Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Dzielić i wykupić działkę

Napisany przez S84
Cześć wszystkim,

ponieważ obydwoje moich rodziców zmarło, jestem odpowiedzialny za opiekę nad moją babcią.

Gotówka powoli się kończy, więc zastanawiam się, w jaki sposób zdobyć pieniądze na jej opiekę.
Posiada duży teren z pustym domem.
Część ziemi z domem ma być przekazana mojej siostrze.
W przypadku drugiej części (duża działka budowlana) zastanawiam się, czy mam ją wykupić i sfinansować za pomocą kredytu bankowego.
Chcielibyśmy znaleźć rozwiązanie, które pozwoli nam sprzedać/finansować w ramach rodziny.
Według wartości rynkowej teren ten jest warty ponad 300 000 EUR. Czy istnieje możliwość uzyskania kredytu, gdybym na przykład wykupił tylko jedną trzecią działki?

Dziękuję bardzo

Napisany przez 6Bankkaufmann
Czy chcesz sfinansować nową budowę? Czy sprzedać działkę budowlaną, aby uzyskać środki pieniężne na opiekę?
Ponieważ wspominasz o kredycie.

Czy może część działki budowlanej ma posłużyć jako zabezpieczenie dla kredytu, którym następnie finansowana będzie opieka nad twoją babcią?
Kto w takim przypadku będzie beneficjentem pożyczki?

Napisany przez BenniG
Czy działka jest już oficjalnie podzielona, czy mówisz tylko o części, bo nie masz na myśli całej powierzchni?Jeśli działka nie jest jeszcze podzielona, to będzie tylko jedno księga wieczysta, gdzie w przyszłości będziesz figurować wspólnie z twoją siostrą.W ramach przekazania następnemu pokoleniu, naturalnie należałoby rozważyć podział.Możesz na przykład zapłacić tylko 100 000 € za działkę, a reszta mogłaby być przekazana tobie jako darowizna albo pozostać w posiadaniu babci.Oczywiście, musisz pamiętać o ewentualnym podatku od darowizn (również przy darowiznie dla twojej siostry).Jeśli 100 000 € nie wystarczy na co najmniej 10 lat, to obdarowani muszą sami pokryć koszty utrzymania.

Napisany przez NaTwoim13
Niestety nie do końca rozumiem pytanie wyjściowe.

1) Ile pieniędzy potrzebują?
2) Co oznacza przenieść na siostrę? Jeśli przenosimy na jej siostrę, dlaczego nie podzielą tego połowami?
3) Jeśli babcia sprzeda to siostrze i/lub jej, to czy nie będą dostępne środki na opiekę?
4) Co rozumiesz przez wykupienie jednej trzeciej? Podział na 3/3?
5) Gdzie znajduje się nieruchomość?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata