68

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Sam198, jeśli dobrze rozumiem, masz grunt bez obciążeń o wartości EUR 505.000 i potrzebujesz pożyczki w wysokości EUR 700.000 na swoją budowę. Twój wynik w Schufie wynoszący zaledwie 89% jasno wskazuje, że nie będziesz miał najlepszych warunków dla swojego nowego budownictwa. Niemniej jednak nadal możesz uzyskać korzystne warunki kredytu budowlanego, nawet jeśli masz negatywną historię w Schufie. Decyzja należy do Ciebie - możesz poczekać, aż twój wynik w Schufie będzie całkowicie czysty (powyżej 95%). Wtedy będziesz znać aktualną stopę rynkową. Możesz także teraz skorzystać z niezobowiązującej analizy kredytu budowlanego.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata