Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Problemy z uregulowaniem finansowania nieruchomości.

Napisany przez ADMCI4
Cześć, potrzebuję pilnie waszej rady! Kilka lat temu nabyłem tanio budynek wielorodzinny, w którym mieszkało sześć rodzin wynajmujących. Raty kredytu były w porządku i nie miałem problemów z ich spłatą. Teraz jednak w ciągu pół roku cztery rodziny się wyprowadziły lub zmarły, co sprawia mi duże trudności z ponownym wynajęciem i spłatą kredytu. Czy ktoś wie, kiedy bank może zagrozić mi licytacją przymusową i jak temu zapobiec? Dziękuję za wsparcie, Zrozpaczony pozdrowienia, Phillip71

Napisany przez MThiemann
Hej Philip71, Bank może rozwiązać umowę kredytową dopiero wtedy, gdy będziesz zalegać z dwiema kolejnymi ratami. Sprawdź to także w swojej umowie kredytowej. Powinno to również być tam określone. Generalnie banki nie są zainteresowane prowadzeniem licytacji przymusowej. Narosłe przez to koszty dla banku, procedura może się przedłużyć nawet do dwóch lub trzech lat, a to czy żądania banku będą ostatecznie pokryte ze sprzedaży, jest również niepewne. Powinieneś skontaktować się z bankiem, aby opisać sytuację. Moim zdaniem najlepiej nadaje się do tego osobista rozmowa. Zazwyczaj banki w takiej sytuacji przynajmniej zgadzają się na zawieszenie rat odsetkowych, co powinno dać Ci nieco swobody finansowej. Być może nawet istnieje możliwość zaoferowania swoich mieszkań do wynajęcia w samym banku (ogłoszenia o nieruchomościach) i być może uda Ci się znaleźć nowych najemców. Skontaktuj się więc z osobą odpowiedzialną w swoim banku i aktywnie wejdź w dialog. W ten sposób sygnalizujesz, że sam pracujesz nad rozwiązaniem problemu, ale potrzebujesz wsparcia. Nie czekaj, aż bank skontaktuje się z Tobą z powodu zaległości w ratach. Życzę powodzenia w negocjacjach. Pozdrowienia M. Thiemann

Napisany przez ADMCI4
Być może powinieneś spotkać się ze swoim bankiem i spróbować dowiedzieć się, dlaczego pojawiają się trudności z wynajmem. Bank może zaproponować pomoc w restrukturyzacji. Powodzenia Pozdrowienia, Anders

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata