Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Opinia na temat lepszego pracodawcy/oferty pracy po długotrwałym zatrudnieniu w firmie?

Napisany przez psporting
Cześć,

pracuję jako kierownik projektu w firmie od 9 lat i 2 miesięcy.
Otrzymałem inną identyczną ofertę pracy z nieznacznie lepszym wynagrodzeniem, a ponieważ jest to spółka zależna renomowanego producenta, myślę, że jest to również lepszy pracodawca.
Jednak mam trudności z podjęciem decyzji o po prostu zwolnieniu się, ponieważ myślę, że jeśli teraz zacznę gdzieś indziej, zaczynam znowu od zera.
Rozpoczęcie od zera oznacza dla mnie zarówno bezpieczeństwo, jak i staż pracy.
Staż pracy jest moim zdaniem wartościowy z punktu widzenia odszkodowania (w przypadku domniemanej zwolnienia przez pracodawcę)
Do tego dochodzi fakt, że mógłbym znaleźć się w okresie próbnym, w którym w nowej firmie mogę zostać szybko zwolniony z powodu sytuacji projektowej i nawet wyjść z pustymi rękami.

Co myślicie na ten temat?
Oczywiście, wiadomo, że należy to rozważyć indywidualnie i zgodnie z intuicją. Jednakże właśnie to powoduje moje trudności z po prostu zwolnieniem się i zrezygnowaniem z długotrwałego stażu pracy ze wszystkimi korzyściami. Z drugiej strony, nie jestem teraz już tak szczęśliwy w obecnej firmie, a nowa oferta prawdopodobnie otworzyłaby lepsze szanse na przyszłość.

Dziękuję za Wasze zdanie & Pozdrowienia

Re: Opinia na temat lepszego pracodawcy/oferty pracy po długotrwałym zatrudnieniu w firmie?

Napisany przez 2tneub
Myślę, że większość osób może zrozumieć Twoje obawy i motywacje. Pracuję w firmie prawie dwa razy dłużej niż Ty i też zastanawiam się od dłuższego czasu nad zmianą. Z jednej strony jest tu bezpieczeństwo i przynależność do firmy. Z drugiej strony, każda zmiana (nawet gdy zaczynamy od zera) może przynieść wiele nauki i pomóc zdecydować, co jest gorsze i co jest lepsze. To zarówno dla siebie, jak i dla firmy. Zauważyłem u nas, że występuje stagnacja, gdy pracownicy, zwłaszcza przełożeni, zbyt długo zajmują tę samą pozycję. Też nie wyłączam siebie z tego wniosku. W rezultacie mojego nacisku, po wielu latach ponownie obsadzono stanowisko dyrektora finansowego. Chociaż wykonywałem część zadań związanych z tym stanowiskiem, nigdy go nie chciałem. Nowy dyrektor wnosi świeże pomysły i ożywienie, dzięki czemu mogę z czystym sumieniem odejść od mojego pracodawcy. PS. A co z atrakcyjnością Twojej pozycji? Aktualnie panuje silny rynek pracownika. Nawet gdybyś został zwolniony, prawdopodobnie znalazłbyś wiele firm, w których mógłbyś od razu zacząć pracę.

Napisany przez 2utopus
Rezygnujesz z pewnych korzyści - staż pracy (bonus jubileuszowy?) - termin wypowiedzenia - okres próbny - punkty w planie socjalnym ...
w przypadku nieprzejścia okresu próbnego, możesz mieć problemy z Urzędem Pracy/okresem karencji, itp.

Ale co najmniej tak samo ważny jest czynnik komfortu - jaka jest atmosfera w pracy / współpracownicy / dodatkowe świadczenia (praca zdalna/lekarz zakładowy/kantyna/miejsca parkingowe/dojazd do pracy/-czas itp.) - czując się lepiej, można znacznie poprawić własne zdrowie (ciśnienie krwi/stres/...)

Jeśli chodzi tylko o pieniądze, możesz oczywiście w obecnym miejscu pracy z ofertą w tyle zapytać o poprawę warunków - wtedy może okazać się, czy jesteś ważny dla firmy.

Napisany przez 2titan1981
Możesz powiedzieć, że otrzymasz nieco lepsze wynagrodzenie, o 10, 20% więcej? Wszystko inne będzie takie same? Ekonomiczny plan socjalny, pracownicze programy emerytalne, inne dodatki?

Dlaczego nadal prowadzić to samo stanowisko w innej firmie? Czy nie byłoby ciekawsze objęcie wyższego stanowiska? Za tę samą pracę praktycznie za takie samo wynagrodzenie, ale z większym ryzykiem dla ciebie? Czy konieczna jest przeprowadzka? Dłuższa droga dojazdu? (więcej kosztów?)

Jednak jeśli uważasz, że warunki na miejscu są złe i dostaniesz tę samą pracę, która sprawia ci przyjemność, dlaczego pozostawać? Również inne firmy mają swoje atrakcyjne propozycje.

To są aspekty, na które zwróciłbym uwagę, aby sprawdzić, co bardziej by pasowało do ciebie.

Miałem również atrakcyjną propozycję z Szwajcarii. Po analizie okazało się, że miałbym taką samą stawkę godzinową, musiałbym się przeprowadzić i miałbym dużo więcej pracy z organizacją wszystkiego... Równowaga praca/życie osobiste pogorszyłaby się... Zdecydowałem się zostać i ponownie negocjować wynagrodzenie, nie mówiąc pracodawcy, że dostałem inną ofertę. Odniósłem sukces. Zwłaszcza teraz, w czasach wysokiej inflacji, bardzo praktyczne.

Napisany przez psporting
Człowiek ma teraz trudności z porównywaniem jednego pracodawcy z drugim. Faktem jest, że ogólnie rzecz biorąc, byłaby to mniejsza poprawa, jednak z przekreśleniem stażu w firmie i wszystkimi jego korzyściami.
Następna, wyższa pozycja nie jest w moim interesie, zmienia się już działalność (np. zamiast zajmować się wiertarkami, teraz mogę kierować projektami związanych z kosiarkami)

Zastanawiam się tylko, czy wielu nie zastanawia się nad tym, co związane jest z przekreśleniem stażu w firmie, gdy zmieniają pracę? Czy nowa oferta rzeczywiście jest na tyle bardziej lukratywna..

Napisany przez 2tneub
Ile masz lat, jeśli można zapytać?

Napisany przez psporting
tneub pisze:
Ile masz lat, jeśli wolno zapytać?

1985 urodzony!

Napisany przez 2tneub
To oznacza, że według obecnych danych musisz pracować co najmniej do 2050-52 roku i prawdopodobnie nie jesteś nawet w połowie swojego życia zawodowego. Czy chcesz nigdy więcej nie zobaczyć niczego innego i zawsze robić to samo? Prawdopodobnie w końcu dojdziesz do punktu, w którym zechcesz zmienić pracę. Lepiej wcześniej niż później. Obecnie jesteś w kwiecie wieku zawodowego i prawdopodobnie będziesz wszędzie mile widziany. Po przełomie 50 lat sytuacja będzie inna.

Ale zdecydowanie warto się doskonalić. Czy finansowo, czy w innych dziedzinach (krótsze dojazdy do pracy, więcej czasu wolnego itp.)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata