Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Różnica między podstawowym a firmowym incassovaniem

Napisany przez Asis2013
Cześć wszystkim,

przeczytałem wiele na ten temat w internecie, ale jedna rzecz jest dla mnie jasna.

Czy to prawda, że mandaty na obciążenia firmowe mogą być wydawane tylko przez upoważnionych do tego, czyli przez osobę uprawnioną w banku firmowym, podczas gdy mandaty na obciążenia podstawowe mogą być podpisane lub wydane przez dowolnego pracownika firmy? Podpisany mandat na obciążenie podstawowe jest przekazywany dostawcy, a ten przekazuje go w swoim banku, podczas gdy bank klienta, który wydał mandat, nie wie nawet, że taki mandat istnieje...

Z drugiej strony podpisany formularz do obciążeń firmowych trafia do banku klienta i dlatego jest akceptowany tylko wtedy, gdy jest podpisany przez osobę upoważnioną do działania wobec banku, czyż nie?

Dzięki

Re: Różnica między podstawowym a firmowym incassovaniem

Napisany przez 2tneub
W przypadku firmowych polecenia zapłaty jest tak, jak samodzielnie ustaliłeś. Formularz trafia do banku, który go uwzględni tylko wtedy, gdy tam została wprowadzona uprawniona osoba. W Deutsche Bank taki dokument kosztuje około 10€ rocznie. Polecenia zapłaty firmowej nie można cofnąć.

Prawdopodobnie podstawowe polecenie zapłaty mogłoby zostać podpisane przez dowolnego pracownika i wówczas było ono realizowane. Jednak podstawowe polecenie zapłaty można cofnąć przez kilka tygodni. O ile mi wiadomo, aż do 2 lat. Jeśli zatem żadna upoważniona osoba tego nie zainicjowała, dostawca naraża się moim zdaniem na ryzyko cofnięcia płatności.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata