Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Kto ma również problemy z N26?

Napisany przez memet
Czy znacie N26?
Ta bank zablokowała konto jednemu ze znajomych szkolnych już od 4 miesięcy i teraz ma duże problemy związane z obciążeniami. Wczoraj pożyczyłem mu 200 euro i zerknąłem na całe to zamieszanie związane z bankiem. Istnieją czaty, a ludzie z banku ledwo potrafią poprawnie pisać po niemiecku, piszą same dziwne rzeczy.
Bank nie mówi mu od miesięcy dlaczego jego konto jest zablokowane.
Czy to możliwe, że powodem było jednorazowe przelewanie od matki z adnotacją Dla Ciebie? Było to 100 euro. Poza tym nie zrobił nic niezwykłego.
Czy ktoś ma pomysł, gdzie mógłby złożyć skargę. BaFin wydaje się nie robić nic wobec N26, dlaczego tak właściwie.

Napisany przez 2titan1981
Co stoi w regulaminie banku?

Czy użytkowanie komercyjne jest dozwolone? Czy wpłacono pieniądze bez udokumentowania ich pochodzenia? Czy opłaty nie zostały uregulowane, czy konto nie było używane zgodnie z przepisami dotyczącymi użytkowania?

Dlaczego twój kolega szkolny ma tylko jedno konto bankowe? Jak przeżył 4 miesiące bez pieniędzy? Dlaczego sam nie szuka pomocy? Doradztwo dla dłużników?

Dlaczego ty i twój kolega szkolny macie problemy z bankiem lub Biurem Informacji Kredytowej?

Napisany przez memet

Co jest zawarte w regulaminie banku?

Czy użytek komercyjny jest dozwolony? Czy pieniądze zostały wpłacone bez podania pochodzenia? Czy opłaty nie zostały uregulowane, czy [url]konto[/url] nie było używane zgodnie z warunkami użytkowania?

Dlaczego twój kolega ze szkoły ma tylko jedno [url]konto bankowe[/url]? Jak przeżył 4 miesiące bez pieniędzy? Dlaczego sam nie szuka pomocy? Doradztwo dla dłużników?

Dlaczego ty i twój kolega ze szkoły macie problemy z bankiem lub Schufą?

Nie mam problemów z moim bankiem, przecież nie korzystam z N26 :-). Choć nie dostaję pożyczki z powodu Schufy, to nie została mi wypowiedziana umowa, a obsługa klienta w Volksbank jest łatwo dostępna

Nie, mój przyjaciel nie zrobił żadnych z tych rzeczy, ma normalny dochód, pracuje w handlu detalicznym w Penny, nie zażywa narkotyków ani nie zajmuje się podejrzanym handlem czymkolwiek.

N26 także nie podaje powodu wypowiedzenia mu umowy. Zawsze pojawiają się tylko krótkie fragmenty tekstu od jakiegoś bota czy coś w tym stylu. Czy w Niemczech jest dozwolone prowadzenie banku bez żadnej obsługi klienta?

Jak ma mój kolega dostać swoje pieniądze? Boi się pójść do adwokata z powodu kosztów.

Już kontaktował się z organizacją konsumencką, która tylko narzeka na N26, ale nie chce pomóc.

Jeśli ktoś zrobi wyszukiwanie w Google, można naprawdę nabawić się strachu:

https://www.kritische-anleger.de/n26...ungen/negativ/

Czy w Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht (BaFin) istnieje miejsce, gdzie można to zgłosić? Czy to pomoże?

Napisany przez 2titan1981
Zablokowany/zwolniony, a teraz co?

Napisany przez 2tneub
memet pisze:
Gdy szuka się w Google, można naprawdę nabawić się strachu:
https://www.kritische-anleger.de/n26...ungen/negativ/

26 negatywnych opinii, przy 8 mln klientów nie uważam tego za niepokojące.

Napisany przez Birgit
Od 4 miesięcy to konto jest zablokowane.
Dlaczego twój przyjaciel nie otworzył od razu konta w inym banku?

Napisany przez ZehWeh
Ile lat ma twój kumpel, o którym mówisz jako o szkolnym przyjacielu?

Napisany przez memet
tneub pisze:
26 negatywnych opinii, spośród 8 milionów klientów, nie wydaje mi się to szczególnie niepokojące.

No cóż, gdziekolwiek spojrzysz w internecie, ludzie mają poważne problemy z N26:

https://www.btc-forum.de/forum/index...n-bank-deutsc/

Nigdy nie słyszałem o czymś takim od innej banki.

Wielu nie ma dostępu do swoich pieniędzy i musi pożyczać pieniądze!

Napisany przez memet
ZehWeh pisze:
Ile ma lat twój kumpel, skoro mówisz o szkolnym przyjacielu.

Ma 31 lat, znamy się od dawna i ufamy sobie.

Napisany przez memet
titan1981 pisze:
zablokowany/zwolniony, a więc co teraz?

Najpierw zablokowany, potem zwolniony, powód pozostaje do dziś nieznany.

Napisany przez Hanomag
memet pisze:
Najpierw zablokowany, potem zwolniony, powód pozostaje do dziś nieznany.

Musi być jakiś powód, bez niego coś takiego nie jest możliwe. I znajomy będzie znał ten powód.

Napisany przez ZehWeh
To tut tu nie prowadzi. Istnieje wiele powodów, dla których bank zamyka czyjeś konto, dotknięci zawsze są oczywiście niewinni i nic nie wiedzą.Jeśli twój kolega jest przekonany, że jest mu czynione krzywda, powinien pójść do adwokata i poprosić o sporządzenie pisma.

Napisany przez memet
W innych bankach może się zdarzyć, że klienci ponoszą część winy, ale w przypadku N26 klienci wyraźnie wygrywają 100% procesów:
https://www.bankrecht-dr-becker.de/w...ng-ausgezahlt/

A grupa poszkodowanych jest naprawdę liczna, wydaje się, że jest ich tysiące:
https://www.computerbild.de/artikel/...-33698829.html

Bank po prostu zatrzymuje pieniądze i wypłaca je tylko wtedy, gdy ktoś występuje z pozwem, a Bafin prawie nic nie robi wobec tego banku.

Ale tutaj wydaje się, że nie ma żadnych poszkodowanych. Gratulacje dla Was!

Napisany przez ZehWeh
No cóż, nie jestem w N26, ale skoro sytuacja jest taka oczywista, dlaczego nie idzie do prawnika? Zamiast tego przez 4 miesiące praktycznie nic nie zrobił?

Napisany przez EgonO
Może Twój przyjaciel powinien udać się do biura konsumenckiego, aby uzyskać poradę. Czasami zdarzają się sytuacje, które wymagają skorzystania z pomocy prawnika.
Ja osobiście skorzystałem z pomocy prawnika już dwa razy w swoim życiu. Była to dobra decyzja.

Napisany przez Klaus22
To brzmi jak naprawdę nieprzyjemna sytuacja. Zgadzam się z Egonem, może naprawdę być pomocne skontaktowanie się z biurem konsumenta. Oferują oni często porady w tych sprawach i mogą pomóc rozwiązać problem. Ponadto, warto również zgłosić tę sprawę do Rzecznika Finansowego banków prywatnych. Rzecznik Finansowy banków prywatnych jest organem mediacyjnym, który rozpatruje spory między bankami a klientami i stara się je rozwiązać. Usługa ta jest bezpłatna, a decyzje Rzecznika są dla banków wiążące w określonej wartości sporu. Być może to byłoby odpowiednie dla Twojego przyjaciela?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata