Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zamiana zastawu na nieruchomość.

Napisany przez Hansem
Cześć!
Mam zamiar sprzedać nieruchomość za
€ 380.000.
W 2018 roku wziąłem kredyt na
200.000 euro na 15 lat z oprocentowaniem
1,68%.
Chciałbym zachować ten kredyt!
Na mojej prywatnej nieruchomości o
bardzo realistycznej wartości 600.000 euro
mam z tej SAMEJ banki jeszcze hipoteki na
250.000 euro, ale nieruchomość jest całkowicie wolna od długów!
Bank odmawia mi wymiany zastawu,
powołując się na „przestarzałe stopy procentowe”.
Posiadam odpowiednią wartość zabezpieczenia, zabezpieczenie księgi wieczystej dla tego banku w innym obiekcie już istnieje, a mogę również zapłacić wystarczającą ilość „opłaty za obsługę”.

W ulotce ESIS jest zapisane, że
kredyt nie może być przeniesiony na innego kredytobiorcę ani na inną nieruchomość.

Czy to wystarczy bankowi, aby „wyjść z tej sytuacji”?

Napisany przez ZehWeh
Czym jest tutaj sposób wyjścia z tej sytuacji? Bank nie ma obowiązku wymiany zastawu i odpowiedź już ci udzielił. Dlaczego miałby ci zaoferować stopę procentową wynoszącą 1,68%, skoro obecne stopy procentowe wynoszą około 4%?

Napisany przez 2utopus
To z odwołaniem się z jokerem odbyło się wspaniale - wtedy klient mógł tak łatwo wymotać się z drogich umów kredytowych.

No cóż, można powiedzieć, że względem osoby fizycznej został wzięty nieodpowiedni kredyt... czy nie można było tego zrobić podatkowo inaczej? W innym przypadku w 2018 roku można było nawet wziąć dodatkowy kredyt na prywatne przedsięwzięcie... ale tak to już jest - później zawsze jest się mądrzejszym.

Być może za 5 lat obecne odsetki kredytowe wydadzą nam się znowu tanie.

Napisany przez Hansem
No cóż... jeśli jako kredytobiorca wyciągnąłem Jokera odwołania, bank mógłby przynajmniej zebrać sporą odszkodowanie za wcześniejsze spłacenie kredytu...

Napisany przez StGe1973
Przy opcji odstąpienia jokera nie było VFE dla banku, ponieważ kredyt został odwołany i tym samym zrealizowany wstecz...

Ostatnio pewien użytkownik zamieścił tutaj wyrok. https://dejure.org/dienste/vernetzun...%20ZR%20398/02 Ten link nie działa... musiało to być wyrok Bundesgerichtshofu dotyczący zastawu, albo przeszukaj używając funkcji wyszukiwania użytkownika i napisz do niego wiadomość prywatną....

Pod względem oprocentowania i umowy bank nie może odmówić, ale chodzi o równoważne zabezpieczenia. Chodzi o coś więcej niż tylko ocena wartości, możliwość zbycia, lokalizacja itp.

Spróbuj skonfrontować bank z tym wyrokiem i zobaczyć, jak na to zareagują.

W przypadku wątpliwości (jeśli bank sprzeciwi się z powodu obniżonego zabezpieczenia), będzie trudno. Nie chciałbym prowadzić takiej sprawy sądowej z takimi wysokimi kosztami z powodu wartości sporu i opinii ekspertów dotyczących całkowitej wartości dwóch nieruchomości, w razie przegranej....

Napisany przez Hansem
Dziękuję! Zastępcza nieruchomość znajduje się na sąsiedniej działce i jest bez wątpienia co najmniej o 50% bardziej wartościowa niż obiekt, który ma być sprzedany.....to nie będzie problemem, ponadto....w tej samej banku jest jeszcze budynek wielorodzinny, który został sfinansowany tylko w 20% wartości zastawu. Zastawiana nieruchomość jest wolna od długów i ma nawet nieusunięte hipoteki tej samej banku! Rozumiem, że bank nie jest zachwycony stopą 1,68% i 10 latami okresu kredytowania. Prawdopodobnie mam za mało długów wobec banku, a do tego mam oprocentowanie 1,68% na 10 lat okresu kredytowania. Przy okazji to moje bank rodzinny od 45 lat!

Napisany przez Hansem
Dlaczego bank powinien to zrobić? ... ponieważ ma umowę, odpowiednie zabezpieczenia, wpisy uprzywilejowane na rzecz tej samej banku w innym obiekcie (ponieważ do tej pory
większość rzeczy tam załatwiłem) i
ponieważ nie ponosi żadnych strat finansowych ...
jasne jest, że woleliby oni refinansować pod obecnymi warunkami!

Napisany przez NaTwoim13
Hansem pisze:
Dlaczego bank powinien to zrobić? ... ponieważ ma umowę, wystarczające zabezpieczenia, wpisy o wyższym statusie w innym obiekcie na korzyść tego samego banku (ponieważ do tej pory większość spraw została zakończona tam) i
ponieważ nie ponosi żadnej szkody ekonomicznej ...
zrozumiałoby się, że woleliby oni zaktualizować warunki finansowania!

Tyle o temacie banku domowego i mam tam wszystko itp.!

Napisany przez Hansem
Masz rację... wydaje się, że odbija się to!

Napisany przez ZehWeh
Bank (bez względu na konkretną) wyciąga czerwony dywan tylko dla kilku klientów, a to, jak długo ktoś jest już klientem, odgrywa raczej niewielką rolę. Decydująca jest kwota pieniędzy, którą przynosisz bankowi. Top 100 klientów mogą być może rozmawiać z kierownikiem oddziału, wszyscy inni są tylko wpisem w bazie danych!

Jak tylko przestajesz być zyskowny dla banku, zostajesz porzucony jak gorący kartofel, bez znaczenia, czy jesteś klientem od 10, 20 czy 45 lat. Bank to przedsiębiorstwo nastawione na zysk, nawet jeśli przyjemni sprzedawcy za ladą starają się przekonać, że są rodzajem rodziny!

To może być trochę przesadzone, ale moje doświadczenia są w dużej mierze takie, dlatego od dawna nie mam już banku domowego! Bank, który zaoferuje mi najlepszą ofertę, dostaje kontrakt!

Napisany przez Hansem
Tak... właśnie tak jest!
Bank to instytucja, która przekazuje ci parasol w słoneczny dzień,
a zabiera go z powrotem w deszczowy dzień...

Napisany przez Hanomag
Wątek jest dla mnie bardzo interesujący. W 2016 r., po dwuletnim zawziętym oporze banku, udało mi się wyjść z wyższoprocentowych kredytów bankowych na kwotę 515.000 € dla trzech obiektów i zawrzeć w tej samej banku dwa nowe połączone kredyty o okresie spłaty 10 lat i stałym oprocentowaniu 0,92 %. W trakcie negocjacji z bankiem udało mi się wprowadzić klauzulę, zgodnie z którą po sprzedaży jednego z moich dwóch mieszkań mogę spłacić długi związane z moim mieszkaniem bez kar umownych. Bank pewnie zgodził się na tę klauzulę tylko dlatego, że podejrzewał, że stopy procentowe mogą ponownie wzrosnąć. W początkach 2021 r. po śmierci mojej żony sprzedałem jedno z dwóch mieszkań z przyzwoitym zyskiem i - pomimo korzystnych stóp procentowych - spłaciłem 228.000 € długu związane z moim mieszkaniem. Długu związanych z moimi dwoma mieszkaniami (łącznie dla obu obiektów) nie ruszałem. Aby móc wypłacić moim dzieciom spadek, wziąłem jednocześnie nowy kredyt na kwotę 250.000 €. W przypadku tego kredytu, o okresie spłaty 15 lat i stałym oprocentowaniu 0,64 %, udało mi się uzyskać doskonałe warunki. W przyszłości planuję sprzedać drugie mieszkanie i za zebrane środki kupić jedno z mieszkań dla jednego z moich dzieci w moim miejscu zamieszkania. Ponieważ dochód jest obciążony jeszcze obecnie z niskim do 07/2026 poziomem restytucji kredytu w wysokości (na dzień dzisiejszy) 185.000 €, chcę - w zależności od sytuacji odnośnie stóp procentowych - zabezpieczyć sobie niskie oprocentowanie w wysokości 0,92 % do końca okresu spłaty w 07/2026 poprzez zamianę zastawu.

Napisany przez NaTwoim13
Hanomag pisze:
Wątek jest dla mnie teraz bardzo interesujący. W 2016 roku, po dwóch latach uporczywego oporu banku, zdołałem zrezygnować z kredytów bankowych o wyższych oprocentowaniach na łączną kwotę 515 000 € dla trzech obiektów i zamiast tego uzyskałem w tym samym banku dwa nowe kredyty połączone o okresie spłaty 10 lat i stałym oprocentowaniu 0,92%. W trakcie negocjacji z bankiem udało mi się wprowadzić klauzulę, zgodnie z którą po sprzedaży jednego z moich dwóch mieszkań, mogę spłacić długi związane z moim domem bez dodatkowych opłat. Bank na pewno zgodził się na klauzulę, ponieważ podejrzewał, że stopy procentowe znowu wzrosną.

Na początku 2021 roku, po śmierci mojej żony, sprzedałem jedno z dwóch mieszkań z dużym zyskiem i - pomimo korzystnych stóp procentowych - spłaciłem 228 000 € długu związane z moim domem. Długu związane z moimi mieszkaniami (łączna kwota dla dwóch obiektów) nie ruszałem. Aby móc wypłacić moje dzieci jako współdziedziców, jednocześnie zaciągnąłem nowy kredyt w wysokości 250 000 €. Przy okresie spłaty 15 lat i oprocentowaniu stałym 0,64%, uzyskałem doskonałe warunki.

W przyszłości planuję sprzedaż drugiego mieszkania i chcę przeznaczyć uzyskane środki na zakup mieszkania dla jednego z moich dzieci w moim miejscu zamieszkania. Ponieważ uzyskane środki są obciążone korzystnym kredytem o okresie spłaty do 07/2026 i kwotą 185 000 € (według dzisiejszych danych), chcę - w zależności od warunków odsetkowych - zabezpieczyć sobie korzystne oprocentowanie 0,92% do końca okresu kredytowego 07/2026 poprzez wymianę zastawu.

Wymiana zastawu na nieruchomość, gdzie jedno z dzieci jest właścicielem?

Napisany przez Hanomag
noelmaxim pisze:
Wymiana zastawu na nieruchomość, gdzie jedno z dzieci właściciela jest zaangażowane?

Nie mogę tego zrobić, ponieważ w ten sposób skrzywdziłbym inne dzieci. Najlepiej byłoby, gdybym pozostał właścicielem, a dziecko uczestniczyło swoim już otrzymanym udziałem spadkowym i otrzymuje mieszkanie po mojej śmierci.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata